Je houdt er van voor mensen te zorgen maar je schrikt van kritiek. Je bent creatief en ook graag op jezelf. Zo’n 12-20% van de bevolking is hooggevoelig maar lang niet iedereen is zich dit ook bewust. Hier lees je 22 dingen die je in meer of mindere mate zult herkennen als je hooggevoelig bent. Enjoy!

1. Je kunt goed luisteren

Je bent geïnteresseerd in het verhaal van een ander en je kunt je goed inleven waardoor je de juiste vragen stelt. Het kan wel een uitdaging voor je zijn je het verhaal van de ander niet teveel aan te trekken.

Luisteren is voldoende, je hoeft niets voor een ander op te lossen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

2. Je vindt het lastig om gebeurtenissen en emoties los te laten

Gebeurtenissen komen hard binnen en je hebt tijd nodig, soms dagen, om het los te laten. Je verwerkt dingen anders dan ‘gemiddelde’ mensen en je hebt dus ook deze tijd nodig.

Het kan helpen om je emoties in bijvoorbeeld in een creatieve vorm te uiten.

3. Je bent graag op jezelf

22 dingen die je herkent als je hooggevoelig bentZodat je kunt bijkomen van alle indrukken die je hebt opgedaan en even al je voelsprieten die naar buiten gericht staan kunt ontspannen. Deze me-time is essentieel als je hoogsensitief bent. De duur is per persoon verschillend.

4. Je kunt intens genieten van kleine dingen

Wanneer alles bij hooggevoelige mensen harder binnenkomt geldt dit natuurlijk ook voor fijne gevoelens! Een lach van een jong kind, fijne muziek, kunst…waar kan jij intens van genieten?

Doe regelmatig iets waar je van kunt genieten, hier krijg je energie van.

5. Je bent gevoelig voor licht, geluid en/of geur

Als je hooggevoelig bent ben je waarschijnlijk ook gevoelig voor voor zintuiglijke prikkels zoals geuren, geluiden en licht.

6. Je bent snel overweldigd

Vanwege je diepgaande wijze van verwerken kun je als er veel tegelijk gebeurt of dingen onverwachts wijzigen je direct overweldigd voelen. Is dat het geval neem dan even de tijd om tot rust te komen alvorens je besluiten of andere actie onderneemt.

7. Je bent eerder bezig met een ander dan met jezelf

Typisch als je hooggevoelig bent want je voelsprieten staan meer naar buiten gericht. Zo heb je vaak sneller in de gaten wat een ander nodig heeft dan waar jouw eigen behoeften liggen.

Gelukkig kun je dit wel leren, lees deze tips om bij jezelf te blijven bijvoorbeeld even door.

8. Je ervaart rust in de natuur

22 dingen die je herkent als je hooggevoelig bentIn de natuur kun je heerlijk tot rust komen. Hier hoef je even niets behalve gewoon te zijn en te genieten van de mooie natuur om je heen. Je laadt ook direct weer even je batterijen op.

9. Perfectionisme is je niet vreemd

Veel hooggevoelige mensen zijn ook perfectionisten. Logisch, als je bedenkt dat je meer nuances waarneemt en deze diepgaand verwerkt. Je hebt van nature meer oog voor details.

Meer informatie over perfectionisme bij HSP.

10. Je houdt van dieren

En je vindt er troost bij. Dieren accepteren je zoals je bent en dus ook je hooggevoeligheid. Ze zijn er onvoorwaardelijk voor je en kunnen een rustpunt zijn in een hectische periode.

11. Je zoekt het probleem altijd bij jezelf

Wanneer er iets aan de hand is zoek je automatisch bij jezelf wat je anders of beter kunt doen. Dit komt omdat je wanneer je hooggevoelig bent vanzelf gaat reflecteren op situaties en jouw rol daarin. Soms is het echter niet, of in elk geval maar gedeeltelijk, jouw probleem.

Leer goed onderscheiden wat van jou is maar vooral ook wat van de ander is.

12. Je hebt een sterke intuïtie

Je voelt (vaak) feilloos aan wat nodig is in een situatie. Let wel op dat je het niet verwart met invullen. 😉

Lees meer over je intuïtie.

13. Je voelt je niet op je gemak in grote groepen

In grote groepen mensen zijn altijd veel indrukken op te doen en dit wordt door veel hoogsensitieve mensen dan ook liever vermeden.

14. Je piekert snel en/of maakt het jezelf moeilijk

Veel nuances waarnemen als je hooggevoelig bent en nadenken over hoe je jezelf kunt verbeteren maken dat je kunt verzanden in piekeren. De kans bestaat dat je het jezelf daarmee moeilijk maakt of mensen in je omgeving vinden dat je te moeilijk doet.

15. Je hebt oog voor details

Een nieuw kapsel, een kleine verandering aan het interieur van iemand. Jij bent zo iemand die dit direct ziet. Ook in je eigen huis of kleding kun je dit waarschijnlijk terug zien in kleuren die matchen enz.

16. Conflicten ga je liever uit de weg

22 dingen die je herkent als je hooggevoelig bentConflicten geven vaak intense emoties en die ga je daarom liever uit de weg. Onthoud dat met ergernissen rond blijven lopen je in verhouding meer energie kost.

17. Gewelddadige films of foto’s van dierenleed vermijd je liever

Geweld en (dieren)leed geven je sterke gevoelens van afschuw en deze probeer je zoveel mogelijk te vermijden.

Hoe gevoelig ben jij? Doe hier de korte HSP test.

18. Je kunt het humeur van anderen snel overnemen

Met je grote inlevingsvermogen en je sensitieve voelsprieten naar buiten gericht kun je het humeur van de ander gemakkelijk oppikken en overnemen. Hierdoor kun je van het ene op het andere moment van stemming wisselen. Leer dicht bij jezelf te blijven met deze HSP tips.

19. Je voelt je regelmatig moe

22 dingen die je herkent als je hooggevoelig bentDoordat je je bijvoorbeeld probeert aan te passen aan anderen, het je meer energie kost situaties te verwerken, of omdat je het gevoel hebt niet jezelf te kunnen zijn in bepaalde situaties of gezelschappen.

20. Je twijfelt regelmatig

Wat is de beste keuze? Hoe pakt mijn keuze uit? Het liefst weet je ook hier waar je aan toe bent en vaak weet je pas na je keuze echt hoe het is. Dit maakt dat je kunt gaan twijfelen en niet weet wat je moet kiezen.

21. Je vindt het moeilijk om met kritiek om te gaan

Kritiek komt hard binnen en vat je vaak persoonlijk op. Check ook 25 positieve en productieve manieren om om te gaan met kritiek voor tips.

22. Je kiest liever de veilige weg

Wat je ongetwijfeld zult herkennen als je hooggevoelig bent is het kiezen voor de veilige weg. Letterlijk én figuurlijk. Een nieuwe weg is vaak heel spannend omdat je niet goed weet wat je te wachten staat.

Stap voor stap kun je wel leren meer op jezelf te vertrouwen in onbekende situaties. Daag jezelf eens uit!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

  1. Mooi en duidelijk, doet me goed om zo eens te lezen. Ik herken alle 22 punten. Ermee omgaan is nog iets anders. Dicht bij jezelf blijven is makkelijk gezegd maar lukt me soms echt niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in