angst naar vertrouwen

In onze westerse maatschappij worden we voor een groot deel opgevoed met angst. We moeten overal voor verzekerd zijn, we moeten oppassen met onze gezondheid en allerlei middelen slikken om enge bacteriën buiten de deur te houden en we moeten al van jongs af aan bezig zijn met geld creëren voor onze toekomst en voor onze oude dag. We leven daardoor erg krampachtig en hebben moeite om ons buiten onze comfortzone te begeven. Vaak zijn we ons dit niet bewust, omdat we dit ‘normaal’ vinden. In plaats van angst noemen we onze onrust stress en stress is maatschappelijk aanvaardbaar. Waar angst niet aanvaardbaar is, omdat we angst zien als zwakte.

Terwijl angst juist laat zien waar onze trauma’s zitten, onze innerlijke stukken die niet geheeld zijn en die elke dag ons leven bepalen. Angst is daarom een prachtig instrument om jezelf te helen, zodat je meer jezelf kunt worden. En hoe meer angst je heelt, hoe meer je in contact komt met je intuïtie. En je intuïtie geeft je de aanwijzingen wat echt het beste voor je is vanuit vertrouwen.

Hoe weet je of angst bij jou aan het roer staat?

van angst naar vertrouwenAngst heeft te maken met hoe geconditioneerd je bent. Welke gedachten en overtuigingen je hebt. Hoe je naar de wereld kijkt, hoeveel je van jezelf houdt en hoe waardevol je jezelf vindt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik ken angst al mijn hele leven. Bij mij stond angst al aan het begin, doordat ik bijna 6 weken te vroeg ben geboren en ik direct na de geboorte in een couveuse ben gelegd zonder contact met mijn ouders.Omdat ik niet helemaal ‘af’ was en problemen had met verschillende organen, lag ik aan allerlei infusen en kreeg ik vervelende onderzoeken. Maar bovenal lag ik afgesloten van ieder menselijk contact, aangezien mijn moeder in een ander ziekenhuis lag en mijn vader mij alleen mocht bekijken vanachter glas. Dit heeft ongeveer een maand geduurd. Een naar proces voor mij en een naar proces voor mijn ouders. Dit was eind 1972, gelukkig gaat het tegenwoordig heel anders.

Hierdoor heb ik het normale hechtingsproces gemist wat een kind in eerste instantie met haar moeder heeft en daarna met haar vader, waardoor ik in eerste instantie geen gezond vertrouwen in het leven heb kunnen opbouwen . Mijn ouders hebben later zeer hun best gedaan om die eerste maanden in te halen, maar door de routine van het ziekenhuis was mijn eerste trauma een feit. Zo werd de wereld voor mij een onveilige plek en ging ik overleven in plaats van leven. En leven vanuit overleven is leven vanuit angst.

Aanwijzingen of je vanuit angst leeft

Iedereen heeft hierin zijn eigen verhaal, maar een aantal zaken geven duidelijke aanwijzingen of je vanuit angst leeft.

Controlfreak

Wat ik bij mezelf bemerkte is dat ik graag over alles controle wilde hebben. Ik heb het altijd erg moeilijk gevonden om dingen los te laten. Dit heeft te maken met geen vertrouwen in het leven zelf hebben en het idee hebben dat je overal bovenop moet zitten, omdat je anders geen resultaten krijgt. Niet is minder waar, loslaten is essentieel om een leven te creëren waar je blij van wordt. Gelukkig werd ik me dit bewust en ben ik innerlijke stukken gaan helen, zodat ik steeds makkelijker kan loslaten en het leven meer kan laten ontvouwen.

Perfectionisme

Een tweede aanwijzing is  je mate van perfectionisme. Ik ben altijd erg perfectionistisch geweest. Wat ik deed in bijvoorbeeld mijn werk, moest aan perfectie voldoen voordat het de wereld in mocht. Terwijl perfectie niet bestaat, maar alleen een maatstaf is die je jezelf oplegt. Vaak heeft dit te maken met faalangst en angst voor afwijzing. Door aan mezelf te werken is mijn perfectionisme stukken minder geworden, alleen af en toe bij het leren van nieuwe dingen kan  het weer even de kop opsteken. Dan heb ik een liefdevol gesprek met mezelf dat het goed is zoals het is en dat ik mezelf de tijd mag geven om nieuwe dingen te leren.

Settelen voor minder

Een volgende aanwijzing is hoe je leven eruit ziet. Als ik aan je vraag om op te schrijven hoe je ideale leven eruit ziet en dit naast je eigen leven te leggen, zijn er dan veel verschillen? Ik heb altijd wel risico’s durven nemen, maar binnen een werkgebied waar ik me vanuit mijn hart niet thuis voelde. Mijn hoofd had besloten dat dit werkgebied veilig was en altijd zou zorgen voor een goed inkomen. Maar gelukkig was ik niet. En uiteindelijk na twee burn-outs, besloot ik het roer om te gooien en te gaan doen wat bij me past.

Dit zorgde voor veel angsten, omdat ik voor mezelf ben begonnen binnen een vakgebied wat nog altijd door de maatschappij als ‘zweverig’ wordt gezien. Ik ben energetisch therapeut en werk veel met healing en magnetiseren. Ook geef ik (medische) readings, waarbij ik informatie van het universum krijg. Dit zorgde voor veel angsten, maar heeft uiteindelijk geleid tot meer vertrouwen in het leven en in mezelf. Doe jij wat je echt fijn vindt en wat bij je past? Of blijf je in een situatie zitten, die weliswaar ‘veilig’ is, maar waar je niet volmondig ja op kan zeggen? Als het antwoord nee is, is dit  een duidelijke aanwijzing wie de regie heeft.

People pleaser

De vierde aanwijzing of je vanuit angst leeft is of je helemaal jezelf durft te zijn en je binnenkant congruent is met de buitenkant. Durf jij te vertellen wat je voelt? Durf jij te uiten wat er binnen in je leeft, ook als dit betekent dat je een ander teleur moet stellen? Veel mensen vinden het makkelijker om te geven, dan te ontvangen. Voor een goede balans in jezelf en in je leven is een balans tussen geven en ontvangen cruciaal.

Leren ontvangen betekent dat je om hulp mag vragen en steun mag krijgen. Ikzelf, en veel van mijn cliënten, vinden dit moeilijk omdat het betekent dat je je kwetsbaar op mag stellen. En kwetsbaar opstellen is beangstigend, omdat je afgewezen kunt worden. Daarom zeggen veel mensen ja, terwijl ze eigenlijk nee bedoelen en leef je niet je eigen leven, maar het leven van de ander. Het is belangrijk om jezelf hierin liefdevol te begeleiden en stap voor stap te werken aan de angsten die ontvangen en kwetsbaar opstellen moeilijk maken.

Toen ik jaren geleden hier voor het eerst mee begon, maakte ik gebruik van een time-out en zei tegen mensen die iets aan me vroegen dat ik er even over na ging denken en er later op terug zou komen. Hierdoor gaf ik mezelf de tijd om te voelen wat goed voor mij was. Of ik zei dat ik al een afspraak had, wat ook klopte, want ik had een afspraak met mezelf.

Jezelf verdoven

van angst naar vertrouwenEen hele duidelijke aanwijzing is  het verdoven van je emoties door middel van een bepaalde verslaving, zoals alcohol, sigaretten of drugs, maar ook vaak en veel tv kijken of door continu in actie zijn. Dit omdat we onze innerlijke pijn niet willen voelen, zodat we in onze huidige status quo kunnen blijven. Het punt is alleen dat ons lichaam of onze ziel steeds harder gaat roepen en de pijn steeds erger wordt, waardoor we nog meer nodig hebben om de pijn te onderdrukken.

Ikzelf heb gelukkig geen echte verslaving gehad, maar ik weet wel dat ik mezelf kan verliezen in het kijken van series. Dit betekent niet dat ik geen series mag kijken, maar als ik het doe om mezelf te verdoven voelt het niet goed. Als ik dit gedrag bij mezelf bemerk, weet ik dat ik emotioneel geraakt ben en is het goed voor mij om hier naar te kijken.

Handvatten om van angst naar vertrouwen te gaan

Als we vanuit stress en angst blijven leven worden we uiteindelijk ziek, omdat ons immuunsysteem overbelast raakt. Daarom is het zo belangrijk om te gaan kijken waar we nu eigenlijk bang voor zijn en deze stukken binnen onszelf te helen. Wat kun je doen om van angst naar vertrouwen kunt gaan? Hieronder geef ik een aantal handvatten die ik zelf toepas en die mij erg geholpen hebben.

Durf te voelen wat je voelt

Een van de belangrijkste dingen die ik heb mogen leren is je emoties te voelen zonder erin mee te gaan. Als je kunt gaan zitten als je een vervelende emotie voelt, zoals angst, verdriet, of frustratie, en deze emotie kunt voelen zonder er een oordeel over te hebben, zonder de emotie te onderdrukken, zul je merken dat deze geleidelijk aan minder wordt en zelfs kan verdwijnen. Daarna is de weg weer vrij voor je intuïtie.

Door de emotie te voelen, kun je ook kijken waar deze is ontstaan en dit stuk geven wat het nodig heeft om te helen. En hierdoor ga je vanuit angst of controle weer naar vertrouwen en loslaten.

Ruimte creëren in je denkpatronen

Iedere keer als je een angstgedachte hebt, vraag jezelf af “Is dit echt waar?. Wat is er precies waar en niet waar aan dit gedachtepatroon?” Het moment dat je je gedachten in twijfel trekt, creëer je ruimte tussen jou en je gedachten en kun je vanuit een observeer positie naar je gedachten kijken. Dit zorgt ervoor dat je angst zijn grip al gedeeltelijk verliest.

Mediteren

Meditatie is een prachtige manier om angst en stress te verminderen, je gezondheid te verbeteren, je (zelf)vertrouwen te geven en om je meer te laten leven vanuit flow in plaats van vanuit weerstand. Het mooie is dat bovenstaande nu ook wetenschappelijk wordt ondersteund. Op het internet zijn talloze voorbeelden te vinden van meditatietechnieken, zodat je kunt kijken wat bij je past.

Ik mediteer elke dag ongeveer 20 minuten om mijn contact met mijn hoger wezen, gids of welk woord je eraan wilt geven, te versterken, waardoor ook mijn vertrouwen groter wordt. Dit heeft een zeer gunstig effect op mijn privéleven, maar ook om mijn ‘werk’ nog beter te kunnen uitvoeren.

Leer te vertrouwen op het universum

Geloof je in een vriendelijk of in een vijandig universum? Als je in een vijandig universum gelooft, kan het leven erg beangstigend zijn. Maar als je gelooft dat het universum het allerbeste met je voorheeft en dat je veilig, geliefd en geborgen bent, dan kun je ontspannen. Of je nu gelooft in een bepaalde religie of spiritualiteit, alles wat je helpt om te vertrouwen in een vriendelijk universum helpt je om het roer los te laten en je te laten leiden door het ‘Goddelijke’.

Ikzelf heb leren vertrouwen op het universum door een aantal crises in mijn leven. Juist door de nare gebeurtenissen moest ik wel gaan vertrouwen op mijn intuïtie, omdat mijn hoofd alleen maar in paniek was en de crisis niet meer kon ‘oplossen’. Door de angsten van mijn hoofd los te laten, heb ik mogen ervaren dat ik inderdaad door het universum wordt gedragen, zoals wij allemaal.

Omring jezelf met gelijkgestemde mensen

In het begin is het best moeilijk om de reis van je hoofd naar je hart te maken en wat mij heel erg geholpen heeft, is mezelf te omringen met mensen die dezelfde reis aan het maken zijn. Zo kun je elkaar ondersteunen tijdens de moeilijke momenten en kun je de prachtige momenten samen vieren. Het mooie is ook dat je elkaar begrijpt en elkaar kunt motiveren en inspireren. Ik kwam erachter dat ik niet ‘raar’ was en dat er veel mensen zijn die op ongeveer dezelfde manier naar de wereld kijken als ik. Hierdoor kon ik veel meer mezelf zijn en mocht ik stoppen met het conformeren aan het maatschappelijke plaatje.

Ook ben ik jaren geleden gestopt met het lezen van de krant, kijken naar het journaal en gewelddadige programma’s omdat ik erachter kwam dat dit mij alleen angstenergie gaf. Door me te richten op de mogelijkheden en oplossingen die ik kan aandragen voor de gebeurtenissen in de wereld, kan ik mijn eigen energie ‘hoog’ houden, wat ervoor zorgt dat ik veel beter in mijn vel blijf zitten en vertrouwen blijf houden.

Ik hoop dat deze handvatten je kunnen helpen om meer vanuit vertrouwen te gaan leven. Ik zou het heel leuk vinden als je hieronder je eigen tips wilt delen hoe jij vanuit angst naar vertrouwen gaat.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Ik heb baat bij:
  De meeste dingen die jij ook noemt
  Een fijne inspirerende agenda
  Dankbaarheid beoefenen
  Leuke inspirende apps (Fabulous, Headspace, Positive thinking)
  Elke dag even naar buiten, al is het maar een blokje om of even naar de supermarkt
  Kleine haalbare doelen stellen dmv een dagelijkse to-do-list in mijn geweldige agenda, zodat ik elke dag de hartjes kan inkleuren, 🙂
  Leuke en gezellige tv- programma's kijken met gezellige, leuke, lieve presentatoren en acteurs (Amazing wedding cakes, Say yes to the dress, How I met your mother, Tob tables top cities)
  En mezelf er regelmatig aan herinneren en bevestigen dat iemand iets liefs voor mij gezegd of gedaan heeft

 2. Hi Eline, hoe iemand iets heelt, is voor iedereen heel persoonlijk. Ik kan alleen vertellen hoe ik het heb gedaan. Ik heb daar in het begin hulp bij nodig gehad van een therapeut die mij daarin heel mooi kon begeleiden om stukken in mezelf te helen. Doordat ik later zelf therapeut geworden ben, kan ik al enige jaren mezelf daarin begeleiden en soms heb ik met een lastig stukje hulp van buitenaf nodig. Wat ook helpt is om met het pijnstuk of de emotie in gesprek te gaan om te kijken wat het wil vertellen. Hiervoor zijn mooie technieken zoals focussen, waar veel boeken over geschreven. Ik hoop dat dit een beetje helpt en veel succes!

 3. Wat mij helpt is om mezelf regelmatig af te vragen ( als ik merk dat ik te veel in mijn hoofd zit en angstig ben) : is het angst of is het liefde? Vaak realiseer ik me dan dat het angst is. Wil ik kiezen voor angst? Nee! Mag ik opnieuw kiezen? Ja! Dan kies ik voor een helpende liefdevolle gedachte, die bovendien ook nog eens veel meer waar is!

 4. Eline het antwoord wat ik erop kan geven, uit eigen ervaring, is dat het heel belangrijk is om b.v. bij angst te denken "het is maar een gedachte". Zo kun je de angstgevoelens in ieder geval behappen. Ook is het goed om te gaan kijken waar die gedachte nu vandaan komt. Door er dus naar te gaan kijken kun je het gaan helen.

  Groetjes
  Marion

 5. Mooi stuk hoor! Voelt ook heel prettig. Het 'resoneert' fijn , zo noem ik dat altijd.

  Toch blijf ik altijd stokken bij zinnen als: " geef wat het nodig heeft om te helen"…. Tja HOE weet je dat dan of hoe doe je dat dan?. Dat is nu net de aanwijzing die zo ontzettend gewenst is maar waarvan het antwoord dus niet komt.

  Kun je dit misschien nog eens nader toelichten hoe ik dat moet zien?

  Eline

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in