Reizen is wereldwijd een van de populairste vormen van vrijetijdsbesteding. Het ervaren van verschillende gebieden en culturen bevordert je mentaal, fysiek en emotioneel. En talloze onderzoeken hebben daar de voordelen van uitgewezen. Maar voordat je meteen je tas pakt en aan boord van een groot vliegtuig stapt, wil ik je wijzen op ecotoerisme.

De term ecotoerisme werd in 1990 officieel gedefinieerd door The International Ecotourism Society (TIES) als “verantwoord reizen naar natuurlijke gebieden waar het milieu wordt behouden en dat het welzijn van de lokale bevolking verbeterd”.

Verantwoord reizen is een noodzaak, en begint in de toerismesector een steeds grotere rol te spelen omdat we langzaam in beginnen te zien hoe verantwoord toerisme kan leiden tot positieve verandering.

Gerelateerd: 5 simpele manieren om je dag net wat duurzamer te maken

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Duurzaam toerisme is gebaseerd op deze drie pijlers:

  1. Het benoemen van milieuvriendelijke handelingen – verminderen, hergebruiken, recyclen
  2. Het beschermen van cultureel en natuurlijk erfgoed – zoals het redden van bedreigde diersoorten en het herstellen van historische gebouwen
  3. Het bieden van echte sociale en economische voordelen voor lokale gemeenschappen – zoals het steunen van eerlijke lonen voor arbeiders

Als reiziger is het niet moeilijk om milieuvriendelijker te worden. Hieronder vind je vijf manieren waarop je gemakkelijk een duurzamere reiziger wordt, en je je kunt houden aan de kernprincipes van ecotoerisme:

Lees je in!

Hoewel het fijn is als je van tevoren niets hoeft te doen, besteden de meesten van ons in werkelijkheid al een heleboel tijd aan het onderzoeken welk hotel het coolst is of waar een verborgen restaurant zit. Dus waarom zou je niet meteen lezen over duurzame praktijken? Landen staan bekend om bepaalde ervaringen die toeristen graag willen proberen, zoals het berijden van een olifant in Thailand, op safari gaan in Afrika. Maar let op: Olifant ritten, bijvoorbeeld, zijn wreed en leiden tot niets positiefs voor de alsmaar krimpende populatie van deze bedreigde diersoort.5 manieren om een duurzamere reiziger te zijn

Koop lokale producten

Je bent misschien geneigd om iets te kopen met het laagste prijskaartje. Hoewel de lokaal geproduceerde handwerken en souvenirs vaak niet de goedkoopste zijn, als je kiest voor deze producten in plaats van de geïmporteerde producten, steun je de banenmarkt voor de lokale gemeenschap die ze maakt, en je eert hun culturele erfgoed.

Word lid van de ‘slow travel’ trend

Zoveel mogelijk willen zien op één reis leidt tot een hoop kilometers. In plaats van te vliegen van regio of land naar de volgende, probeer eens om minder plekken te bezoeken, meer tijd op iedere plek te besteden en om met de trein te reizen in plaats van het vliegtuig, om zo je koolstofvoetafdruk te verkleinen.

Blijf op de gemarkeerde paden

Het idee van het begaande pad verlaten klinkt leuk, maar de gemarkeerde paden bestaan vaak om de oorspronkelijke flora te beschermen. Door op de gemarkeerde paden te blijven bescherm je de natuur.

Verminder/hergebruik/recycle5 manieren om een duurzamere reiziger te zijn

Reizen betekent dat je je niet continu in de luxe van je eigen huis zit. Houd het daarom simpel! Maar dat betekent niet dat je elke keer een flesje water koopt als je dorst hebt. Neem een herbruikbare fles mee van thuis. Je kunt ook die kleine toiletartikelen, die je telkens maar half gebruikt, meenemen van locatie naar locatie. Of neem zelf wat mee; gebruik dezelfde zeep voor het douchen als waar je je handen mee wast, bijvoorbeeld. En laat jezelf niet verdrinken in talloze brochures! Breng ze gewoon weer terug, ook de kaarten, als je er klaar mee bent.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in