DELEN
28 september een nieuwe belangrijke datum - maansverduistering en heftige zonnestormen

2015 is energetisch gezien een bijzonder intensief jaar. Niet alleen zijn er een paar belangrijke data, zoals 8 augustus 2015 (8-8-8), maar er vinden ook een groot aantal elektromagnetische veranderingen plaats. Deze veranderingen zijn begonnen rond de equinox van 20 maart (en de drie dagen daarvoor). Daarna vond er een totale maansverduistering plaats op 4 april.

In de maand september zal er wederom een grote verschuiving plaatsvinden. Eerst rond de equinox van 23 september, daarna tijdens de volledige maansverduistering op 28 september. Op die dag zullen er tevens heftige zonnestormen plaatsvinden (deze heftigheid vindt slechts één keer in de 3600 jaar plaats).

Op 28 september vinden er dus een aantal belangrijke elektromagnetische verschuiving plaats. Maar wat gebeurt er dan op 28 september energetisch gezien? En welk effect hebben de zonnestormen van die dag op de energie van de mens?

Magnetisch veld

Om één en ander helder te krijgen is het ten eerste van belang te weten dat de aarde wordt omgeven door een magnetisch veld. Elk mens, elk dier en elk levend wezen heeft ook een eigen magnetisch veld. Dit magnetisch veld is vooral bedoeld om ons te beschermen, om ervoor te zorgen dat we energie kunnen ontvangen en geven. Dit magnetisch veld dient ook om ons de vorm te geven die we op dit moment aannemen (zowel fysiek, emotioneel als spiritueel).

De elektromagnetische activiteit van de zon, die tijdens de zonnestormen enorm intens is, verandert aan de ene kant ons eigen veld (onze frequentie wordt immers anders) en aan de andere kant verandert het het veld om ons heen (de natuur en onze directe omgeving) en het het veld van de aarde (waar wij energetisch en qua frequentie direct van afhankelijk zijn).

Het gaat hier om intense verschuivingen die aan de ene kant lijken te zorgen voor relatieve chaos, maar aan de andere kant een basis bieden voor individuele en globale fundamentele veranderingen.

Pijnappelklier

Waarom zijn wij als mens dan zo gevoelig voor zonnestormen en andere veranderingen op elektromagnetisch vlak?

Een van de oorzaken heeft te maken met het feit dat de pijnappelklier lichtgevoelig is. Zij reageert op veranderingen van licht en donker om ons heen. Zij scheidt een aantal zeer belangrijke hormonen af waaronder bijvoorbeeld melatonine. Dit hormoon, dat wordt aangemaakt wanneer het donker wordt, brengt rust, slaperigheid en zorgt ervoor dat we naar binnen keren. Door de aanmaak van melatonine kunnen we ontspannen, nadenken over de gebeurtenissen van de dag en tot nieuwe inzichten komen. Het is het hormoon dat zorgt voor visioenen, astrale reizen en diepe (voorspellende) dromen.

We weten ook dat hormonen een grote invloed hebben op onze emoties en gevoelens. Denk maar aan de emotionele veranderingen van jongens wanneer zij in de puberteit grotere hoeveelheden testosteron aanmaken. Ditzelfde gebeurt bij de aanmaak van melatonine. Een plotselinge verschuiving van de aanmaak van melatonine kan, wanneer we er niet op bedacht zijn, zorgen voor een veranderend humeur, slaapproblemen, rusteloosheid, enzovoort.

Als de lichtintentie verandert (tijdens bijvoorbeeld een zonnestorm) verandert dus automatisch de hoeveelheid melatonine die wij aanmaken. Meer melatonine zorgt voor slaperigheid en misschien wat emotionele instabiliteit, maar biedt juist ook de mogelijkheid voor verdieping van ons spiritueel kunnen.

Behalve dat de pijnappelklier lichtgevoelig is, is zij ook gevoelig voor magnetische velden. Dat maakt onze gevoeligheid voor een zonnestorm of een maansverduistering nog intenser. De pijnappelklier vertaalt de golven en magnetische veranderingen in de aanmaak van hormonen. Maar ze heeft niet alleen invloed op hormonen, zij heeft ook invloed op onze zenuwcellen. Hierdoor heeft elke verandering in het elektromagnetische veld om ons heen dus ook meteen direct invloed op ons zenuwstelsel en op ons hormoonstelsel.

Veranderingen in het elektromagnetisch veld, zoals bij een zonnestorm, zorgen ervoor dat, net als bij veranderingen van het licht, de pijnappelklier een andere hoeveelheid hormonen aanmaakt en dat onze zenuwen andere signalen opvangen en afgeven. We worden dus vele malen gevoeliger!

28 september

Het is dus niet vreemd dat al vanaf een aantal dagen voor de zonnestorm (dus voor 28 september) veel mensen zich slaperig zullen voelen op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Op de dag zelf kan deze slaperigheid verergeren of juist omslaan naar een enorme activiteit. Doordat de energie om ons heen in korte tijd enorm verandert kan hoofdpijn ontstaan, verandering van humeur en algeheel ongemak. De energie zal voor sommigen chaotisch aanvoelen en daarmee kunnen chaotische gedachten ontstaan en kan men soms wat verward reageren. Maar zoals omschreven zorgen de zonnestormen niet alleen voor fysiek ongemak, maar bieden zij juist een mogelijkheid om ons derde oog te ontwikkelen.

Terugkeer naar spirituele afkomst

De pijnappelklier wordt ook wel gezien als de fysieke weerspiegeling van het derde oog. Het punt waar de fysieke wereld en de hogere universele dimensies bij elkaar komen. Elke verandering in het elektromagnetisch veld heeft effect op het fysieke functioneren van de pijnappelklier, maar heeft ook effect op de spirituele en energetische taak van de pijnappelklier. Door de toename van de aanmaak van melatonine neemt onze capaciteit, om ons af te stemmen op andere dimensies, herinneringen, het collectieve menselijk en planetair geheugen, andere vormen van zijn en de onderbewuste wereld, in korte tijd enorm toe. We keren als het ware terug naar ons originele energetisch geheugen, onze spirituele afkomst.

Interessant detail om te weten is dat, vanaf ons zevende levensjaar, de aanmaak van melatonine enorm afneemt. Tot die tijd zijn we heel sterk verbonden met de energie van waar we vandaan komen. Veel kinderen hebben tot die leeftijd nog herinneringen aan vorige levens of tussentijdse levens, hebben contact met meesters en gidsen, hun intuïtie is tot het zevende levensjaar vergaand ontwikkeld.

Tijdens de zonnestormen kunnen we weer in contact komen met deze vorm van zijn. Onbevangen en onbevooroordeeld, slechts puur verbonden met de energie.

Verandering of chaos aan ons de keus

De pijnappelklier/het derde oog zal dus sterk reageren op de elektromagnetische activiteit van de zon op 28 september. De verschuiving van energie zorgt die dag voor een diepgaande verandering van het derde oog, onze capaciteit om ons af te stemmen, te verbinden en te voelen. Voor velen zal 28 september er daarom voor zorgen dat zijn of haar visioenen worden versterkt, dat men chakra’s en aura’s beter kan zien, astrale reizen kan maken, voorkennis krijgt en nieuwe verbindingen kan leggen.

Het is van belang om voorbij het fysieke ongemak te kijken/voelen en contact te leggen met de spirituele mogelijkheden. Daar ligt de werkelijke waarde van de energetische veranderingen van de maand september.

Zoals beschreven zorgt elke externe verandering ook voor interne verandering. Een zonnestorm zorgt dus voor een intense verschuiving en het is aan ons om ons óf ons mee te laten nemen in de mogelijke chaos die ontstaat of gebruik te maken van de onmetelijke mogelijkheden die zich aandienen.

Corien van Vliet

Centrum voor Zielsbegeleiding Tunkamaya

 

30 REACTIES

 1. Ik wacht nog steeds op de zonnestorm 😉
  Eigenlijk ben ik erg benieuwd op welke bron van informatie Corien deze voorspelling deed.

 2. Een van de meest heftige zonnestormen dus aanstaande maandag, die maar eens in de 3600 jaar voorkomt volgens dit artikel!? Waarom bereidt Nederland zich niet voor? Waarom komen er geen waarschuwingen in de media? Ziekenhuizen plat? Electronica in de war? Vliegtuigen in gevaar? Beetje ongeloofwaardig als ik het alleen in dit artikel lees.. Of heeft het alleen energetische gevolgen?

  • Nou, ik hou de zonnevlekkengroepen in de gaten. Ook dat wat nu nog op de achterzijde van de zon staat wordt bekeken. Ik zie een paar potentiële groepen die wat M-klasse zonnevlammen kunnen produceren, maar het is zeker niet gezegd dat daarbij zonnestormen richting de aarde ontstaan.
   Misschien dat er een zgn. "filament eruptie" plaatsvindt, of krijgen we een geomagnetische storm door een high speed stream uit een coronal hole… Maar "heftige zonnestormen" zie ik op basis van alle beschikbare data nog niet gebeuren op 28 september.
   En nog meer heugelijk nieuws voor de hoog gevoelige mensen: we zitten in de fase van de 11 jaren zonnevlekken cyclus waarin de zonneactiviteit weer afneemt. Jammer voor de auroraliefhebbers.
   Nogmaals: er ontstaat lang niet altijd een zonnestorm na een uitbarsting (flare). Het is best wel moeilijk om voorspellingen te maken van het ruimteweer. Ondanks de steeds beter wordende modellen blijft onze grote ster nog steeds erg onvoorspelbaar.
   Mocht er toch nog een zonnestorm komen (dan moet er vandaag, hooguit morgen al een flinke uitbarsting met Coronal Mass Ejection plaatsvinden) en heb je de kans om het poollicht te zien, ga dan naar buiten en geniet van dat schitterende lichtspektakel aan de hemel van de godin van de dageraad: Aurora 😉
   Wil je zelf de zon of het ruimteweer volgen, kijk dan op http://www.poollicht.be/. Op mijn pagina http://propagatie.fenm-photo.nl/ kun je diverse grafieken zien en vind je tal van links naar relevante websites.
   Hopelijk zien we op 28 september ook een prachtige maansverduistering 😉

   • Niks aan de hand vandaag qua zonnestormen 😉 Ben benieuwd hoe Corien van Vliet hierover denkt en waar ze deze info vandaan heeft. Ik en nog wat mensen die dit nieuws verspreid hebben, zetten ons mooi voor schut (maar da's een ego dingetje natuurlijk)… Worden we nog meer afgeschilderd als zweverig haha. Afijn, de maan daarentegen was zeer mooi en de energie goed voelbaar 🙂

  • Nou, ik wil haar dan toch een beetje credit geven: er komen momenteel aardig wat M-flares op ons af van een zonnevlekkengroep met kapsones. We zitten zelfs in een C- tot M-klasse achtergrond X-ray flux. 😉 Maar geen heftige zonnestormen. Helaas. Ik hou van aurora's!

 3. ik heb nog wat grappigs ontdekt,ik zag hans klok op tv en die ging naar het land van de 1001 nachten,ik dacht 1001 nachten is 2 jaar en 271 dagen..blijven er 94 dagen over tot 365..het leuke is dat 94 dagen terug van 365, 28 september is en 94 dagen vanaf 1 januari 4 april..2 van de data's van de maansverduisteringen dit jaar..ik denk dat over 1001 nachten vanaf 28 september de sprookje's beginnen en niks van verwoesting!!

  • Numerologie is leuk en je kunt er alle kanten mee op. 12-12-12 en 20-12-2012 waren ook van die lekkernijen voor de numerologen 😉

   Zonnevlammen, om maar even bij het onderwerp te blijven… Ze zijn grillig en je kunt de klok er niet op gelijk zetten. De zon wordt 24/7 door een groot aantal satellieten in de gaten gehouden. Zelfs de achterkant van de zon werd door de STEREO A en STEREO B satellieten in de gaten gehouden. Helaas kreeg STEREO B iets teveel Röntgen voor de kiezen en hield ermee op. Maar STEREO A geeft ons nog netjes informatie over datgene wat er op de "farside" van de zon gebeurt én wat we kunnen verwachten als het naar de voorzijde ("Earth-view zone") draait. We kunnen ook redelijk goed voorspellen dat een bepaalde actieve regio actief blijft en meerdere keren weer tevoorschijn kan komen om "vuur te spuwen".

   Maar wat we (nog) niet kunnen is tot op de dag nauwkeurig voorspellen wanneer er binnen een bepaalde cyclus een "super zonnestorm" zal plaatsvinden. Sterker nog: een zeer grote actieve regio met een heleboel zonnevlekken geeft nog geen garantie dat er ook zonnestormen richting de aarde zullen komen. Een pracht voorbeeld was zonnevlekkengroep 12192 die na een omwenteling als groep 12209 weer tevoorschijn kwam. We hebben met samengeknepen billen de zonnevlammen van die groep gevolgd. En zonnevlammen waren er! Zelfs zware X-klasse zonnevlammen. Maar tot onze grote ergernis kwam er maar één echte stevige eruptie vrij en die ging richting Mars. Als aurora liefhebbers zaten we natuurlijk te wachten op een prachtige lichtshow aan de hemel boven ons land. Want een echt zichtbare aurora boven ons land komt maar sporadisch voor.

   Als dan zo'n zonnevlam een eruptie teweegbrengt waarbij een lading magnetisch plasma en geladen deeltjes ("Cortonal Mass Ejection") onze kant op komt dan kunnen we dat volgen. Daar zijn verschillende modellen voor. Maar die modellen kunnen niet exact zeggen wanneer het hier aankomt! Dat kan +/- 8 uur zijn. Je kunt het uitrekenen als je de snelheid van de naderende zonnestorm weet. Maar zelfs dan weten we pas wat zo'n zonnestorm gaat doen als het wordt gemeten door de ACE satelliet.

   Ik kan er een heel technisch verhaal over ophangen, maar waar het om gaat is dat we die dingen dus zeker niet zo nauwkeurig kunnen voorspellen. En die voorspelde "heftige zonnestormen" op 28 september vind ik persoonlijk afbreuk doen aan de rest van het op zich interessante verhaal. Dat is namelijk een gebied waar de wetenschap en het causale denken de paranormale wereld met a-causale synchroniciteit raakt.

   Als er dieren zijn die gevoelig zijn voor veranderingen van het aardmagnetisch veld, dan kán het haast niet anders of er moeten ook mensen gevoelig zijn voor die veranderingen. De een zal er gevoeliger voor zijn dan de ander. Van een aantal van mijn mede "aurora-jagers" weet ik dat ze soms klachten als hoofdpijn, depressie, misselijkheid, vermoeidheid, enz. enz. enz. krijgen wanneer het aardmagnetisch veld in meer of mindere mate is verstoord. En niet alleen verstoringen van het aardmagnetisch veld kunnen invloed hebben op gevoelige mensen, ook "stormen" van energetische deeltjes (protonen en elektronen) vanuit de ruimte kunnen invloed hebben op mensen die daarvoor gevoelig zijn.

   Ik hoop Corien van Vliet (of iemand anders) daar nog wat meer over kan schrijven. Van een bevriende onderzoekster die in het "denktank team" van NASA en NOAA Space Weather Prediction Center werkt heb ik vernomen dat er binnen die organisaties wel onderzoek naar gedaan (gaat) worden. Ze sturen immers mensen de ruimte in en dat is een verre van vriendelijke omgeving voor de mens.

   Tenslotte: we focussen ons wel op die grote ster van ons, maar vergeet niet dat er ook straling vanuit het universum onze kant op komt: kosmische straling, het meest in de vorm van gamma-straling. Tijdens de grotere activiteit van de zon in de 11 jaren cyclus heeft die kosmische straling minder invloed op ons, maar wanneer de activiteit in de 11 jarencyclus minimaal is, kan die kosmische straling invloed hebben op de aarde. Gelukkig houdt onze magnetosfeer het tegen. En toch… ik denk dat hooggevoelige mensen er door beïnvloed kunnen worden.

   Om bij het sprookje te blijven: "hopelijk leefden we met z'n allen nog lang en gelukkig":-)

 4. Beste Maaike,

  Het aardmagnetisch veld is tussendoor heel rustig geweest. Misschien dat je de oorzaak van je slapeloosheid dan toch elders moet zoeken. We hebben wel de afgelopen twee weken een vrij hoge elektronenflux vanuit de ruimte gehad, maar ook daar zaten af en toe dalen in. Troost je in ieder geval dat we in 2014 de piek van deze zonnevlekkencyclus hebben gehad en weer richting het minimum gaan.

 5. Beste mensen,

  Maak je niet ongerust over september of over eventuele zonnestormen. Wat moet gebeuren, moet gebeuren. Je bent enkel en alleen verantwoordelijk voor je eigen evolutie. Allerlei gebeurtenissen (positief of negatief) zijn noodzakelijk voor verandering… De zon is eerder onze grootste vriend, dankzij de zon zijn we in staat om te evolueren!

 6. Ter aanvulling: http://www.familieblij.nl/page91.php

  "FLUORIDE tast de pijnappelklier in de hersenen aan. Wij begrijpen nu ook beter waarom de mensen over het algemeen zo "gedwee" zijn in het leven.
  Fluoride maakt de mensen gehoorzaam, gewillig, handelbaar, inschikkelijk, mak, meegaand, onderdanig, onderworpen en soepel.
  Met andere woorden, mensen slapen terwijl ze wakker zijn".

  Het begint al bij onze kinderen, tandpasta met fluoride, fluoridetabletjes en fluoridespoelingen.
  Zo kan de pijnappelklier zich niet goed ontwikkelen. Dit heeft dus ook invloed op je spiritualiteit.
  Helderziendheid, 3e oog, etc…

  • Zonder fluoride, veranderen vele (kinder én volwassen) gebitten in een waar slagveld. Vooral bij de mensen met een genetisch zwakker gebit.Tenzij de voeding en mondverzorging dusdanig worden aangepast. Helaas gebeurt dit in de praktijk niet of niet voldoende met cariës (tandbederf) als gevolg. Ik zie het dagelijks op mijn werk, bij gezinnen die het gebruik van fluoride tandpasta om een of andere reden hebben gestaakt. Vooral is het gebrek aan fluoride te zien aan de kindergebitten. Heel spijtig…. nieuwetijdskinderen met een slecht gebit. Als de gaten worden gevuld, wordt dat met een composiet of glasionomeer gedaan. Is er wel eens onderzocht wat die die chemicaliën met de pijnappelklier doet?

   • Wat een onzin! Sinds ik 3 jaar geleden gestopt ben met fluoride tandpasta heb ik geen last meer van mijn tanden. Daarvoor heb ik jarenlang niets als gedonder gehad! Voor mij nooit meer fluoride! Wat trouwens een chemisch afval is..

  • Ik gebruik al jaren tandpasta zonder fluoride .
   Ik schrok zo over de gevolgen van het gebruik .
   en dat het afval was .
   Maar van verandering in gedrag , merk ik geen fluit .
   Maar dat zal verschillend zijn denk . p / p
   Er zal veel geld in omgaan denk . In de fluoride wereld..
   Tandartsen staan er totaal niet voor open .
   Gezondheid is toch belangrijker zou je zeggen..
   Ik hoop dus dat het veel mensen wakker maakt .
   Er is nog te weinig over bekend.
   tandpasta zonder fluoride kost niet duurder
   dan andere tandpasta .
   Meer en beter tanden poetsen zou zeker kunnen
   helpen. in de meeste gezinnen wordt er amper
   Aandacht aan besteed. moeten die kleintjes het zelf doen..
   Een nichtje kreeg een flesje Fristi mee naar bed
   In de avond . een zuigflesje.
   Resultaat haar boven gebit , melktandjes allemaal
   aangetast .
   Minder yoghurt drankjes en sapjes mee naar school .
   De kinderen krijgen veel te veel suiker binnen.
   Mijn dochter werkt als voedings deskundige , en
   Geeft voorlichting op school over suiker / fructose .
   Die heeft gemerkt dat er nauwelijks op gelet wordt
   wat de kinderen mee krijgen .
   Beter laat dan nooit is mijn motto ..
   Weet ook wel dat kinder gebitten het zwaar hebben
   zonder de preventie van fluoride behandelingen .
   Het een weegt op tegen het anderen .
   Wat weegt zwaarder vraag ik mij dus af .

 7. Waar de schrijfster van dit artikel vandaan haalt dat er 28 september een grote zonnestorm is die eens in de 3600 jaar plaatsvind is me een groot raadsel. Niet een van de grote wetenschappelijke websites schrijft hierover.

  Ik ben best open minded maar op het moment dat de informatie uit het begin van het artikel al niet klopt trekt dat volgens mij de rest van het verhaal onderuit.

  • Laten we voorop stellen dat ik voor wat betreft onderwerpen als hooggevoeligheid zeker "open minded" ben. Maar ik hang ook de wetenschap, die bewijzen zoekt, aan.

   Allereerst de zonnestormen. Wat is nu eigenlijk een zonnestorm? Laten we bij het begin beginnen:
   Van de zon komt een voortdurende spiraalvormige "flow" van magnetische gassen (plasma) en geladen deeltjes (elektronen en protonen) richting de planeten : de zonnewind die via de Parker-spiraal naar de planten vloeit. Deze zonnewind ontstaat doordat er op de zon voortdurend kleine uitbarstingen plaatsvinden waarbij energie en (elektromagnetische) straling van radiogolven tot en met gammastralen. Die uitbarstingen op de zon noemen we zonnevlammen.

   De straling lijkt erg gevaarlijk en voor een deel is dat ook zo. Maar, ons leven wordt er wel door mogelijk, immers: licht is ook straling!

   Terug naar de zonnestorm. Soms vinden er grotere uitbarstingen plaats op de zon en daarbij kán een grote lading plasma en geladen deeltjes vrijkomen die de ruimte in wordt geslingerd: een "Coronal Mass Ejection". Het kan ook gebeuren dat er een hogere stroom geladen deeltjes en plasma uit een zogenaamde "Coronal Hole" stromen. En tenslotte is het mogelijk dat over de oppervlakte een "sliert" plasma ("filament") hangt die door rotatie van verschillende banden op de zon uiteen getrokken wordt en waarvan een deel de ruimte in gaat. Let wel: dit gaat met grote krachten, want de aantrekkingskracht van de zon is groot. Zo's plasmawolk kan een formaat van 10x de aarde hebben, maar soms ook veel groter!

   Een zonnestorm ontstaat wanneer er plasma en geladen deeltjes met een grote snelheid de ruimte in gaan. Een filament-eruptie, Coronal Hole High Speed Stream, Coronal Mass Ejection, allemaal veroorzaken ze een toename van snelheid en dichtheid van de normale zonnewind, maar ze kunnen ook op zich, zelfstandig naar de planeten toe bewegen.

   Wanneer er uitbarstingen zijn op de zon, dan komt er lang niet altijd een plasmawolk met geladen deeltjes vrij die de ruimte in schiet. Soms vindt er een eruptie plaats die ook weer terugvloeit naar de zon door de aantrekkingskracht of door de sterkte van het magnetische veld.

   Zonnevlammen vinden vooral plaats binnen de zonnevlekken: donkere plekken met een lagere temperatuur aan de oppervlakte van de zon. Zonnevlekken liggen meestal in groepen, de zogenaamde active regions. Die active regions worden genummerd zodra ze verschijnen op het deel van de zon dat voor de aarde zichtbaar wordt. Op het moment van schrijven hebben we een active region (AR2403) die al wat sterke zonnevlammen met CME's heeft geproduceerd. Een paar van die CME's komen op ons af.

   En nu moeten we twee dingen die van de zon komen onderscheiden:
   – plasma en geladen deeltjes met een langzame impact (500 – 1500 km/s);
   – EM straling met een snelle impact (ca 300.000 km/s, oftewel de snelheid van het licht)
   Bij een sterke uitbarsting op de zon waarbij plasma en geladen deeltjes onze kant op komen kan het 2 – 4 dagen duren voordat het de buitenste lagen van de aarde bereikt. EM straling zoals Röntgen, ExtremeUV en gewone UV arriveert hier na ong. 8 minuten (wat je op de zon ziet is dus 8 minuten geleden 😉 )

   En gelukkig bevinden zich in de magnetosfeer van de aarde de Van Allen radiation belts die het nodige tegenhouden! Die radiation belts zijn op zich bijzonder vijandige omgevingen, maar ze beschermen ons tegen de straling van de zon en tegen kosmische straling…

   De EM straling van de zon zorgt voor daglicht, maar ook voor verwarming (microgolven en infrarood), het daglicht en een klein gedeelte van het UV spectrum (UVA en een heel klein beetje UVB). De Extreme (ioniserende) UV en Röntgen worden tegengehouden. Deze straling veroorzaakt in de verschillende hogere luchtlagen rondom de aarde (D-, E, F1 en F2 lagen) ionisatie waardoor storing kan ontstaan in het radioverkeer op de middengolf en de korte golf. Bij kleine uitbarstingen duurt dit een paar minuten, bij grote uitbarstingen duurt het een paar uur tot een etmaal. Maar, paradoxaal, de straling kan juist ook zorgen voor plotselinge verre verbindingsmogelijkheden doordat de luchtlagen zo sterk worden geïoniseerd dat radiogolven er op afgebogen worden en weer teruggericht worden naar de aarde. Zendamateurs maken graag gebruik van dit fenomeen.

   De plasma en de geladen deeltjes doen er veel langer over. En wanneer ze onze atmosfeer bereiken gebeuren er een aantal dingen.
   De geladen deeltjes (elektronen en protonen) botsen op de deeltjes in onze atmosfeer. Ze botsen tegen o.a. zuurstof en stikstof atomen en moleculen. Die zuurstof en stikstof atomen verliezen daardoor hun eigen elektronen. Er ontstaan vrije elektronen en positief geladen deeltjes (anionen). Die vrije elektronen en anionen willen zo snel mogelijk weer naar hun stabiele staat: "recombinatie". En bij die recombinatie komt energie vrij in de vorm van fotonen die wij zien als gekleurd licht. Héél mooi gekleurd licht met groene, rood-violette, blauwe en gele bewegen de zwemen. Omdat de deeltjes uit de ruimte gemakkelijker in onze atmosfeer kunnen binnendringen rond de poolcirkels zien we dat licht daar het meeste. Het is beter bekend als het poollicht of Aurora. Het poollicht rond de noordpool noemen we de Aurora borealis, en het poollicht bij de zuidpool de Aurora australis. Omdat de zuurstof en stikstofdeeltjes bewegen door de botsing met het magnetische plasma op ons aardmagnetisch veld zie je beweging waardoor het licht sierlijke bewegingen maakt. Een prachtig, adembenemend fenomeen dat een onuitwisbare indruk achterlaat!

   De deeltjes van de zon botsen helaas niet alleen tegen de deeltjes in onze atmosfeer, maar ook tegen de gevoelige satellieten die rondom de aarde draaien. Die kunnen daardoor beschadigd raken. Bij sterke deeltjes-stormen wordt het vliegverkeer dat op grote hoogte over de noord of zuidpool vliegt vaak omgeleid omdat er een verhoogde kans is op radioactiviteit door de geladen deeltjes. Het gaat dan om de hoog-energetische deeltjes. Sterke protonenstormen kunnen radiogolven die over de polen van de aarde gaan ook flink verstoren.

   De magnetische plasmawolk botst op ons aardmagnetisch veld. Ons aardmagnetisch veld wordt heen en weer geschud. Vergelijk het maar gerust met een ballon met water waar iets tegenaan botst. Het gevolg is dat vrije elektronen die netjes langs de veldlijnen van het aardmagnetisch veld verstoord raken en "chaotisch" heen en weer bewegen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor radioverkeer. Maar er kan nog meer gebeuren!

   We kennen allemaal wel de proef in het natuurkundelokaal met de spoel van koperdraad, aangesloten op een meter die elektrische stromen kan meten. Er wordt een magneet langs de spoel bewogen en de meter slaat uit: inductie. Er wordt in de koperdraad een elektrische stroom opgewekt. Stel je die magnetische plasmawolk voor als een gigantische reuzemagneet.En die raast over lange draden van elektriciteitsnetwerken met hoogspanningstransformators. Er kunnen dan zulke hoge elektrische stromen ontstaan dat het elektriciteitsnetwerk wordt beschadigd. Hetzelfde kan gebeuren met lange pijpleidingen. In 1989 raakte een deel rond Quebec in Canada zonder stroom door een hele sterke zonnestorm en in 2003 gebeurde hetzelfde in Zweden (de "Halloween Storms") In Nederland gingen de alarmen van de detectiepoortjes spontaan af en er was poollicht te zien tot in Italië.

   Het gebeurt dus wel vaker dat we behoorlijk "op onze donder" krijgen van de zon. Gelukkig gebeurt dat in de jaren waarin het aantal zonnevlekken op zijn hoogst is en in de paar jaren erna en daarna neemt het af. De piek waarbij de activiteit van de zon door een hoog aantal zonnevlekken het hoogst is en de piek waarbij de kracht van de gebeurtenissen zoals zeer sterke zonnevlammen het hoogst is, hoeven niet op elkaar te liggen. Het kan gebeuren dat de piek van de intensiteit van "events" een jaar na die van het aantal zonnevlekken ligt. De periode daartussen noemen we de "Gnevyshev gap".

   Goed, nog even over die zonnevlammen, hoeveelheid geladen deeltjes en verstoring van het magnetisch veld. Het Amerikaanse NOAA Space Weather Prediction Center heeft daarvoor schalen. Zie: http://www.swpc.noaa.gov/noaa-scales-explanation. Ze leggen uit wat de impact is.

   Kan een "super zonnevlam" onze aarde vernietigen? Ja. Het zou kunnen. Het is nog niet gebeurd. De mens heeft tot nu toe hele sterke zonnevlammen weten te overleven. De sterkste gebeurtenis in de geschreven geschiedenis was de "Carrington Event" in 1856. Toen kwam er een hele sterke zonnevlam (sterker dan op de bovengenoemde schaal van NOAA SWPC) met een CME naar de aarde. Dat veroorzaakte een enorme sterke aurora. Mensen konden gewoon 's nachts de krant lezen. Sommige mensen stonden vroeg op en gingen naar hun werk omdat ze dachten dat de ochtend was aangebroken… De verstoring van het magnetisch veld zorgde voor schade aan de telegraafposten. De lange draden tussen de posten werkten als antennes waardoor hoge elektrische stromen werden opgewekt. De vonken sprongen van de seinsleutels, telegrafisten kregen elektrische schokken en er ontstond zelfs brand in sommige houten telegraafhuisjes…

   En dan nu die 3600 jaar cyclus… We gaan even naar een paar bekende cycli van de zon:
   – de rotatie om de eigen as (27 – 31 dagen)
   – de 11 jaren cyclus (zonnevlekken minima en maxima)
   De rest laat ik even voor wat het is.
   Zonnevlekken op de zon kunnen meedraaien, naar de achterkant verschijnen en weer tevoorschijn komen. Rond de evenaar van de zon bedraagt die tijd ongeveer 27 dagen (soms ook korter), naarmate de zonnevlek meer richting de polen van de zon ligt duurt het langer en kan het zelfs tot 31 dagen duren. De omlooptijd wordt ook bepaald door de aantrekkingskracht van de zon, de magnetische krachten die de zonnevlek vanuit de kern hebben opgebouwd, enz.
   De cyclus waarbij het aantal zonnevlekken toeneemt en weer afneemt wordt de 11 jaren cyclus genoemd. Maar soms is het 9 jaar en soms is het 13 jaar. Het is dus zeker niet zuiver en precies! Het zou echt heel diep gaan om dit verder uit te leggen omdat het te maken heeft met weer andere cycli. Verschillende parameters zoals het dynamo-effect van de kern van de zon, het dubbel-dynamo effect enz. zijn hierbij van toepassing! Er wordt op basis van de huidige zwakke zonnecylus met lage activiteit al gedacht aan de komst van een nieuwe Maunder Minimum (de kleine ijstijd tussen 1645 en 1715), maar er waren ook andere minima zoals het Spörer minimum en het Dalton minimum. Er zijn ook geleerden die het tegenspreken en uitgaan van de empirische Gnevyshev – Ohl odd-even rule en dan zou de volgende 11-jaren cyclus weer actiever moeten zijn…

   Ik laat de heliofysica, astrofysica en geofysica nu even voor wat het is en gaan naar het stuk van de auteur. Ik sla ook even de maansverduistering over En ik kom op enkele vragen naar aanleiding van het artikel.

   – De auteur heeft het over een 3600 jaren cyclus en daaruit voortvloeiend "heftige zonnestormen" op 28 september 2015. Als we al de 11 jaren cycli niet nauwkeurig kunnen voorspellen, hoe kunnen we dan een 3600 jaren cyclus tot op de dag nauwkeurig voorspellen?

   – De schrijfster heeft het over de lente- en herfst-equinox en de daarmee gepaard gaande (elektro)magnetische verschuivingen. Er is een verschil in magnetisme en elektromagnetisme! Een elektromagnetische golf heeft een verticaal elektrisch veld en een haaks daarop staand magnetisch veld. Dit is iets anders dan krachtvelden rondom een magneet en tussen de polen van twee magneten. De zon produceert constant elektromagnetische golven en de equinoxen hebben in zoverre invloed daarop dat de aarde door verandering van stand meer of minder EM golven ontvangt aan de dagzijde. Waar zouden die "enorme verschuivingen" vandaan moeten komen?

   – "De elektromagnetische activiteit van de zon, die tijdens de zonnestormen enorm intens is, verandert aan de ene kant ons eigen veld (onze frequentie wordt immers anders) en aan de andere kant verandert het het veld om ons heen (de natuur en onze directe omgeving) en het het veld van de aarde (waar wij energetisch en qua frequentie direct van afhankelijk zijn)."
   Wat bedoelt de auteur? De EM straling die van de zon af komt of de magnetische gassen (plasma)? De "ontvangst" van EM straling is niet overal op aarde gelijk en plasmawolken die vanaf de zon gelanceerd worden de ruimte in zijn bij lange na niet altijd op de aarde gericht. Praten we over verandering van frequentie dan praten we dus over resonantie. Ik zal de laatste zijn die het bestaan van EM velden rondom een mens, dier en zelfs voorwerpen ontkent. Ik denk dat er EM velden zijn rondom een mens, dier, voorwerp maar dan praten we denk ik over femtoTesla's. Hele zwakke velden dus. De frequentie van een EM kan door botsing met andere EM stralen veranderen. De frequentie wordt dan uiteindelijk bepaald door het moment waarop elektronen van beide EN stralingen in resonantie zijn. Maar Ik zie in het verhaal niet duidelijk wélke veranderingen er dan plaats zullen vinden, alleen maar dat er veranderingen plaats zullen vinden.

   "Het gaat hier om intense verschuivingen die aan de ene kant lijken te zorgen voor relatieve chaos, maar aan de andere kant een basis bieden voor individuele en globale fundamentele veranderingen."
   M.i. spreekt de auteur zich hier zelf tegen. Wat is "relatieve chaos"? Wanneer iets relatief is, is het te refereren aan een bepaald kader. M.i. kan chaos geen kader scheppen en is relatieve chaos een contradictio in terminis. Met welk kader kan dat relatieve worden gerefereerd?

   – Er vinden het hele jaar door uitbarstingen van de zon plaats waarbij zonnestormen ontstaan. Niet alleen tijdens de equinoxen en niet alleen tijdens het perihelium en aphelium. Hoe plaatst de auteur de gevolgen van deze zonnestormen op de aarde, de mens, dieren, voorwerpen, etcetera?

   – Als de lichtintentie verandert (tijdens bijvoorbeeld een zonnestorm) verandert dus automatisch de hoeveelheid melatonine die wij aanmaken."
   Welke lichtintentie bedoelt de auteur? Het enige wat er aan licht kan ontstaan is een visuele aurora. Maar er ontstaat bij lange na niet altijd een visuele (of zelfs fotografische) aurora bij een zonnestorm, ook al wordt de aarde geraakt door een zonnestorm. Densiteit, snelheid en temperatuur zijn belangrijke factoren bij een impact van een zonnestorm, maar ook de richting van het Interplanetary Magnetic Field is bepalend. Wanneer het Bz component van een zeer sterk magnetisch veld een hoge positieve waarde heeft, zal de kans op het ontstaan van een aurora gering zijn. En er zijn veel meer aspecten. Waar zou volgens de auteur de lichtintentie vandaan moeten komen? Of bedoelt de auteur zonnevlammen waarbij enorme hoeveelheden EM straling vrij kunnen komen? Maar ook dan zal de variatie van intensiteit van het daglicht verwaarloosbaar klein zijn. Er komen met name EM stralen in het EUV, Röntgen en Gamma gebied vrij. Die worden tegengehouden door de lagen rondom de aarde. En de nachtzijde van de aarde zal een zonnevlam (flare) niet merken. Ook zonnevlammen die op de achterzijde van de zon worden geproduceerd zullen geen invloed op de aarde hebben. Wanneer iemand in een kelder zonder ramen zit, zal diegene niets merken van een flare. Wat verstaat de auteur onder "lichtintentie"?

   – De auteur heeft het over hormonale veranderingen. In de medische literatuur wordt de pijnappelklier omschreven als een klier die bij jongeren actief is, maar die bij aanvang van de productie van geslachtshormonen obsoleet wordt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pijnappelklier). Het verklaart waarschijnlijk de kleine "hazenslaapjes" bij oudere mensen. In de lijn van het verhaal is het logisch dat de aanmaak van melatonine verschilt per jaargetijde. In de winter is er minder EM straling in de vorm van daglicht dan in de zomer. Dit staat los van zonnestormen en van één specifieke dag. Waarom is dan toch die 28 september zo belangrijk als zijnde de dag waarop de lichtintensiteit toe zal nemen? Binnen de astronomie, heliofysica, astrofysica en geofysica zijn er vooralsnog geen redenen om aan te nemen dat er op 28 september een "super zonnestorm" zal plaatsvinden…

   De vraagstelling zal misschien de indruk wekken dat alles wat de auteur beweert wordt ontkracht. Niets is minder waar! Er zit wel degelijk een kern van waarheid in het verhaal van de auteur. Alleen zijn wetenschappelijk aantoonbare feiten onjuist vermeld.

   Heeft een zonnestorm invloed op het menselijk lichaam? Dat kan ik niet met stelligheid zeggen, maar een verstoring van het geomagnetisch veld heeft wel degelijk invloed op dieren die navigeren op dat geomagnetisch veld. Ze kunnen de koers kwijt raken bij verstoring van dat geomagnetisch veld. De mens schijnt een vermogen hebben om een magnetisch veld te detecteren, maar het is bij de meeste mensen obsoleet. Een interessant artikel hierover is te vinden op http://www.scientias.nl/ons-lijf-kan-magnetisch-veld-in-theorie-detecteren/

   Ik ga nog een stap verder! Aangezien er veel vaker sterke zonnestormen zijn met verstoring van het geomagnetisch veld, zullen veel vaker mensen last krijgen van hoofdpijn, depressie, waarnemingen, hooggevoeligheid, etcetera. Dat gebeurt dus niet op een bepaalde datum zoals 28 september. We hebben dit jaar al meer dan 10 G1 geomagnetische stormen gehad. Op 17 maart en op 15 augustus was er zelfs een G4 geomagnetische storm. Ik denk dat veel mensen en dieren op die dagen last hebben gehad.

   In de VS wil men onderzoeken gaan doen naar de invloeden van geomagnetische verstoringen op de mens, maar ook invloeden zoals verhoogde elektronen- en protonenstormen. Zelf merk ik bijvoorbeeld dat ik bij fluxen met hoog-energetische (=> 2 MeV) elektronen met 1000 deeltjes per cm3 of meer intenser ga dromen en zelfs nachtmerries krijg. Ik controleer het altijd achteraf om te voorkomen dat de wetenschap dat er een hoge elektronenflux zal plaatsen predisponerend zal werken op mijn droombeleving. Andere mensen binnen het vakgebied heb ik horen vertellen dat zijn bij hoge protonfluxen hoofdpijn krijgen, duizelig worden, geheugenproblemen krijgen, enz. En nog weer andere mensen geven aan dat bij sterke verstoring van het geomagnetisch veld zij enorm vermoeid raken, hevige hoofdpijn krijgen (vooral de mensen met migraine en clusterhoofdpijnen), dat zij nachtmerries krijgen, tintelingen voelen in ledematen, soms gewrichtspijn voelen en zo zijn er nog meer klachten. Een groot aantal klachten wordt ook vermeld door mensen die een MRI scan hebben gehad.

   Er zit dus zeker een hele grote kern van waarheid in het artikel. Ik wil alleen de wetenschappelijke feiten er naast leggen. Dit om te voorkomen dat mensen bij fenomenen zoals zonnevlammen en zonnestormen onnodig in paniek raken. De filmindustrie speelt gretig in op deze fenomenen met rampenfilms. Ook de media blaast een aangekondigde abnormaal grote zonnnevlekkengroep op en plaatst daarbij allerlei doemscenario's. Ja, onze moderne elektronische infrastructuur is zeker kwetsbaar voor gigantische uitbarstingen van de zon, maar ze zijn door de moderne technologie ook goed te beschermen. Vooral in de landen op de hogere breedtegraden is men extra alert op zonnestormen en geomagnetische stormen. Hou het hoofd dus gewoon koel. En in een ondergrondse bunker gaan zitten bij een geomagnetische storm heeft geen zin. De verstoring gaat zelfs tot diep in de aarde door 😉 Alleen invloed van elektromagnetische straling kan worden afgewend. Maar dan moet men in een metalen huis gaan zitten…

   Ik hoop dat er meer nuttige informatie komt over invloed van magnetisme en elektromagnetisme op de mens, maar ook op bijvoorbeeld entiteiten….

 8. Niet alleen die datum, het is nu al bezig. Wat er beschreven staat over de pijnappelklier en wat men kan gaan ervaren, is nu al aan de orde.

 9. Nu ben ik heel nieuwschierig. Betekend dit dat je eventueel ook achter verborgen kunnen of gaven kunt leren komen? Of juist door entiteiten(of hoe dat ook heet) lastig gevallen worden?

  • Hallo Dominic: er zijn theorieën dat paranormale verschijnselen vaker voorkomen in omgevingen met verhoogde elektromagnetische stralen. Of het echt entiteiten zijn of "the mind playing tricks due to…" weet ik eerlijk gezegd niet. Er zijn genoeg dieren gevoelig voor veranderingen in het aardmagnetisch veld (duiven, trekvogels, walvissen, etcetera) Bij de mens zijn die specifieke receptoren niet (meer) aanwezig. Toch zijn er mensen die zeggen hinder te ondervinden door veranderingen in het aaredmagnetisch veld. In de V.S. gaat/is men bezig met onderzoeken op dat gebied. Ik ben daar zelf erg benieuwd naar. Het zou een boel dingen verklaren (bijv. ook waarom sommige mensen zich echt ziek voelen na een MRI scan en soms zelfs last van hallucinaties hebben).

   In programma's zoals "Ghost Hunters" loopt men o.a. rond met metertjes die Elektromagnetische straling meten. Entiteiten zouden waar te nemen kunnen zijn met zo'n meter. Ik heb zo'n ding om afstraling van apparatuur en antennes te meten en als ik mijn hand snel over het apparaat heen en weer beweeg wek ik ook een paar honderd milliGauss op… 😉

   Je kunt jezelf sowieso goed beschermen door je goed te aarden en ervoor te zorgen dat je aura "schoon" is door je af te nemen (zuiveren door als het ware met je handen langs je aura te gaan en de energie af te schudden / leiden naar de grond).
   Succes!

 10. Heel interessant stuk !
  (ik begrijp dan wel niet helemaal dat er precies op 28 September die heftige zonnestormen zullen zijn )

  Maar wat ik me vooral afvraag is : in hoeverre kan onze draadloze samenleving( wifi etc. ), storing geven op de belangrijke elektromagnetische invloeden die ons omringen & beïnvloeden ?

  • Op de volgende sites is veel te vinden over deze onderwerpen:
   http://www.wijwordenwakker.org/ – Draadloze communicatie o.a.:

   "Zonneverandering heeft grote gevolgen in deze tijd"
   "Stralingsvervuiling zwaar onderschat"
   "Stralingsrisico's 24 uur per dag Zeeuws Platform Stralingsrisico's"

   -EMP
   "Hoe groot is het risico?"
   "Wat is een zonnevlam?"

   Wat als de satellieten om de aarde zwaar beschadigd raken? Of gigantische natuurrampen?
   Dan ligt alles op z'n gat. Zo'n beetje honderd jaar terug in de tijd. Niet om de mensen bang te maken, maar de mens is niet superieur aan de natuur. De natuur zal uiteindelijk altijd winnen…

   • Dank Fenneke , voor de aanvulling !
    De nadelige invloed is er / de hoeveelheid invloed op het elektomagnetisch veld zal slecht in te schatten zijn .

    Maar het 1 zou het ander kunnen oplossen . ( dat de zonne-energie/activiteit de ether schoon maakt)

    Het besef dat ineens onze technologische zekerheden weg of anders kunnen zijn ;is wel goed .

    • Die technologie kán wegvallen. Satellieten kunnen door geladen deeltjes van de zon beschadigd raken.
     Maar laten we even realistisch blijven: de mensheid heeft tot nu toe alle zware zonnestormen overleefd. We wonen op een breedtegraad die véél minder snel last heeft van een impact dan de gebieden rond de poolstreken. Wat kan gebeuren is dat energiemaatschappijen tijdelijk het net uitschakelen bij een hele zware zonnestorm (en dan hebben we het over iets dat minstens net zo zwaar of zwaarder zou moeten zijn dan een "Carrington Event".
     In een rapport over straling van het RIVM worden er met betrekking tot EM straling weinig harde conclusies getrokken. De ether is vergeven van radiosignalen, zeker sinds de komst van mobiele telefoons en draadloos internet. Het effect van die straling is weinig effectief als je het bekijkt in Watt/kg. Een magnetron produceert meer energie. Maar een kwartier zonnen is een stuk gevaarlijker!
     Relativeer asjeblieft mensen en laat de doomsdayscenarios met betrekking tot dingen als zonnestormen een beetje voor wat ze zijn. We hebben sinds 28 september al weer wat flinke zonnestormen gehad waarvan een paar aurora's boven Nederland produceerden. Helaas was het te bewolkt om ze mooi op de foto te krijgen. Die geladen deeltjes (protonen en elektronen die botsen met de gassen in onze atmosfeer) bereiken de aarde niet. Een fikse zonnestorm zet ons aardmagnetisch veld in beweging (alsof je tegen een ballon met water aan duwt) en de sterkte van de verstoring van het aardmagnetisch veld bepaalt de mate van storing op radioapparatuur. Vliegmaatschappijen krijgen op tijd koerswijzigingen wanneer er risico's zijn (de routes over de poolgebieden worden dan omgeleid)
     Dus laat je niet gek maken. Je hoeft geen aluminium hoedjes op te zetten als er weer eens den groot gat in de corona van de zon zit waardoor een sterke zonnewind onze kant op komt… Als er door een zonnestorm een aurora te zien is, geniet daar dan van, want het is een pracht fenomeen!
     Oh, voor wat betreft de zonsverduistering: we konden op dat moment normale radioverbindingen maken over de gehele wereld hoor. Geen communicatieuitval. Althans niet meer dan wanneer we in de nachtzijde van de aarde zitten… 😉

    • Marco 24: met magnetometers over de gehele wereld kunnen we in nanoTesla's nauwkeurig het aardmagnetisch veld in de gaten houden. En met de ACE satelliet zien we precies wat een zonnestorm doet en welke deeltjes in welke hoeveelheden en met welke snelheid op ons af komen. Als er na een uitbarsting plasma en geladen deeltjes onze kant op komen dan duurt dat een dag of twee voordat het hier is. De zon wordt met een heleboel satellieten in de gaten gehouden (zelfs aan de achterkant zodat we actieve gebieden tijdig zien voordat ze naar het aarde gerichte deel van de zon draaien).
     Energiemaatschappijen en ook vliegmaatschappijen, de mensen in de ISS… allemaal worden ze op tijd gewaarschuwd als onze grote ster "hikt".
     Bij een zonnevlam (iets anders dan een zonnestorm!) kan een lading Röntgenstraling en extreme UV onze kant op komen die de verschillende luchtlagen rondom de aarde ioniseert en zowel communicatie verstoort (voor korte tijd, meestal een paar minuten) als onze communicatie verbeterd. Zonder zon zou radio op de korte golf naar het buitenland nauwelijks mogelijk zijn! 😉 Maar dat is inmiddels ouderwets geworden. We communiceren via GSM en internet. Dat gaat via satellieten en ja, die kúnnen sneuvelen, maar meestal worden ze op tijd in een beschermende positie gedraaid. Helaas ging het bij een van de satellieten (STEREO B) wel fout door een fikse lading Röntgen die tijdens een zonnevlam richting de satelliet werd gelanceerd…
     Ik steek zeker niet mijn hoofd in het zand voor wat betreft mogelijke gevaren van de zon. Maar ik relativeer het wel. Sommige mensen roepen hard over het gevaar van zonnestormen en vervolgens fietsen ze in het lekkere warme zonlicht door de natuur, aardig wat schadelijke UV oplopend… 😉

  • Kijk hier eens: http://www.swpc.noaa.gov/noaa-scales-explanation Hier geeft NOAA Space Weather Prediction Center een indeling van de mate van geomagnetische stormen (G-index), maar ook van "deeltjes stormen" (S-index) en de hoeveelheid Röntgen die op de aarde af komt na een zonneVLAM (R-index)

   De draadloze samenleving zal hooguit wat storing hebben. Het is juist de bekabelde infrastructuur (lange elektriciteitskabels, hoogspanningstransformators, maar ook lange pijpleidingen waarin inductie kan ontstaan) die problemen zou kunnen krijgen. En dat is reëel. In 1989 en in 2003 zijn door geomagnetische stormen na zonnestormen elektriciteitsnetten uitgevallen. Dit was echter wel op de hoge breedtegraden. Op onze breedtegraad moeten we echt een intens sterke geomagnetische storm hebben wil ons elektriciteitsnet uitvallen. Maar als het gebeurt hebben we een probleem. Hoogstwaarschijnlijk zullen er de nodige hoogspanningstransformators defect raken en die zijn niet zomaar even op grote schaal te vervangen.

   Ik trek wel altijd de antennepluggen van mijn antennes (ik ben zendamateur) uit de gevoelige apparatuur. Zelf heb ik ooit een flinke elektrische schok gehad van een antenneplug van mijn draadantenne op dak toen we een zogenaamde G3 geomagnetische storm hadden…

   Moet je er op gaar "preppen"? Ja en nee. Ja in de zin dat het sowieso verstandig is om een noodpakket in huis te hebben met wat rantsoenen en zeker voldoende drinkwater. Nee in de zin van laat je de kop niet gek maken.

   Als er eén hemellichaam is dat 24/7 door tal van satellieten in de gaten wordt gehouden dan is het wel onze grote ster, de zon! Als er een enorme CME een super-zonnestorm zou veroorzaken dan is die niet gelijk hier. Als het écht heel snel zou gaan dan zou het na ca. 16 uur de aarde kunnen bereiken. Maar doorgaans komen plasmawolken en deeltjes na een uitbarsting op de zon na ca. 2 – 4 dagen hier aan. We hebben ze al gehad in januari, februari, maart, april en op 15 augustus jl. Dat was best wel een pittige!

   Maar, geniet er van! Want tijdens een behoorlijke zonnestorm kan het noorderlicht (Aurora borealis) soms te zien zijn in ons land. Dat is een prachtig fenomeen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in