5 manieren om te ontprikkelen met behulp van geluid
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De ene na de andere gedachte flitst voorbij, je hebt een onrustig lijf en dat wanneer je wilt gaan slapen. Zo onprettig! Leidt een dag met veel prikkels bij jou ook wel eens tot onrust? Wat doe je daarmee? Door jezelf te ontprikkelen, verander je de invloed die de omgeving op jou heeft. Omgekeerd verandert jouw invloed op je omgeving, doordat je kalmer raakt. Ontprikkelen kan op vele manieren, in dit artikel lees je hoe geluid daarbij kan helpen.

1# Tempo bepalen

De eerste stap tot ontprikkeling is om vast te kunnen stellen aan welk tempo je nu behoefte hebt. Op je werk, op straat of thuis bestaan er ritmeverschillen. We hebben de neiging om mee te bewegen op het ritme dat aangeboden wordt, al is dat niet perse waar we blij van worden! We kunnen helaas niet altijd kiezen wat onze omgeving aanbiedt. Maar ben je je bewust van dit omgevingsritme én van het ritme waar je behoefte aan hebt, dan kun je wat meer gaan sturen.

Je kunt hiermee oefenen door muziek op te zetten die past bij jouw huidige tempo. Beweeg mee. Is dit tempo continu vol te houden, ook wanneer je dus ‘s avonds naar bed wilt gaan? Nu een nummer dat kalmer is dan jijzelf. Wat is het effect op jou? Geluid kan je begeleiden naar jouw gewenste bewegingssnelheid. Kom je dagelijks een keer terug bij je eigen ritme, dan geeft dit inzicht over waar je die dag eigenlijk hebt uitgehangen. En het biedt je herstel voor de rest van de tijd.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Pats! Ratatam. Daar is het!

2# Doorvoelen

De neiging om maar door te gaan. Of een bepaalde diepgang missen. Niet helemaal bij je gevoel kunnen. Grote kans dat je dan op wilskracht bezig bent. We denken ook veel te verwerken met ons verstand. Muziek neemt echter een andere route. Pats! Ratatam. Daar is het! Blijdschap, tranen of een andere ontlading die verschijnt tijdens het opzetten van muziek. Ongeacht of we dit gevoel wel of niet verwachtten, heeft muziek de kwaliteit om ons te raken. Verwerken is ook ontprikkelen. Dus mag dat gevoel er zijn? Of anders, wat maakt dat je ervan weggaat?

3# Automatische reactie oproepen

Vaak gaan zelfhulpblogs erover dat we uit oude patronen willen geraken. In dit artikel daag ik je uit om er gebruik te maken dat we gewoontedieren zijn. Al in 1902 ontdekte Ivan Pavlov dat honden te conditioneren waren door middel van geluid. Door het herhaaldelijk luisteren van dezelfde meditatiemuziek raak je sneller in een staat van kalmte. Het leuke is dat je dit geen uren hoeft te doen, een aantal minuten per keer is vaak al voldoende.

4# Balanceren

Of herken je dat, dat je helemaal in de flow zit? Muziek is een krachtige tool bij het balanceren van jezelf. Juist omdat je het kunt gebruiken zonder al te veel na te denken. In de chakrapsychologie spreekt men van ‘zaadklanken’ ofwel basisklanken. De meest bekende hiervan is wellicht ‘OM’. Iedere zaadklank is voelbaar op een verschillende plaats in je lichaam, probeer het maar uit. Door je lichaam een monotone klank aan te bieden op die plek waar de meeste onrust bestaat, creëer je rust.

Dit kun je zelf doen. De zaadklanken kort samengevat op een rijtje:

 1. lam:                   stuitje – veiligheid – rood
 2. vam:                  onder de navel – gevoelens – oranje
 3. ram:                  solar plexus – inspanning – geel
 4. sam/yam:          hart – liefde – groen
 5. ham:                 keel – communicatie – blauw
 6. o(h)m:              hoofd – gedachten – indigo
 7. – :                     boven je hoofd – paars (hier is geen zaadklank voor, wel muziek)

Wil je het niet zelf doen dan is uitstekende gratis meditatiemuziek beschikbaar. Deze kun je aanzetten bij de zaadklank die je zelf wilt. In YouTube filmpjes is vaak met kleur aangegeven welke klank er te horen is.

5# Volgen
Als laatste ben je soms teveel afgeleid en werkt je eigen ontspanningsritueel niet. Of is de zin er gewoon niet om iets te ondernemen om te kunnen ontprikkelen. Dan biedt YouTube een uitkomst met geleide meditaties en visualisaties.

Heb je wat moois te delen, graag hieronder. Er zijn vast meer manieren om geluid te gebruiken bij ontprikkeling.

10 REACTIES

 1. Ik ontprikkel mezelf met hardcore genre…
  Hoe gekker en sneller hoe meer ontspannen ik uiteindelijk ben…en ook in slaap kan vallen….
  Soms is het best wel grappig, want ik mediteer ook met hardcore muziek…ik doe eigenlijk alles met hardcore…
  Velen vinden het nog altijd vreemd…

  • Ik ken ook iemand die dat doet met metal muziek. Hij geeft aan heel veel gedachten tegelijk te hebben. Het snelle ritme vult zoals hij zegt zijn extra stukje brainspace, zodat alle andere dingen in hem even rustig worden. Zo plaatst hij de drukte daarmee letterlijk even buiten zichzelf. En kan hij ontspannen werken.

   Van belang is dat je aan ontprikkelen toe komt. Dat kan op meerdere manieren. Ieder zijn eigen weg.

   Kun je de stilte niet hebben, dan kan het wel interessant zijn om te onderzoeken waarom niet. Ofwel, wat wil er niet gevoeld worden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in