3 manieren om met de pijn van het leven om te gaan

Manieren om met de pijn van het leven om te gaan

Jarenlang heb ik veel moeite gehad om op aarde te zijn en om te gaan met de dualiteit die hier heerst. Ik vond het contrast tussen licht en donker te groot, het leed te erg voor zowel mens en dier en ik wilde eigenlijk weer heel graag terug naar ‘huis’. Hoe vaak ik niet met een boze blik naar het universum heb gekeken als er weer iets ergs was gebeurd in mijn eigen leven, in het leven van een ander of op wereldschaal. Zeker met dierenleed heb ik heel veel moeite gehad en vooral met de machteloosheid die ik hierover heb gevoeld.

In mijn werk kom ik veel (hoogsensitieve) mensen tegen die diezelfde moeite hebben met de ‘lage’ frequentie van de aarde. Het is moeilijk voor mijn cliënten om om te gaan met alles wat ze voelen, zoals de angst, de pijn en het verdriet. Via de reguliere media krijgen ze een ruime hoeveelheid voorbeelden van narigheid en wordt vooral de nadruk gelegd op de negatieve dingen. Hierdoor ga je bijna denken dat de aarde een wrede, onveilige plek is. Allemaal hebben ze, net als ik had, veel heimwee naar het hiernamaals, de plek waar we allemaal vandaan komen en waar je de eenheid en liefde voelt voor alles in plaats van de afgescheidenheid.

 Stop met vechten

Allereerst zitten we vast in een conditionering dat de wereld verkeerd is of slecht. Pijn, verdriet, angst, boosheid zijn onderdeel van het leven en horen erbij. Belangrijk is om te leren hoe je op een gezonde manier emoties kan verwerken. Pijn is onderdeel van het leven en om pijn te helen is het essentieel om pijn te durven voelen. In deze maatschappij proberen we van alles om pijn te vermijden, door middel van verslavingen en door altijd maar bezig te zijn, maar de pijn haalt je uiteindelijk toch in. Durf te voelen en durf jezelf daarin liefdevol te begeleiden.

3 manieren om met de pijn van het leven om te gaan

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

En stop met vechten tegen het leven. De wereld is zoals deze is. Mijn vader zegt altijd tegen me “Het is wat het is”. En dat is ook zo. We kunnen blijven vechten tegen onze situatie of tegen de wereld, maar hierdoor blijven we in lijden zitten. We kunnen er ook voor kiezen om ons eigen pijnlijke verhaal los te laten. En dat los te laten waar we het niet mee eens zijn in de wereld, zoals de opwarming van de aarde, de zeehondenjacht in Canada, de problemen in Syrië. Dit betekent niet dat we goedkeuren wat er gebeurt, maar dat we het vanuit een andere energie kunnen bekijken en eraan kunnen werken via positieve geïnspireerde acties.

3 manieren om met de pijn van het leven om te gaan van uit je hart

Want wat zou het betekenen als de wereld niet ‘kapot’ of ‘slecht’ is? Wat als alles wat er gebeurt een reden heeft, een reden om weer vanuit je hart naar alles en iedereen te gaan kijken?

Omarm de dualiteit

Aan de ene kant voel je de pijn van de wereld en aan de andere kant kun je voelen dat het leven perfect is zoals het is. Dat er liefde is in alles wat er gebeurt ook al kan je hoofd of ego dit niet begrijpen. Liefde in deze wereld begint in eerste instantie bij het onvoorwaardelijk houden van jezelf. Als je jezelf zonder oordeel benadert, kun je ook de ander met steeds minder oordeel bekijken en daarna ook de ellende in de wereld. Een liefdevol fundament binnen jezelf creëren en jezelf waardevol vinden is belangrijk om ook de liefde en de waarde van de ander te zien en zelfs van de hele mensheid.

Een mooi mantra wat mij heeft geholpen is: “I am in agreement with life and I resist nothing.”[1] Vrij vertaald: Ik accepteer het leven en ik bied geen weerstand. Dit betekent niet dat je geen pijn of empathie voelt. Het betekent ook niet dat je hard, onverschillig of passief wordt. Of dat je geen actie meer neemt of dingen te verbeteren. Het betekent dat je actie onderneemt vanuit een ander gevoel, vanuit liefde en vrede in plaats van vanuit boosheid of angst. Het gaat erom dat we weer gaan inzien dat we liefde zijn en dat we van daaruit gaan handelen, zodat de wereld een veiligere, gezondere en liefdevollere plek kan worden. Ook al kunnen we met ons hoofd niet altijd begrijpen waarom bepaalde dingen gebeuren.

Je hoeft het niet alleen te doen

Besef ook dat je het niet in je eentje hoeft te doen, want het is onmogelijk om in je eentje de wereld te redden. Hierin kunnen we elkaar helpen, zelfs al met een kleine groep. Durf je kwetsbaar op te stellen naar de ander en durf om hulp te vragen om jezelf of om een stukje van de wereld te kunnen helpen. Iedere daad die we doen vanuit liefde is belangrijk en telt mee. Durf jezelf te zijn en van daar uit te handelen, vanuit authenticiteit. Durf te benoemen waar het echt omgaat in plaats van je te verbergen achter woorden.

Als we geen weerstand meer bieden tegen dat wat is, en als we dat kunnen voelen in ons lichaam, kunnen we ontspannen. We gaan van ons sympathisch naar ons parasympathisch zenuwstelsel en laten de zwaarte die we bij ons hart voelen los. Van overleven gaan we naar leven. En vanuit deze vredige energie, kunnen we de wereld in gaan en doen waar we hiervoor gekomen zijn. In samenwerking met anderen.

Pijn van het leven of Leven vanuit liefde?

Vanuit deze ontspannen en vredige energie, kunnen we liefde laten stromen en kunnen we genieten van alle mooie dingen die het leven te bieden heeft. We omarmen onze pijn, opdat we deze kunnen helen en stromen met het leven en al haar veranderingen mee. We accepteren dat het leven is zoals het is. En gaan ons focussen op het positieve en liefdevolle. We gaan creëren wat we wel willen, voor onszelf en voor de planeet en al haar inwoners. We verzetten ons niet meer tegen dat wat we voelen, de pijn, het verdriet, de angst, maar ook de vreugde en de liefde. Alles mag er zijn. Zolang je negatieve emoties onderdrukt, kun je ook de positieve emoties niet goed voelen en ontstaat er matheid. Als we alles weer durven te voelen, zijn we vrij. En vanuit die vrijheid kunnen we geïnspireerd handelen.

Sinds ik heb geleerd om mijn negatieve emoties er te laten zijn en mijn pijn aan de binnenkant ben gaan helen door middel van regressietherapie, voelt het juist heel goed voor mij om op aarde te zijn en te blijven. Om hier te gaan doen waarvoor ik gekomen ben.

[1] Bron Lissa Rankin

Bewaar voor later op Pinterest:

3 manieren om met de pijn van het leven om te gaan

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Als we onszelf niet meer inzetten om toch eens stil te staan bij alles wat de mensen al vernietigd heeft . Waar blijven we dan ik vind het leven heel moeilijk als ik dan in de krant lees dat het dit jaar voor het eerst geen zwarte pieten zijn maar smeer pieten dan denk ik waarom al die jaren is er niemand geweest die daar wat achter zocht laat het toch zo het is. Als we alles tolaten dan zijn er straks geen kerken meer geen kerstmis en alle andere christelijke feesten allemaal weeg en wat komt er voor in de plaats dat nederlander straks hier niets meer in te brengen heeft. Dan kun je moslim worden of je kunt onderdanig zijn aan asl die mensen die hier binnen wandelen en hun handje open houden. nu kun je nog kiezen maar straks niet meer.

 2. Wat een mooi blog, Michelle. Wat kunnen we toch veel doen in onszelf, waardoor we niet meer polariseren (zowel in onszelf als in de buitenwereld), maar verbinden.
  Prachtig Lichtwerk, ik doe met je mee✨✨✨

 3. Beste Ruurd,
  Iedereen mag hier zijn eigen ideeën over hebben, maar dat zijn ook maar ideeën.
  Wijzen naar elkaar met een beschuldigende vinger werkt niet.
  Ik denk dat dit artikel meer bedoelt is om te na te denken welke bijdrage/ missie je zelf hebt in het geheel en daar zoveel mogelijk naar te leven. Maar we zijn hier om te leren en niemand is echt goed of fout. Dat is het label die wij er met zijn allen aan geven.
  Laten we terug gaan naar de essentie en elkaar vanuit liefde benaderen.

 4. opwarming van de aarde bullshit ik kan mij hier zo aan ergeren en maar een beetje zielig doen ik voel dat hier niet wil zijn omdat de mensheid verkeert bezig is zeehondenjacht, milieu, enz lekker in de slachtofferrol gaan zitten daar schiet je echt wat mee op, hoe goed dat je zelf leeft en alles op juiste manier doet dat jij denkt wat goed voor moeder aarde is, ben je nog medeplichtige wat wij als mensheid moeder aarde aandoen omdat wij mensen met elkaar verbonden zijn als éénheid en dat gaat er bij veel mensen buiten hun bewustzijn, ga kijken naar jezelf dat alles 100% goed doet en gedaan hebt dan geef je het goede voorbeeld hoe jouw wereld eruit ziet. ik vraag me af hoeveel mensen zich bewust zijn van de pool omkering, heb je wel eens gekeken waar 15 jaar terug de zon op komt en weer onder gaat, en je ziet nu naar dezelfde plek waar de zon op kwam als 15 jaar terug en dat doe ook als de zon onder gaat dan valt het je op dat de zon op andere plaats opkom en onder gaat. door de pool omkering, ook het klimaat is zich aan verplaatsen wat ook door de eeuwen heen gebeurt, wij hebben hier in Nederland ook een ijstijd gehad opwarming van de aarde bullshit kijk naar de polen aan de ene kant smelt het ijs aan de andere kant groeit het ijs harder dan het smelt. en dat geëmmer dat boven of waar je ook vandaan komt zoveel beter daar heb je geen bewijzen van ook geen gevoelens het is wat denkt of hoe het zal zijn, en trouwens waarom heb jezelf gekozen om hier op aarde te zijn er is niemand die je verplicht om hier op aarde te wezen, moeder aarde is de beste en het mooiste plek om te zijn, wat de mensen doen met moeder aarde ben jezelf en ik ook een onderdeel van wij doen het met elkaar wordt daar maar eens bewust van, en de maatschappij zal veranderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in