2017 is het jaar waarin Nederland met haar hart ging stemmen

De Tweede Kamerverkiezingen zijn net achter de rug. De stemmen zijn geteld en de eerste speculaties over een nieuwe coalitie beginnen. Je kunt op twee manieren kijken naar de afgelopen verkiezingen: vanuit 3D en vanuit 5D.

3D of 5D?

Vanuit een 3D perspectief vielen vooral de brede keuze voor de middenpartijen en de decimering van de Partij van de Arbeid op. Ook de zege van de PVV is minder groot dan soms gedacht of gevreesd werd. Voor het eerst deden een groot aantal kleine partijen mee die zich afzetten tegen de gevestigde regentenpartijen. Ze willen het ‘anders’. Meer macht aan de burgers, luisteren naar de burgers, kappen met discrimineren, respect voor ouderen. Blijf met je fikken van de AOW af. Luister naar me! LUISTER naar me! ‘Pak de macht’ om de slogan van de SP aan te halen. Het had allemaal een hoog ramkoers-gehalte. De echte winst ging naar groen.

Vanuit een 5D-perspectief zijn dit misschien wel de meest memorabele verkiezingen van de eeuw: het jaar waarin Nederland ophield met stemmen vanuit het hoofd. Er werd gestemd vanuit het hart en door sommigen vanuit de onderbuik. Maar men ging stemmen vanuit gevoel. We kijken niet naar het rekensommetje van de verschillende partijen wat het beste is voor het land. We gaan af op wat we voelen. Dat is soms meer, soms minder verheffend, maar mensen gaan tenminste af op wat zij voelen en niet op wat hen wordt voorgespiegeld door het establishment.

Groen breekt door

Jesse_Klaver
By GroenLinks (Flickr: Jesseklaver2) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Het jaar waarin voor het eerst een groene fractie in de Tweede Kamer komt die een verschil kan gaan maken. Het jaar waarin GroenLinks van 4 naar 14 zetels en de Partij voor de Dieren van 2 naar 5 zetels ging. 19 groene zetels. Daar gaan we naartoe! Ook het jaar waarin Nederland niet massaal voor een populistische leider heeft gestemd, zoals dat in andere landen wel is gebeurd. Het spook van bang zijn voor je eigen hachje waart door Europa. Hordes vluchtelingen proberen over hekken naar onze welvaart toe te klimmen. Sommige mensen krijgen het daar benauwd van. Voor sommige mensen is armoede drie loonstrookjes bij hen vandaan, voor wie geldt dat er voor jou tien anderen zijn. Mensen die zich door rechtse en linkse partijen niet beschermd voelen. Anderen zijn bang voor dat wat ze niet kennen. Zoals een PVV-stemmer uit een dorp in de provincie het verwoordde:

“Ik heb geen last van vluchtelingen hoor. Maar mijn kleinkinderen zouden er last van kunnen krijgen.”

Angst voor globalisering is een issue voor velen. In de hele westerse wereld vindt een ruk in de richting van populisme plaats. Het is een les voor ons. Leren om te gaan met een wereld die een dorp wordt. Leren dat de gevestigde orde de problemen niet gaat oplossen. Dat populistisch stemmen de impasse niet gaat doorbreken. Dat mensen met raar haar en een grote muil het niet gaan oplossen. Alleen een manier van leven die in tune is met de wetten van Kosmos. Het jaar waarin holistisch denken of juist het gebrek eraan een groot stempel op de verkiezingen drukte.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Opheffen van links/rechts tegenstelling

Het waren de verkiezingen waarin de kiezers eindelijk door de tegenstelling links-rechts heen prikten. Rijk versus arm, de ondernemer versus de arbeider, de werkgever versus de vakbond. Tegenstellingen die dateren uit de negentiende eeuw die nog altijd de politiek domineren. Hoe dualistisch wil je het hebben? De problemen van de huidige tijd zijn te complex en te verweven om te kunnen begrijpen binnen een simpele tegenstelling liberaal of socialistisch. Ik zie heel veel mensen die zich geen raad meer wisten met de klassieke tegenstelling links-rechts en er gewoon vanaf zijn gestapt.

“Ik weet het niet. Ik stemde altijd (VVD/PvdA/CDA). Maar ik kan er niet meer achter staan. Voor links en rechts is wat te zeggen. Misschien stem ik wel (D66/CU).”

Ik heb heel veel van dit soort gesprekken gehoord in mijn omgeving. De VVD zakte in, de PvdA liep leeg en veel mensen, met name de jongere generatie, stemden op centrumpartijen. We zijn ondanks de verharding toch op zoek naar de dialoog, naar de gematigde oplossingen, naar in gesprek blijven met elkaar. Dit gebeurt naast de groei van de PVV. Iets waar ik mensen om me heen zorgen over zie maken. Maar 20 van 150 zetels is 13%. Dat betekent dat 87% van de Nederlands niet achter de retoriek van Wilders staat. Dat moet je niet vergeten.

Kansen voor een vrouwelijkere politiek

Misschien zijn dit ook wel de verkiezingen waarin het vrouwelijk bewustzijn eindelijk een doorbraak gaat maken in de politiek. Het jaar begon met een voorstel van minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert die de dienstplicht wil herinvoeren en dan nederland kiest met het hartmeteen verplicht maken voor vrouwen. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (die inmiddels meer de Partij van de Aarde aan het worden is) refereert aan het honderdjarig bestaan van het vrouwenkiesrecht en merkt op dat het Binnenhof nog vooral een mannenaangelegenheid is. Tegelijk is de Partij van de Dieren een lichtend voorbeeld van hoe die cultuur doorbroken kan worden. Als kleine partij met tot gisteren 2 zetels heeft de PvdD een indrukwekkende lijst successen achtergelaten.

De PvdD heeft een feminiene manier van doen waarbij invloed hebben belangrijker is dan het hebben van macht. De PvdD heeft binnen de Tweede Kamer weinig macht. Maar ze mobiliseren een grote invloed door de dialoog op te zoeken en de bevolking te betrekken bij hun standpunten. Zo krijgen ze de steun van mensen die misschien niet op hen hadden gestemd, maar het wel ééns zijn met hun initiatieven. Ze laten zien dat een aantal stemmen of zetels niet bepaalt wat je gedaan kunt krijgen in een land.  Ze laten de grenzen van hun invloed ook niet ophouden bij de grenzen van hun eigen partij. Ik zie vanuit de zogenaamde ‘oppositie’ nog wel heel wat positieve initiatieven ontstaan.

De prognose is dat met zoveel spreiding over kleinere partijen er nog heel wat water door de Rijn moet voor er een kabinet is. Ik denk dat dat de kwestie vanuit 3D is. Het is niet belangrijk. Wat er in 5D is gebeurd, is veel interessanter. Er is zelfs gezegd dat de mogelijkheid bestaat dat we opnieuw moeten gaan stemmen (maar laten we niet op de zaken vooruit lopen). Als dat zou gebeuren, zou je het anders doen nu je de dag na de verkiezingen weet welke wind er waait? Ik zie het positief tegemoet. Het populisme is een spiegel die voor sommigen nu eenmaal nodig is en een zure appel waar we maar even doorheen moeten bijten. Ik ben vooralsnog opgetogen over wat er daaromheen allemaal is gebeurd. Voor mijn gevoel is het bijzaak wat voor coalitie we krijgen. Wat er in de mensen zelf is gebeurd, bepaalt veel meer hoe het land eruit gaan zien de komende vier jaar.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Vorig artikelDe grootste hulpbron voor je jonge hooggevoelige kind ben jij!
Volgend artikelJe kind in balans – in 3 stappen
Avatar foto
Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van autisme. De maatschappij ziet vooral de problemen die met autisme samenhangen. De talenten die bij autisme horen, worden vaak te weinig ontwikkeld. Autisme is een wonderlijke manier van zijn waarbij de gave van het verstand wordt verbonden met een diep vermogen om te voelen. Ik wil deze bijzondere binnenkant van autisme met mensen delen zodat ze anders tegen zichzelf of tegen mensen met autisme aan kunnen kijken. Ik ben een 'intuïtieve nerd'. Houd me ook bezig met sjamanisme, kruiden en dieptepsychologie. Mijn levenspad is het verbinden van kennis en magie. Ik onderzoek vrije manieren van leven in een maatschappij die nog erg beperkend is. Mijn passies zijn het vinden van mijn eigen weg in een uniforme maatschappij, muziek, lezen en tuinieren.

12 REACTIES

 1. dat was mijn idee ook. Dit zijn juist de verkiezingen waarin het bedrog het meest duidelijk naar goren komt. Rutte word door iedereen uitgekotst, en opeens is ie herkozen. Het is lief als mensen met een lichtwerkbril naar nederland kijken, maar land gaat echt een totaal andere kant op. rutte schept juist een kloof tussen de elite en het volk.

 2. DOE NIET AAN POLITIEK. UW PERSOONLIJKE POLITIEKE ANALYSE HOUDT U BETER VOOR UZELF.
  We zijn verstandig genoeg om deze zelf te maken, daarvoor hoeft U dit forum niet te misbruiken en het resultaat in UW "nieuwe tijdsgeest" te plaatsen. Daar zijn andere fora voor.

  Dit artikel is een vreselijke teleurstelling naast de anders heel interessante en inzichtbrengde bijdragen in het Nieuwetijdskind.

  Met vriendelijke groeten,
  Ann

 3. Hoi

  Mijn hart heeft niet gestemd. Ik kan mij niet vinden in een politieke stelsel.
  Hoe het ook bekeken wordt, dit is wat het is.
  En hoe het vroeger was is dus slechts een herinnering.
  Om eerlijk te zijn snap ik het leven op aarde niet.

  Dus stemmen met je hart???? We leven in een denkcultuur ipv. echt voelen.

  Bless,

  L

 4. De aanname dat rechts hetzelfde is als kapitalistisch klopt ook niet. Veel mensen met een antipathie tegen de VVD realiseren zich niet dat de wortels van deze partij humanistisch en libertijns zijn. Daarom heb ik ook geen oordeel over mensen die VVD stemmen. Zij hebben ook recht op hun mening. Het werkelijke kapitalisme wordt vooral gevoed door het bedrijfsleven. De VVD gaat meer over ondernemerschap. Die nuance dringt vaak niet door.

 5. Ik denk zelf dat een spirituele levenshouding alle aspecten van leven zou moeten omvatten, waaronder politiek. Spiritualiteit houdt niet ergens op, waarna een andere wereld 'begint'. Politiek kan ook spirituele lessen inhouden. Energetische gebeurtenissen kunnen ook doorwerken in politieke beslissingen. Ik zie niet waarom je het daar op deze site niet over zou kunnen hebben. Ik heb overigens geen enkel oordeel over welke politieke voorkeur dan ook en dat heb ik in het artikel willen overbrengen. Ik ben ook absoluut geen fan van het VVD-bashen en ben ook wars van de aanname dat spirituele automatisch links zouden zijn. Ik heb wel een aantal interessante verschuivingen plaats zien vinden. Ik zie daarin de verschuivingen die ik in de beleving van mensen heb zien gebeuren, doorwerken in de keuzes van de afgelopen verkiezingen en dat heb ik beschreven.

 6. Jammer, dat dit artikel op een site voor " nieuwe tijds kinderen" staat. Ik persoonlijk vind dat politiek hier in niet thuis hoort. Ik ben een vrouw die paranormaal is, een vrouw die iedereen het beste gunt in het leven. Maar ben tevens ook een hele nuchtere vrouw die er niet van houd om mensen in een hokje te zetten. Het komt nu bij mij over.. Ben je spiritueel,en een nieuwe tijds kind? Dan stem je op een linkse groene partij. Fout, ik stemde op een rechtse partij nl FVD, een partij waar we nog veel van gaan horen in de toekomst. Ik heb gestemd op mijn verstand, gevoel en intuïtie. Ik stoor me hier al een hele tijd aan. Niet alle linkse stemmers zijn goed of slecht en niet alle rechtse stemmers zijn slecht of goed..

 7. Jammer, dat dit artikel op deze site staat van " nieuwe tijds kinderen" ik persoonlijk vind dit niet passen. Net alsof alle mensen die zich verdiepen in het spirituele op een groene linkse partij zouden moeten kiezen! Ik ben zeer spiritueel, sta open voor meedere keuzes /gesprekken enz.. Maar heb geleerd, dat politiek hier weer buiten hoort te staan. En betreft populisme? Een partij als groen links is zeker ook een populistisch partij! Vind het jammer, dat een hoop mensen anderen in een hokje willen plaatsen. Heb je een goed fijn spirituele karakter? Stem je automatisch links, ben je niet spiritueel en ben je oppervlakkig? Stem je vast rechts.. Onzin dus.. Ik ben een vrouw die paranormaal, zachtaardig is en die iedereen het beste gunt, maar ben ook tevens een " nuchtere" vrouw die gestemd heeft op FVD. Een fantastische nieuwe partij, waar we in de toekomst nog veel van gaan horen. Conclusie… Politiek heeft niks te maken met een " nieuwe tijds kind"!

 8. Dank voor je reflectie. Politiek drijft ook sterk op aannames over de ' andere kant' vaak ook negatief verdraaid. Zo is VVD helemaal geen kapitalistische partij maar van origine een humanistische en libertaristische. Mensen verdiepen zich meestal ook niet in wie zij als tegenstanders beschouwen.

 9. Ik heb zelf ook op GroenLinks gestemd. Maar ik kreeg idd wel van n chatvriendin te horen (die op de PVV gestemd heeft) dat Jesse meer vluchtelingen wou. En ik heb me door haar laten vertellen dat de islam eigenlijk GEEN geloof is maar alleen zo wordt gezien omdat dat wijs gemaakt wordt. En bleek dat gewoon n nieuwe soort samenleving zeg maar te zijn… Die dus niet goed is. Want de Koran is geen iets zoals bij mij bijv de bijbel. Zij heeft zich daar helemaal in verdiept. En Wilders wordt volgens haar alleen maar zwart gepraat. En blijkt helemaal niet tegen de moslims te zijn. Het is dus de Isis en de islam… De slechte vluchtelingen, en theroristen dus. Dat heeft mij geraakt. En k zat me wel te bedenken: vroeger waren de grenzen ook gewoon afgesloten. Niet met muren maar met slagbomen, en mensen hielden de wacht.
  Ik ben t dus wat t milieu etc betreft met GroenLinks eens maar aan de andere kant door mijn vriendin ben ik t ook weer met de PVV eens. Ik zou dus opzoek moeten gaan naar n partij die bijde deze punten heeft: Nederland weer zoals ie was, en beter milieu enz.
  ???

 10. Dat is een van de mogelijke manieren om er tegenaan te kijken. Politiek is nooit helemaal fris. Omdat het een 3D structuur op basis van het ego is. Dat hebben we ook duidelijk gemerkt. Ik kijk liever naar wat er in de harten van de mensen gebeurt. Dat is met zozeer een kracht die dingen in beweging zet als de invloed van de gevestigde orde.

 11. Wat er met deze verkiezingen is gebeurd behoort thuis in de categorie bananenrepubliek. En dat is wat er van Nederland over is. Een gekaapt land bestuurd door grootmachten, en waar bestuurders zo corrupt zijn als de pest en schijt hebben aan hun bevolking en deze voor onmondig en dom verkopen. Een gewoon ordinair en amateuristische opgevoerd Hollywood scenario om als voorbereiding te dienen op de stemmingsuitslag door een gemanipuleerd en gehackt stemgebeuren. Wat een verdrietig land leven we in. Altijd voorop lopen om als voorbeeld te dienen van de EU. Wij zullen ook de eersten zijn die tegen de muur aan lopen.