Onderneem jij al vanuit je hart

En toen was het nieuwe jaar weer begonnen…

Net als ik wil jij waarschijnlijk ook graag fris beginnen dit jaar, maar dat is niet altijd even makkelijk. Er is voor je gevoel nog niet echt iets veranderd sinds de jaarwisseling, je zit nog vol met dezelfde spanning en onrust. En misschien ben je zelfs wel overprikkeld.

4 manieren om je te ontprikkelen en te ontladen

Om je ieder geval een klein beetje op weg te helpen, ga ik je 4 tips geven over hoe je je kunt ontprikkelen als hsp’er.

1. Schrijf alles van je af

Deze tip zul je ontzettend veel van mij krijgen en dat is niet voor niets. Als je hooggevoelig bent, wil je een ander namelijk helemaal geen pijn doen en het liefst ben je ook niemand tot last. Hierdoor vind je het moeilijk om jezelf echt te uiten. Je deelt minder snel wat je echt vindt en voelt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Als je je hart lucht op papier is die rem minder groot. Papier oordeelt niet en voelt niet. Daardoor kun je alles er laten zijn en alles uiten. Dat lucht ontzettend op.

Ga dus lekker zitten en schrijf alles van je af.

2.Opruimen en weggooien

Lekker praktisch, maar het werkt heel goed. Kijk eens om je heen in je huis. Trek de laden en kasten eens open.

Zijn er dingen die niet prettig meer aanvoelen?
Spullen die je niet zo leuk meer vindt?
Zijn er dingen die weerstand bij je oproepen?

Doe daar wat mee. Je kunt ze een ander plekje geven of zelfs weggooien. Daarmee reinig je letterlijk je eigen ruimte, je leefruimte.

Als je hier nog een stapje verder in wilt gaan, dan kun je thuis ook een plekje voor jezelf creëren. Gewoon een plekje op de kast of op een tafel voor jezelf. Daar zet je allemaal dingen en foto’s neer die je een heel goed gevoel geven. Dat is een plekje waar je naar kunt kijken om tot rust te komen en je op te laden.

3. To do lijstjes maken (en je agenda inplannen)

Ook lekker praktisch, maar heel fijn om je hoofd leeg te maken. Hoeveel dingetjes moet je van je zelf wel niet onthouden?

Dat geeft zoveel onrust, want het zweeft allemaal rond in je hoofd.

Het scheelt dan ook al heel veel als je deze dingen opschrijft in de vorm van een to do lijstje.

Pas alleen op dat je to do lijstje ook weer geen stress gaat opleveren. Als hij te lang wordt en onoverzichtelijk wordt, geeft dat ook weer onrust.
Daarom is het belangrijk dat je de dingen die je in kunt plannen in je agenda ook gelijk inplant.
Dat geeft overzicht en brengt de positieve stroming weer terug.

4. Even lekker de natuur in en muziek luisteren

Een veel gegeven tip en ook dat is niet voor niets. Gewoon wandelen in de natuur doet wonderen. We maken er alleen geen tijd voor. Zet dit dus niet alleen op je to do lijstje, maar plan het ook echt in.

Voor een extra verdieping en ontprikkeling is het heel fijn om muziek te luisteren tijdens het wandelen. Muziek helpt je namelijk om je emoties te verwerken. Het maakt je emoties los.
Als je dan ook nog eens mee durft te zingen, uit je je gevoel helemaal goed.

Dit zijn mijn belangrijkste tips die je helpen jezelf te ontprikkelen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om dit te doen. Hoe ontlaad jij jezelf?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Grappig dat ik bijna deze dingen al doe, behalve het van me afschrijven. Dat doe ik vaak in mijn hoofd, of hardop praten als ik alleen ben.
  Verder helpt mij ook: een bad nemen, een dutje doen, sporten (body balance), in de tuin werken, lezen, naar de sterren kijken, mantra’s opzeggen in mijn hoofd, mandala’s inkleuren, een fb-pauze etc.

 2. Goede tips, zo herkenbaar!
  Tip nummer 1 is voor mij DE tip. Zonder “censuur” schrijven over alles wat verwerkt moet worden op een dag. Ik vind het heerlijk om te doen en zou echt niet zonder kunnen.
  Voor mij is de natuur ook heel belangrijk, om gewoon daar te zijn, het liefst alleen. En zeker kan muziek helpen, maar ik merk ook dat de stilte juist veel met me doet.
  En muziek vind ik een heerlijke uitlaatklep. Voor elke stemming is er immers wel passende muziek.
  Mooi dat je dit deelt, want ik gun alle HSP’ers dat ze ontdekken wat voor hen werkt. Het geeft mij vrijheid, energie en creativiteit. Meer dan ik ooit had durven dromen. Het was een zoektocht, met vallen en opstaan, maar zeker de moeite waard!

 3. Bedankt voor deze fijne tips. Zelf heb ik inderdaad al gemerkt dat wandelen mijn hoofd leeg kan maken als ik het gevoel heb dat ik overloop.
  Alles van me af schrijven heb ik nog niet gedaan en ga ik zeker proberen.
  Verder vind ik het fijn om met mijn kat te knuffelen als ik overprikkeld ben en in sommige gevallen te gaan sporten omdat ik dan met mijn lijf en mijn hoofd bezig ben met de sport en niet met alle andere dingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in