veganistisch-dr.Wareham

100 Jarige veganistisch hartchirurg pensioneert op 95 jarige leeftijd. Hier verteld hij waarom hij al 50 jaar veganist is.

“Veganisme is een zeer verfijnde vorm van voeding. Het is soms wat extreem een persoon te vertellen, die gewend is vleesproducten te eten, om alles van wat hij/zij nu eet van hem/haar weg te nemen.

Toen ik mijn studie medicijnen deed, vertelde ik de patiënten dat een dieet op basis van groenten de manier was om gezond te leven, en om dierlijke producten zoveel mogelijk te vermijden.
Mensen zijn erg gevoelig over wat ze eten. Je kan met mensen praten over beweging, ontspanning, een goede mentale houding en ze accepteren dit zonder er bij na te denken. Maar wanneer je met ze praat over wat ze nu eigenlijk eten, dan wordt het een gevoelig onderwerp.

Wanneer een individu wil luisteren, zal ik op een wetenschappelijke manier proberen uit te leggen waarom ik denk dat dit beter voor hen is.” – Dr. Ellsworth Wareham

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hieronder is een videoclip van Dr. Ellsworth Wareham, een 100 jarige recent gepensioneerd hartchirurg, die al zijn halve leven, 50 jaar veganist is.

Waarom vegetarische- en veganistische diëten zo populair worden.

Deze 100 jaar oude hartchirurg is niet de enige, Kim A. Williams, M.D, aankomend president van het Amerikaans College voor Cardiologie, heeft ook de veganistische levensstijl aangenomen.

Wereldberoemde personen vanuit de gehele geschiedenis, van Plato en Nietzsche tot pop iconen als Sir Paul Mcartney en Bob Marley, tot aan politieke leiders zoals Gandhi en Benjamin Franklin hebben allen gepleit voor een veganistisch dieet.

Er bestaat geen twijfel dat de invloed van deze ‘beroemdheden’ samen met de uitgesproken voorstanders voor dierenrechten, een rol hebben gespeeld bij de opkomst van het veganisme in de laatste jaren, maar de hoofdreden voor deze recente populariteit heeft eigenlijk te maken met hoe het de mens laat voelen en de wetenschap er achter. Er is geen tekort aan studies die de duidelijke gezondheidsvoordelen aantonen van vegetarische en veganistische diëten, en velen benadrukken hoe deze voordelen zullen toenemen wanneer individuen de inname van dierlijke producten verminderen.

Dit gezegd hebbende, zelfs wanneer u geen voorstander bent van een vegetarisch of veganistisch dieet, is het belangrijk te onthouden dat een alarmerend percentage van de Amerikanen helemaal geen groenten of iets dergelijks eet. Volgens de Wall Street Journal in 2011 zou ongeveer 80% van de Amerikanen die vlees eten, zelden of helemaal geen groenten eten (bron)

“Onderzoeken bevestigen de gezondheidsvoordelen van vleesvrij eten.

Tegenwoordig is op planten gebaseerd eten erkent als niet alleen voldoende voedzaam, maar ook een manier om het risico op chronische ziekten te verminderen.” – Harvard Medical School (bron)

Bijvoorbeeld, “de Amerikaanse Diëtisten Vereniging kwam met een overzicht welke uitwijst dat op de juiste wijze geplande diëten, inclusief compleet vegetarische- of veganistische diëten, gezond, voldoende voedzaam zijn en kunnen gezondheidsvoordelen leveren bij voorkoming- en behandeling van bepaalde ziekten.” (Journal of the American Dietetic Association, Juli 2009) (bron)

Bij deze ziekten behoren hart-en vaatziekten, kanker, diabetes etc.

Nogmaals, er is letterlijk een meervoud aan studies, welke de voordelen van vegetarische en/of veganistische diëten aantonen. Wanneer u nog altijd sceptisch bent, zou een kleine onderzoekssessie dit onderwerp overduidelijk maken.

Het is goed om te zien dat het onderzoek naar vegetarisme en veganisme deze voordelen bevestigen. In tegenstelling tot vorige jaren, waarin ze uitsluitend gefocust hebben op de problemen die kunnen ontstaan van mogelijke voedingstekorten.

Dit gezegd hebbende, wanneer u een omschakeling gaat maken, is het zeer belangrijk dat u bewust bent van wat uw lichaam nodig heeft en welke voedingsstoffen u gaat opgeven. U zult zelfs de plantaardige basis van deze voedingsstoffen moeten leren.Als dit iets is waarin u geïnteresseerd bent, dan moedigen wij u aan, u hier verder in te verdiepen.

Wanneer u het probeert, zult u zich niet moe voelen, verminderde energie of kracht of depressief voelen, beter nog het zou juist het exact tegenovergestelde moeten zijn. Als dit u wel gebeurd, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk niet de juiste hoeveelheid aan voedingsstoffen binnen gekregen, pas uw maaltijden hier dan op aan.

Bronnen

http://www.wsj.com/articles/SB10001424052748704774604576035211826290534
http://www.pcrm.org/health/diets/vegdiets/vegetarian-foods-powerful-for-health
http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/becoming-a-vegetarian
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. Ben al heel lang vegetariër , eet wel af en toe een ei, en kaas, ben supergezond, al in 18 jaar geen arts bezocht. Eet fruit altijd apart, als eerste van de dag in de vorm van een smoothie. Fruit heeft geen verteringsssappen nodig en kan binnen 20 minuten volledig worden opgenomen door het lichaam, na 20 minuten muesli met amandel of andere plantaardige melk ( geen fruit in de muesli wel noten) en verder altijd de goede combinaties, groente met koolhydraten ( rijst, pasta, aardappelen) of vlees of vis (Ik niet) met groente..eiwitten ( vlees, vis, kaas etc) met koolhydraten is een slechte combinatie, geeft strijd in de maag want voor het ene heeft de maag zuren nodig en voor het andere basen…als je het toch samen eet, is het gevolg dat je urenlang een vol soms opgeblazen gevoel hebt, en dat de hele massa uiteindelijk wordt uitgescheiden door de darmen zonder dat de voedingsstoffen zijn opgenomen. Wil je het volle profijt van de voedingsmiddelen dan is dit belangrijk. Je komt met dit dieet ook op je ideale gewicht zonder dat je lijnt of moeite moet doen. Na een tijdje wordt je zo gevoelig dat je lichaam direct reageert wanneer je een ‘foute’ combinatie eet. Ik doe samen met mijn lief ( die o.a. Met dit dieet zichzelf heeft genezen VAB prostaatkanker )een balans van 80/20, 80 procent streng, 20% zondigen dat is dan chocolade , wijn, koffie, zoete dingen …. En we voelen ons er heel goed bij……

 2. ik heb een aantal jaren geleden alle dierlijk voedsel afgeschaft en let messcherp op wat in potjes, bakjes en flessen zit. ik eet normaal, dat is voor mij; gewoon aardappelen, groente en vegaschijfje + 3 x fruit per dag en 2 desem sneetjes brood met fruit (banaan) of vega broodbeleg en een glas soja- of havermelk. als ik eens uit de band wil springen koop ik een tablet donkere chocolade en eet die achter elkaar op, dan taal ik daar weer een paar maanden niet meer naar. inmiddels ben ik 72 en voel me top! geen rotzooi aan- of in mijn lijf! Ook mijn gewicht blijft eindelijk stabiel!

 3. Ieder mens is uniek, ieder levenspad is uniek, ieder lichaam is uniek. Iedereen heeft iets anders nodig & dat verandert ook telkens weer. Voeding is 1 onderdeel in ‘t geheel, want accepteer je jezelf niet, blijf je jezelf afkeuren, onderdruk je je emoties etc., dan kun je nog zo gezond eten, maar wordt je toch ziek. Een signaal van disbalans. & misschien is ‘t ziek zijn onderdeel van je zielspad. Heb je nog karma uit te werken. Spelen er zaken uit vorige levens. Oftewel… wat zijn de onderdelen van jouw unieke geheel. Leven volgens je steeds veranderende eigen unieke natuur, in al zijn facetten, is volgens mij waar ‘t om draait. ‘n behoorlijke, bijzondere & mooie uitdaging 🙂 Hartegroet ♡ ira

 4. Ik ben een voorstander van het respecteren van elk leven, dus ook het leven van dieren.
  Maar je hebt vlees en vlees en je kunt niet alles op een grote hoop gooien.
  Er zijn vele onderzoeken die aantonen dat je juist vlees nodig hebt, maar dan wel van dieren die een gezond leven hebben gehad. Ook onbewerkte of bewerkt vlees is een groot verschil.
  Ik respecteer deze arts en zijn levensstijl, maar zijn 'feiten' hebben ook een andere kant.
  Wat doet cholesterol écht met je lichaam en hoe schadelijk is het? Hoe schadelijk is de medicatie die erg makkelijk wordt uitgeschreven bij verhoogd cholesterol? Een verhoogd cholesterol geeft juist aan dat het lichaam 'ergens aan werkt'! Je lichaam wil zelf iets herstellen of genezen en dat onderdruk je met medicatie en deze hebben ook nog eens ernstige bijwerkingen.
  Dit is slechts 1 punt dat een andere kant heeft, zo zijn er meer maar onderzoek zelf en leef je leven zoals jij dat fijn vindt. Dat heeft deze man zeker gedaan en is er vitaal en gezond bij gebleven.
  Dat staat vast en waarvoor mijn respect!
  Hartegroet, Abraham

 5. Gordon,
  Nou, ik ben niet meer piep. Maar wil ik de 100 halen dan heb ik nog heel wat jaartjes voor de boeg. En ik voel me 30, dus het einde is nog lang niet in zicht. 🙂 🙂

  • Abraham

   Mijn cholesterol was 8.7 erg hoog .
   Ze wou gelijk die pillen voor schrijven.
   Ik weigerden . ik moet die rommel niet. zo slecht die verlagers.
   Nu 10 weken later , zonder vet en snoep , veel groente 4.5
   Ik laat mij de wet niet voorschrijven. ik doe wat ik goed vindt voor mijn lijf.

   Groeten Jannie.

 6. Hoi Michelle .
  Klopt dat niet alle groente goed zijn .
  Spinazie ook niet vanwege de histamine .
  Van het vu een grote lijst gehad met zoveel
  dingen die ik niet mag . geen tarwe .
  Geen bonen niks bijna .
  Maar ach we komen er wel .
  Misschien inderdaad Keltisch zout.
  Ik doe wat ik kan .
  Die dokter is een super dokter .

 7. Herkenbaar hoor Jannie! Voor mij zijn lang niet alle groenten en fruit goed en zeker niet volle granen. Een tijd lang probeerde ik dit wel allemaal te eten, dit werkte tegen me. Heel verwarrend. Het hoofd en het lichaam willen soms verschillende dingen. Toch vind ik gezond eten nog altijd heel belangrijk. Ben nog steeds zoekende hierin. Ik heb een vermoeden dat aanvoelen wat je nodig hebt mijn sleutel zal zijn. Alle info en angstberichten steeds kunnen verlammend werken. Je best doen is goed genoeg wat mij betreft. Neem het met een korrel zout (keltisch zeezout misschien) 🙂

 8. Ik zie geen video clip op mijn i pad .
  Zal wel weer aan mijn i pad liggen .
  Knap hoor om zo te leven .
  Het wil niet zeggen dat het voor iedereen goed is .
  Er staan wel diverse linkjes over voeding .
  Ik eet zelf heel veel groente .
  Gisteren een pond andyvie op.
  En de dag daarvoor spinazie .
  Ook veel bosbessen.
  Toch wil dat niet zeggen dat je je top voelt
  Ook al wil je zo gezond als mogelijk eten .
  Ik heb heel veel pijn .
  En voel mij verre van fit .
  Maar weet dat het in ieder geval niet aan mijn
  Voeding legd .
  Ik doe mijn best om zo gezond als mogelijk te leven.

  • Dat is typisch het ontgiftingsproces…neem 3 maanden froximun of MSM… Hoofdpijn enz zijn normale "afkick" verschijnselen.
   Meer info ? Schrijf gerust …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in