5 Manieren om te aarden

Wortels uit je voeten laten groeien? Als je het echt nodig hebt om te aarden, dan werken die wortels niet.
Veel oefeningen om te aarden zijn bedacht door mensen die best goed in hun lijf zitten. Yoga- en wellness-docenten bijvoorbeeld. Voor hen werkt het wel. Maar niet voor iedereen. Als je echt slecht geaard bent, dan zit er ergens een probleem. Dan moet je specifieke oefeningen doen die dat probleem oplossen.

Aarden is belangrijk. Aarden (of gronden) is de verbinding die je maakt met de grond

Aarden helpt je om overbodige spanning te kunnen laten wegvloeien uit je lichaam. Eigenlijk net zoals je elektriciteitsnet in huis geaard is via een aardpen in de grond. Spanning, drukte, emoties, stress en onrust stromen vanzelf weer weg. Uit je lichaam en uit je energieveld. Als je goed geaard bent tenminste.

Je bent pas goed geaard als je lichaam én je hele energiesysteem gegrond zijn

De lagen van de aura bevatten de verschillende soorten energie die je uitstraalt. De chakra’s bevatten energie die rechtstreeks met bewustzijn te maken hebben. De chakra’s verbinden de lagen van de aura met het lichaam. Om het hele systeem te aarden moet je op vijf manieren gronden:
Mét je lichaam, ín je lichaam, met je energieveld, met je basis-chakra, en met je bewustzijn.

1. Aarden MET je lichaam.
Als je lichaam de grond niet raakt dan wordt het lastig natuurlijk. Loop je de hele dag op rubberzolen, op synthetische vloerbedekking, in je kantoor op de 6e verdieping? Dan is het wel fijn om na je werk je schoenen uit te trekken en in de tuin te gaan staan. Aarden kan in dit geval door een boswandeling te maken of door te gaan graven en harken in je tuin. Je voelt dan echt dat je lichaam contact maakt met de aarde. Dit is de enige vorm van gronden waarbij het visualiseren van wortels helpt. Overigens is het verstandig om sokken van katoen of wol te dragen. Pantykousjes en panty’s blokkeren de stroming van energie over de huid en daarmee sturen ze je hele energiesysteem in de war.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

2. Aarden IN je lichaam.
Mensen die erg druk zijn zitten vaak alleen in hun hoofd. De rest van het lichaam voelt leeg aan. Alsof je een heel huis bezit maar alleen op de zolder woont. Als je spanning en onrust krijgt zal dat vooral in het hoofd, de nek en de schouders zijn. De voeten staan daar los van. Er zit een grote leegte tussen je voeten en het gebied van de spanning. Logisch dat wortels-uit-de-voeten-laten-groeien niet helpt. Het is belangrijk dat je bewustzijn je hele lichaam vult. Aarden doe je in dit geval door eerst weer je hele lichaam te vullen. Aarden IN je lichaam dus. Daarna pas wortels visualiseren.

3. Aarden met het energieveld.
Het energieveld moet ook geaard zijn. Als je bewustzijn vooral in je hoofd zit trekt het energieveld omhoog. Dan raakt het de grond niet meer. De eerste keer dat ik dat tegenkwam in mijn praktijk dacht ik: “Dat kán toch helemaal niet?”. Maar ik zag het steeds vaker. Mensen met adhd hebben dit. Sommige kinderen met de diagnose adhd zijn bijna klachtenvrij als ze hun energieveld geaard hebben. Maar ook mensen met ernstig energiegebrek hebben een aura die niet geaard is. Vaak stroomt daarbij de energie omhoog in plaats van naar beneden. Stress, drukte, overspannenheid en oververmoeidheid zijn typische klachten die je dan krijgt. Je kunt namelijk niet goed energetisch ontspannen als je energieveld niet geaard is. Je voelt je opgejaagd. Je moet oude energie kunnen laten afvloeien om nieuwe energie te kunnen opnemen. Bij deze klachten moet je dus het energieveld zelf aarden. Wortels helpen niet.manieren om je te aarden (2)

4. Aarden via het basis-chakra.
Het basis-chakra regelt het goed functioneren van botten, spieren en gewrichten, maar ook de manier waarop je bewustzijn met je lichaam verbonden is en je gronding. Is de gronding via het basis-chakra niet goed dan heb je moeite om hier op aarde aanwezig te zijn. Moeite met aanpakken, doorzetten, zelfstandigheid. Mensen die een erg slecht werkend basis-chakra hebben lijken een beetje afwezig of ongrijpbaar. Veel denken en weinig doen… Aarden doe je in dit geval door het basis-chakra te aarden en in balans te brengen. Wortels helpen niet.

5. En tenslotte aarden met het bewustzijn zelf.
Wil je wel hier op aarde aanwezig zijn, of zweef je liever rond in je eigen gedachtenwereld? Alles begint en eindigt met je eigen bewustzijn. Aarden begint met de wil om hier in je lichaam, op aarde aanwezig te zijn. “Iets doen” kan alleen hier-en-nu. Je kunt alleen “iemand zijn” hier en nu, op aarde! Veel mensen die hooggevoelig zijn vinden het op aarde tegenvallen. Te hard, te koud, teveel agressie en geweld… Zij zijn vaak druk met oefeningen om te aarden, en tegelijkertijd willen ze liever ergens anders zijn. Terug naar de sferen. Aarden begint in dit geval met weten waarom je naar de aarde kwam. Zodat je opnieuw de keuze kunt maken om hier te WILLEN zijn. Dan heb je die wortel-oefeningen helemaal niet meer nodig.

Heb je moeite met aarden, ga dan bovenstaande 5 manieren van aarden in omgekeerde volgorde af

• Wil je hier wel zijn?
• Werkt het basis-chakra wel goed?
• Is je energieveld geaard?
• Zit je wel goed in je lijf?
• Sta je wel met je voeten op de aarde?

De eerste vraag waarop je “nee” antwoordt is het punt waar je aan moet werken. Als je daar een ja van kunt maken, dan kun je werken aan de volgende nee. Dan is het uiteindelijk niet eens zo erg als je op de zesde verdieping werkt. Want daar heb je ook ‘grond’ onder je voeten.

En áls je wortels onder je voeten visualiseert, maak er dan wel een stevig wortelstelsel van.
Denk aan de wortels van een enorme boom. Niet van die dunne sliertjes.

Bewaar voor later op Pinterest:

5 Manieren om te aarden

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

8 REACTIES

 1. Het zou mijns inziens goed en vooral fijn zijn dat als je dit artikel plaatst je er ook een ( evt korte) handleiding bij plaatst zodat degene die het leest ook echt er iets aan hebben.
  Dat lees ik wel bij punt 1(aarden door boswandeling of in de tuin) maar niet bij de andere punten en dan wordt het toch een wat zakelijke opsomming van feiten.

 2. • Wil je hier wel zijn?
  Soms wel soms niet.

  • Werkt het basis-chakra wel goed?
  Hoe kun je dat weten? Ik zie ook niet of mijn nier goed werkt

  • Is je energieveld geaard?
  Hetzelfde, ik zie geen energie veld. En als ik dat zou zien hoe zie je dat die geaard is

  • Zit je wel goed in je lijf?
  Neem aan van wel. Mijn lichaam functioneert. Leeft niet buiten mijn lichaam. Wat bedoel je hier nu echt mee

  • Sta je wel met je voeten op de aarde?
  Sta je wel met je voeten op de aarde? Ik heb nog niemand voorbij zien zweven.

  Aarden. Ook 1 van de vage spirituele begrippen en elke ‘therapeut’ heeft er weer een ander idee over.

  Wortels visualiseren. Waarom is dit belangrijk? Wat merk je dat er gebeurt als je het zou doen? Wat is het doel?

  Aarden is toch niets anders dan ontspannen. Dat kan door buik ademhaling doen, iets leuks doen, goed voor jezelf zorgen. Grenzen kunnen aangeven. Er voor zorgen dat je het hier naar de zin hebt.

  Als je iets ergs mee maakt kan dit alles je volledig uit het veld slaan.

  Laat staan dat de aarde vaak een onveilige plek is.

 3. Herkenbaar! Mooi stuk. Ik heb ook jaren niet kunnen aarden. Wortels? Ik zag, voelde helemaal niets, haha. Ik heb hulp gehad van een dame die er ook verstand van had en doorhad dat het mij niet lukte. Ik mocht eerst werken aan hier te willen zijn. Want ik vertrouwde het hier voor geen meter. Heb prachtige en soms ook hele grappige visualisaties gedaan waar zij me in begeleide. Zij draaide het gronden om. Ik ging eerst kleine stukjes aarde voelen. Zo ben ik begonnen met Pacman poppetjes, die met kleine stukjes aarde mijn voet verkenden, haha. Allemaal eigen hersenspinsels, mooi hoe creatief het brein dan is. Ik was steeds “de baas”, voelde het niet meer goed, dan gingen we naar de plek waar het niet goed voelde en bracht ik daar liefde, aandacht en licht. Nu is aarden fijn en niet meer een frustratie 😉

 4. Zo te zien heeft Esther op haar vraag geen antwoord gekregen, erg jammer want het is een hele goede vraag die ik zelf ook gesteld zou kunnen hebben. In 2017 is de vraag al gesteld……

 5. …zijn er dan mogelijkheden, oefeningen hoe je punt 4,3 en 2 kunt realiseren? 5 vind ik lastig om als eerste te realiseren,al snap ik het wel. Maar als je door niet functioneren blijkbaar van punt 1,2,3 en 4 je jezelf lichamelijk, geestelijk en emtioneel al zon wrak voelt…ist moeilijk om punt 5 als eerste om te buigen tot graag hier op aarde zijn….

  • Ik zou iemand zoeken die je kan leren te gronden, je kan begeleiden. Heeft mij destijds heel goed gedaan (zie ook mijn reactie hierboven). Ik heb via Skype sessies gedaan (intake is wel real life). Had het nooit verwacht, maar al na 3x kon ik gronden.

  • Hallo Esther,
   Als je op 1 van de 5 manieren niet goed geaard bent, dan is daar een reden voor. Bijvoorbeeld als het basischakra niet goed open staat, dan heeft dat een oorzaak. Een blokkade, een angst of een trauma. Als je niet goed in je lijf kunt zakken komt dat meestal door een trauma. Voor iedereen is die reden anders. Als die oorzaak niet is opgelost, dan hebben oefeningen ook weinig zin. Die reden of oorzaak moet dan eerst worden opgelost voordat je kan gronden op die specifieke manier. In mijn praktijk help ik mensen gronden op alle 5 manieren. Dan lossen we ook de onderliggende oorzaken en trauma’s op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in