Veel mensen vinden het moeilijk om keuzes te maken. Misschien herken je deze uitspraken: ik vind zoveel dingen leuk, dat ik niet weet wat ik moet kiezen. Of: hoe weet ik zeker dat ik de juiste keuze maak, hoe weet ik dat dit echt is wat wil? In dit artikel geef ik je 3 manieren om de juiste keuze te maken.

Wat maakt keuzes maken zo moeilijk?

Meestal wil je keuzes maken met je hoofd. Maar je hoofd weet het antwoord niet. In je hoofd zitten je twijfels, je angsten en onzekerheden. Dan blijf je piekeren en malen. Dan richt je je aandacht op de problemen en onmogelijkheden en dan kom je nooit tot een oplossing.

Er zijn 3 manieren die jou helpen om de juiste keuze te maken.

1. Luister naar je hart

Je hart functioneert vanuit onvoorwaardelijke liefde. Je hart is verbonden met je intuïtie en je innerlijke mentor. Je hart zet je altijd in je kracht en is bemoedigend.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hoe doe je dit? Sluit je ogen en leg je hand op je hart. Haal een paar keer diep adem. Adem in door je neus, adem uit door je mond en bij de uitademing laat je alles los wat je niet meer nodig hebt. Zeg dan hardop: ‘mijn hart zegt…’

Er komt altijd een antwoord. Vertrouw daarop en sta open voor elk mogelijk antwoord. Het antwoord komt mogelijk in een andere vorm dan verwacht. Misschien komt het antwoord in de vorm van een symbool, een zin, een woord. Of in de loop van de dag zegt iemand iets tegen je wat precies het antwoord is op je vraag. Of je leest een zin in een artikel of hoort een liedje op de radio die een nieuwe betekenis voor je krijgt.

2. Maakt deze keuze mij blij?

Vraag je bij elke keuze af: hoe draagt deze keuze bij aan mijn geluk? Als ik hiervoor kies, draagt deze keuze dan bij aan mijn belangrijke waarden? Maakt deze keuze mij blij en enthousiast? Word ik gelukkig als ik deze keuze maak?

3. Vraag het aan je lichaam, dat liegt nooit

De derde manier is een hele betrouwbare en snelle manier om te weten of een keuze juist is voor jou. De eerste twee manieren vragen om bewustzijn. Bij de voorgaande manieren kunnen de stemmetjes in je hoofd, je twijfels en onzekerheden je toch nog parten spelen. Een hele betrouwbare manier om de juiste keuze te maken, is je lichaam om hulp vragen. Want je hoofd kan je voor de gek houden, maar je lichaam liegt nooit. Gebruik daarvoor de techniek: voelt het licht of voelt het zwaar? Alles wat klopt voor jou, wat waar is voor jou, voelt licht. Alles wat niet klopt, wat niet goed voor je is, voelt zwaar.

Alles wat klopt voor jou, wat waar is voor jou, voelt licht. Alles wat niet klopt, wat niet goed voor je is, voelt zwaar.

Hoe werkt dit? Ga rustig zitten en adem een paar keer diep in en uit. Herinner je dan iets in je leven waarvan je blij wordt, waar je plezier in hebt en wat goed voor je is. Waar voel je dat in je lichaam? Voel maar hoe licht dit voelt.

Herinner je dan iets in je leven waarvan je zeker weet dat het niet goed voor je is, waar je moeilijkheden en problemen ervaart. Waar voel je dat in je lichaam? Voel maar hoe zwaar dit voelt.

Dit zijn belangrijke ijkpunten in je lichaam. Telkens als je voor een keuze staat, hoef je alleen een paar keer diep adem te halen en jezelf te vragen: voelt deze keuze licht of voelt deze keuze zwaar? Het antwoord dat je van je lichaam krijgt, klopt.

Ga hiermee experimenteren. Begin met kleine keuzes die niet zo belangrijk voor je zijn, zoals: wat ga ik eten vandaag, ga ik vanavond wel of niet naar dat feestje, kan ik die persoon wel of niet vertrouwen, moet ik dit project op mijn werk nu wel of niet op me nemen?

Zodra je vertrouwen hebt in deze manier van keuzes maken, kun je dit toepassen bij alle belangrijke keuzes in je leven.

Wees mild voor jezelf

Een hele belangrijke tip bij het maken van keuzes is: wees mild voor jezelf. Je maakt altijd de beste keuze die er op dat moment beschikbaar is. Want achteraf is het gemakkelijk te zeggen: als ik dat had geweten, dan had ik een andere keuze gemaakt. Niemand maakt bewust de verkeerde keuze. Daarom kun je alleen de beste keuze maken voor dat moment.

Welke knoop ga jij vandaag doorhakken met de drie tips die je zojuist hebt gelezen?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap