Leestijd: 5 minuten

3 manieren om te leren kiezen vanuit je hart

Keuzes maken, of eigenlijk vaker: het uitstellen van keuzes, is dat ook jouw valkuil? Kleine, dagelijkse keuzes maken we bijna gedachteloos en daarover zitten we nooit in de stress. Zodra het meer ingrijpende beslissingen betreft, gaan we wikken en wegen. Die bombarderen we tot gewichtige ‘hoofd’-keuzes waarbij je verstand de doorslag moet geven. Het gevaar van wikken en wegen is dat je geen verbinding meer kunt maken met wat je hart wil. En dat is jammer, want dat zijn de keuzes waarvan je blij wordt en meer energie krijgt. Ik reik je graag 3 manieren aan om vanuit je hart, vanuit je intuïtie, te leren kiezen.

Niet kiezen is ook een keuze

Herken je dit? Je blijft eindeloos twijfelen bij het afwegen van alle voor- en nadelen. Of je raakt verstrikt in de warboel van meningen in je hoofd, van jezelf of van anderen. Of je laat je vooral leiden door wat anderen van jou verwachten. Of je stelt het maken van keuzes uit en kiest dan maar helemaal niet uit angst om verkeerd te kiezen. Maar niet kiezen is ook een keuze! Een keuze om te blijven zitten waar je zit. Een keuze om een ander voor je te laten kiezen. Een keuze om jezelf dat geluk of die groei te onthouden. Dat is eeuwig zonde, want niets blijft hetzelfde, alles verandert sowieso continu. Hoe fijn is het dan om te leren kiezen voor waar jouw hart naar verlangt?3 manieren om te leren kiezen vanuit je hart

Vanuit ons hart hebben we toegang tot zoveel meer

Jammer dat we bij belangrijke beslissingen overschakelen op ons verstand. We vinden dat we rationeel keuzes moeten maken. Terwijl we vanuit ons hart toegang hebben tot zoveel meer dan ons verstand. Ons bewustzijn is maar een klein deel van wie we werkelijk zijn. Bij belangrijke keuzes durven we niet te vertrouwen op dat het klopt wat we voelen. Je ego probeert je dan te beschermen door je in je comfortzone te houden. Natuurlijk wil je verstand je ook helpen met het maken van de beste keuze, maar dat raakt gauw verstrikt in angsten en wat je omgeving ervan vindt. Je hart niet.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Aandachtsoefening: van je hoofd naar je hart

Kiezen vanuit je hart vraagt als eerste dat je met je aandacht uit je hoofd komt. Dat doe je door je bewust te worden van je hele lichaam, je te richten op je ademhaling en je dan te focussen op je hart.Harts-verbinding met jezelf

 • Ga ontspannen zitten of staan en voel hoe je voeten op de grond staan. Druk je voeten even stevig aan op de vloer. Stel je voor dat er vanuit je voeten en stuitje lichtbundels of boomwortels naar het middelpunt van de aarde lopen.
 • Richt daarna je aandacht op je ademhaling. Adem rustig steeds dieper in en uit. Adem eerst naar je buik toe. Voel hoe je buik zich vult als een ballon op een inademing en leegloopt op een uitademing.
 • Loop in gedachten even alle delen van je lijf langs van je kruin tot je tenen.
 • Verleg dan je aandacht naar je hartstreek. Stel je voor dat je in- en uitademt door je hart, dat de lucht daar binnenkomt en daar ook weer je lichaam verlaat.
 • Wanneer je het lastig vindt om je gedachten of emoties los te laten, tel dan op een inademing tot 5 en ook op een uitademing. Leg je hand op je hart als punt om naar toe te ademen.
 • Ga door met deze ademhaling totdat je je ontspannen voelt.

1: Ga op je keuzes staan

Schrijf van een keuze die je wilt maken elke optie op een vel A4 en leg elk A4 omgekeerd op de vloer zodat je niet kunt lezen wat erop staat. Hussel ze (met je ogen dicht) zodat je niet meer weet welke optie waar ligt. Doe eerst de aandachtsoefening. Ga vervolgens op een A4-tje staan en ga voelen wat dit met je doet: wat voor gevoel krijg je? Voel je blijdschap, rust, opluchting? Ontstaat er ruimte in je lijf? Of voel je angst, kramp, pijn of iets drukkends? Welke sensaties voel je waar in je lijf? Dat kunnen hele subtiele signalen zijn. Wat borrelt er in je op of weet je ineens? Alles wat je opmerkt doet mee. Ik doe deze oefening met mijn ogen dicht omdat ik me dan beter op mijn gevoel en mijn lichaam kan concentreren.

Herhaal dit voor elk A4-tje en neem tussendoor steeds even de tijd om weer naar neutraal te komen door je lichaam even los te ‘shaken’ en je aandacht weer naar je ademhaling te brengen. Draai daarna het A4-tje om waarop jij je het fijnst voelde, dat is je keuze.

2:De innerlijke weegschaal

Doe eerst de aandachtsoefening en stel je dan voor dat er een weegschaal in je hartstreek zit. Visualiseer dat je aan de ene kant de ene optie van je keuze legt en aan de andere kant de andere optie. Voel dan welke zijde van de weegschaal doorslaat naar beneden. Vind je dit lastig? Probeer het dan nog een keer door ook je handen voor je hartstreek te houden als een weegschaal. Daardoor voel je misschien makkelijker wat de juiste optie is.

3: Kop of munt

Neem een munt. Doe eerst de aandachtsoefening en kies dan voor de ene keuzeoptie ‘kop’ en voor de andere ‘munt’. Gooi de munt op, vang deze en leg de munt op de bovenzijde van je hand. Stel dat ‘kop’ naar boven ligt, observeer dan hoe jij je bij deze keuze voelt. Voel je je niet plezierig, krijg je een benauwd gevoel of word je onrustig, dan is ‘kop’ niet de juiste keuze maar juist ‘munt’. Je volgt dus niet per se de keuze die er na het opgooien van de munt uitkomt, maar welk gevoel je erbij krijgt.

Hoe kun je erop vertrouwen dat je vanuit je hart kiest?

Bij een keuze die je intuïtief vanuit je hart maakt, krijg je als eerste een fijn gevoel, of een warm gevoel of word je rustig. Misschien wil je hoofd zich er dan meteen weer mee bemoeien en voel je je onrustig of angstig worden. Observeer wat jouw allereerste gevoel is, dat komt vanuit je hart. Natuurlijk is het spannend wanneer er veel van een keuze afhangt. Probeer deze methoden eerst uit met kleinere beslissingen. Zo doe je ervaring op met het interpreteren van je gevoel en de signalen van je lichaam. Wanneer je in een opschrijfboekje bijhoudt welke keuzes je intuïtief maakt, dan merk je na verloop van tijd dat deze keuzes je een goed gevoel gaven.

Om het niet te ingewikkeld te maken is het fijn om te beginnen met kiezen tussen slechts twee opties. En ga oefenen wanneer je je uitgerust voelt. Dan krijg je makkelijker contact met je intuïtie en kun je beter de sensaties in je lichaam voelen. Dat is lastiger aan het einde van een drukke werkdag of wanneer je je erg emotioneel voelt.Creëer-je-wereld-vanuit-je-hart

Wat als je er zo niet uitkomt?

Als je er zo niet uitkomt, laat de keuze dan even helemaal los. Het kan namelijk zijn dat het nog niet het juiste moment is. Dat kun je ook gewoon aan je hart vragen. Breng jezelf eerst weer even terug naar neutraal door de aandachtsoefening te doen. Stel jezelf dan hardop, in gedachten of op papier de vraag: is nu de juiste tijd voor deze keuze? Het eerste antwoord dat in je opkomt klopt.

Wanneer er veel van een keuze afhangt, vind je het misschien nog reuzespannend om je hart ook echt te volgen. Onderzoek dan mogelijkheden om die keuze eerst uit te proberen. Of zet een eerste stap om die keuze te vervullen. Overweeg je te verhuizen naar een heel ander gebied? Huur daar eerst een tijdelijke plek voordat je je huis verkoopt of de huur opzegt en ervaar hoe het is om er een aantal weken te vertoeven. Of doe eerst een opleiding in dat waar jouw hart naar verlangt voordat je een carrièreswitch maakt, of regel eerst een stage. Zo zijn er legio mogelijkheden om toch je hart te volgen.

2 REACTIES

 1. Je kunt bij een keuze die naar je hart ligt ook spanning, onrust of benauwdheid ervaren.

  De weg van je hart kan juist spanningen oproepen vanwege de uitdaging. Of oude oordelen spelen in je hoofd die angst oproepen.

  Dit kan je keuze kleuren. Teminste, ik vind het erg moeilijk om te onderscheiden wat een keuze vanuit je intuïtie/ hart is want er zitten meerdere wolken voor de zon

  • Dag Rob,

   Ik herken wat je schrijft. Ik wil graag leven vanuit mijn hart en hartstocht. Echter zijn er dan weer blokkerende gedachten of gevoelens, waardoor deze hartsstroom weer wordt geblokkeerd.
   Ga vandaag schilderen, uit mijn hoofd in mijn hart.

   Fijne dag.

   Hartegroet Marleen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in