5 HSP Tips voor meer innerlijke rust

Meer dan wat ook hebben hoogsensitieve mensen rust nodig. En innerlijke rust nog meer dan rust op zich. Innerlijke rust is het gevoel dat alles oké is in onze wereld en dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken. Deze rust geeft ons de ruimte en de vrijheid om alles wat ons afleidt en stress geeft te laten voor wat het is. Het geeft ons tijd om na te denken en om gewoon te “zijn”, wat op haar beurt weer de gelegenheid geeft voor het opbloeien van creativiteit.

Gevoelige mensen hebben creativiteit nodig als een uitlaatklep voor alle energie die we in ons opnemen en als manier om uitdrukking te geven aan alle informatie die we opdoen. We hebben het nodig als manier om onszelf uit te drukken en om op een zinvolle manier contact te maken met anderen.

We hebben niet alleen tijd nodig om alleen te zijn, hoewel dat belangrijk is. Tijd alleen zijn met verontrustende gedachten of angsten helpt niet. We hebben rust en kalmte nodig. Dat is wat je krijgt als je weet dat je gewoon je ogen kunt sluiten en je gedachten simpelweg voorbij laat komen als ontluikende knoppen. En dat kan alleen als je voor jezelf de omstandigheden hebt geschapen die je stress beperken, of die stress nou komt van je werk, je familie, je vrienden of je bezigheden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je overweldigd voelen is iets wat veel HSP’s ervaren, en daarom is het van essentieel belang dat we tijd maken voor onszelf en een leven creëren dat geschikt is voor onszelf in plaats van voor anderen. Dat bevalt misschien niet iedereen en het kan een vreemde indruk maken, maar als het voor jou goed voelt, heb je wel ruimte om adem te halen.

Om die innerlijke rust dagelijks te ervaren, moet je op zoek of zelfs op jacht naar een kalm en harmonieus bestaan, en moet je daarnaast in staat zijn om steeds weer te uit te vinden hoe je stress en afleiding bij je vandaan houdt. Dit is geen egoïsme. Dit is hoe een hoogsensitief mens kan gedijen.

Het belang van gemoedsrust voor een hoogsensitief persoon

5 Tips voor innerlijke rust:

1: Geef voorrang aan tijd voor jezelf hebben. Pak niet hier en daar een paar minuten die als broodkruimeltjes over zijn. Zet het in je agenda, plan het.

2: Doe wat je nodig hebt om te ontspannen. Soms heb je alleen wat tijd nodig om afstand te nemen van alle prikkels en lawaai; doe dan gemakkelijke kleren aan, doe de deur op slot, kijk naar buiten en haal alleen maar adem.

3: Leid je energie in banen. Als je onrustig of gestrest bent na een dag werken of van huis weg te zijn geweest, probeer dan niet deze gevoelens te onderdrukken. Maak je er los van door oefeningen te gaan doen (wandelen, hardlopen, aerobics) om de spanning eraf te halen of doe iets creatiefs (schrijven, schilderen, zingen, praten) om de onrust op te heffen.

4: Vind uit waar je hart naar uit gaat. Kom erachter wat je echt graag doet en doe het ook. Het is dat wat je zelfs zou doen, al had er nog nooit iemand van gehoord en kon je er niks mee verdienen, maar waardoor jij je gelukkig voelt, als je het doet of erover praat. Of het nou tuinieren is, of pottenbakken of een hond trimmen, als je tijd besteed aan doen wat goed voor jou voelt, zal dit je helpen te aarden en een gevoel van innerlijke rust geven.

5: Blijf uit de buurt van mensen die niet goed voor je zijn. Deze mensen kunnen als geen ander je energie en je gevoel van rust aftappen. Als je spanning voelt als iemand in je buurt is of opmerkt dat je meer ontspannen bent als ze niet bij je in de buurt zijn, probeer dan hun gezelschap zo veel mogelijk te vermijden. Als iemand je onrustig maakt, of bezorgd, of onzeker, of boos, of je een slecht gevoel over jezelf geeft, vraag je dan af of je zonder deze mensen niet gelukkiger zou zijn.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in