muggenbulten

Het is weer zomer, en de meeste huidverzorgingsproducten richten zich op het beschermen tegen de zon– en maar goed ook, want hoewel je je het hele jaar tegen de zon moet beschermen, geldt dat natuurlijk al helemaal onder die verzengende hittestralen van de zomer. Maar tussen al die vervellende huid en hyperpigmentatie moeten we niet vergeten dat de huid dit seizoen nog een vijand heeft: de mug. Die beestjes die van vochtige plekken houden en haast aan onze huid gekluisterd lijken zodra het zomer wordt, met als resultaat allerlei bultjes over ons hele lichaam. Wil je dat luchtige zomerjurkje aan voor een gezellige BBQ? Hartstikke leuk, totdat je ’s nachts boos en jeukerig wakker wordt door al die muggenbulten. We snappen het helemaal!

De apotheek heeft zat anti-jeuk crèmes die je kunt gebruiken, maar als je die even niet op voorraad hebt, neem dan vooral even een kijkje in je voorraadkast: grote kans dat je nog een prima middeltje tegen de jeuk van muggenbulten op een plank hebt staan.

Honing

Honing heeft twee grote voordelen: ten eerste is de kalmerende, zachte goedje perfect om op ontstoken muggenbulten te smeren. Je voelt haast meteen de verzachtende werking op je ontstoken muggenbulten. Maar honing heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen op moleculair niveau: het bevat natuurlijke samenstellingen die de ontstekende enzymen afremmen, die bijdragen aan die onverzadigbare jeuk. Het is wetenschappelijk bewezen: volgens een klein onderzoek onder mensen verbeterde Manuka-honing ontstoken huidlaesies, omdat de moleculen in honing actie ondernamen bij verschillende soorten ontstekingen.

Aloë

Van origine een verzachter voor zomerse verbranding, maar het heeft ook veelbelovende voordelen voor die vervelende muggenbulten. En waarschijnlijk om precies dezelfde reden dat het zo goed helpt bij pijnlijke verbranding: onderzoek wijst uit dat aloïne, een molecuul in de aloë-plant, ontstekingsremmende eigenschappen heeft die de huid helpt te herstellen. Het werkt ook goed tegen jeuk: in een ander onderzoek brachten deelnemers aloë vera aan op hun hoofd. Dit leidde tot een een significante afname van eczeem, met name in het vervellen en in jeuk.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dus als je je huid rauw hebt gekrabd, smeer er dan gerust wat verzachtende aloë op. Het geeft jet meteen dat ahhh-gevoel.

Kamille

Deze heerlijke thee voor een goede nachtrust mag ook trots zijn op zijn indrukwekkende ontstekingsremmende effecten. Het wordt al eeuwen gebruikt als middel bij het behandelen van wonden en huidirritaties in traditionele geneeskunde – en is dan ook een fantastisch natuurlijk middel tegen muggenbulten. Volgens dermatoloog Joyce Park “kan het gebruik van producten met kamille helpen de huid plaatselijk te kalmeren en verzachten”. (Volgens sommige aanhangers is het ook een lifehack tegen acne). Maar de ontstekingsremmende eigenschappen van kamille kan ook helpen die irritante muggenbulten te kalmeren. Leg alleen geen kokend hete theezakjes op je bultjes, de hitte zal je huid juist alleen maar meer doen ontsteken.

Havermout

Je weet vast al dat havermout een eeuwenoud middel is tegen eczeem (je kunt zelfs je eigen stomende havermout-bad klaarmaken voor extra huidhydratatie). Maar naast het vermogen om geïrriteerde, ontstoken huid te kalmeren, werkt havermout ook goed tegen de jeuk van de beten van allerlei insecten. Luister maar naar dermatoloog Loretta Ciraldo: “Van extracten van colloïdale havermout is bewezen dat ze de ontstekende agenten in de huid verminderen, wat leidt tot significante klinische verbeteringen in droge huid, vervelling, ruwheid en gevoeligheid voor jeuk”. De avenanthramiden in havermout hebben een enorme actieve ontstekkingsremmende werking, en werkt samen met ferulazuur om de irritatie tegen te gaan, terwijl de antioxidanten in havermout, zoals vitamine E, je huid beschermen tegen vrije radicalen en het ontstaan van littekens, waardoor er na afloop niets meer te zien is van de muggenhinderlaag.

De les

De hoeveelheid muggen lijkt van 0 naar 100 te springen zodra de zomer op gang komt, maar er zijn zat makkelijke – en natuurlijke – manieren om de ontsteking tegen te gaan nadat je bent gebeten. Houd een of meer van deze ingrediënten binnen handbereik, experimenteer er gerust mee en kijk wat voor jou het beste werkt. Het mooiste is nog dat al deze producten meer voordelen hebben voor je huid dan alleen het tegengaan van muggenbulten – probeer er ook eens een gezichtsmasker van te maken!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. Een paar druppeltjes tea tree olie op je kussen of bed, daar houden muggen niet van en dan kun je muggenbeten voorkomen.

  2. Er wordt steeds gesproken over een ontsteking. Een muggenbult is alleen geen ontsteking. Dus of de middelen dan ook werken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in