16-dingen-afscheid

Het nieuwe jaar is nog maar nèt begonnen en, zoals altijd in de winterperiode, houden we ons druk bezig met allerlei geweldige voornemens om ons leven te verbeteren, te groeien en dromen waar te maken. Of je nu het type bent dat in oplossingen denkt, of je kijkt liever terug om te bezien hoe je zaken uit het afgelopen jaar kunt verbeteren, er zijn altijd wel dingen die we kunnen doen om onszelf te ontplooien, waardoor in veel gevallen ons leven gemakkelijker en plezieriger zal verlopen.

Hierna volgt een opsomming van 16 dingen, waarvan ik persoonlijk vind dat we daar in 2016 maar eens afscheid van moeten nemen (en inderdaad, ik koos voor 16 vanwege het jaartal 2016):

 1. Stop met weglopen voor problemen.

Je kunt niet blijven weglopen voor je problemen en je kunt van mij aannemen, hoe langer je blijft weglopen voor iets, hoe moeilijker het wordt om de koe bij de horens te vatten. Uitdagingen komen met een reden op je pad en hoe moeilijk het kan zijn de uitdaging aan te gaan, je komt er altijd met een overwinning op jezelf uit, met een betere versie van jezelf. Er is niets heerlijker dan het bevrijdende gevoel eindelijk iets opgelost te hebben, waar je langere tijd angstig tegenaan gehikt hebt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
 1. Stop met jezelf en anderen voor de gek houden.

Volgens mij is liegen een cumulatief proces. Wat begint met een ‘leugentje om bestwil’ (met eventueel de bedoeling iemand niet te kwetsen), gaat spiraalsgewijs op in een volledig valse realiteit, waar de grootste factor die je ervan weerhoudt de waarheid te delen de angst is om voor leugenaar uitgemaakt te worden. Behalve dat we wel eens jokken tegen een ander, liegen we meestal tegen onszelf, ter bescherming van ons oh zo kwetsbare ego. We zijn zelfs geneigd tegen onszelf te liegen terwijl we deze lijst lezen, om maar niet te hoeven toegeven in hoeveel van deze valkuilen we dagelijks vallen. Onthoud dat uiteindelijk het verleden je heeft geholpen je te vormen wie je nu bent, maar dat het niet bepaalt wie je wèrkelijk bent. Er is altijd een mogelijkheid om over te stappen naar volledige eerlijkheid en je zult blij verrast zijn hoe daardoor het leven stukken lichter en vrijer aanvoelt.

 1. Stop met bang zijn om fouten te maken

Fouten maken – of je ergens in vergissen – kan erg frustrerend zijn, maar is de moeite niet waard om je tegen te houden van iets dat je heel graag wilt doen. We weten allemaal dat we kunnen leren van onze fouten, maar onthoud dat we nog meer leren als we bereid zijn uit onze comfortzone te stappen en iets totaal anders of geheel nieuws te gaan doen.

 1. Stop met jezelf met anderen te vergelijken

Of het nou een icoon is, of een vriend, of een collega, veel mensen hebben een natuurlijke neiging om zichzelf en hun omstandigheden te vergelijken met die van een ander. Denk maar aan hoe vaak je niet tegen jezelf zegt tijdens het bekijken van het leuke leven van een ander: “Dat zou ik ook wel willen…”, zoals het beroemde gezegde luidt: “Het gras aan de overkant is altijd groener.” Of het gras nou wel of niet groener is, het heeft geen enkele invloed op het gras onder onze eigen voeten – het enige gras waarop we ons zouden moeten richten. Vanaf het moment dat we stoppen met vergelijken en ons richten op onze eigen ervaring, daalt er vrede in ons gemoed, zien we de dingen zoals ze werkelijk zijn en vinden we de motivatie om te veranderen, mochten we daar behoefte aan hebben.

 1. Stop met in de toekomst te leven

Of het iets tijdelijks is zoals een geplande vakantie of iets blijvends als je pensioen, in de toekomst leven heeft één belangrijk gevolg: ons ervan weerhouden in het NU te zijn. Eén ding is volmaakt zeker: we worden in dit leven nooit jonger dan we nu zijn, dus dit moment is het juiste moment. Daarmee wil ik niet zeggen dat je dan geen toekomstplannen meer mag maken – want dat kan zeker nuttig zijn – maar dat we ons concentreren op het NU en vertrouwen dat de toekomst zelf wel bepaalt wanneer iets het juiste moment is.

 1. Stop met medelijden opwekken bij anderen

Niemand is gecharmeerd van een negatieve Nico of een pessimistische Petra, terwijl toch veel mensen er een gewoonte van maken om met regelmaat alleen maar vervelende en onaangename zaken met anderen te delen. Hoe lekker het enerzijds ook mag voelen om sympathie te ontvangen, we weten dondersgoed dat het niets verandert aan de situatie waarover we klagen. In feite wordt het daardoor een veel groter deel van je eigen werkelijkheid, want nu ben je niet meer de enige die het weet. Accepteer de situatie gewoon zoals het is en kies voor verandering in jezelf in plaats van anderen te belasten met klaagverhalen of emoties.

 1. Stop met in het verleden te leven

Zoals eerder omschreven, het verleden heeft je geholpen je te vormen tot wie je nu bent, maar niet bepaald wie je wèrkelijk bent. Dat geldt zowel voor jouw positieve visie daarop, als wel voor iets dat je het liefst zou willen vergeten. Herinneringen ophalen kan zowel plezierig als deprimerend zijn, uiteindelijk maakt het voor het NU niets uit. In plaats van jezelf te blokkeren met vergelijkingen tussen het nu en het verleden, kun je beter proberen je energie en aandacht te richten op de persoon die op dit moment tegenover je zit.

 

 1. Stop met alles voor je uit te schuiven

Dit zou je ook gewoon ‘luiheid’ kunnen noemen, dat is een aannemelijke omschrijving van hetgeen het grootste percentage van ons mensen bezighoudt. Luiheid is een dodelijke pandemie die ooit is ontstaan, en die er nog steeds in slaagt ons – vaker dan we zouden willen – vast te houden in nutteloos niets doen. Onthoud dat er geen tijd bestaat behalve het NU en als je ervoor kiest om luiheid te laten zien wie hier de baas is, zal je verbaast staan te kijken hoe besmettelijk het is om in het NU actief te zijn. Je bent dan ongetwijfeld productiever, maar ook gemotiveerder om veel meer dingen te doen dan je ooit had kunnen bedenken.

 1. Stop met anderen of iets de schuld te geven

Hoewel we onszelf allemaal wel eens het slachtoffer voelen van een persoon of een situatie, meestal (en ten onrechte) leggen we de schuldvraag graag ergens anders neer. Hoewel dit een doeltreffend middel kan zijn om een ander of een situatie te ontwijken, uiteindelijk werkt het niet als je innerlijke conflicten probeert te voorkomen. Diep van binnen weet je immers dondersgoed wat de oorzaak is van zelfs de grootste leugen en blijven omzeilen maakt je levenspad ècht niet makkelijker. Neem je eigen verantwoordelijkheid van wat je hebt veroorzaakt of hetgeen je blokkeert, daardoor heb je meer controle over je eigen werkelijkheid en zal je je stukken comfortabeler voelen.schuldgevoel

 

 1. Stop met het verleden te laten bepalen hoe je over anderen denkt

Jouw vriend kan je drie jaar geleden onnodig voor sukkel hebben uitgemaakt, dat betekent nog niet dat jij hem daarom ook vandaag nog een eikel moet vinden. Maak altijd gebruik van je eigen intuïtie om te bepalen met welke mensen je wilt omgaan, maar laat niet het verleden daar een rol in spelen. Hoe moeilijk of beladen iets geweest kan zijn, het verleden is slechts ‘bagage’ die geen enkele invloed heeft op het NU. Denk aan hoe je de afgelopen jaren bent veranderd en gegroeid in je leven. Het zou bijzonder dwaas zijn om niet te willen inzien dat hetzelfde ook van toepassing is op iedereen om je heen.

 1. Stop met verwachtingen te koesteren

Laten we eerlijk zijn, onze fantasie vindt het heerlijk om te dwalen en in de meeste gevallen creëert onze fantasie verwachtingen die vele malen groter zijn dan we menselijkerwijs realiseren kunnen. Hoe leuk het ook kan zijn om af en toe te verdwalen in tralala-land, beter is om met beide benen op de grond en in het NU te blijven, ook al lijkt dat minder aantrekkelijk. Talloze mensen vertelden mij dat de beste dingen in het leven altijd gebeuren op een moment dat je dat het minst verwacht, dus waarom zou je te hoge verwachtingen koesteren? Het komt zoals het komt. Blijf in het moment, daardoor lijken gebeurtenissen veel spannender (als je ze toevallig al niet eerst bedacht had).

 1. Stop met zoeken naar de perfecte partner

Niet alleen wordt ons idee van perfectie sterk beïnvloed door reclame, amusement en populaire media, maar tevens verandert ons idee van perfectie per dag, dus uiteindelijk is perfectie onvindbaar. In plaats van geconcentreerd zoeken naar de perfecte partner, kun je je beter afvragen wat je precies nodig hebt om jezelf compleet en thuis bij jezelf te voelen. We beschikken allemaal over het vermogen om onszelf volledig lief te hebben, relaties zijn daar simpelweg een uitbreiding van. Het loslaten van de noodzaak om te streven naar perfectie zal je ook een stuk spontaner laten zijn in het maken van contacten en het delen van ervaringen met alle soorten mensen die je pad kruisen – en die je eraan herinneren dat ware liefde vaak op de vreemdste plaatsen te vinden is.

 1. Stop met je anders voor te doen dan je bent

Of het nu wederom de invloed is van de publieke opinie, reclame of media, dan wel gewoon de voorkeur voor iemand op wie je indruk probeert te maken, we doen onszelf er beslist geen plezier mee om je anders voor te doen dan je werkelijk bent. Zelfs al krijg je met al je poppenkast datgene voor elkaar wat je wilde, het blijft een valse versie van wie je ècht bent. Met het richten op het volledig begrijpen van jezelf, jezelf kennen, weten wie je werkelijk bent, zal je het in je leven veel verder brengen dan al hetgeen dat kunstmatig wordt gecreëerd.

 1. Stop met jezelf pijn te doen

Zo beledigend als andere mensen kunnen zijn, er is er geen eentje in staat om nóg kwaadaardiger tegen ons te zijn dan… wijzelf. Of je nou je gecrashte middelbare schoolverliefdheid probeert te vergeten, een spelletje hebt verloren of iets anders vervelends, het is nergens voor nodig om het NU te laten beïnvloeden door zaken uit het o zo pijnlijke verleden. Elk moment kunnen kiezen voor een nieuw NU, in plaats van jezelf te blokkeren met allerlei irrelevante gedachten, werkt pas ècht bevrijdend!

 1. Stop met leven in de digitale wereld

We zijn allemaal gek op de digitale wereld. Hoe ik dat weet? Alleen al door het lezen van dit artikel zit je in de digitale wereld. Uiteraard zijn internet, mobiele telefoon, tablet en alle overige elektronica prachtige gereedschappen, maar laten we er in 2016 alsjeblieft voor zorgen dat we er niet door geleefd worden. Gebruik ze wanneer het echt nodig is, maar laten we ons normale leven ook weer eens regelmatig voorzien van activiteiten in de natuur, sport en spel, een goed gesprek…

 1. Stop met alleen maar lezen en niets doen

Zo geweldig als boeken, citaten en ook artikelen als dit kunnen zijn om je te helpen herinneren aan alles wat we eigenlijk allang weten, het is ook de bedoeling dat je al deze kennis omzet in actie. Gebruik deze informatie als een startpunt om nieuwe dingen te ondernemen, in plaats van steeds weer te lezen en te herlezen om je er opnieuw aan te herinneren.

Ik wens je in het hier en nu opnieuw een geweldig 2016, met veel nieuwe uitdagingen en ervaringen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. Het zijn gerust goede punten, maar wel een hele hoop voor 1 jaar.
  Ik denk dat veel mensen hier langer voor nodig hebben.
  Natuulijk gelden niet alle punten voor ieder mens, maar veel wel denk ik.
  Het artikel had ook omvat kunnen worden als "geef jezelf in 2016 een schop onder je kont
  en gaan met die banaan". Zo komt het over.

 2. Het woorden 'stop met… ' geeft aan wat je wél kunt doen. Het wenselijk gedrag dus. Wanneer je zegd ik ga niet meer….. Of gij zult niet…. Is negatief gelabeld en verteld alleen wat je niet moet doen, zonder daar een alternatie voor in de plaats te zetten. Ik vind 'stop met…' Over het algemeen heel duidelijk en concreet en specifiek. En het geeft mi meer ruimte voor positief, wenselijk gedrag.

 3. Negatieve insteek, bij mij roept het ook direct weerstand op. Begin liever de zin met: 'Durf fouten te maken'. Klinkt al een stuk positiever.

 4. Mooi artikel alleen zo jammer dat de mensen die het zouden moeten lezen en er mee zouden moeten beginnen naar te leven, nooit dit artikel zullen lezen… ik ga een poging wagen om dingen die ik deed, niet meer te doen…

 5. Het zijn gerust goede tips . of voornemens .
  Alleen het woordje stop komt mij een beetje te dwingend over.
  Of zie ik dat verkeerd ?

  • Hoi Jannie,

   Ik heb dat ook met het woordje 'stop' maar wij kunnen het zelf vervangen door de zinnen anders te formuleren of een vervangend woordje. Het ligt dus aan ons dat dit woord weerstand oproept…
   Overigens kijk ik altijd uit naar jou reacties onder aan de artikelen 🙂 daarin zit zoveel herkenning voor mij en een goed gevoel.

   liefs!

   • Dank je vlinder dat je zo een aardig antwoord geeft.❤️
    Ik kan er niks aan doen dat ik dat woord stop niet kan zetten.
    Maar til er maar niet te zwaar aan hoor. doorgaans ben ik niet zo rebels. ja het is voor mij heel wat als ik iets afkeur.
    ❤️Hoi roos ik denk ook dat jij dat goed opgemerkt heb.
    Ik kan mij ook vinden in jou idéé dat het op de tien geboden
    lijkt.
    Gij zult niet … Zolang er niet staat gij zult niet lachen vindt
    ik het oké ha ha . lang leven de lol toch.!!
    Mijn hele leven ben ik al met bewustwording bezig .
    Hij zij op kleine schaal eerst. Het duurt even voor je door hebt welke weg of pad je moet volgen.
    Dat zit zo verweven in mijn leven dat het niet meer dan normaal is voor mij.
    Jou sleutel past ook op mijn slot volgens mij hi hi
    Het komt hier op neer dat ik het zelfde denk als jou.

    Warme groeten Jannie. ❤️Dat geld ook voor jou vlinder. ❤️

  • Nee hoor Jannie, dat zie je niet verkeerd. Het voelt bij mij ook een beetje dwingend over. Misschien doet ons dit onbewust denken aan de 10 geboden uit de bijbel, nogal dogmatisch.
   Deze 16 voornemens (geboden haha) kan ik mij grotendeels wel in vinden, niet alles.
   Eigenlijk gaat het om bewustwording, onze manier van denken, gedrag, patronen, gewoonten en onterechte overtuigingen.
   Het woord stop, gaat echt niet werken. Wel het woord bevrijding, houden wij ons zelf in een soort van gevangenis of is het de omgeving. Wat verhinderd ons, om onszelf te kunnen zijn. Volgens mij, ligt hierin de sleutel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in