Volgens de website www.cgjungpage.org was “Carl Jung één van de scheppers van de moderne dieptepsychologie, waardoor contact wordt gezocht met het onderbewustzijn en de onbewuste energieën die ons bewegen.

Jung droeg vele ideeën aan die in ons hedendaagse leven een doorlopende rol spelen: complex, archetype, persoonlijkheid, schaduw, anima en animus, karaktertypering, droominterpretatie, individuatie, enz. Hij had een diepe bewondering voor het creatieve leven en beschouwde spiritualiteit als een centraal onderdeel van de menselijke reis

Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan Carl Jung is dat hij een diepzinnig filosofisch denker was, die tijdens het schrijven over menselijke ervaringen alle aspecten van het Zelf onderzocht. In de hieronder genoemde citaten kun je lezen dat Jung zeer duidelijk was over de idee dat we spirituele wezens zijn en dat een spirituele relatie met onszelf ons werkelijk van dienst kan zijn om de diepere aspecten van wie we zijn te begrijpen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

uitspraken van Carl Gustav Jung

Deze 20 citaten representeren niet alleen op accurate wijze zijn prachtige werk, maar stemmen ook tot diep nadenken.

1. Men wordt niet verlicht door zich allerlei beelden van licht voor te stellen, maar door zich bewust te worden van de eigen innerlijke duisternis.

2. Houd je niet vast aan iemand die weggaat, anders ontmoet je degene die komt niet.

3. Datgene in onszelf wat we niet in ons bewustzijn laten doordringen, doemt in ons leven op als het noodlot.

4. Al wat ons in anderen irriteert kan ons iets doen begrijpen over onszelf.

5. Een ontmoeting tussen twee persoonlijkheden is als het samenvoegen van twee chemische stoffen. Wanneer er een reactie volgt, zijn beide veranderd.

6. Ik ben niet wat er met mij gebeurd is, ik ben wat ik kies om te worden.

7. Kennis van je eigen duistere kanten geeft je ook het beste inzicht in de duistere kanten van anderen.

8. Als je een begaafd mens bent betekent dat niet dat je iets verkregen hebt. Het betekent dat je iets hebt om terug te geven.

9. Fouten zijn de basis voor de waarheid en als men niet weet wat het is, is er in ieder geval kennis opgedaan over wat het niet is.

10. Je visie zal alleen helder worden wanneer je in je hart kijkt. Wie naar buiten kijkt droomt, wie naar binnen kijkt ontwaakt.

11. Mensen zullen alles doen, hoe absurd dan ook, om hun eigen ziel te ontwijken.

12. Eenzaamheid komt niet doordat er geen mensen om je heen zijn, maar doordat je de
dingen die echt belangrijk voor je zijn niet communiceert of omdat je jouw visie over dingen achterhoud omdat deze ontoelaatbaar voor een ander zouden zijn.

13. Depressie is als een vrouw in het zwart. Als ze voor de deur staat jaag haar dan niet weg. Nodig haar uit, biedt haar een stoel aan en luister wat ze te zeggen heeft.

14. Een man die niet door de hel van zijn passies is gegaan, heeft ze nooit overwonnen.

15. Jouw perceptie zal alleen helder worden wanneer je in je ziel kan kijken.

uitspraken van Carl Gustav Jung

16. Iemand met zijn schaduw confronteren is hem zijn eigen licht laten zien.

17. Waar je weerstand tegen biedt zal volharden en aanhouden.

18. Een droom is een klein deurtje, verborgen in het diepste en meest intieme heiligdom van de ziel, dat opengaat in de oorspronkelijke kosmische nacht van de ziel, lang voordat het bewuste ego aanwezig was.

19. We denken dat we volledige controle over onszelf hebben. Echter een vriend kan makkelijk iets onthullen over onszelf waar we geen idee van hadden.

20. Alles wat ons niet tevreden stelt van andere mensen helpt ons om onszelf beter te begrijpen.

Anderen lazen ook: 

20 beroemde citaten over creativiteit om je te inspireren om anders te gaan denken

Bronnen:
https://www.goodreads.com/author/quotes/38285.C_G_Jung
http://www.cgjungpage.org/

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. 12. Eenzaamheid komt niet doordat er geen mensen om je heen zijn, maar doordat je de
  dingen die echt belangrijk voor je zijn niet communiceert of omdat je jouw visie over dingen achterhoud omdat deze ontoelaatbaar voor een ander zouden zijn.

  In ons bestaat er de Warlock of de Vardlokker. Dit is The Spell of the Patriarch. De dualiteit tussen Christendom en Witchcraft/Natuur. De Warlock werd ook wel als natuurwezen de Wilde Man genoemd en is de keerzijde van de Patriarch. De kerk wilde veel kennis niet met mensen delen omdat zij het niet zouden snappen. Parels voor de zwijnen enzo. Maar ook de Wilde Man of mannelijke heks kon zijn kennis niet meer delen en werd vervolgd hierom. Ik zie veel mensen die of vanuit religieuze gronden of vanuit witchcraft levens hun waarheden niet delen. Ze denken dat ze toverformules moeten aanleveren waar de ander niet klaar voor is of niet zou snappen. Maar gewoon zeggen wat je denkt en voelt. Dat Lichtje is nog niet gaan branden. Hoewel er uiteraard ook vrouwelijke heksen waren, is hun gronding verstoord door de patriarch. Want de Warlock of Vardlokker zit in ons eerste chakra. Door te delen ga je uit overleven.

 2. Mooie citaten inderdaad maar vele vergen toch wat onderbouwing! Wat bedoelt hij met ziel ik vind dit al zo’n vaag begrip. Misschien een idee in een volgend artikel om er interpretatie aan te geven en onderbouwing zodat het wat bruikbaarder wordt.

  Erg boeiend is het in ieder geval

  • De ziel..als kind vroeg ik aan iemand die trouw in de kerk kwam wat er nu gebeurt als je dood gaat, ze antwoordde, je lichaam is als een grote klok het uurwerk is er uit. Het uurwerk kan er niet vanzelf uit maar het leven dus wel. Het leven de energie waar blijft die? Met vriendelijke groet…

 3. Kan iemand wat uitleg plaatsen bij
  14. Een man die niet door de hel van zijn passies is gegaan, heeft ze nooit overwonnen.

  Wat is precies de hel van je passie? Ik heb een passie voor skiën, is dan een gebroken been op skivakantie de hel van mijn passie? En ‘overwin’ ik die door de vakantie ‘uit te zitten’ en niet te vluchten door naar huis te gaan?

  Looking forward to your insights 🙂

  • Hallo Thomas,

   Ik denk dat daarmee bedoeld wordt: dat als je niet door je patronen of overlevingsmechanismen heen gaat (wat een hele lastige taak kan zijn oftwel door je angst heen kruipen) je ook nooit komt waar je voor op deze aarde bestemd bent.

   Gr Ruth

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in