Home Hooggevoeligheid 3 manieren om emoties van anderen los te laten

3 manieren om emoties van anderen los te laten

3 manieren om emoties van anderen los te laten

Als je hooggevoelig bent is één van de grootste uitdagingen om de emoties van anderen die jij hebt opgepikt te herkennen en vervolgens los te laten. Het probleem is dat we vaak de verbinding met onszelf kwijt zijn geraakt en daardoor moeilijk kunnen voelen wat van ons is en wat niet. En als we niet goed gegrond zijn en aanwezig zijn in onszelf is het verschrikkelijk moeilijk om de energieën en emoties van anderen los te laten.

Wat kun je daaraan doen?

Stap 1: Zorg dat je goed gegrond (geaard) bent, elke dag weer

Een goede gronding betekent niet alleen dat je verbonden bent met de aarde, maar vooral dat je verbonden bent met jezelf en aanwezig bent in je lichaam. De meeste hooggevoelige mensen hebben de neiging om energetisch uit hun lichaam te schieten als ze zich niet prettig voelen. Dat is een gewoonte die soms al heel jong ontstaat en je nu, als volwassene, heel bewust om kunt keren.

Waarom zou je dat willen omkeren? Niet alleen omdat je je met een goede gronding veel meer in balans en letterlijk steviger voelt en veel minder kwetsbaar bent, maar ook omdat het je helpt onderscheiden wat van jou is en wat niet. Want als je aanwezig bent in je lichaam kun je opmerken hoe jij je voelt en kun je het ook direct opmerken wanneer er iets binnenkomt van buitenaf. Want dat voelt anders! Op dat moment kun je dan je tools inzetten om die emotie of energie van de ander los te laten (daarover zometeen meer).

Eerst dus: gronden. Je hele lichaam voelen en vervolgens een verbinding met de aarde visualiseren tussen je voeten en de kern van de aarde (d.m.v. een buis, koord, lichtstraal, boomwortels, wat ook maar fijn voelt voor jou). En ook tussen je basischakra, bij je stuitje en de aarde.

Ik raad aan om een dergelijke oefening elke ochtend te doen voordat je de deur uitgaat. De eerste keer kun je de 10-minuten meditatie doen, na een tijdje zul je waarschijnlijk merken dat je het veel sneller kunt en dat je het bijvoorbeeld ook kunt doen terwijl je onder de douche staat. Je hoeft niet perse in meditatiehouding te zitten om te kunnen gronden!  Je zult merken dat je je met een dagelijkse gronding veel minder kwetsbaar voelt.

Stap 2) Wees je gedurende de dag zoveel mogelijk bewust van je lichaam en hoe jij je voelt

Probeer een paar keer per dag af te stemmen op jezelf en vraag jezelf dan af: “hoe voel IK me eigenlijk?”. Voel je fysieke lichaam en kijk of er ergens een fysieke spanning zit, observeer je emoties, wat er gebeurt in je hoofd, etc. Gewoon even, zonder oordeel, observeren wat er in jou aanwezig is.

Hoe vaker je dit kunt doen, hoe meer het een gewoonte wordt en hoe makkelijker het zal gaan. Dit zal je ook helpen om bijvoorbeeld tijdens gesprekken een deel van je aandacht bij jezelf te kunnen houden, in je eigen lichaam, zodat je minder energie verliest.5 Manieren om te aarden

Stap 3) Laat bewust los wat niet van jou is

Op het moment dat je merkt dat er een emotie of bijvoorbeeld een gevoel van stress bij je binnenkomt van iemand anders, dan is het tijd om dat heel bewust los te laten en/of terug te geven aan de ander.

De eerste stap daarbij is je weer even bewust worden van je gronding. Vervolgens kun je:

 1. een waterval van licht visualiseren die alle energie van de ander meeneemt de aarde in. Zonder moeite, zonder oordeel. Wellicht kun je de emotie/energie van de ander visualiseren als een bepaalde kleur of vlek in je energieveld en die dan heel bewust weg laten stromen. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet of waar het zit, het gaat om de intentie!
 2. je kunt ook een affirmatie uitspreken, zoals: “ik kies ervoor om alles los te laten wat niet van mij is”. De precieze woordkeuze maakt niet zoveel uit, ook hier gaat het om de intentie. Stel je voor dat alles wat niet van jou is de aarde in stroomt. Weer zonder moeite, zonder oordeel.
 3. je kunt de affirmatie en visualisatie combineren of één van beide kiezen. Kijk wat voor jou het fijnste werkt. Je kunt hier flexibel in zijn! En heb je zelf een andere manier waarop je emoties van anderen loslaat, voel je dan vrij om die hier in de reacties te delen. Er zijn vele manieren, ze werken allemaal, mits je goed gegrond bent. Je kunt kiezen wat voor jou het fijnste werkt.

11 REACTIES

 1. Wat ik doe is zeggen , Energie van anderen of wat dan stuur ik terug naar de bron van herkomst en mocht ik zelf ergens wat energie van mezelf hebben achtergelaten, dan roep ik dat nu terug.
  En ja, gronden dat is belangrijk en heel fijn ook.

 2. hallo Irene steeds vaker kom ik mensen tegen, die het echt alleen maar overzich zelf hebben, maar die wel beslag op mijn tijd leggen, ik wil mij ervoor afsluiten en meestal loop ik weg. of negeer het, heel vermoeiend ..ben nog niet bezig geweest met aarde.. wil het graag snel doen..wel merk ik dat ik smorgens tegen mezelf zeg. vandaag kies ik voor mijn rust en geluk..

 3. Ik zou alleen zelf de affirmatie zonder het woordje "niet" gebruiken. Het universum herkent dat woord niet en dan zet je de intentie uit om alles los te laten wat van jou is zeg maar.
  Ik zou het bijv zo zeggen: ik kies ervoor om alles los te laten wat bij de ander hoort.

 4. Wat voor mij goed werkt is, om na het gronden mijzelf "in te pakken" in een cirkel van licht/zon/goud. Zo voel ik mij beter beschermt tegen (negatieve) energie van andere.

 5. Geweldig artikel!

  Ik ben er enorm door gefascineerd, ik heb moeite met het vasthouden van mn concentratie vanwege mijn add/adhd maar tóch heb ik het artikel uit kunnen lezen! (Pure interesse) en erkenning uiteraard! Toch heb ik soms moeite met mijn HSP om te gaan.. ik ga deze instructies toevoegen in het dagelijks leven.

  Hartelijk bedankt! ♡

  Groetjes Lisa

 6. Hallo Irene, hoewel je aangeeft dat de precieze woordkeus niet zoveel uitmaakt, denk ik dta het handiger is om het woordje 'niet' niet te gebruike. Vaak wordt gezegd dat het universum dit woor dniet kent en dan staat er dta je los moet laten wat van jou is. Wellicht een idee om te zeggen 'ik kies ervoor de energie van de ander naar de ander terug te laten gaan/te sturen'?

  "2.je kunt ook een affirmatie uitspreken, zoals: “ik kies ervoor om alles los te laten wat niet van mij is”. De precieze woordkeuze maakt niet zoveel uit,…"

 7. haha ja inderdaad. We hoeven het niet moeilijker te maken dan het is, toch? En vaak als bepaalde tools niet werken voor je, heeft dat toch uiteindelijk te maken met dat je gronding niet goed genoeg was. En dan kun je jezelf beschermen dat je een ons weegt (om maar iets te noemen), maar dan verlies je toch continu jezelf. Zonder gronding/aanwezigheid ben je nergens, en met gronding is er zoveel mogelijk…. 🙂 Dank voor je reactie! :-))

 8. Dankjewel Ineke!! En ja, als je dit soort tools consequent toepast kun je je leven op een hele andere manier gaan ervaren! 🙂

 9. Je bent een kei in het uitleggen hoe alles werkt! Echt heel erg bruikbaar en eenvoudig toe te passen. Het is echt een wereld als je ze toepast! Complimenten! !

 10. Het is zo leuk dat als ik aan je artikel begin ik nieuwsgierig denk: ja, welk stappenplan en welke trucjes moet ik doen om emoties/gedachten van anderen los te laten, tell me. En dan herinner je me er gewoon weer even aan, heel logisch, dat het een kwestie van gronden, jezelf voelen en afvoeren is. Soms kan info nieuwe vragen oproepen of je zelfs in verwarring brengen maar dit maakt het juist een stuk begrijpelijker. Toppie!

Mobiele versie afsluiten