het Vrouwelijke

 Onze mannelijk ingerichte maatschappij

Het eerste deel van dit artikel ging over de huidige disbalans tussen mannelijke en vrouwelijke inrichting van onze samenleving en hoe dit ontstaan is. Maar ook over wat de gevolgen zijn voor onze maatschappij en onze ontwikkeling als mensheid. De op Yang gebaseerde manier van leven: resultaatgericht, winstmaximalisatie, uitbreiding, overheersing en het exploiteren van de natuur en mensen. Aan deze manier van leven zit, zoals we allen beginnen te beseffen, een eind.

Vrouwen zijn hun rol vergeten

Ik zie dat veel vrouwen momenteel meer en meer worstelen. Worstelen met hun rol, hun plek en levensinvulling in een door Yang gedomineerde samenleving. Ik zie in mijn praktijk vrouwen die vastlopen. Die zich niet thuis voelen in de maatschappij en al helemaal niet mee kunnen komen in een wedijverend of statusgericht arbeidsleven. Anderzijds voelt de rol als enkel moeder of hoofd van het huishouden ook niet als voldoende voedend. Als ik aan vrouwen vraag wat voor hen vrouw-zijn betekent, hebben ze vaak geen flauw idee. Het lijkt alsof ze zijn vergeten welke rol ze hier kwamen spelen, wat hun waarde is.

Is de enige optie het Yang pad bewandelen?

En bij gebrek aan een invulling van hun waarde zie ik vrouwen één van deze twee keuzes maken: óf ze maken zich ondergeschikt, trekken zich terug en zoeken (veelal onbewust) mannelijke aandacht en waardering; ik zie vrouwen die zich afhankelijk voelen van hun relatie of opeenvolgend relaties hebben op zoek naar liefde, geborgenheid en eigenwaarde, iemand die voor hen zorgt.

Óf ze kiezen -ook vaak onbewust- de enige weg in onze maatschappij: de weg van de prestatie. De Yangweg, in de zin van naar buiten tredend, actie-, status- en resultaatgericht.

Vrouwen in mannenkostuum

Dit komt tot uiting in het stereotype ‘powervrouwen’ op de arbeidsmarkt. Hier bewandelen zij dezelfde route als al onze helden, met een assertieve doelgerichte aanpak. Vrouwen die succes najagen in een mannelijke ingerichte arbeidsmarkt. Waar ze willen bewijzen dat ze intelligentie bezitten. Dat ze dingen kunnen bereiken en problemen op kunnen lossen. En dat ze zowel financieel als emotioneel onafhankelijk zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dan vraagt een stem: “Waarom doe je dit?”

Ze klimmen hun weg omhoog middels de klaarstaande carrièreladder om aanzien en financiële onafhankelijkheid verwerven.
Veel vrouwen lukt het ook om in deze mars mee te marcheren. Maar op een gegeven moment komt er van binnen zacht stemmetje dat zegt; “Waarom doe je dit eigenlijk?”. En als we daar niet naar luisteren, komen enkele maanden of jaren later onherroepelijk de burn-out’s, depressies of ziekten ons vertellen dat we niet ons eigen leven leiden. Dat we onze eigen aard ontkennen.

Het gevolg van het ontkennen van je aard

Ik zie zo vaak vrouwen die veel bereikt hebben, maar zich alleen, uitgeput en leeg voelen. Ze worden onzeker, want opgeven betekent in hun gevoel ‘waardeloos’ worden. Er zijn simpelweg nog zo weinig alternatieve routes om waardevol te zijn. Er zijn vandaag de dag nog nauwelijks wegen ter beschikking die zijn afgestemd op de vrouwelijke energiepatronen. Daardoor is het voor vrouwen vaak zo lastig hun ware potentieel te verwezenlijken. Vrouwelijkheid is namelijk geen activiteit, het is een zijnstoestand.

Gelijke rechten, dus gelijke plichten?

Hoe goedbedoeld het ook was, dat onze oma’s en moeders gevochten hebben voor gelijke rechten, het gevolg is dat we ons ook dezelfde plichten hebben aangemeten. Daarmee is er een ander soort disbalans gecreëerd.
In de vrijheidsstrijd van de vrouw de afgelopen decennia, zich los te maken van de veroordeelde softe, emotionele en intuïtieve kwaliteiten, heeft zij zichzelf gelijk willen stellen aan de mannelijke waarden. 
Ik zie vrouwen die hebben geleerd hoe ze doortastend, rationeel en logisch kunnen zijn, maar ze offeren hun gezondheid, hun aspiraties en intuïtie ervoor op. En daarmee is de wereld in zijn geheel een diepe relatie met de vrouwelijke waarden en invloeden kwijtgeraakt.

Vergeten van eigen-wijsheid

Ik hoor zowel mannen als vrouwen vertellen hoe zich voelen afgestompt van hun eigen lichaamswijsheid en hoe ze lijden onder het gebrek aan tijd voor hun geliefden. Ze missen de ruimte voor hun creatieve plannen die misschien of misschien helemaal niet succesvol hoeven worden. We voelen het verlies van diepe verbindingen en het contact met het ‘kleine kind’ in ons zelf. Al deze zaken beseffen we ons niet altijd bewust, we voelen alleen die leegte. Dat gebrek aan echt thuis-zijn in deze wereld, het gevoel dat het veilig is en dat je goed genoeg bent, precies zoals je bent. We zijn vergeten dat het laten stromen van onze tranen, het doorvoelen en bespreken van onze emoties ons schoon en helder maken. Dat we ons opladen door echt de verbinding met die ander aan te gaan, door diep te voelen en elkaar onder de vleugels te nemen. We zijn vergeten hoe we onszelf kunnen voeden. We lijken allen deze Yin kwaliteiten en expressievormen vergeten.

2018 = 2+1+8 = 11 = 2

Zoals in het eerste deel van dit artikel ook omschreven staat: numerologisch zijn we sinds de jaarwisseling aangekomen in een 2 jaar. En niet enkel in een 2 jaar, maar in een 11/2 jaar. De twee is het eerste en meest uitgesproken vrouwelijke getal; dit jaar heeft dus een heel sterke vrouwelijke trilling. Het meestergetal 11 begeleidt deze vrouwelijke trilling en gaat over kosmische krachten, hogere inzichten en intuïtie. 11 gaat ook over leiderschap en kosmisch bewustzijn.
Een perfecte trillingstijd voor meer vrouwelijkheid in ons persoonlijk leiderschap; in ons dagelijkse leven. Om allen individueel op ontdekkingsreis te gaan naar een nieuwe rol en invulling van vrouwelijkheid. Deze rol en invulling moeten we opnieuw gaan ontwerpen.

Her-ontwerpen van de vrouwelijkheid

De uitdaging ligt er in om het contact met de oorspronkelijke vrouwelijke waarden weer te gaan ervaren. En vanuit deze ervaringen nieuwe inhouden en concrete uitingen te scheppen. Om vorm te geven aan wat het vrouwelijke is, zowel in de man als in de vrouw. Want deze herontdekking is naar mijn idee net zo hard nodig voor mannen als voor vrouwen. Ook mannen namen lang geleden afscheid van hun vrouwelijke waarden en eigenschappen.
Deze persoonlijke her-ontdekkingstocht naar vrouwelijkheid is de belangrijkste stap naar het in balans brengen van yin en yang op onze planeet.
En die ontdekkingstocht begint misschien maar gewoon bij de vrouw, de fakkeldragers van de vrouwelijkheid.

Inspirerende rolmodellen

Hoe goed, waar en echt voelt het wanneer je je laat inspireren door krachtige vrouwelijke rolmodellen? Als ik denk aan rolmodellen, dan zijn dat vrouwen die authentiek, echt en kwetsbaar durven zijn. Die in hun gelaat zichtbaar reflecteren hoe diep ze geleefd hebben en dat ze dit leven doorzien en begrijpen. Het zijn vrouwen die ons kunnen vertellen hoe ze door middel van het leven hun eigenwaarde en kracht gecreëerd hebben. Vrouwen die hun allerduisterste kanten erkend, beleefd en belicht hebben. Vrouwen die weten hoe eenzaamheid voelt, hoe angst voelt, hoe kwetsbaarheid voelt. Maar die ons kunnen verzekeren dat dit alles niets is om bang voor te zijn. Dat we deze zaken kunnen dragen. Dat dit onderdeel is van onze evolutionaire weg.
Het zijn vrouwen die de huidige maatschappelijke structuren durven te overstijgen. Die door dogma’s heen kunnen kijken en zelfbewust keuzes maken vanuit hun innerlijke gevoelskompas. 

Geduldig en vol vertrouwen

Wanneer we met elkaar, bij onszelf en bij elkaar de vrouwelijkheid gaan zoeken, zullen we haar vinden. Door haar te zoeken, opnieuw ontdekken en beleven. Haar nieuw leven inblazen in deze huidige tijd. Om Yinwaarden een plek en invulling te geven in ons eigen persoonlijke leven. Zonder veel bombarie, zonder offensief in welke vorm. Maar zoals Yin is, geduldig, vol vertrouwen. Wetend wat er nodig is om een geboorte te laten voltrekken en hoe zij deze kan dragen.

Een oproep aan vrouwen

Er zijn vrouwen nodig die als fakkeldragers deze wereld intreden. Om Yin lichtjes aan te steken in onze omgeving. Als zusters bij elkaar te komen om elkaar te helpen herinneren wie ze zijn. Om thema’s, onderwerpen en vraagstukken rondom het vrouwelijke openlijk met elkaar te herinneren, beleven en herdefiniëren. Op een manier die past bij deze tijd, onze huidige leefwijzen en onze relaties.

Om zo dat vrouwelijke licht samen te versterken en mee uit te dragen ons eigen leven in. Op onze eigen manier om zo als een olievlek de Yin energie te verspreiden. Om zo onze Aller Moeder aarde te helpen om haar natuurlijke Ying Yang balans weer herstellen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. Wauw wat een mooi artikel! Het resoneert helemaal mee. Fijn om het weer even bevestigd te krijgen. Chapeau trouwens voor jouw schrijfkunsten, ik vind al jouw artikelen erg sterk en prachtig geschreven 🙂

  2. Hi Jentien, prachtig weer. Sinds eind vorig jaar heb ik besloten dat ik me hiervoor wil gaan inzetten: meer vrouwelijkheid op deze planeet. Na dat besluit kwam ik de film The Goddess Project tegen. Een super mooie film die beelden geeft aan jouw verhaal. In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik de rechten voor een jaar gekocht. Dus als je de film wilt zien hoor ik het wel :-).
    De film gaat over twee vrouwen die door de VS reizen en allemaal vrouwen voor de camera krijgen die vertellen over hun leven. Veel verschillende vrouwen met prachtige verhalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in