Als je hooggevoelig bent, ben je er waarschijnlijk al gewend dat je vaak niet begrepen wordt. Je sensitiviteit kan door anderen als heel raar worden ervaren. In de meest vervelende gevallen wordt er zelfs gezegd dat je jezelf aanstelt, dat je een aandachtstrekker bent of veel te emotioneel.

Dit is een van de redenen dat ik het zo belangrijk vind om hooggevoeligheid nog bekender te maken en uitleg te geven over wat het nu precies betekent om HSP te zijn. Het is namelijk niet alleen iets in je hoofd. Het is net zo goed iets lichamelijks.

Helaas kom ik er ook steeds meer achter dat er heel vervelende en hardnekkige mythes over hooggevoeligheid de ronde doen. Soms hoor ik ze zelfs uit de mond van een HSP’er komen die daar vervolgens zelf niet mee overweg kan.

2 mythes over hooggevoeligheid

Vandaag wil ik deze mythes met je bespreken vanuit mijn ervaring, zodat jij je eigen mening erover kunt vormen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

1: Hooggevoelige mensen zijn allemaal hetzelfde

Het klopt absoluut dat de meeste hooggevoelige mensen overeenkomstige kenmerken hebben, maar we kunnen ook zo ontzettend van elkaar verschillen. We zijn namelijk allemaal gewoon mensen met een eigen karakter en een eigen levenservaring. Daar is helemaal niks mis mee, want het is juist hartstikke leuk.

Het is dus ook helemaal niet raar als je hooggevoelig bent én heel extravert bent of als je heel gevoelig bent voor je eigen emoties, maar anderen niet altijd even goed aanvoelt.

Hooggevoeligheid is slechts een term. Het is fijn om jezelf erin te herkennen, maar het is geen hokje met vaste muren en dus vaste kenmerken.

2: Hooggevoelige mensen kunnen niks hebben

Dit is natuurlijk helemaal niet waar. Hoe beter je als HSP’er in je vel zit, hoe meer je kunt hebben. Ik ken genoeg hoogsensitieve mensen die lekker gaan shoppen en graag veel mensen om zich heen hebben. Ik ken leidinggevende HSP’ers die niet snel onder de indruk zijn van een snauw of rotopmerking.

Dit kan er deels mee te maken hebben dat iedereen anders is, maar het heeft ook te maken met je eigen ontwikkeling. Hoe meer jij jezelf namelijk leert kennen, hoe beter je ontdekt wat voor jou wel en niet werkt. Je kunt leren inspelen op je eigen gevoeligheden en daardoor op tijd pauze nemen en ervoor zorgen dat je je goed blijft voelen.

Het gaat over het algemeen fout wanneer jij jezelf geen tijd voor jezelf gunt en jezelf wegcijfert. Dan loopt je emmertje vol en net als ieder ander mens, sensitief of niet, kun je dan steeds minder hebben.

Hoe ga je om met zulke vervelende overtuigingen?

Besef dat dit soort overtuigingen van anderen niks over jou zeggen. Ze hebben dit alleen maar ergens gehoord of gelezen. In een enkel geval hebben ze deze overtuigingen opgebouwd op basis van vervelende ervaringen met andere hooggevoelige mensen.

Deze mythes staan dus helemaal los van jou en dat mag je blijven zien; dan kun je namelijk weer terug gaan naar je eigen gevoel en eigen waarheid.

De enige vraag die dan nog rest, is of je de ander wilt uitleggen dat deze overtuiging een mythe is. Dat kan alleen maar als de ander openstaat voor jouw mening en of het voor jou de moeite, energie en tijd waard is. Dat zal per keer verschillen en het is echt niet erg als jij ervoor kiest om even de strijd niet aan te gaan.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Beste Stephane,

    Allereerst erg blij voor je dat je je goed voelt!! Mag ik vragen welke workshops je gevolgd hebt? Ik zou ook graag rustiger willen worden ect.

  2. Merk even op dat er een verschil bestaat tussen hoog gevoelig en hoog sensitief. Ik zelf ben hoog sensitief en had er door mishandeling PTSS bij. Ik werd hyper gevoelig! Nu ik alles een beetje verwerkt heb en een paar workshops achter de rug heb ben ik heel rustig en bewust. Iedereen is vriendelijk met mij en ik straal vertrouwen en liefde uit. niet iedereen heeft de kans gehad om te bereiken wat ik bereikt heb, daar zitten de verschillen. Ik word niet meer nerveus als iemand mij uitscheld. Ik blijf rustig en kijk glimlachend in de ogen van de ander. het resulteert in een rust of de ander loopt weg. Ik heb geleerd mijn innerlijke kracht liefdevol in te zetten. Dat gevoel is fantastisch!!!! Ik hoef nergens meer voor weg te lopen en kan rustig mijn leven leiden. Het is mijn feestje!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in