De eerste uren nadat we een baby verwelkomen in onze wereld kunnen gevolgen hebben op zowel korte als lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat pasgeborenen die onmiddellijk na hun geboorte huidcontact hebben met hun moeders betere ademhaling, temperatuur en glucosestabiliteit hebben, en ook aanzienlijk minder huilen, wat duidt op minder stress.

“Omdat het eerste uur na de geboorte zo belangrijk is, noemen we het in ons ziekenhuis ‘Het Heilige Uur’”, vertelt arts Raylene Phillips.

“Hoe zouden de eerste momenten na de geboorte zijn voor de pasgeboren baby? Als een foetus genoeg mazzel had om haar volledige 266 toegewezen dagen in de baarmoeder door te brengen, dan had ze de luxe dat aan al haar ontwikkelingsnoden is voldaan. De baarmoeder en de placenta bieden warmte, bescherming, voeding en zuurstof, en ook dichte en continue nabijheid tot de stem en het hart van de moeder”.

Voor de ongeboren foetus is de baarmoeder een natuurlijke habitat, dus zodra het de wereld in komt, nemen het lichaam en de borsten de functie van de baarmoeder en placenta over. Naast zulke dingen als voeding en warmte, zorgt deze nabijheid ook voor bescherming en vertrouwdheid met de moeder. De nieuwe leefomgeving van de pasgeborene is het aanraken van de huid van de moeder.

Huid-op-huidcontact van de pasgeboren baby en haar moeder heeft meerdere voordelen, zoals verbeterde fysiologische stabiliteit voor zowel moeder als baby meteen na de geboorte, verhoogde moederlijke verbindingsgedrag, bescherming tegen de negatieve effecten van de scheiding van moeder en baby, en de lijst gaat door.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Daarom is het essentieel dat baby’s en hun moeders een ongestoord eerste uur na de geboorte krijgen. Plaats een warme deken over zowel de moeder als de baby om de productie van adrenaline af te remmen, om storing te voorkomen tussen de oxytocine en prolactinehormonen die ook worden aangemaakt. Een stille omgeving is ook belangrijk.

We moeten met name denken aan de volgende twee dingen tijdens het eerste uur na de geboorte:

1. Geef de baby de kans om borstvoeding te initiëren

Hoewel het gewoon is dat de zorgverleners dit speciale proces willen stimuleren door de baby aan te moedigen zich aan de tepel vast te klampen, gaan baby’s ook instinctief naar hun moederborst als ze de kans krijgen. Dit wordt ook wel de ‘breast crawl’ genoemd en werd voor het eerst waargenomen door Zweedse wetenschappers in de jaren ’80.

2. Sta de regulering van lichamelijke systemen toe

Doordat de moeder en baby elkaar met de huid aanraken, kunnen ze eerder beginnen te hechten. Deze nieuwe manier van elkaar leren kennen is een enorm verschil met de negen maanden daarvoor, dus elkaar ontmoeten via deze aanraking stimuleert maternaal gedrag. De oxytocinereceptoren in het brein van een vrouw worden gevoeliger tijdens de zwangerschap, en wanneer haar baby geboren wordt, reageert ze sterker op dit hormoon.

2 REACTIES

  1. Ik ben erg benieuwd naar wie me hier meer over kan vertellen. Ik moest nl redelijk snel naar de OK na geboorte van mijn zoon en hij heeft na een dag ernstige lage glucose gekregen met herseninfarcten als gevolg.

    • Interessant…. mijn dochtertje is gelijk weggehaald omdat ze de navelstreng om haar nek had en lage apgarscore. Het heeft 5 uur geduurd voor we haar weer zagen en vast konden houden, mede door tijdgebrek ed. Ik heb een postnatale depressie gekregen en ook zij had haar glucose niet goed. Ze is nu 10 en nog komen problemen naar voren die te maken kunnen hebben door de scheiding na dr bevalling…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in