Autisme in spiritueel perspectief.

dingen die we zouden moeten weten over mensen met autisme:

 1. Ik ben op de allereerste plaats een mens. Ik heb autisme, maar ben niet op de eerste plaats een autist. Ofwel mijn autisme is maar een aspect van mijn karakter. Dat bepaalt niet hoe mijn hele persoonlijkheid is.
 2. De verwerking van de waarnemingen met mijn zintuigen is in de war. Dat betekent dat al die gewone dingen die je elke dag ziet, hoort, ruikt en proef en jij niet eens opmerkt, mij pijn kunnen doen. De omgeving waarin ik moet leven lijkt vijandig, ik mag dan wel vergeleken worden met een ruziezoeker, maar eigenlijk probeer ik me gewoon te verdedigen.
 3. Maak alsjeblieft onderscheid tussen niet willen (ik kies ervoor iets niet te doen) en niet kunnen (ik kan het niet doen). Het is niet zo dat ik niet naar opdrachten luister, ik begrijp je soms gewoon niet. Als je me van de andere kant van het vertrek roept, dan hoor ik ‘8&^%$#Tim#$^%$&. Je moet naar me toekomen en duidelijk in mijn gezicht zeggen wat je van me wilt, en wat er gaat gebeuren.
 4. Ik denk concreet. Dat betekent dat ik heel letterlijk neem wat er gezegd wordt. Bijv. het regent pijpenstelen, dan weet ik al helemaal niet wat stelen zijn. En loop niet zo hard van stapel tegen mij zeggen als je bedoelt dat ik eerst even na moet denken. Waarom moet ik hard van een stapel lopen?autisme
 5. Ik heb maar een beperkte woordenschat, dus blijf alsjeblieft geduldig. Ik vind het soms moeilijk duidelijk te maken wat ik voel. Let dus ook op mijn lichaamstaal als ik ineens er stil wordt, en op andere signalen als er iets mis is. Of de andere kant juist dingen uit mijn hoofd leren als compensatie voor het niet kunnen gebruiken van de juiste woorden. Dat doe ik omdat er verwacht wordt dat ik antwoord geef als er iets wordt gevraagd, (echolalie) dan heb ik altijd een antwoord klaar. Ook al begrijp ik de context van de woorden niet.
 6. Omdat taal zo moeilijk is ben ik sterk visueel georiënteerd. Laat me alsjeblieft zien hoe ik iets moet doen in plaats van het alleen te vertellen en bereid je voor dat dat vaak zou moeten en op dezelfde manier zodat ik het beter kan onthouden. Een schema zou me erg goed helpen, of met picto’s of woorden zodat het me duidelijk is en ik niet in de stress raak, wat er gaat gebeuren.
 7. Richt je alsjeblieft op wat ik kan en bouw daarop voort, in plaats van te hameren op wat ik niet kan. Net als ieder mens kan ik niet leren in een omgeving waar ik constant het idee krijg, dat ik niet goed genoeg ben. Voor de meeste dingen is er meer dan één manier om het goed te doen.
 8. Help me met mensen om te gaan. Het lijkt alsof ik niet met anderen wil omgaan, maar ik weet soms niet hoe ik moet beginnen, tegen ze te praten of moet gaan meedoen met bijv. een spel. Ik ben het best in gestructureerde activiteiten met een duidelijk begin en einde. Gezichtsuitdrukkingen of lichaamstalen, maar ook andermans emoties begrijp ik niet altijd dus ik zou het erg op prijs stellen als men mij elke keer weer vertelt hoe ik op de juiste manier reageer. Als ik lach omdat iemand bijv. valt, betekent het niet dat ik leuk vind. Leer mij dan zeggen: “Sorry, heb je je pijn gedaan?”
 9. Probeer erachter te komen wat mijn woede uitbarstingen veroorzaakt. Kwade buien, woede uitbarstingen, zijn voor mij nog erger dan voor jou. Ze gebeuren als één van mijn zintuigen overspannen raakt en ik het niet met woorden kan uitdrukken. Probeer te ontdekken wat eraan vooraf ging en hoe ik ze dan kan voorkomen.
 10. HOUD ONVOORWAARDELIJK VAN MIJ! Denk geen dingen als: “Als hij nou eens dit of waarom kan hij nou niet dat”. Jij vervulde ook niet elke levensverwachting die je ouders van je hadden en je had ook niet gewild dat je er constant aan herinnerd wordt.

IK HEB NIET VOOR AUTISME GEKOZEN
– HET IS MIJ OVERKOMEN –
NIET JOU.
ZONDER JOUW STEUN ZIJN MIJN KANSEN OP EEN ZELFSTANDIG
EN VOLWASSEN LEVEN MAAR KLEIN …
EN IK VERZEKER JE …
IK BEN HET WAARD!!!

Als laatste nu nog 3 woorden tot slot:
GEDULD GEDULD GEDULD!

Alles wat ik kan worden, zal niet gebeuren als ik jou niet heb om op te bouwen.
Denk eens diep na over al die regels ‘omdat het zo hoort’, als ik ze niet snap laat ik ze vallen.
Wees mijn verdediger, wees mijn vriend, we zullen zien hoever ik kan komen.

Bron:’10 dingen, die je zou moeten weten over kinderen met autisme’

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Van Ellen Notbohm

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

6 REACTIES

 1. Lief en helder geschreven! Ik ontdekte dat een vorm van autisme ([t is me ‘au’) voelde als een donker plekje in de buik. Iets leek zich te hebben vastgezet. Vooral in de buik zitten etherische koorden die verbonden zijn met onzichtbare werelden, maar ook de grondingskoorden van ouders, famiiesetting. Dat donkere plekje hield zich afzijdig. Het had niet geleerd om de eigen vragen te stellen. Alles werd ingevuld door anderen. HIerdoor wilde dit donkere plekje veel zelf bepalen. Als het om een vis vroeg en een gehaktbal kreeg, was het lichtelijk overstuur (over het sturen heen), omdat het zich niet gehoord voelde. Het voelde, als het verbonden raakte met die onzichtbare koorden, dat de energie verwarrender werd, maar het positieve er aan was, dat het dan wel meer energie voelde, alsof het gedragen werd. Maar uiteindelijk was het niet de eigen grondingskracht. Het had het idee dat het altijd zoveel uit moest leggen als het hulp vroeg. Niet zozeer hulp van hulpeloosheid (kon ook deels als kind), maar soms gewoon praktische hulp (versjouwen van dingen, of wat ook). Het begon de onzichtbare wereld, de koorden als vijanden te zien die niet meewerkten, die niet luisterden. Het voelde zich een speelbal van de ‘goden’.

  Toen ik ontdekte dat ik mijn navel (waar de streng zat) kon leren afsluiten, verdwenen de koorden naar de werelden waar zij hoorden. Ik kwam meer in mijn kracht te staan. Contacten met anderen (niet gelijk aan verbindingen) werden makkelijker, omdat IK in mijn buik ging staan.
  Hierdoor kon ik rechtstreekser mijn eigen ding doen en had meer kracht om zelf iets te versjouwen bijvoorbeeld. Autisme is voor mij een beschermingsmechanisme geweest dat stilletjes hoopte, dat die koorden uit het verleden op een dag naar mijn wensen zouden luisteren. Maar het verleden verander je niet.

 2. Onderstaand heb ik niet van mezelf maar is via een lieve vriendin op mijn pad gekomen. Het is gemaakt door een leerkracht voor een heel mooi tiener kind. Ik wil dit graag delen. Wat zou het fijn zijn als er meer leerkrachten zouden zijn, zoals deze persoon die dit heeft geschreven.
  Het is zo herkenbaar en het heeft mij enorm geroerd.

  Ik kijk naar een veld vol bloemen. Ik probeer die bloemen zo goed mogelijk te verzorgen en geef ze op tijd voeding en water. Op een dag ontdek ik tussen al die bloemen een andere bloem. Anders van vorm, anders van kleur, maar zeker niet minder mooi. Ik verdiep me in deze bloem en realiseer me dat hij met wat meer intensievere begeleiding uit zou kunnen groeien tot een schoonheid. Ik laat de bloem waar hij is maar hou wel rekening met de verzorging. Na verloop van tijd haal ik haar héél voorzichtig uit het veld in de hoop dat ze zich kan ontwikkelen los van haar soortgenoten. Af en toe moet ik haar verzorging over laten aan andere mensen die het óók al zo’n speciale bloem vinden. Iedereen verzorgt haar goed maar…..toch door een tekort aan kennis met betrekking tot de bijzonderheid van deze bloem kwijnt ze weg en dreigt te bezwijken totdat……ze met en een meer speciale zorg de kracht vindt om een zelfstandig bestaan te leiden op een plaats waar ze het meest tot haar recht komt.

 3. ik wil dit verhaal hier even graag met jullie delen. Ik ben hsp en leerkracht bij jongeren in een probleemsituatie. Ik heb hard aan mezelf gewerkt om mezelf af te schermen, om in het Nu te Zijn. Ik heb dit schooljaar een jongere met autisme in mijn klasje en dat liep prima. Hij was naar mij toe heel open en intuîtief wist ik wanneer hij mijn hulp nodig had bij een opdracht. Afgelopen dinsdag krijg ik ‘s morgens de mededeling dat er een nieuw meisje in de klas kwam. Ik had om de één of andere reden slecht geslapen en zat inderdaad niet zo goed in mijn vel. Het meisje is stil en teruggetrokken. Maar ik kreeg gewoon een koud gevoel bij haar. De jongen met autisme heeft heel de dag vervelend gedrag vertoond en ik kreeg hem niet in zijn rust, wat de weken ervoor wel lukte. Hij begon zich ook naar mij toe vervelend te gedragen. Tijdens de pauze kwam hij echter naar me toe om te zeggen dat hij ook niet wist wat er met hem aan de hand was. Zoals ik al zei, ikzelf zat die dag ook niet lekker, dus ik kon hem niet helpen. ‘s Avonds moest ik me energetisch reinigen, ik bleef gewoon die kilte voelen van dat meisje. Toen is het inzicht gekomen dat ik mij niet goed afgeschermd had die dag en dat ik het meisje haar emoties had binnengepakt en dat het dat ook was dat fout liep bij de jongen met autisme, ik was niet in mijn Zijn en dat voelde voor hem onveilig aan. Ik voelde me eerst rot, maar ook ik ben aan het leren en ik weet dat het ok is om fouten te maken, maar toch… .

 4. Gaat het er niet om dat we ten eerste van onszelf moeten (gaan) houden, ongeacht wie we zijn, welke etiketten we opgelegd hebben gekregen etc. Er zullen namelijk altijd mensen zijn die je pijn doen (en je niet begrijpen), maar uiteindelijk komt dat voort uit hun eigen onzekerheid en angst! (En zelf doen we natuurlijk net zo goed andere mensen pijn)!

 5. Graag wil ik reageren m.b.t. de bron van dit artikel.
  En wel vanwege het feit dat ik op dit moment juist het boek aan het lezen ben waar dit artikel op is gebaseerd. Ofwel zaken komen samen in dit geval, of zoals Jung noemt synchronisatie.
  Enfin, de tekst komt uit het boek:
  ’10 dingen, die je zou moeten weten over kinderen met autisme’
  Van auteur Ellen Notbohm. Zij is moeder van een kind met autisme en publiceert veel over ASS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in