Van jezelf houden

Ben je ook zo klaar met dat stemmetje in je hoofd die je vertelt dat het je nooit gaat lukken? Dat je niet mooi of grappig genoeg bent? Ben je het zat om een rotgevoel over je lichaam of jezelf te hebben? Hoe vaak ‘zeggen’ we dit soort negatieve dingen tegen onszelf?

Het is tijd voor verandering! Een laag zelfbeeld is schadelijk voor je geluk. Als het ego, vorming van het identiteitsgevoel, niet op een goede manier ontwikkelt is kan dit een slecht of negatief zelfbeeld tot gevolg hebben. Je hebt dan de (onbewuste) overtuiging dat je veel minder en kleiner bent dan je eigenlijk waard bent. ‘Het lukt me toch nooit’ of ‘dit is alleen voor echt intelligente mensen en dat ben ik niet’. Helaas komt dit veel voor en onze maatschappij doet er vaak nog een schepje bovenop.

‘Slank is mooi’ ,  ‘Je telt pas echt mee als je goed presteert’.

Je wordt beoordeelt op wat je wel of niet kunt en niet op wie je bent. We hebben allemaal verwachtingen van onszelf en de ander. Zo zit onze maatschappij in elkaar. We groeien allemaal op met een bepaalde prestatiedruk. Verwachtingen die we koppelen aan onze zelfwaarde….en hier gaat het vaak mis.

We zijn allemaal geboren met het recht op een gelukkig en welvarend leven, ongeacht wat je wel of niet kunt. Iedereen is uniek. Er is niemand op de wereld die zo is als jij. Die is er ook nooit geweest en die zal er ook nooit komen. Je bent een bijzondere, unieke creatie. Is dat niet een vreugdedansje waard? Waarom zou je jezelf van iets anders overtuigen?

Je zou het niet in je hoofd halen om negatief tegen anderen te praten. Waarom wel tegen jezelf…? Stop met het vergelijken van je (unieke) zelf met anderen, je kan namelijk toch nooit worden zoals die ander en dat is ook helemaal niet de bedoeling!

Dus…

Verspil je je tijd aan het ver- en beoordelen van jezelf die niet past in het modeplaatje van nu? Heb je zo’n beeld van jezelf gecreëerd dat je niet meer weet wie je werkelijk bent? Trek de stekker uit je ego en bevrijd je innerlijke cheerleader!

Dit zijn 5 effectieve manieren om meer van jezelf te gaan houden zoals je bent.

 1. Omarm je uniek zijn

Je bent perfect zoals je bent. Jij bent jij en er is niemand beter of minder in de wereld dan jij. Sta even stil….besef…hoe bijzonder je eigenlijk bent. Als je dit niet kunt voelen heb je waarschijnlijk negatieve overtuigingen over jezelf. Gelukkig zijn deze te veranderen! Als je je bewust wordt van je negatieve overtuiging kun je deze tegen de lamp houden en besluiten of je deze overtuiging wilt houden of wilt ‘overschrijven’.

 1. Kies je definitie van schoonheid

Wat betekent schoonheid voor jou?  Is het dat fotomodel op het modeblad of die filmster uit je favoriete film? Schrap de overtuiging die je nu hebt en overschrijf deze met hoe je naar schoonheid wilt kijken. Echte schoonheid zit van binnen.

 1. Sta in het nu

Wanneer je volledig in het nu bent, hoef je niet met gisteren of morgen bezig te zijn. We zijn voornamelijk bezig met het verleden of de toekomst. ‘Als ik 10 kilo kwijt ben voel ik me goed in mijn lichaam. Of, als ik die baan heb tel ik echt mee…enz.’. Het is belangrijk dat je je nu op dit moment goed voelt en niet ooit. Door zoveel mogelijk in het nu te zijn ervaar je jezelf. Je wordt bewust van wat er in je lichaam gebeurt. Een simpele oefening is door je ogen te sluiten en je te focussen op hoe je zit of staat, hoe je ademt, hoe je gedachten gaan en wat je merkt van je omgeving. Observeer jezelf en benoem, hardop of in gedachten, iets positiefs aan jezelf.

 1. Wees dankbaar en zeg dank je wel.

In plaats van je te focussen op wat je niet kunt veranderen zeg je ‘dank je wel’ voor dat wat wel is in jezelf. Zelfs als je er nog niet klaar voor bent om van jezelf te houden, kun je positieve dingen opnoemen. Je kunt dankbaar zijn voor de zuurstof in je longen, de benen waar je op loopt. Voor je hart wat klopt zonder dat je het hoeft te vragen. Dit is toch geweldig en zeker iets om dankbaar voor te zijn.

 1. Doe iets voor een ander

Hou een deur open voor een vreemde, zeg iets vriendelijks tegen die ene collega, stuur random een kaartje naar iemand in je adressenboek. Doe dit zonder iets terug te verwachten. Geven doet je goed voelen over jezelf. Probeer het maar eens 😉

Jij bent jij. Je bent waardevol, subliem, speciaal en onvergelijkbaar. Als je dat leert zien, gaat jouw hele wereld een andere betekenis krijgen. Als je van jezelf houdt doe je jezelf en de wereld een groot plezier! Enjoy yourself and your life!

Ik wens je alle geluk en liefde toe en ik moedig je aan om veel van jezelf te houden!

Annita Kramer

9 REACTIES

 1. gaat het er nou juist niet om dat je gaat kijken wat een laag zelfbeeld je verteld. Want of het zelfbeeld nu hoog of laag is of ergens in midden, het is een “zelfbeeld”, een weerspiegeling van binnen naar buiten, of van buiten naar binnen. Als je de wereld zo ervaart dat het je een negatief zelfbeeld geeft, of je hebt een negatief zelfbeeld en zo ziet je wereld er dus ook uit, die twee dingen zijn hetzelfde. Ook moeilijke lastige vervelende gevoelens en situaties vertellen je iets, het is gewoon informatie.

  dat stap van een “laag” naar een “hoog” zelfbeeld is volgens mij niet, dat je zelf actief het lagere zelfbeeld in een hoger zelfbeeld gaat veranderen, want in wezen is dat “hetzelfde”, je draait gewoon de medaille om. In plaats van ik ben slecht zeg je nu ik ben goed, in plaats van ik ben een kreng zeg je ik ben een aardig lief mens (ik verzin maar wat), maar volgens mij is beide gewoon waar, ik ben goed en slecht, ik ben een kreng en aardig. Het gaat er juist om, om die beiden te verenigingen en niet het ene met het andere te bestrijden, dan blijf je lekker in hetzelfde rondje ronddraaien.

  Om van een laag zelfbeeld af te komen, de beste remedie is, het gewoon te laten zijn, gewoon in je eigen negatieve zelfbeeld ronddraaien en ervaren hoe dat is en lost het zomaar als vanzelf op.

  • @harma, ‘ik ben goed en slecht, ik ben een kreng en aardig‘

   Mooi geschreven – het is de kunst om allebei (en alle gradaties) te kunnen zien/zijn. Wat simpel eigenlijk!

   • Marijke,

    Goed of slecht.
    Het blijft allebei een beeld/projectie, en dit is niet wat je in diepste wezen Bent.

    Eigenlijk bestaat er geen goed of slecht. Zoals Harma zegt zijn goed en slecht verenigd (een en dezelfde) en kun je geen oordeel (over jezelf) uitspreken.

 2. Ik de loop van de jaren kom je zoveel
  Te weten waar het in het leven omdraait.
  Vooral je eigen leven.
  Waar je als kind nog weleens met complexen rondliep
  En dacht dat alles fout liep omdat jij altijd de schuld kreeg.
  Kan het zomaar omdraaien , je ziet inenen in dat alles
  Niets is wat het lijkt.
  Er komt een ommekeer. Er is een licht in jou ontstoken.
  Het zegt dat je net zo mooi en slim ben dan de ander.
  Vanaf de dag dat je in het positieve verander
  Lijk je wel veel meer aantrekkingskracht te hebben.
  Mensen komen als bijen op je af.
  Je bent niet meer alleen.
  Het lijkt een sneeuwbal effect, iedereen doet inene
  Aardig en leuk tegen elkaar.
  Waneer je liefde uit gaat stralen, komt alles goed.
  Wat je weggeef krijg je dubbel terug.
  De sleutel is. Van jezelf houden.

  • @Jannie,
   Beste harma.
   Even op dat stukje van jou te reageren.
   Ik ken veel mensen met een laag zelfbeeld.
   Ga die maar eens even vertellen dat ze
   Dat ze gewoon in hun eigen negatieve
   Zelfbeeld moeten ronddraaien.
   Om te ervaren hoe dat is.
   Het lost niet zomaar als vanzelf op hoor.
   Waarom denk je dat er zo veel mensen
   Hulp moeten gaan zoeken.
   Je kan er behoorlijk van in de war raken.
   Overigens heb ik respect voor jou mening hoor.
   Alleen in de praktijk? ? ? Moeilijk.

   Groeten Jannie.

 3. Zo rekende ik af met het niet mezelf zijn……

  Door mijn hooggevoeligheid snapte ik een tijd niets van mezelf en de wereld om mij heen. Nieuwsgierig naar mezelf ging ik op onderzoek uit naar mijn emoties en het “beter in mijn vel” gevoel.

  Het was uiteindelijk een flinke burnout tijdens mijn personeelswerk als adviseur die mij het meest inspireerde bewuster te kijken naar hoe ik in het leven sta en emoties en gevoel te verklaren. Een zoektocht naar mezelf, hoe in Balans te komen bij alles wat ik deed, dacht en voelde.

  Dat was het moment waarop ik bewust werd van wat ik al die tijd was maar niet naleefde namelijk, Mijzelf.

  Een gevoelig persoon met een scherpe intuitieve blik die iets voor zichzelf en jou kan betekenen. Een persoon die jou wil raken, inspireren, jezelf op waarde laat schatten, een opstapje naar inzicht in jezelf, mensen en situaties. Mijn “gevoelig weten” zette ik vanaf toen neer met kracht.

  Ik motiveerde mijzelf om mijn eigen ruimte in te nemen, goed voor mijzelf te zorgen en daardoor weer goed in mijn vel te komen. Ik begon te schilderen, verhalen te schrijven, mijn intuitie ontwikkelde zich nog meer, veranderde van baan en begon te reizen. Met als resultaat SensiBalans, een praktijk met een ziel, mijn ziel. Een praktijk die verschillende middelen inzet zodat jij weer beter in je vel komt.

  Kortom, ik herinner mij wie ik ben nadat de wereld mij lang geleden vertelde wie ik moest zijn. Bedankt Oude Ik. Je bent niet meer nodig.

 4. Ik ben eigenlijk op zoek naar een effectieve manier om niet meer van mezelf te houden zoals ik ben.

  Anderen hebben daar geen enkele moeite mee m.b.t. dat mezelf (Aart).

  Maar mij lukt het niet.

 5. Een laag zelfbeeld is schadelijk voor je geluk.

  Tja, een beeld is maar een beeld.
  D.w.z. een projectie van wat je werkelijk Bent. Je moet je dus vooral niet identificeren met je projecties, maar op zoek gaan naar dat Zelf. 🙂

 6. Een laag zelfbeeld is schadelijk voor je geluk.

  Tja, een beeld is maar een beeld.
  D.w.z. een projectie van wat je werkelijk Bent.
  Je moet je dus vooral niet identificeren met al je projecties, maar op zoek gaan naar dat Zelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in