deepak chopra
Leestijd: 6 minuten

deepak chopra
deepak chopra

Een boodschap van Deepak Chopra

Intentie is het beginpunt van ieder spiritueel pad. Intentie omvat wil en doel, ambitie en hoogste visie. Als je jou intentie zet op een materieel bestaan dan zal dat groeien in plaats van een spiritueel bestaan. Wanneer je eenmaal het zaadje van een intentie hebt geplant dan zal de weg van je ziel zich automatisch ontvouwen. Hier zijn een aantal basisintenties die kenmerkend zijn voor een spiritueel leven.

‘Ik wil de aanwezigheid van God voelen.’ Deze intentie is geworteld door het ongemak van geïsoleerd en afgezonderd zijn. Je kunt het maskeren door vriendschappen en familiebanden te ontwikkelen. Uiteindelijk, hoe dan ook, wil ieder van ons een innerlijke vrede en volledigheid voelen.

‘Ik wil dat God mij helpt en ondersteunt.’ De aanwezigheid van God brengt de kwaliteiten van levenskracht met zich mee. Bij de bron wordt elke kwaliteit – liefde, intelligentie, waarheid, organisatievermogen, creativiteit – oneindig. De groei van deze dingen in jou leven is een teken dat je dichter bij je ziel komt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

‘Ik wil me verbonden voelen met het geheel.’ De weg van de ziel leidt een persoon van een afgescheiden staat naar één van heel zijn. Gebeurtenissen beginnen zich als een patroon in elkaar te weven. Kleine bijzonderheden passen in elkaar in plaats van verspreid en willekeurig te zijn.

‘Ik wil dat mijn leven zin heeft.’ Het bestaan voelt leeg als je afgezonderd leeft. Dit heelt alleen als je meer in eenheid met God gaat leven. In plaats van je naar buiten te wenden om je doel te vinden voel je dat gewoon hier ZIJN, zoals je bent, het hoogste doel in de creatie is.

‘Ik wil vrij zijn van beperkingen.’ Innerlijke vrijheid wordt sterk aangetast wanneer er angst aanwezig is. En angst is een natuurlijk gevolg van afgescheidenheid. Als je dichter bij je ziel komt dan beginnen de oude grenzen en verdedigingen weg te smelten.

Wanneer deze basisintenties aanwezig zijn binnenin jou dan zal God de verantwoordelijkheid nemen voor de uitvoering ervan. Al het andere dat je doet is secundair. Hoewel je nog steeds een grote invloed uitoefent door je alledaagse gedrag.

Hier zijn de basisregels voor een spiritueel leven die zichzelf voor mij persoonlijk hebben bewezen en ik voel dat ze voor veel mensen zullen werken.intenties-deepak-chopra

1.  Ken je intenties.

Laat je valse intenties niet verhuld blijven. Pik ze eruit en werk aan het gevaar en de angst die ervoor zorgen dat je gehecht blijft aan ze. Valse intenties nemen de vorm aan van schuldige verlangens: Ik wil dat iemand anders faalt, ik wil hem/haar terugpakken, ik wil dat slechte mensen gestraft worden, ik wil iets dat niet van mij is meenemen. Valse intenties kunnen ongrijpbaar zijn; je merkt hun aanwezigheid door het gevoel dat is gekoppeld aan de intenties – een gevoel van angst, gierigheid, woede, hopeloosheid en zwakheid. Voel eerst het gevoel, weiger om erin te trappen en blijf vervolgens bewust totdat je de intentie vind die eronder zit.

2. Zet je intenties hoog in.

Streef ernaar om een heilige en een wonderdoener te zijn. Waarom niet? Als je weet dat het doel van innerlijke groei het verwerven van meesterschap is, vraag dan zo snel mogelijk voor dat meesterschap. Doe geen moeite om wonderen te verrichten, maar onthoudt ze ook niet van jezelf. Het begin van meesterschap is zien; zie de wonderen om je heen en dat zal het makkelijker maken voor grotere wonderen om te groeien.

3. Zie jezelf in het licht.

Het ego houdt ons onder controle door ons behoeftig en hulpeloos te laten voelen. Vanuit dit gevoel van tekort groeit een honger om alles te verwerven wat we zien. Geld, macht, seks en plezier moeten het tekort opvullen, maar dat doen ze nooit. Je kunt dit pak van illusie ontvluchten wanneer jij jezelf niet in de schaduw ziet vechten om bij God te komen, maar wanneer jij jezelf vanaf het eerste moment in het licht ziet. Het enige verschil tussen jou en een heilige is dat jou licht klein is en dan van een heilige groot. Jullie zijn beiden van het licht.

4. Zie ieder ander in het licht.

De goedkoopste manier om je goed te voelen over jezelf is door je superieur te voelen naar andere mensen. Van dit kleine zaadje groeit iedere manier van veroordeling. Een simpele formule kan hier helpen. Wanneer je de verleiding voelt om een ander mens te veroordelen, het maakt niet uit hoe duidelijk hij of zij het verdient, bedenk jezelf dan dat iedereen het beste doet wat hij of zij kan doen vanuit zijn of haar niveau van bewustzijn.relatie

5. Versterk je intenties iedere dag.

Iedere dag is het leven een soort van wervelende chaos en het ego is geworteld in zijn eisen. Je moet jezelf, dag in dag uit, aan je spirituele doel herinneren. Voor sommige mensen helpt het om hun intenties op te schrijven; voor anderen zijn periodes van regelmatige meditaties en gebeden nuttig. Vind jou centrum, kijk nauwlettend naar jezelf en laat je intentie niet gaan, totdat het gecentreerd voelt in jezelf.

6. Leer om jezelf te vergeven.

We trappen allemaal in de vallen van egoïsme en bedrog wanneer we dat het minst verwachten. De opmerking die iemand anders verwondt, de achteloze leugen, de onweerstaanbare drang om te bedriegen zijn universeel. Vergeef jezelf ervoor dat je bent waar je nu bent. Gebruik bij jezelf hetzelfde gezegde? die je bij anderen gebruikt: je doet het beste dat je kunt doen vanuit jou niveau van bewustzijn. (Ik herinner me graag een meester zijn definitie van het perfecte discipel “Iemand die altijd struikelt, maar nooit valt”.)

7. Leer om los te laten.

De paradox van spiritueel zijn is dat je altijd fout en altijd goed bent, tegelijkertijd. Leven is verandering; je moet voorbereid zijn om de overtuigingen, gedachten en acties/handelingen van vandaag los te laten, hoe spiritueel ze jou ook laten voelen. Ieder stadium van innerlijke groei is goed. Elk stadium is gevoed door God.spiegel-ziel

8. Vereer dat wat heilig is.

Onze maatschappij leert ons om sceptisch te zijn over het heilige. Maar iedere heilige is jou toekomst en iedere meester reikt over zijn schouder om naar jou te kijken, wachtend op jou tot jij je bij hem aansluit. Menselijke representanten van God vormen een oneindige schat. Jezelf onderdompelen in deze schat zal je helpen om je hart te openen.

9. Sta God toe om het over te nemen.

De meeste mensen zijn verslaafd aan zorgen maken, controleren, ‘over-management’ en te weinig vertrouwen. Weersta de verleiding om deze neigingen te volgen. Luister niet naar de stem die zegt dat jij altijd de leiding moet hebben, dat constante waakzaamheid de enige manier is om iets voor elkaar te krijgen. Laat ‘spirit’ een nieuwe manier proberen. Jou intentie is het krachtigste middel die jij tot je beschikking hebt. Zet je intentie erop dat alles zo gaat zoals het hoort te gaan, laat dan gaan en sta uitdagingen en openingen toe om naar je toe te komen. De uitkomst die jij zo hard probeert te forceren is misschien niet zo goed als degene die vanzelf naar je toekomt. Als je iedere dag één procent van je leven aan God geeft dan zul je in drie maanden de meest verlichte persoon in de wereld zijn. Hou dat in gedachten en geef dagelijks iets over aan God, het maakt niet uit wat.

10. Omarm het onbekende.

In de verstreken jaren heb je voorkeuren en afkeuren ontwikkeld; je hebt geleerd om bepaalde grenzen te accepteren. Geen van deze is de werkelijke jij. Het onbekende wacht op je, het onbekende dat niets te maken heeft met de ‘ik’ die je al kent. Sommige mensen bereiken de rand van illusie alleen op het moment dat ze doodgaan. En dan, met een lange blik achteruit, lijkt één leven ontzettend kort en eindig. Het deel van ons dat we kennen is het deel dat veel te snel uitflikkert. Wanneer je een nieuwe impuls voelt, een hartverwarmende gedachte, een inzicht waar je nog nooit op gereageerd hebt, omarm dan het onbekende. Koester het als een pasgeboren baby. God leeft in het onbekende en wanneer je het volledig kunt omarmen dan zul je in vrijheid thuis zijn.

© Copyright  The Chopra Center at La Costa Resort and Spa

© Nederlandse vertaling www.nieuwetijdskind.com , door Pauline

Relevante links

Spirituele oplossingen

Website: https://www.deepakchopra.com/

Bekijk het boek: Spirituele oplossingen- antwoorden op levensvragen via de link of door op het plaatje te klikken

Alle boeken en DVDs van Deepak Chopra

 

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

13 REACTIES

 1. Lieve mensen
  De tekst hierboven is mooi, open, bemoedigend. Toch vind ik, zoals in veel werk van Chopra, het in geval van persoonlijke dilemma’s ver van de wereld staan. Neem nu relaties en bovenstaande uitleg. In een relatie doe je zeer veel uit liefde voor de ander, maar het is erg menselijk dat je daarvoor iets terugverwacht dus ergens in de valkuil trapt van valse intenties. Niet ok, maar loslaten terwijl je een ander doodgraag ziet en al een hele weg afgelegd hebt, lijkt mij ook niet ok en gaat voorbij aan mijn eerste intentie van liefde geven en zoeken, ook wanneer het spoor je al geruime tijd bijster is. Je wordt hoe dan ook geconfronteerd met het moeten stellen van grenzen : als ik het gevoel heb dat ik strop zit, moet ik ruimte nemen, maar als ik te snel die ruimte neem, loop ik eigenlijk weg van waar ik door moet. Ik zit vast. Meestal als ik iets niet weet, probeer ik te wachten, te genieten tot ik het wel weet. Dit duurt nu al een tijdje. Een zinnig antwoord zou welkom zijn.

  • @fia floor,

   Lieverd, het lijkt me het beste, voor Nu, om zo direct mogelijk jouw een antwoord te geven op je probleem….

   Jij zit in 2-strijd, heel verwarrend, ik begrijp het ook.

   Persoonlijk heeft mij dit geholpen; op you tube staat een filmpje van ongeveer 20 min. van een neurologe, vrouw dus, die in die 20 min. haarfijn uitlegt, uit haar eigen ervaring, wat hersenen, links en rechts, voor functies hebben, aangaande wie je bent….. nadat je dat gezien hebt…. lees dan dit stukje of welk stukje dan ook… eens terug…met je nieuwe inzicht…. zoals ik al zei;

   mij persoonlijk heeft het veel inzicht gebracht, begreep alles veel beter en puzzel stukken vielen in elkaar!! 🙂

   liefs, Henriëtte xxx 😉

 2. Mss wat muggeziften, mr voor diegene die vertaalt, let aub wat op spelfouten! Ik las niks meer van de inhoud en lette enkel daar nog op. Bezittelijk naamwoord van jou is dus jouW leven, gebiedende wijs schrijf je in de ik-vorm. Uw site zal er des te professioneler uitzien als u daar op let. Met dank.

  • Hoi, misschien goed om eens stil te staan bij het feit dat deze vertalingen door (liefhebbende) vrijwilligers gedaan worden, en de site zelf iedere dag weer een gratis toegankelijk artikel biedt. Als je je stoord aan wat spelfautjes heb dan ook oog voor het feit dat het allemaal vrijwilligerswerk is. En ja, ik verdien tegenwoordig wat aan de reclame die op de site staat, die ik overigens voor de vaste lezers niet in het artikel zelf laat verschijnen ( wat meer zou opleveren, maar ten koste gaat van de rust van de lezer ), maar dat weegt niet op tegen de kosten en de tijd die ik erin heb gestopt en nog steeds stop.

   Ik heb ” gewoon” een baan, een pittige baan ook nog, en doe dit er naast.

   Gelukkig zijn er veel mensen die de site en haar inhoud, want daar gaat het tenslotte om, op waarde weten te schatten.

   Met vriendelijke groet,

   Gordon

  • @Lara,

   lieve Lara, heb je ook het verhaal van de Engelen gelezen met spiegeltje kijken?
   Het leuke 🙂 van spiegeltje kijken is; dat je dan je eigen
   “dingetjes” die je irriteren…mag gaan oplossen!!! 🙂

   En weet je…ik doe dit uiteraard ook! en ik kan er nu om lachen! 🙂 meer compassie opbrengen en meer inzichten daardoor, dit eraan voorafgaand uiteraard… 😉 xxx

   Liefde, lieve Lara, kent vele talen, vele oplossingen en kleuren enz…. dat maakt het ook allemaal zo leuk en interessant…. en wellicht wordt jij er zelf dan ook Professioneler van! M.a.w. lichter… vrolijker… enz.
   Ik wens voor iedereen het beste van het allerbeste van het bovenste beste… met heel liefde vanuit mijn hart(je) en dan bedoel ik ook iedereen, al wat is…. <3 🙂 xxx

   dikke knuf van mij voor iedereen, ook voor jouw Lara,

   liefs, Henriëtte 😉 xxx

 3. IK WIL, tjonge zeg of dat werkt dus niet
  ieder mens is van naturen / geboorte al spiritueel Het vervelend is dat wee opgevoed worden met normen en waarden die ons beperken ons hele leven lang. De kennis die de mens al bezit wordt daardoor weg gehouden, doordat we niet meer zoeken wie we zijn volgen we de regels die ons op gelegd worden, ook de regels hierboven zullen je niet veel verder helpen. Het is weer het volgen van en weer er zijn voor die ander
  wees jezelf, blijf je zelf dat is de rede waarom je hier op aarde ben, er is niemand op de gehele aarde niet die jouw kan helpen, er kan alleen iets aangereikt worden en als jij het te moeilijk vind doe je niets en verwacht dat een ander het oplost voor je
  en God en de Engelen die kijken toe en geven je signalen op je pad zoals lichamelijk en seinen, mensen op je pad die iets vertellen aanreiken dus, jij mag hier op aarde het zelf doen veranderingen aanbrengen om verder te komen
  bedenk ook we leven in een wereld die positief en negatief is, dus 50%/50% daar mag je balans in vinden
  de regels hierboven is je denken beïnvloeden zodat jij denkt dat het werkt

  er is een hele makkelijke manier, herinner je gevoel van jezelf, volg je gedachtes en gebruik je denken om het uit te voeren

  • @doler,

   Leuk gezegd, zoveel mensen zoveel wensen, zeggen we dan…

   Of; Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden….

   Het werkt wel. lieverdje, ieder zijn eigen manier laten vinden lijkt mij persoonlijk een betere oplossing vind je niet? Want weet je nog… je schrijft zelf over de Engelen….dus haal ik dat even naar voren…. Juist onze lieve Engelen…vragen om niet te ver-oordelen…. maar gewoon te kijken naar…eruit pikken waar jij iets mee kunt…de rest laat je voor wat het is…. dus de veroordeling dat het niet zou werken…. klopt niet… het werkt wel… maar giet het zo in een vormpje dat jij, lieve doler, …ook jij blijft….zonder afbreuk te doen op/ aan anderen… dat is echte liefde
   compassie…onvoorwaardelijke liefde…. 😉 xxx
   Dit deel ik vanuit mijn hart met jouw…want ook ik hou van de lieve Engelen…. on-voor-waardelijk…. <3 xxx

   liefs, Henriëtte xxx

   • @Henriëtte,
    er zijn meerdere wegen die je afleiden dus
    mensen zijn zo makkelijk te binvloeden door andere en ze denken dan weer het te hebben gevonden
    als iedereen zou gaan zoeken ja dan zullen ze hun eigen weg vinden maar teveel mensen volgen een ander
    en bedenk ik veroordeel niet ik reik iets aan
    en ook ik ken de lieve Engelen maar ook de minder lieve Engelen die ook bij het leven horen

    • @doler,

     Dat is toch primá?! dat is wat ik bedoel, jij denkt/voelt zoals je zelf beschrijft… ik/wij op de mijne/onze…. het is allemaal oké lieve Doler….

     Het is oké…. <3 overwint alles… 🙂 xxx

     liefs, Henriëtte 😉 xxx

 4. Dank voor weer een enerverend stuk. moest wel even “mijn eigen woordenboek” raad plegen hier en daar… maar mijn gevoel…begrijpt het direct.

  Er zijn vele wegen naar Rome.. qua woorden dan… maar het klopt wel wat hij zegt.

  Persoonlijk schrijf ik zijn zinnen met het begin: ik ben dankbaar dat… in plaats van ik wil… maar dat is persoonlijk. dat voelt gewoon prettiger voor mij 😉 xxx

  Maar zoals hij al aangaf; iedereen doet het op zijn /haar manier en dat is uiteraard oké.
  zolang de essentie waar het om gaat maar goed wordt begrepen en uitgevoerd… dan bereik je allemaal hetzelfde…
  onvoorwaardelijke liefde voor het zelf en elkaar… zo zeg ik het… hihi is wel leuk al die verschillende methoden..

  Allen dank voor het vertalen en plaatsen 🙂 xxx

  liefs, Henriëtte <3 xxx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in