Aanraking

De huid is ons grootste tastorgaan en in staat de meest subtiele aanraking te voelen en te doorgronden. Ieder kind heeft in zijn kindertijd de basisbehoefte om liefdevol aangeraakt en gekoesterd te worden, alhoewel niet ieder kind dit mag ervaren.

Als je volwassen bent, is het allang niet meer vanzelfsprekend dat je op deze manier gekoesterd wordt. Koestering is ‘ je geborgen voelen bij jezelf en bij de ander”, dat je er mag zijn en mag ervaren wat het is, om liefdevol aan te raken en aangeraakt te worden.

De verbinding met ons lichaam

In deze tijd staan we veelvuldig bloot aan allerlei visuele en auditieve prikkels. We zijn voortdurend in verbinding met de buitenwereld via televisie, computer, whatsapp of facebook. En in ons werk of in het verkeer wordt ook doorlopend een appèl gedaan op deze bovenste zintuigen.

Ons hoofd moet al die prikkels zien te verwerken. Hierdoor dreigen we de verbinding met ons lichaam kwijt te raken. We zijn een ‘wandelend hoofd’ geworden: denkend, overleggend, vooruitblikkend of reflecterend.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Maar hoe kom je dan weer dichter bij jezelf?

Hoe zorg je dat je het contact met je lichaam weer herstelt en je weer in verbinding komt met je zelf? Hoe maak je weer contact met de ander, op een non verbale manier?

Ik geef jullie een aantal oefeningen die je alleen en in contact met de ander kan doen. Probeer deze oefeningen in volledige stilte uit te oefenen. De oefeningen staan hieronder beschreven.

1 Ademhaling:

Ga schouderbreedte staan en zorg dat je knieën niet op slot staan. Begin met het ademen naar je buik. Om goed te voelen dat je ook daadwerkelijk naar je buik ademt, leg je je handen net onder je navel neer. Eventueel kan je ook vragen of iemand uit je omgeving de rechterhand op je onderbuik wil leggen en de linker hand op de onderrug. Probeer op deze manier naar zowel de onderbuik als naar de onderrug te ademen. Doe dit ongeveer 5 minuten.

2 Sta als een boom:

Nu je bewust bent van je ademhaling ga je een actieve meditatie doen.

Zet een wekker op 10 minuten. Naarmate je de oefening vaker gedaan hebt bouw je tijd op tot 20 minuten. Je staat nog steeds schouder breedte, maar zakt nu iets dieper door je benen en kantel je bekken licht naar voren. Breng je handen naar voren en creëer daartussen een holle ruimte, alsof je een boom vast pakt, maarje handen raken elkaar net niet. Houd je schouders ontspannen. Sluit je ogen en blijf diep maar ontspannen naar je buik toe ademen. Je zult merken dat je armen na een minuut of 5 zeer beginnen te doen en dat je begint te bibberen op je voeten. Het is nu de kunst om met je aandacht en je adem naar de pijn toe te gaan en te ontspannen. Blijf totaal gefocust op de ademhaling en dwaal niet af naar al die gedachten die in je hoofd omgaan. Als je het echt niet meer volhoudt, laat dan je armen even hangen en richt ze daarna weer op. Je zult merken dat je na die 20 minuten je veel meer bewust ben van je eigen lichaam, zeker als je deze oefening vaker doet. Ga nu even 5 minuten liggen op de grond en rek je zelf volledig uit.

3 Loop geaard:

Nu je geaard bent en in contact staat met je eigen lichaam, wil ik je vragen om bewust te lopen.

Ga weer schouderbreedte staan en zak weer iets door je knieën. Maak met je voeten steeds een schaats beweging en zet je voeten zacht maar geaard neer. Blijf naar voren kijken en niet naar je voeten. Loop steeds 5 meter naar voren en 5 meter naar achteren. Doe dit ongeveer 5 minuten.

4 In contact met de ander:

Net zo als de derde oefening, blijven we geaard lopen maar nu samen. We gaan lopen in contact met onszelf, met de aarde en met de ander. Leg nu jouw rechterhand ontspannen boven de borst bij de ander. Sluit nu beiden de ogen. Ga nu samen in alle rust heen en weer lopen, zonder het contact met de ander te verliezen. Je zult merken dat je, door heel subtiel te bewegen, precies aan kunt voelen, wanneer de ander de beweging inzet. Doe dit een minuut of tien, maar stop er niet mee voor jullie volledig afgestemd zijn op elkaar.

5 Communicatie zonder woorden:

Nu jullie volledig op elkaar zijn afgestemd, ga je tegen over elkaar zitten, in kleermakerszit.

Pak ontspannen elkaars handen vast en sluit nu beiden jullie ogen. Voel even na wat het afgelopen half uur met jullie gedaan heeft. Voel het contact met liefde voor jezelf en de ander. Verbreek de verbinding als het goed voor je voelt.

Jelmer Achterkamp
www.kunstvanhetaanraken.nl

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in