10 Gewoonten

We weten allemaal hoe hectisch het leven kan zijn. Van werk, tot school, tot familieverplichtingen, de meesten van ons hebben zich aangepast aan een chaotisch leven.

Ik ben daar geen uitzondering op, hoewel ik zelf vaak worstel met de eisen van het leven van dag tot dag, gewoonlijk ten koste van mijn eigen welbevinden.

Om dit leven niet verder te willen bestendigen ben ik onlangs begonnen met een meer bewuste poging om een aantal gewoonten in mijn routine te brengen, in de hoop zo een beetje meer vrede en kalmte in mijn wereld te brengen.

Terwijl vele van deze ineffectief bleken, heeft de hierna volgende lijst met 10 gewoonten voor mij het verschil gemaakt en mijn leven aanzienlijk verbeterd. Waarom ze niet eens zelf uitproberen? Ze zouden ook jouw leven net iets makkelijker kunnen maken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

door Mark DeNicola

1. Stop met multitasken.

Voor mij is multitasken niets meer dan een grote illusie van verhoogde productiviteit. Meerdere dingen tegelijkertijd doen zou ons het gevoel kunnen geven dat we meer zullen bereiken en daardoor meer vrije tijd achteraf zouden kunnen hebben, maar in de meeste gevallen eindigt multitasken in het langer duren van taken en het afleveren van slechter werk. In plaats van te proberen in één keer 3 dingen van je to-do lijstje af te strepen, zou je je eens écht op één item tegelijk kunnen focussen (zonder afleidingen) en zo jezelf weleens kunnen verrassen door hoe bedreven je kunt zijn.Focus op het resultaat

2. Bereid jezelf de avond van tevoren voor.

Het leven zit vol met onverwachte dingen, maar de meerderheid van onze dagen lijken voorspelbare, terugkerende en af te maken taken te bevatten. Een kleine simpele gewoonte die ik behulpzaam blijk te vinden in het mezelf mentaal voorbereiden op de volgende dag is het de avond ervoor nadenken over of opschrijven wat de dag me waarschijnlijk zal gaan brengen. Er is geen wetenschap die dit ondersteunt, maar ik heb ontdekt dat het mijn geest toestaat zich mentaal voor te bereiden en de volgende dag zo beter aan te kunnen.

3. Schakel “de techniek” uit.

De zich steeds verder uitbreidende wereld van de technologie is een geweldig iets; maar toch, de hoeveelheid tijd die we dagelijks besteden aan het “verbonden zijn” is de alarmfase rood al ver voorbij. Volgens een rapport van Digital Trends spenderen Amerikanen een gemiddelde van 4,7 uur per dág aan het bezig zijn met hun telefoon, wat op zich al beangstigend genoeg is, maar het wordt pas echt eng als we ook de factor tijd die we spenderen aan onze computers en voor de tv mee gaan tellen. Ik heb de bewuste keuze gemaakt een half uur voor en een half uur na het slapen weg te blijven van alle technologie zo vaak als maar kan en ondervind dat dat alleen al een drastische impact heeft op mijn gevoelens van welbehagen.

4. Blijf gehydrateerd met water!

Heerlijk-WaterVolgens Sheila Tucker, MA, RD, LDN of Boston College drinkt 2/3 van de Amerikanen dagelijks niet voldoende water, wat betekent dat we onze lichamen (die voor ongeveer 60% zijn opgebouwd uit water) chronisch uitdrogen. Ik voel zelf precies aan wanneer ik niet voldoende water heb gedronken op een dag, voor het grootste deel in het verschil in hoe goed ik dan kan functioneren. Voldoende gehydrateerd zijn kan één van de meest simpele en meest krachtige gereedschappen zijn in het je beter voelen en het je uiteindelijk makkelijker maken in je leven (N.B. Onthoud dat alles dat cafeïne of alcohol bevat een laxeermiddel is, wat betekent dat het eerder het verlies van water bevordert dan dat het je lichaam van vocht voorziet).

5. Doe weg wat je niet nodig hebt.

We zijn niet allemaal hamsteraars, maar ik weet zeker dat de meerderheid van ons een aantal dingen in onze leefruimte heeft die we echt niet nodig hebben. Ik ben kortgeleden verhuisd van een huis naar een appartement en sta versteld van hoe weinig ik écht nodig heb in mijn leven om gelukkig te leven. Door je te ontdoen van wat je niet nodig hebt, geef je dat wat je wél nodig hebt meer ruimte om voor je te werken, iets dat er voor zorgt dat je leven minder rommelig aanvoelt en waardoor je je beter kunt focussen.

6. Wees niet bang om “nee” te zeggen.

“Nee” zeggen lijkt zo simpel, maar voor velen van ons is het een strijd die ons leven stukken gecompliceerder en ongelukkig maakt. Het mag in het begin angstig of confronterend lijken, maar “nee” zeggen wordt uiteindelijk erg versterkend, speciaal als dat waar je nee tegen zegt wordt vervangen door iets waar je gepassioneerd over bent of wat je zou willen bereiken.

7. Bereid je maaltijden voor.

Hoe spiritualiteit en voeding samenkomenTijd hiervoor vinden klinkt misschien alsof het je leven niet makkelijker zou maken, maar het vooruit plannen van je maaltijden heeft een groot aantal voordelen. De eerste is dat het je de kans geeft om geld te besparen bij het doen van je boodschappen door exact dát te kopen wat je nodig hebt, wat daarnaast het verspillen van eten én geld beperkt. Een tweede voordeel is dat het er in resulteert dat je vaker maaltijden thuis eet, het belang waar Michael Pollan over sprak in zijn 2007 Ted Talk. Ik merk dat ik ook veel meer geestelijke rust heb als ik van tevoren weet wat ik klaar ga maken in plaats van het (terloops) te moeten bedenken, iedere dag opnieuw.

8. Dagelijks bewegen.

Of het zoiets simpels is als een avondwandeling, of zoiets strengs als een workout routine, ik ben een groot gelover in het belang van dagelijks bewegen. Dit is in het bijzonder belangrijk als we rekening houden met de hoeveelheid onderzoek die is gedaan om aan te tonen hoe schadelijk langdurig zitten kan zijn voor onze gezondheid. Tel daarbij het voordeel op dat je krijgt doordat je als je dagelijks beweegt minder met je technologische snufjes bezig bent. Wil je muziek terwijl je beweegt? Zet dan je telefoon in de vliegtuigmodus om de negatieve impact die het op je heeft te verminderen tijdens het bewegen.

goede-gewoonten

9. Mediteer

Ik vind het vreselijk om het in deze lijst te zetten omdat de term zo’n cliché is geworden, maar de werkelijkheid, gebaseerd op ervaring uit de eerste hand (en een schát aan wetenschappelijke data), is dat het écht werkt. Er zijn maar weinig dingen waarvan ik kan zeggen dat ze zo’n sterke positieve invloed op mijn dagelijks functioneren hebben als mediteren doet. We hebben allemaal een ongebreidelde geest en het nemen van slechts 5 minuten per dag om deze tot rust te brengen kan worderen doen voor het ervaren van vrede en je vermogen het leven aan te kunnen.

10. Herinner je wat jou inspireert.

Soms is het de uitspraak “als je het nu niet doet, wanneer dan wel?” en andere keren zijn het de woorden van talentvolle mensen zoals Will Smith die me aansporen voluit te leven. We hebben allemaal van die mensen, gezegden, of dingen die ons echt aanspreken en ons zo voluit laten leven. Neem de tijd en denk over wat die dingen zijn voor jou, herinner ze je dagelijks, en zie hoeveel impact het kan hebben op je algehele functioneren.

Wat zijn jouw gedachten over deze gewoonten? Voel je uitgenodigd om te delen wat jij dagelijks doet door hieronder je reactie achter te laten om dit artikel nog krachtiger te maken voor degenen die het na jou lezen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in