5 krachtige manieren om met negatieve energie om te gaan

Heb je wel eens gemerkt dat als je met iemand spreekt, je je moe en uitgeput begint te voelen?

Of is het je we eens opgevallen dat je in een menigte zowel fysiek, als mentaal opgebrand raakt?

Als dit herkenbaar voor je is, dan is de kans aanwezig dat je de negatieve energie van iemand anders oppikt.

Net zoals lachen aanstekelijk werkt, werkt het oppikken van de negatieve energie volgens hetzelfde principe. Vooral als je snel gestrest raakt of snel geneigd bent om ziek te worden.

Het goede nieuws is dat er veel manieren zijn waardoor je de positieve energie een boost kunt geven om jezelf te beschermen tegen de beïnvloeding van de negatieve energie van andere mensen.

Hieronder staan 5 krachtige manieren die je direct kunt gebruiken!

1. Ga na hoe gevoelig je bent

Waarom ben ik toch zo moe?
Waarom ben ik toch zo moe?

Erg gevoelige mensen kunnen zich snel moe en uitgeput voelen als ze in contact zijn met de ander. Ze voelen de pijn en stress van de ander en betrekken dit op zichzelf. Ze hebben tijd alleen nodig om weer op te laden. Als je hiervan bewust bent kun je al vroegtijdig voorkomen dat je helemaal ‘leegloopt’. Verder kun je ook leren herkennen welke energie van jezelf is en welke van de ander is. Als je merkt dat als je in gesprek gaat met de ander en je je moeilijk kunt concentreren en/of de neiging hebt om te gapen ben je waarschijnlijk erg gevoelig. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je in een menigte snel vermoeid raakt. In dat geval pik je onbewust de energie op van de mensen om je heen.

2. Identificeer de oorzaak en onderneem actie

Ten eerste, kijk of het negatieve gevoel uit jezelf zou kunnen komen (door een herinnering, negatieve overtuiging of een situatie waar je last van hebt). Als dit zo is, probeer dit dan op te ruimen, te verhelpen of te veranderen. Zoek desnoods professionele hulp. Wees je bewust dat JIJ verantwoordelijk bent voor je eigen  energie en dat dus ook uitstraalt naar je omgeving.

Als je er niet achter kunt komen wat de oorzaak is en je het ‘zomaar ineens’ kunt voelen dan is de kans groot dat het van iemand anders komt. Het kan je onder andere ook een gevoel geven alsof je ‘andermans kleren’ aanhebt. Onderneem actie door afstand te nemen van diegene die je niet goed doet voelen. Als het iemand is die je niet kent, bijvoorbeeld in de bioscoop, twijfel niet, ga ergens anders zitten. Als het iemand is die je wel kent ga dan zover mogelijk bij diegene vandaan zitten.

3. Focus op je ademhaling

Als je de negatieve vibe voelt probeer dan een plek te vinden waar je een paar minuten voor jezelf hebt. Sluit je ogen en concentreer je op de ademhaling.

Visualiseer dat je liefde en positieve energie inademt (hoe dit eruit ziet mag je zelf fantaseren 🙂 tip: visualiseer kleuren) en de angst, spanning en stress uitademt. Als je dit een paar minuten doet zul je je niet alleen beter, maar ook opgeladen voelen. Daarnaast kun je ook fantaseren alsof je jezelf in een ‘opgeblazen ballon’ verplaatst. Op deze manier bouw je een soort van schild om je heen. Dat beschermt je van de ‘negatieve’ invloeden van buitenaf.

4. Omring jezelf met positieve mensen

Als je tijd spendeert met mensen die je stimuleren en het goede zien in elke situatie, zullen zij  je helpen meer positieve energie op te bouwen. Elke keer als jij je begeeft in een omgeving van liefde en dankbaarheid zal dit je helpen een schild te vormen tegen de negatieve energie welke je kan beschadigen of beïnvloeden. Het is logisch dat je niet altijd in een omgeving bent waar alleen maar positieve mensen zijn. In zulke situatie kun je altijd de bovengenoemde oefening toepassen.

Daarentegen heb je ook altijd de keuze door welk soort mensen je het liefst wordt omringd, zoals je vriendenkring. Omring jezelf door positief ingestelde mensen!

Vergeet niet dat jij verantwoordelijk bent voor je positieve en negatieve energie. Het kiezen voor afstand is een uiting van liefde en compassie naar jezelf. Voel je dus niet schuldig als je iemand of een situatie uit de weg gaat die niet goed voelt voor jou. Respecteer je eigen grenzen!

5. Verbeter je capaciteiten

Door yoga en/of meditatie leer je beter in contact te komen met je lichaam en zul je sneller opmerken wanneer iets wel of niet goed aanvoelt. Beoefen dit tenminste een paar keer in de week. Je zult versteld staan van de verbetering die jezelf hebt gecreëerd.

31 REACTIES

 1. Een vraag is/heeft gedementeerden ook negatieve oplading? Want een depri persoon en een Alzheimer zijn 2 verschilende.

  Mijn zus is verjonge Alzheimer. Als we samen zijn is super leuk lachen en van vroegen hebben. Maar als zij naar bed gaat voel ik een ladden van moeheid en futloos over me heen. Dat ik moet echt gaan slapen.

  Ik kan niet mijn rug toekeerd want ik moet eerst alle wegen lopen zodat ze in een tehuis kan komen.

  Wat kan ik hier meedoen om mezelf te beschermen.

  Bedankt en u heeft een super mooi overzichtelijke website.

 2. Beste mensen, het klinkt bikkelhard wat ik nu ga zeggen, maar als je mensen die depresief zijn aandacht geeft dan geef je voeding aan de depresiviteit en help je de persoon niet mee, sterker nog het wordt meer.
  Ik ben ervaringsdeskundige, doordát ik zoveel liefdeloosheid om me heen had, ben ik terug geworpen op mezelf en hierdoor sterk geworden en kan ik nu de liefde uit mezelf halen.
  Want beste mensen dit is de enige manier om te groeien, mijn motto ‘help jezelf’ en richt de blik naar binnen
  Succes

 3. Het gaat toch niet speciaal over mensen die negatief praten of depressief zijn, waar je moe van wordt?

  Als ik het goed begrijp is het juist om mensen die – zonder een woord te zeggen al – een negatieve lading hebben.
  Ik denk dat bedoelt wordt dat je afstand neemt van deze mensen.

  Mensen die depressief zijn of veel nare dingen hebben meegemaakt en erover praten, hoeven nog geen negatieve lading te hebben. En zul je – mijn inziens – gewoon moeten helpen en er voor ze zijn.

 4. Hoe ga ik om met een partner die altijd van het negatieve uitgaat en mijn positieve instelling en leefwijze negatief benaderd. Hier is het advies: omgeef je met positieve personen en energie moeilijk van toepassing, tenzij ik mij buitenshuis begeef, wat niet altijd het geval is.

 5. Jammer, dus als iemand depri is door de vele ellende die hij meemaakt, kan hij die moeilijk kwijt, want hier wordt geadviseerd die mensen de rug toe te keren………lekker………Tuurlijk moet je jezelf afsluiten voor negatieve energie van de ander, maar probeer wel te luisteren en een arm om die persoon heen te slaan, dat is juist wat ie nodig heeft………..

  • Zo mee eens! Zet je ♡ open, voel empathie. Gaat het gelijk een stuk beter met jou en de ander. Weglopen van een ander die het moeilijk heeft, dat gaat je ook energie kosten.

 6. Wat een informatie, en wat als je dep. patient bent kan je die negativiteit omzetten door naar je hart te sturen, jogha te doen ademhaling onder controle zien te houden, Dus niet alles willen vast houden (kinderen) de liefde een kans geven en zo weer te groeien?
  Joke

 7. Ja ik heb het dan makkelijk als ik merk dat iemand negatief is gooi ik het gesprek om naar iets moois dat is echt wel te vinden geef iemand een compliment b v

 8. Was aan het zoeken naar ontvangen van negatieve energie omdat ik daar de laatste tijd heel veel last van heb. Ik herken me alleen niet in het bovenstaande omdat ik niet in de buurt hoef te zijn van mensen om hun energie te voelen. Ook als ze kilometers weg zijn voel ik hun verbondenheid en voel ik dat ze contact met me zoeken. Als ik mensen dichtbij heb kan ik het wel sturen maar hoe ga je er mee om als ze zover zijn? Ik kan me daar de laatste tijd echt heel moeilijk van afsluiten, heb al geprobeerd dan maar hun energie te ontvangen en te sturen naar positief maar dat gaat heel moeilijk. Word er heel moe van.

  • Misschien is het een idee om voor deze mensen de energetishe verbinding (koord) te verbreken. Dat helpt mij enorm. Afstand helpt, maar als de ander erg zwaar negatief is voel ik het alsnog.

 9. Zeer goed omschreven alleen met 1 ding ben ik het niet helemaal eens.

  U adviseert: Visualiseer dat je liefde en positieve energie inademt (hoe dit eruit ziet mag je zelf fantaseren tip: visualiseer kleuren) en de angst, spanning en stress uitademt.

  Mijn gids adviseert mij echter om de negatieve energie die je in je hebt of binnen hebt gekregen richting je hart te sturen, want dat is de enigste plek waar negatieve energie omgezet kan worden in positieve energie, vervolgens adem je dan alleen maar positieve energie uit zodat er geen negativiteit meer in de atmosfeer komt, want deze is al genoeg vervuild.

  Dit wordt in de meditatie ook altijd verkeerd geleerd, doordat men negativiteit uitstoot komt dit weer in de atmosfeer en wordt weer door anderen opgenomen, zo komen we nooit van de negativiteit af, en wordt het alleen maar erger.
  Dus als we van nu af aan allemaal de negativiteit in ons hart omzetten in positiviteit dan zal alles snel verbeteren en de atmosfeer gereinigd worden.

  • @Walliebie, de negativiteit zit in iemand zelf en kan ook alleen door jezelf omgezet worden. Dat het in de lucht hangt is meer een metafoor in mijn ogen. Een collectieve sfeer van angsten boosheid verdriet etc.Maar dan is het nog steeds iets in jezelf wat ermee resoneert. Dus mijn punt is, als je het in de lucht blaast en zelf rustiger wordt “het in jezelf heelt” draag je bij aan een meer vredige aarde. Ik geloof dan ook niet dat als je het in de lucht blaast het er blijft hangen. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf

  • Walliebie,

   Volgens mij zijn er verschillende methodes om van negatieve energie af te komen, en is e.e.a. afhankelijk van persoonlijke ontwikkeling en ervaring.

   M.i. heeft negatieve energie alles te maken met negatieve, afbrekende gedachten. En omdat er een nauw verband (of wisselwerking) is tussen gedachten en emoties ontstaan er bijv. angst, onzekerheid, bezorgdheid, haatgevoelens.

   Volgens mij is het ook niet de bedoeling dat dergelijke negatieve emoties tot in het hart (hartchakra) worden opgetrokken. In principe horen ze onder het middenrif thuis.

   🙂

   Groet van Lia

 10. Jezelf afzonderen en isoleren lijkt me ook niet gezond voor jezelf en meelevend naar naasten. Wat als mensen die je aan het hart gaan een tijd alleen maar negatieve dingen meemaken waardoor ze ook moeilijk anders kunnen dan ervaringen delen, je deelt toch lief én leed met elkaar? Als mensen alleen maar positief en optimistisch zijn krijg ik het benauwende gevoel dat ze niet echt meer zijn.

  • Christa,

   Compassie OK.
   Onderscheid is er volgens mij tussen meeleven en meelijden.
   Bij het laatste verlies je energie en komt er bovendien nog een persoon bij die lijdt.
   Bovendien mag het meeleven van mij ook wel wat onpersoonlijker.
   Niet zo op de man gericht, maar meer op algemene misstanden in de wereld.
   Maar da’s mijn mening, hoor.

  • @Christa, Christa, je bent enkel verantwoordelijk voor je eigen leven.Je bent hier niet om het karma van anderen op te lossen en op te pikken, maar om te werken aan je eigen evolutie. Als mensen echt willen geholpen worden, voel je dat aan.Maar als ze enkel op jouw positieve energie willen teren en enkel in hun eigen slachtofferrol willen blijven,laat deze mensen dan los. In dit geval willen ze enkel aandacht en zelfbevestiging van hun slachtofferrol. Ik heb dit zelf ook meegemaakt vroeger en sta nu in mijn eigen kracht. In je eigen kracht gaan staan, helpt alleszins om de negativiteit van anderen te weerstaan.

   Groetjes

   • Lion,

    OK. Mee eens.
    Het is prima om aan je eigen evolutie te werken, want zo lever je een bijdrage aan het geheel en de eenheid.
    Persoonlijke groei staat echter niet voorop.
    Je leert van elkaar. Je groeit met elkaar en de rest kan niet achterblijven.
    Er bestaat trouwens ook zoiets als groepskarma, familiekarma, etc., waarbij m.i. de “verantwoordelijkheid” verder uitstrekt dan je eigen leven.
    🙂

  • @Christa,

   Beste christa

   Ik heb alles gegeven aan die mensen wat ik maar had.
   Wie denkt er aan mij. ? Niemand dus als je je zelf niet afschermd.
   Eenrichting verkeer.
   Dat is zo ontzettend veel gebeurd.
   Ik moet echt de energie bij mijzelf houden.
   Wat Lia zegt compassie Okee .
   Ik zonder mijzelf echt niet af. Echt niet.
   Maar benader de personen waar het omgaat ietsje
   Anders. Werkt ook hoor
   Als zij ook om mij geven. Accepteren ze dat ook.
   Je kan toch anders ook niks meer geven als je
   Zelf leeg bent.
   Zo werkt het in deze wereld.

   Groeten Jannie.

   • Soms moet jezelf geen moeite doen om dit te veranderen. De goddelijke wereld helpt waar zij kan en om invloed van negatievitiet tegen te gaan, is gewoon positief blijven en kijken wat je gedachten zijn die invloed hebben op mensen, los te laten en aan leuke dingen denken. Verbinding verbreken door 'het koord' is ook goed, maar het 'koord' van het universele kan men nooit verbreken. Liefde telt voor iedereen, ook voor de positief ingestelde mens en de negatief ingestelde men. Mensen hebben het vaak zo zwaar, dit vragen ze zelf niet, maar komt op hun pad en is het lot. Wees gezegend, als alles vanzelf loopt, maar bij de meesten is dit niet zo, zelfs bij goede raadgevers en mediums. Het leven stroomt, geeft en neemt niets af, maar als mens hebben we enorme invloed door onze geestelijke aura niet om je eigen zelf te houden. Het kan zwak zijn, invloed geven en zich terug te trekken. Vandaar, bouw een mooie aura om je heen dan ben je al heel ver in 'jezelf helen'…..gr Daisy

  • @Christa, inderdaad. Er zijn bv depressieve mensen die geen beslag leggen op anderen, ze voelen zich enkel slecht > negatieve energie.
   En dan zijn er mensen die ‘mensen die zich slecht voelen’ niet uit de weg gaan (en samen een mooie tijd kunnen hebben ondanks die ‘negatieve energie’) en dan zijn er anderen die ‘mensen die zich slecht voelen’ carrément wel uit de weg gaan, want de negativiteit zou eens op hen kunnen overspringen 🙂
   (er bestaan natuurlijk ook (depressieve) mensen die wel beslag leggen op anderen (zuigen) en de mensen die ‘mensen die zich slecht voelen’ wel uit de weg gaan, zitten misschien zelf op het eind van hun latijn. Veel mitsen en maren dus, vind ik ook 🙂

 11. Ik heb de boodschap begrepen.
  Het kiezen voor afstand is een uiting
  Van compassie en liefde naar jezelf toe.
  Precies helemaal waar.
  Ik ben het gaan doen omdat ik vaak
  Opmerkten dat ik mij erg moe ging voelen
  Bij diverse mensen.
  Ik heb daarom afstand genomen van mensen
  Uit mijn omgeving die geestelijk niet goed zitten.
  Je kan niks voor ze doen. Omdat ze een prof nodig hebben.
  En het blijft aldoor maar het zelfde. Bijna een jaar.
  Ik kwam erg moe bij hun vandaan. Keer op keer.
  Ook veel van dit soort dingen meegemaakt bij lezingen.
  Ik weet dat ik hier vaker mee te maken krijg.
  Ik ga de tips dus gebruiken.
  Fijn dat hier aandacht aan wordt besteed.
  Hartelijk dank voor dit goede document.

  • Jannie,
   Precies, afstand is een uiting van liefde naar jezelf toe. Het is ook zoiets als “energie behouden en naar jezelf toe”

   Voor mij komt “afstand” neer op (ver)bindingen loslaten. Bindingen (emotionele betrokkenheid) zijn een soort energiekabeltjes tussen jou en de ander. Veel van je energie kan hierdoor wegstromen, zodat je moe wordt.

   Trouwens als die bindingen er niet zijn, verdwijnt daarmee de ander toch niet? Allebei staan enkel op zichzelf.

   Dag Lia

   • @Lia,

    Helemaal juist Lia .

    Het werd hoog tijd trouwens.
    Je kan maar niet onbeperkt al je energie weggeven.
    Ik ben geen automaat. Druk maar op de knop en daar komt Weer een blikje Jannie energie.

    Groeten Jannie.

    • Staphan,
     Helemaal mee eens.
     Ieder mens is er geheel vrij in.
     Het “er niet tussenin staan” geeft al een zekere afstand aan.
     Luisteren is vooral moeilijk voor mensen die niet passief kunnen zijn, en altijd maar willen ingrijpen.
     🙂
     Dag Lia

   • @Lia, juist!! Bindingen blijven altijd altijd bestaat. Dat heet liefde, soms kan je op afstand nog meer van iemand houd en als dat die persoon fysiek in j omgeving is. Liefde overbrugt afstand EN tijd. Dus maak j voor al.niet druk.om mensen die er Zogenaamd niet meer zijn (Leven) of wat dan ook. Alles is Liefde, en je bezit niemand, ieder een is een goddelijke vonk op zich.

    • Petra,

     juist!! Bindingen blijven altijd altijd bestaat. Dat heet liefde, soms kan je op afstand nog meer van iemand houden…

     Ik begrijp je reactie niet goed?? 🙂
     We hadden het hierboven over emotionele bindingen (d.w.z. kabels die energie kosten).

     Als er werkelijk sprake is van Liefde dan gaat het volgens mij niet om “binding”, want die Liefde Ben jijzelf. In onvoorwaardelijke Liefde is er Vereniging. De ik en jij veranderen (vloeien samen) in Eén en dezelfde.

     Binding duidt nu juist op afstand.
     Het legt namelijk verband tussen tussen ik (hier) en jij (daar).

     Groet van Lia

 12. Als er mensen bij mij komen voor een reading en ze zijn nogal negatief, dan kruis ik altijd mijn voeten zodat er geen negativiteit binnen kan komen. Ik zorg ervoor dat ik goed geaard ben. Maar gelukkig komt dit niet al te vaak voor. Als er mensen naar me toe komen dan voel ik soms al terwijl ik de voordeur nog niet heb geopend of er negatieve of positieve energie aanwezig is. Ik krijg dan ook geregeld een seintje van mijn overleden vader die eveneens mij helpt mensen antwoord te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in