5 genadeloze waarheden over angstgevoelens die je moet accepteren voor je het kunt overwinnen

Bijna één op de vijf Nederlandse volwassenen heeft in zijn leven wel eens last gehad van een angststoornis. Bij vrouwen zien we een angststoornis vaker voorkomen dan bij mannen.Ook onder kinderen en jongeren komen angststoornissen relatief vaak voor.

Hoewel er talloze technieken bestaan die je kunnen helpen je angst te overwinnen, zijn er ook 5 belangrijke mentale veranderingen die enorm kunnen helpen in je proces.

Om over na te denken: hoe denk jij over angstgevoelens? Heb je er zelf last van of een geliefde? Hoe kun je er gezonder over nadenken?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Als persoon die vroeger een ernstige angststoornis had, heb ik meer dan sympathie met iedereen die nog vastzit in die onvoorspelbare, overweldigende en vaak gewoonweg enge ervaring van angstgevoelens.

Jarenlang waren angstgevoelens mijn ongewenste sidekick. Op het dieptepunt weerhielden ze me er niet alleen van om gezond te eten en te slapen, maar was ik er ook van overtuigd dat ze me ooit nog ook maar een minuut met rust zouden laten. Naarmate de slapeloze nachten, ongezonde gedachten en paniekaanvallen bleven toenemen, kwam ik uiteindelijk op het punt dat ik realiseerde dat de werkelijkheid die ik ervaarde niet houdbaar was.

Ik ging op zoek naar iedere bron die me kon helpen in de hoop dat ik de angstgevoelens de baas kon worden zonder het gebruik van medicatie, aangezien de bijeffecten daarvan me altijd al hebben afgeschrikt. Veel van wat ik vond hielp me op geen enkele manier, maar er zat ook veel tussen waar ik wel wat aan had. Maar nog meer dan dat was ik verrast op deze reis door hoeveel van mijn angstgevoelens voortkwamen uit hoe ik de geestelijke gezondheidstoestand zelf zag en benaderde, waar zovelen last van hebben.

Hieronder vind je 5 genadeloze waarheden over angststoornissen waarvan ik denk dat je ze moet accepteren voordat je ze voorgoed kunt overwinnen.

 1. Je bent niet na een dag ‘genezen’

Hoewel er een heleboel technieken bestaan die je kunnen helpen om een paniekaanval te stoppen of significant te verzwakken wanneer ze toeslaan, kun je een angststoornis niet in een dagje oplossen. Ieder middel dat geholpen heeft om de angst te overwinnen in mij en de vele anderen die ik op mijn reis heb mogen ontmoeten, vereisten doorzettingsvermogen om ze juist te gebruiken.

Zo kan de oefening van de emotionele vrijheidstechniek (ook wel bekend als ‘tapping’) krachtige signalen sturen naar een aantal belangrijke acupressuurpunten op je lichaam, om je te helpen kalmeren. Maar het kost tijd om dat op de juiste manier te doen. Dus als je serieus bent over het overwinnen van je angststoornis, stel jezelf er dan op in dat je er werk voor moet doen.

Tip: Als lange termijnoplossingen je intimideren en/of onmogelijk lijken, herinner jezelf er dan aan dat het niet beter is om door te gaan met dit leven waarin je zoveel angst ervaart. Deze mentale verschuiving inspireerde mij talloze keren om door te gaan met de oefening die ik me eigen moest maken.

 1. Het verstoppen helpt nooit

Hoewel het onderwerp van mentale gezondheid gelukkig elke dag minder taboe wordt, sta ik nog steeds versteld hoeveel van ons ervoor kiezen om onze ervaring voor ons te houden. Of het nu komt door schaamte, angst of een onvermogen om het uit te leggen, veel te veel van ons geven nooit toe wat we doorstaan. Daardoor staan we er maar alleen voor.

Eén van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt was om helemaal open te zijn met de mensen die ik het meest vertrouwde; zelfs met mijn moeder, die zich zoveel zorgen maakt dat het dingen alleen maar erger leek te maken. Door de onvoorspelbare aard van een angststoornis, heb je de vrijheid nodig om te doen wat je moet doen om ermee om te gaan. Een van de enige manieren om dat mogelijk te maken is door te zorgen dat je naasten altijd weten wat er aan de hand is.

 1. Maar jezelf teveel ermee identificeren helpt ook niet

Ik zal maar eerlijk zijn: een van de moeilijkste aspecten van werken met mensen met een angststoornis sinds ik mezelf heb opengesteld tot die wereld, is het aantal mensen die het met recht haten, maar dat ook continu uitdragen. Ik wil zo graag alles en iedereen helpen voor zover dat kan, maar ik loop vaak tegen een blokkade op omdat we geloven dat we slachtoffer zijn van iets wat een vast deel van ons zou zijn.

Verlies jezelf niet in een slachtofferrol, maar neem verantwoordelijkheid voor je angststoornis. Uit ervaring kan ik je zeggen dat je dan al veel sneller kunt beginnen er iets aan te doen.

 1. Hoe intens het ook wordt, iedere paniekaanval heeft een einde

Als een paniekaanval op volle gang is, dan lijkt het alsof hij nooit afloopt. Maar in mijn eigen ervaring en wat ik hoor in gesprekken met meerdere anderen, kan dat niet… dat staat je lichaam simpelweg niet toe.

De paniekaanval zelf duurt vaak maar heel even: het is onze reactie erop die ons vaak langer bijblijft. Herinner jezelf dat waar je je tegen verzet, standhoudt. Waarom? Omdat je daarmee communiceert dat er nog iets is wat je moet leren en waar je volledig doorheen moet gaan. Wat je accepteert neemt zijn loop, vindt zijn grens en laat je met rust. Door het bestaan van je angststoornis te erkennen, sta je het toe zo groot te worden als het kan (wat vaak minder groot is dan onze angst ervoor ons laat denken dat het zal zijn), waardoor het ziet hoe begrensd zijn macht is – in een lichaam dat acceptatie van de ervaring uitstraalt – en gaat het vanzelf voorbij.

Tip: boost je zelfvertrouwen hierin door terug te denken aan alle andere ervaringen met ernstige angstgevoelens die je in het verleden hebt gehad. Duurden die ooit voor eeuwig? Deze simpele oefening kan je helpen om je geest het mentale bewijs te geven dat ook dit voorbij zal gaan.

 1. Het doel is niet van je angstgevoelens af te komen, maar om je angst ervoor te overwinnen

Veel mensen vragen me hoe ik zo zeker kan zeggen dat ik nu vrij ben van angstgevoelens. En om eerlijk te zijn, kan ik in de traditionele zin ook niet zeker zijn. Angstgevoelens en alles wat ze vroeger in mij triggerde, komen soms nog steeds ongewenst buurten, maar het verschil zit in hoe ik er nu mee omga.

Ik laat het me niet meer opsluiten in een staat van angst voor wat het met me gaat doen en voor hoelang. Ik kies er nu voor om mezelf te aarden in de wetenschap dat ik groter ben dan mijn angsten. Dus als het gaat om het overwinnen van een angststoornis, dan helpt het mij enorm om te weten dat het niet gaat om het bereiken van een staat waarin het nooit meer actief wordt, maar dat het in plaats daarvan gaat over het verstevigen van aspecten van jezelf zodat je er niet meer vatbaar voor bent.

Je kunt het vergelijken met het proces van stoppen met roken. Zelfs nadat je stopt, blijven sigaretten nog bestaan. Ze zullen nog net zo makkelijk te krijgen zijn als toen je een pakje per dag rookte. Het verschil gaat over hoe je omgaat met de verleiding ervan. Des te vaker je ‘nee’ zegt, des te waarschijnlijker het niet eens bewust in je op komt, omdat de verleiding weet dat het toch nergens komt zelfs al zou hij het proberen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Prachtig, om te lezen hoe ik angst kon laten wegsmelten. Acceptatie is de sleutel woord. Jaren lang met een schijnbare haat en wrok meer dan 12 jaar intense haat ,zelf haat omdat ik iemand over mijn grenzen heb laten gaan. En de persoon heeft mij op allerlei vlakken proberen zwart te maken. Van mijn beroep tot mijn maatschappelijk leven.
  Achteraf begreep ik eindelijk dat deze kennis vol jaloezie zat tot het ziekelijke toe en tevens een weerspiegeling was van mijn onbekende deel.
  Uw schrijven heeft mij tot diepere inzichten gebracht om te accepteren was geweest is en nooit meer terugkomt na volle acceptatie.
  Wat een kracht schuilt hierin. Mijn wezen accepteerde mijn actie om te mogen accepteren , en mijn hoofd knikte ja bij het accepteren van de woede die 12 jaren in het onderbewustzijn leefde.
  Hartelijk dank , dat Gods engelen u kracht terug geven voor dit mooie schrijfwerk.
  Zo Moge Het Zijn.

 2. Mij helpt het enorm om met Liefde, met compassie, met een glimlach naar mijn angst te kijken . Iedere keer weer.
  Wat er dan gebeurt is dat de spanningen door de Liefde wegsmelten en er een warme stroom van rust en vertrouwen voor in de plaats komen. Ik heb inmiddels een diep gevoeld weten dat Liefde alles overwint.

 3. Ik ben het helemaal met je eens en ik doorloop al 20 jaar dit proces. We zijn geen slachtoffer, ook al ervaar ik bij tijd en wijlen nog steeds ernstige aanvallen, maar ik heb geleerd ermee om te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in