10 dingen die gezond lijken

Antibacteriële zeep & handzeep

Veel mensen denken dat ze kunnen voorkomen ziek te worden door antibacteriële zeep te gebruiken. Ja, deze producten doden inderdaad bacteriën en andere microben, maar zijn lang niet zo effectief tegen virussen, en dat is juist waar mensen ziek van worden. (Vandaar dat je momenteel 20 seconden je handen moet wassen voordat de zeep voldoende effect heeft!)

Een systematisch onderzoek uit 2007, in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Clinical Infectious Diseases, stelde vast dat antibacteriële zeep met de stof triclosan niet méér effect had dan gewone, niet-antibacteriële zeep.(1) Dat is interessant, want van de chemische stof triclosan is wel bewezen dat het een aantal negatieve effecten heeft op de gezondheid, zoals antibiotische weerstand en hormoonontregeling. Waarom stoppen we het dan überhaupt in zeep?

Anti-transpiratie

De meesten van ons gebruiken dagelijks deodorant, zodat we niet zo zweten en dus niet zo stinken. Het probleem met dit product is dat het ons lichaam er expres van weerhoudt om te doen wat het moet doen om gifstoffen uit te stoten. Ja, het is waar, we zweten met reden. En niet alleen dat: anti-transpiranten bevatten een heleboel schadelijke chemicaliën, zoals aluminium, parabenen, propyleenglycol en tal van anderen.

Aluminium wordt rechtstreeks door je huid opgenomen en komt zo gemakkelijk in je bloedsomloop. Uit een onderzoek uit 2001 blijkt dat aluminium nog in het bloed aanwezig was tot 15 dagen na de oorspronkelijke blootstelling.(2) Dat maakt het gebruik van deodorant met aluminium een zeer effectieve manier om aluminium naar het brein te brengen. Het is keer op keer bewezen dat aluminium een neurotoxische werking heeft (3), en volgens velen is het de oorzaak voor Alzheimer.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je stoel

Dit zal voor sommige echt als een broodje aap klinken, maar als je lange periodes stilzit in een stoel, dan is dat ontzettend negatief voor je gezondheid. Talloze onderzoeken wijzen op verbanden tussen overmatig zitten en de ontwikkeling van type 2-diabetes, hartkwalen, en kanker in de dikke darm, borst en baarmoeder.(4,5,6)

Veel experts raden je aan niet meer dan 3 uur per dag te zitten.(7) Heb je een kantoorbaan, overweeg dan te werken met een staand bureau, en zorg dat je gedurende de dag genoeg rondloopt. Een goede manier om dat te doen is door veel water te drinken, omdat je dan vanzelf opstaat om naar de wc te gaan!

Loofah

LoofahIk zal eerlijk zijn, deze was nieuw voor mij! Maar na wat onderzoek te hebben gedaan, is het me best duidelijk waarom het een ongezond product is. Een loofah, zo’n zachte douchespons, gebruik je onder een hete douche, en een warme vochtige omgeving is de perfecte omgeving voor schimmel en bacteriën om in te groeien. Dus als je de loofah over open sneetjes of plekjes haalt, dan kunnen die gemakkelijk een infectie oplopen.

Om dit te voorkomen, heb je een loofah nodig die gemaakt is van natuurlijk materiaal, want daar zitten natuurlijke enzymen in die de groei van microben tegengaan. Zorg dat je de spong goed uitwringt en laat drogen op een koude, donkere plek.

Blender

Een blender is een fantastisch keukengerei dat veel mensen dagelijks gebruiken om heerlijke, gezonde smoothies te maken. Maar als je hem niet goed schoonhoudt, dan wordt de blender ineens de perfecte broedplaats voor bacteriën. We spoelen een blender vaak even af met water en dan lijkt hij schoon, maar van de blenderring (de rubberen ring onder de mesjes) is gebleken dat het een van de meest bacterierijke plekken in de keuken is. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat er vaak salmonella, E. coli, gist en schimmel in huist. (8)

Een simpele oplossing is om je blender echt goed schoon te maken, door het na ieder gebruik helemaal uit elkaar te halen en de mesjes en ring goed te wassen.

Wattenstaafjes

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik houd van het gevoel als ik mijn oren schoonmaak; het heeft gewoon zoiets bevredigends. Maar in bijna alle gevallen komt ons lichaam met een ingebouwde manier om op natuurlijke wijze gifstoffen uit te stoten. Normaal gesproken wordt oorsmeer alleen in het buitenste deel van je oren geproduceerd, dus als je de wattenstaaf je oor in steekt, dan duw je eigenlijk het oorsmeer verder je gehoorgang in, wat je trommelvlies kan beschadigen en kan leiden tot infecties en gehoorschade.(9)

Als je echt een wattenstaafje moet gebruiken, volg dan in ieder geval de aanwijzingen op de verpakking: “Stop de wattenstaaf niet in de gehoorgang. Het binnengaan van de gehoorgang kan letsel veroorzaken. Voor het reinigen van de oren, veeg alleen voorzichtig langs het buitenste oppervlak van het oor.”

Verwerkt vruchtensap

10 dingen die gezond lijken (4)In het merendeel van de gevallen zijn de producenten van voedselwaar en drinken niet eerlijk over de producten die ze maken. En in deze industrie is vruchtensap al helemaal een enorme oplichterij. Het wordt verkondigd als ‘gezonde start van je dag’ en als ‘een volledige portie fruit en groenten’, maar dat is nogal misleidend. De meeste vruchtensappen die je tegenwoordig kunt kopen bevatten net zo veel suiker als de overduidelijk ongezonde frisdranken, en soms zelfs meer (volgens een Amerikaans onderzoek)(10). De sappen zijn ook gepasteuriseerd, wat betekent dat ze tot hoge temperaturen zijn verhit. In dit proces worden veel enzymen gedood die nodig zijn om de suikers goed te verteren. Dat wil niet zeggen dat fruit in het algemeen ongezond voor je is; fruit in haar natuurlijke vorm komt met de exacte vezels en vitamines die je lichaam nodig heeft om de bijkomende suikers te verwerken.

En om eerlijk te zijn is een goed alternatief voor vruchtensap gewoon water. Als je een Slowjuicer vruchtenpers hebt, dan is dat ook een hele goede optie, al helemaal als je de optie hebt wat van de pulp te behouden van het fruit dat je perst.

Melk

Er komt steeds meer bewijs boven water dat aantoont dat melk niet echt goed is voor het lichaam. Hier zijn wat voorbeelden:

 • In een artikel gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association Pediatrics, laat kinderarts David Ludwig zien dat botbreuken minder vaak voorkomen in landen waar geen melk wordt gedronken dan in landen waar dat wel gebeurt, waarbij hij opmerkt dat er nog veel andere geschikte opties voor calcium bestaan.. (11)
 • Een ander onderzoek, in het tijdschrift American Journal of Public Health, toont aan dat de inname van zuivel het risico op botbreuken tot wel 50 procent kan verhogen.(12)
 • Uit meerdere onderzoeken blijkt dat calcium de botten niet zo goed beschermd als we in eerste instantie dachten. Het is gebleken dat calciumsupplementen geen voordelen hebben in het verminderen van risico op botbreuken. Sterker nog, vitamine D lijkt een groter effect te hebben als het gaat om het verlagen van risico op botbreuken.(13)
 • Uit een aantal onderzoeken blijkt ook dat zuivelproducten voor mannen het risico kunnen vergroten op prostaatkanker met 30-50 procent.(14)

We hebben een heleboel alternatieven voor melk. Veel mensen zweren bij de fantastische voedingsstoffen en voordelen die het drinken van rauwe melk heeft op het lichaam. Maar melk komt niet alleen van koeien; je kunt melk ook krijgen van kokosnoot, amandel, rijst, cashewnoten, hennepzaad en nog wat andere ingrediënten. Deze melk is al ruim verkrijgbaar in winkels en zijn ook heel makkelijk zelf te maken. In deze soorten melk zitten vaak meer voedingsstoffen dan in koeienmelk.

Schoonmaakmiddelen

Alledaagse schoonmaakmiddelen zitten tot de nok gevuld met chemicaliën die in veel gevallen nogal giftig zijn. Dit zijn een aantal van de meest standaard chemicaliën die in schoonmaakmiddelen zitten en waarvan we weten dat ze giftig zijn: ammoniak, methoxychloor, fosfor, natriumhydroxide, zwavelzuur, kaliumhydroxide, formaldehyde, benzeen en chloroform. En dat zijn maar een paar van de letterlijk duizenden giftige stoffen in schoonmaakmiddelen. Helaas bestaat er in veel landen, zoals de VS en Canada, geen regelgeving voor giftige chemicaliën. Over het algemeen denk je bij iets dat je gebruikt om je omgeving schoon te maken niet over de dampen van giftige middelen die je daarbij achterlaat.

Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de gevaren van sommige van deze stoffen. Daarom zijn veel bedrijven begonnen veiligere, niet-giftige alternatieven op de markt te brengen die net zo effectief zijn. Er zijn ook veel natuurlijke huishoudelijke producten die hartstikke geschikt zijn om de klus geklaard te krijgen.

Kraanwater (en sommige flesjes water)

Deze laatste is niet bepaald ondergedompeld in controverse. Ja, water is cruciaal voor onze gezondheid, en alleen al goed gehydrateerd blijven helpt allerlei negatieve effecten op je gezondheid tegen te gaan. Maar het is belangrijk om zeker te stellen dat je drinkwater schoon en veilig is om in te nemen. En dan komt nu toch de controverse… ongeveer 67% van het drinkwater in de VS is aangelengd met fluoride(15) . Veel mensen geloven dat we dit doen om te helpen onze tanden te beschermen, maar de ‘fluoride’ die wordt toegevoegd aan drinkwater is eigenlijk helemaal geen fluoride. Het is een bijproduct van aluminium en de productie van meststof, genaamd waterstoffluoride. Deze substantie is te giftig om te verbranden of te dumpen, maar toch wordt het gezien als veilig genoeg om in ons drinkwater te stoppen. Dat lijkt niet echt te kloppen, toch? Er bestaat veel bewijs dat aantoont hoe schadelijk deze substantie voor onze gezondheid is als je het binnenkrijgt. Gelukkig is het in Europa bijna overal verboden, en veel plekken in Canada hebben ook al besloten het uit hun gemeentelijke watervoorraden te verbannen.

Bronnen

1) http://cid.oxfordjournals.org/content/45/Supplement_2/S137.long

2) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691500001186

3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2198876

4) http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1679535

5) http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-012-2677-z

6) http://annals.org/article.aspx?articleid=2091327

7) http://bmjopen.bmj.com/content/2/4/e000828.full.pdf+html

8) http://time.com/4013141/health-products-hand-sanitizer/

9)http://www.collective-evolution.com/2015/06/23/after-reading-this-you-might-reconsider-never-cleaningthe-inside-of-your-ears-again/

10) http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(14)70013-0/fulltext

11) http://www.huffingtonpost.ca/2013/07/05/harvard-milk-study_n_3550063.html

12) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9224182

13) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12540414

14) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15883441

15) http://www.cdc.gov/fluoridation/statistics/2012stats.htm

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Goede stemmingmakerij, vooral het stukje over kraanwater. Mensen die niet goed lezen nemen voor waar aan dat dit ook in Nederland speelt, terwijl het over de VS gaat.
  Wat wel bewezen is is dat er in het Nederlandse leidingwater sporen van medicijnen e.d. zitten, maar niet in de vorm zoals die in bovenstaand stuk wordt beschreven. Het Nederlandse leidingwater is nog steeds een van de zuiverste van Europa. Laten we elkaar niet onnodig angst aanpraten…

 2. Hoe blijf ik zo lang mogelijk gezond
  5 belangrijkste punten

  1 blijf zo lang mogelijk weg van de ziekenhuizen, heet niet voor niets ‘ziekenhuizen’
  2 genees jezelf
  3 blijf bewust
  4 alleen jij weet wat goed voor je is
  5 breng veel tijd alleen door

 3. Ik wordt inderdaad helemaal koekoek van alle voedingsadviezen. Oké, het is een stukje bewustwording. Maar er zit een hoop angstzaaierij tussen. Onderzoek bla bla % kans op prostaatkanker. En een ander onderzoek toont vast weer wat anders.

  WAT kun je nog eten inderdaad. Overal is wel wat mee. Echt om gek van te worden. Luister naar je eigen lichamelijke behoeften. Mijn oma is 95. Leeft over het algemeen op brood paracetamol koffie en af en toe een peuk. S Avonds een lekkere opwarm maaltijd met wat eigen toevoegingen. Zeg het maar. Het gaat vooral om je mindset. Als ze iets onder de leden heeft is haar lijfspreuk “het gaat vast wel weer over”

 4. Goh, zo veeel dat ongezond blijkt te zijn, maar wat is dan nog gezond om te eten en/of te drinken en wat is ethisch verantwoord; vis en vlees zijn in de meeste gevallen onethisch om te eten; regelmatig slecht voor ‘t dier in kwestie (natuurlijk) maar ook nog eens milieuonvriendelijk en ongezond!

  De meeste dranken blijken ongezond te zijn zoals diverse vruchtensappen, frisdranken (natuurlijk) en zelfs kraantjeswater blijkt ongezond te zijn (zeker Belgen kopen hun drinkwater liever in flessen) melk, thee en koffie blijken tevens ongezond te zijn! Om over alcoholische dranken nog te zwijgen!

  Ik denk dat ik maar gewoon blijf eten en drinken zoals ‘k nu doe maar’ k doe ‘t met mate!

  Verder maak’ k mij de gedachte dat een mens van leven dood gaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in