3 sleutels tot zelf-bevrijding van een mentale gevangenis

Voel je dat je vastzit in een mentale gevangenis? Bevrijding is mogelijk… en jij bent de sleutel! Ontdek drie vormen van mentale gevangenschap en de drie sleutels tot zelf-bevrijding van een mentale gevangenis

“Ineens beland ik in een geheel witte ruimte. Het lijkt wel eindeloos. Er zijn geen muren die een begin of einde zichtbaar maken. Ik zie daar iemand zitten, roerloos op de grond. Met verbazing besef ik dat ik dat ben! Ik lijk meer op een schaduw dan op een mens. Om mij heen is het heel druk met allerlei mensen, en toch hangt daar een intens gevoel van eenzaamheid. Daar zit ik gevangen. Ik zeg niets en beweeg niet. Het gekke is dat er wel duidelijk een grote deur zichtbaar is. Een weg om eruit te komen! De deur staat zelfs wijd open. En toch blijf ik daar zitten… zitten… en zitten…

Mijn klant omschrijft deze steeds terugkerende droom aan mij en ik krijg meteen door wat de vertaling is van de symboliek. We raken in gesprek over het vastzitten in een mentale gevangenis. Tranen van herkenning beginnen te stromen. Het kan een pijnlijke confrontatie zijn, maar inzicht geeft ook kracht om ware transformatie in gang te zetten.

Jij bent de sleutel

Natuurlijk zijn we hier op aarde om allerlei ervaringen op te doen en ons bewustzijn te verruimen, inclusief ervaringen zoals beleven wat het is om mentaal gevangen te zitten. Toch komt er een moment waar genoeg, genoeg is en het hoog tijd is om vrijuit te breken. Ik ben hier om je te vertellen dat bevrijding mogelijk is… en dat jij de sleutel bent. 

Mentale gevangenschap uit zich in meerdere vormen. Ik breng drie vormen in beeld die ik het meeste tegenkom en geef je de drie bijbehorende sleutels tot zelf-bevrijding.

De eerste sleutel

Gevangenschap 1: Jezelf elke dag beloven dat morgen beter gaat zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Herkenning
Al jarenlang speel jij hetzelfde spelletje met jezelf. Elke dag weer beloof je jezelf dat je op een ander moment of een andere dag écht jouw plannen gaat verwezenlijken. Dan ga je gezonder eten, regelmatiger sporten, stoppen met roken, alcohol weglaten, vaker mediteren, die rommelige kamer opruimen, beter georganiseerd zijn, werken aan je studie, meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden… maar nu even niet. Je blijft hangen in een vicieuze cirkel van verlangen, uitstelgedrag en teleurstelling in jezelf. 

Inzicht
Het is niet alleen het uitstellen van verandering, waardoor je vast komt te zitten, maar ook het vasthouden aan ideaalbeelden en aan zelfoordeel dat je niet goed genoeg bent. Alle beloftes die je aan jezelf maakt en breekt, doen alleen maar schade aan je eigenwaarde.

De Sleutel
Stop met beloftes maken aan jezelf. Deze sleutel gaat over jezelf bevrijden van de innerlijke stem die je blijft opjagen. Deze stem klaagt over wat je had kunnen doen, wat je zou moeten doen en wijst je erop dat je het nog steeds niet hebt gedaan. Verspil geen energie meer en spreek met jezelf af dat je of nu iets gaat doen zoals je het graag wil, of je accepteert dat je het simpelweg nu niet doet. Pas mijn energetic unplugging techniek toe en koppel jezelf los van het collectief gedachteveld dat je continu moet streven naar meer en beter. 

Maak een lijstje van jouw verlangens. Sta er even bij stil waarom je ernaar verlangt. Leg je lijst neer waar het dagelijks in het zicht ligt. Geef jezelf de ruimte om alles van binnenuit te laten manifesteren zonder dat jij het forceert. Adem nu zachtheid en compassie in, en adem hardheid en ontevredenheid uit.

De tweede sleutel

Gevangenschap 2: Continu kritiek hebben op je uiterlijk.

Herkenning
Je betrapt jezelf erop dat je elke keer wanneer je in de spiegel kijkt je ogen inzoomen op iets wat je niet mooi (genoeg) vindt. Je voelt je bijna continu bewust van hoe je eruitziet, kijkt vaak naar je lichaam, raakt de delen aan waar je ongemak bij voelt en wenst dat het anders was. Groter, smaller, strakker, gladder, een andere kleur, vorm of structuur. Er is altijd iets wat niet goed is. 

Inzicht
Hoofdzakelijk focussen op jouw fysieke voertuig is enorm afleidend en blokkeert je in je verbinding met waar het leven daadwerkelijk om gaat. Je zet jezelf vast in een eindeloze val, want het gaat nooit goed genoeg zijn. Niet terwijl je nog vastzit in de illusie dat als je uiterlijk anders was, je gelukkiger zou zijn. Hoe jij je voelt in jouw binnenwereld beïnvloedt hoe jij jezelf ziet (zo binnen zo buiten). En wat je doet met je leven, de keuzes die je maakt, beïnvloedt hoe jij je voelt over jezelf. Het paradoxale is dat, wanneer jij je wel tevreden voelt van binnen, ineens alle kritiek die je eerst had over jouw uiterlijk verdwijnen en niet meer belangrijk zijn, terwijl je uiterlijk nog hetzelfde is. 

De Sleutel
Kijk naar jezelf en zeg “Wat ik zie, is hoe ik mij voel”. Deze sleutel gaat over jezelf bevrijden van de illusie dat wat je ziet echt precies is zoals jij het ziet. Jouw staat van zijn, heeft een bepaalde frequentie en dit is de lens waar je doorheen kijkt. Geef meer aandacht aan wat jou gelukkig maakt. Daar ligt ware schoonheid.

De derde sleutel

Gevangenschap 3: Ergens anders willen zijn dan waar je bent.

Herkenning
Je ervaart een gefrustreerd gevoel van binnen dat je liever ergens anders zou willen zijn, of dat je iets anders zou willen doen dan wat je nu doet.

Inzicht
De waarheid is dat je niet met 100% zekerheid weet dat, zelfs als je de kans had, je werkelijk dat andere aan het doen zou zijn. Wat als je altijd precies bent waar je moet zijn?

De Sleutel
Zeg hardop “Ik ben hier”. Deze sleutel gaat over jezelf bevrijden van weerstand tegen wat ‘is’. “Ik ben hier” hardop zeggen is een simpele en krachtige manier om jezelf in het hier en nu te verankeren. Adem nu acceptatie in, en adem frustratie en weerstand uit. Beslis om het beste te maken van het moment waarin je nu bent. 

Moge deze sleutels jouw innerlijke herinnering van universele wijsheid activeren. Ik wens jou vooral de vrijheid van geest dat jouw geboorterecht is.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap