10 tips om een geweldige ouder te worden

1. Besef dat je al een geweldige ouder bent

Je leest dit artikel, dus blijkbaar vind je dat je nog geen geweldige ouder bent. Omdat je vindt dat het beter kan of misschien zelfs wel beter moet. Maar ik kan je vertellen: dat klopt helemaal niet! Je bent een geweldige ouder. Iedere dag opnieuw geef jij het beste van jezelf. Iedere dag geef jij jouw liefde, tijd, aandacht en energie aan jouw kind(eren). Dat is toch geweldig! Beter hoeft niet, echt waar. En als je durft, geloof me dan en stop met lezen. Want wie al een geweldige ouder is, heeft niet nog 9 tips nodig.

2. Lach

Je bent er nog. Leuk, dan heb ik de overige tips toch niet voor niets geschreven. Ga met een lach door het leven. Iedere glimlach die er op je gezicht verschijnt maakt het leven makkelijker. Maar bovenal is het voor je kind(eren) heerlijk om de lach op je gezicht te zien, om je voluit te horen lachen en om je te zien genieten van het leven.

3. Stop met opvoeden

Geen kind vraagt erom om te worden opgevoed. Geen kind heeft er behoefte aan om te worden opgevoed. Dus wil jij dat je kind jou als een geweldige ouder ervaart, stop dan met opvoeden. En daarmee bedoel ik dat je ermee ophoudt dingen te doen die zogenaamd goed zijn voor later. Dingen die zogenaamd belangrijk zijn om te leren, maar waar een kind op dit moment niks aan heeft. Denk aan: verantwoordelijkheid nemen (moeten ze later ook) voor het inpakken van hun eigen schooltas als ze 6 zijn. Of consequent huiswerk maken, ook al hebben ze geen zin. Iedereen een hand geven bij binnenkomst op een feestje in plaats van achter je been weg te kruipen. Of iets delen terwijl ze op dat moment niks liever willen dan het voor zichzelf houden.

4. Speel

Kinderen spelen graag met hun ouders (nou ja tot een bepaalde leeftijd dan) en nodigen ouders vaak uit om samen te spelen. Zeg gewoon ja, speel mee ook al heb je eigenlijk (of moet ik zeggen zogenaamd) geen tijd. Samen spelen verdient prioriteit. En weet je dat als je even vol overgave meespeelt je er zelf ook blij van wordt en er van ontspant? Het is dus niet alleen geweldig voor je kind, maar ook voor jou.

10 tips om een geweldige ouder te worden

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

5. Geef liefde

Strooi overvloedig met liefde. Reageer met liefde op je kind, ook als er in jouw ogen iets mis gaat. Besef dat kinderen geen bekers met drinken omgooien om ons boos te maken. Dat ze niet op de grond gaan liggen krijsen in de supermarkt om het ons moeilijk te maken. Dat ze niet steeds opnieuw uit bed komen om onze avond te verstoren. Dus: gebeuren dit soort dingen, geef dan liefde. Besef dat je kind nu even niet anders kan, ook al zou hij of zij dat best wel willen. Liefde is de oplossing voor alles, dus geweldige ouders herken je aan de hoeveelheid liefde die zij in het rond strooien.

6. Geef vertrouwen

Ja, natuurlijk mag je helpen om de aardappels te schillen. Je wilt een plank zagen? Ja hoor, dat mag. Je wilt me niet vertellen over de ruzie met je vriend(in), dat is oké. Geef je kind vertrouwen. Laat je kind weten dat je vertrouwen hebt in hem of haar. En heb je twijfels over het zagen van de plank, help dan mee. Houd de plank vast en bevestig ondertussen de stap van je kind om dit zelf te willen doen. Natuurlijk zijn er grenzen en houd je de veiligheid in de gaten. Maar heel vaak zijn we te voorzichtig en geven we daardoor onbewust steeds opnieuw de boodschap dat we ons kind niet vertrouwen. Heb je geen vertrouwen, oefen dan net zolang tot je het wel hebt, want oprecht en terecht vertrouwen is een geweldig kado voor kinderen.

7. Accepteer wat er is

We willen allemaal graag kinderen die goed luisteren en doen wat we vragen, die voor zichzelf opkomen, goed slapen, graag eten en alles lusten, die veel vriendjes en vriendinnetjes hebben, die het goed doen op school, zichzelf geweldig kunnen vermaken, creatief zijn, sociaal zijn, goed zijn in sport…

Maar hé, de realiteit is anders. En dat is helemaal niet erg, als jij het kunt accepteren. Het wordt pas een probleem als jij het als zodanig ziet. Dus als je kind lekker zijn of haar ding doet en geen probleem ervaart, maak jij er dan ook geen probleem van. Accepteer wat er is. Daarmee accepteer je ook je kind zoals hij of zij is en dat is echt geweldig.

10 tips om een geweldige ouder te worden

8. Volg je kind

Laat je ideeën over waar het naartoe moet met je kind en hoe het moet gaan varen. Kijk naar je kind, luister, gebruik al je zintuigen om te achterhalen waar het volgens je kind naar toe moet en hoe het zou moeten gaan. En volg dat dan. Loop mee over het pad van je kind. Laat je kind zijn of haar eigen fouten maken, laat het struikelen en weer opstaan. Het is geweldig voor een kind om een eigen pad te mogen lopen in de wetenschap dat er achter je een ouder loopt die er voor je is als het nodig is. Die je wonden verzorgt, bij wie je op adem kunt komen en die je daarna weer vol vertrouwen laat gaan.

9. Wees beschikbaar

Nee hoor, je hoeft niet altijd op de bank klaar te zitten voor als ze je nodig hebben. Je kunt je eigen leven leiden, dat is voor je kinderen ook wel zo fijn. Maar als ze je nodig hebben, wees dan beschikbaar. Daarmee bedoel ik dat je ze jouw volledige aandacht geeft. Dat je even alles aan de kant zet waar je mee bezig was. Dat je ze laat weten en voelen dat zij het allerbelangrijkst voor je zijn. Als ze jong zijn, doe je dat op het moment dat ze het aan je vragen. Als ze ouder zijn, kun je er gerust een afspraak over maken als jou dat helpt om er beter met je aandacht bij te zijn. Geweldige ouders zijn ouders die hun kinderen belangrijk durven te laten zijn.

10. Lees tip 1 nog een keer

Je bent er nog. Dat betekent dat je nog steeds denkt dat ik je iets kan leren wat je zelf niet al weet of kunt. En weet je, dat klopt niet. Dus doe mij, jezelf en je kind(eren) een plezier en lees tip 1 nog eens. Vertel jezelf dat je een geweldige ouder bent, want dat ben je, echt waar!

En bedankt dat je tot het eind bent blijven lezen, het was leuk om dit voor jou te schrijven maar bovenal heeft het mezelf geholpen om te beseffen dat ik een geweldige ouder ben 😉

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Wat een prachtig stuk. Op alle punten raak. En het helpt me op dit moment, dus dankjewel dat je het hebt gedeeld!

 2. Mooie punten, echter eentje waar ik beslist niet mee eens ben: nummer 3, een ouder zal toch echt ook iets moeten opvoeden, of beter gezegd mee moeten geven zodat het kind niet alleen aan zich zelf denkt, en geen grenzen if verantwoordelijkheid kent. Het grootste probleem momenteel in de maatschappij is een gebrek aan empathie; pedtvedrag op scholen, mensen buiten sluiten in de maatschappij, geen gevoel hebben voor de natuur if de ander, competitief gedrag; teveel elektronische spelletjes waarbij niet genoeg communicatieve en invoelsvermogen vaardigheden en creativiteit worden geleerd.
  Ik denk dat dit juist essentieel is voor de toekomstige samenleving en het neoliberale denken juist kan vervangen!

 3. Dag Christel,

  De opvoedkloof is van alle tijden denk ik. Wat jij nu ervaart heeft de generatie voor jou ook ervaren. En eigenwijze types ervaren over het algemeen een grotere kloof (op allerlei gebieden) omdat ze durven af te wijken van de norm (ik ben zelf ook zo’n eigenwijs type). De twijfel hoort inderdaad bij het ouderschap dus daarom leek het me wel leuk om dit artikel met een knipoog te schrijven en zo het gevoel dat we hartstikke goed bezig zijn te benadrukken.

  Dag Marla,

  Alvast heel veel mooie ontdekking gewenst als moeder. Falen hoort erbij, net als momenten van grote euforie. Opvoeden is een achtbaan vind ik, maar wel een geweldig mooie en bevredigende.

  Hartelijke groet,
  Angelique de Vries / Gelukkige Gezinnen

 4. “Opvoeden” ligt nu anders dan vroeger. Kinderen zijn nu anders dan vroeger. De kloof tussen vroeger en nu is soms immens groot wat soms voor problemen en verwarring zorgt en waardoor je als ouder van nu soms toch begint te twijfelen als het eens iets minder gaat. Vooral door de “goede raad” die je aangereikt krijgt. Ik geef mijn zoontje een vrije opvoeding ;hij mag alles proberen zolang er geen groot gevaar is. Dit gaat met trost zijn,vallen en opstaan ,huilen,boos zijn en ga zo maar door. En dit geldt voor ons allebei. Maar voor de oudere generatie ben ik verkeerd bezig. Ik ben altijd al koppig geweest dus op dit punt ook. Ik probeer soms wel een middenweg te zoeken. Maar toch twijfel ik soms of ik wel goed bezig ben maar dit heeft elke ouder wel denk ik

 5. Kinderen heb ik nog niet, maar wel in de planning. Fijn om dit te lezen en mezelf alvast te kunnen voorbereiden voor de toekomst. Ik ben aan de ene kant heel erg bang om te falen als ouder, aan de andere kant kijk ik er ook heel erg naar uit! Ben benieuwd hoe het zal zijn. Deze tips kan ik alvast meenemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in