5 mythes over onze ongesteldheid die in ons geloofssysteem zijn ingesleten – ontkracht!

Mythes over onze ongesteldheid ontkracht

De samenleving, de media, en zelfs onze eigen familie houdt een geloof in stand dat vrouwen horen te lijden tijdens de menstruatie. Daar klopt niets van.

Nog veel te vaak worden vrouwen geconfronteerd met het idee dat onze maandelijkse menstruatie bedoeld is om pijn en lijden te veroorzaken. Dit geloof wordt in stand gehouden door de media en zelfs generaties lang door onze eigen familie. Deze ideeën worden uitgesproken omdat het alles is dat ons ooit is verteld of dat we ooit wisten. We hebben geaccepteerd dat het niet erkennen van onze volledige potentie normaal is. En wat dat precies betekent? Het betekent dat je pijn een grote indicatie is van een hormonale onbalans, en dat het moment waarop je leert verantwoordelijkheid te nemen voor je gezondheid door te letten op welke symptomen je vertoont, het moment is waarop je een nieuw deel van je leven ontdekt dat klaarligt om te worden onthuld en begrepen.

Mythes over ongesteldheid
Klik op het plaatje om het boek op Bol.com te bekijken

Alisa Vitti bespreekt deze ontdekkingstocht van een nieuwe jij in haar boek Womancode. Ze heeft haar leven toegewijd aan vrouwen te helpen hun volledige potentie te vervullen. Alisa zag het belang van dieet in tijdens de behandeling voor haar PCOS. Ze heeft een achtergrond in endocrinologie, hormoononderzoek, traditionele Chinese Geneeskunde, functionele voeding en chronologie, en gebruikte dat om haar FLO Protocol op te stellen. Deze methode is bedoeld om vrouwen te genezen van al hun hormonale lasten, van onvruchtbaarheid en PCOS tot lage seksdrive en pijnlijke ongesteldheid.

Alisa stelde een lijst samen van 5 mythes over ongesteldheid die ik vandaag graag met jullie deel:

1: PMS is normaal

Deze mythe is enorm schadelijk, omdat hierdoor veel vrouwen onnodig leiden aan premenstruele symptomen, van stemmingswisselingen tot opgeblazenheid tot acne. PMS wordt ook tegen vrouwen gebruikt, om onze gevoelens, meningen en oordelen niet serieus te nemen en om ons in het hokje ‘hormonaal’ te plaatsen (alsof mannen geen hormonen hebben!). Ik heb PMS omgedoopt tot Prioritizing MySelf (Mijzelf Prioriteren), en als meer vrouwen dat zouden doen, zouden steeds minder van ons last hebben van deze symptomen. PMS wordt zeker weten veroorzaakt door dieetkeuzes (koffie, suiker, zuivel, (sap)diëten, en weinig vetten eten), maar het is ook een resultaat van de bredere onderdrukking van vrouwelijke energie. De premenstruele fase kan juist een moment van inzicht zijn, van helderheid en richting – het kan je vullen met een houding als dit-kan-ik-en-ga-ik-doen en de wens om schoon schip te maken, letterlijk en figuurlijk. Wanneer vrouwen leven in hun FLOW, dan verdwijnt PMS, omdat PMS – hoewel het veelvoorkomend is – niet is hoe we gemaakt zijn te leven en alleen voortkomt uit een onbalans tussen estrogeen en progesteron tijdens de luteale fase. Het is een feit dat die verhouding simpelweg kan worden opgelost met eten – punt uit.

2: Je hoort kramp te hebben

Ik hoor vrouwen vaak zeggen dat we kramp horen te hebben, of dat we nu eenmaal zo in elkaar zitten, of dat het nu eenmaal het lot van vrouwen is om te lijden onder de pijn van ongesteldheid. Het maakt me boos om dat te horen, want het is gewoonweg niet waar. Wist je dat, hoewel je lichaam 1 type prostaglandine (PgE2) heeft – wat de samentrekking van urinewegen veroorzaakt en daarmee ongesteldheidskrampen – je lichaam ook 2 typen prostaglandine (PgE1 en PgE3) heeft die juist bestaan om die samentrekkingen tegen te gaan en krampstillend werken, oftewel natuurlijke pijnstillers zijn? Je lichaam heeft dus tweemaal de capaciteit voor pijnverlichting dan veroorzaakt kan worden door ongesteldheidspijn! Dus het is aan jou de taak om je lichaam zo te steunen dat het de juiste prostaglandines maakt door het de juiste bouwstenen (eten) te geven om dit te doen! Hoe geweldig is dat? Er bestaan dieetredenen voor krampen, net als voor PMS-problemen, en in beide gevallen kun je die geheel uit de weg gaan door meer te eten van wat je lichaam nodig heeft, wanneer deze het nodig heeft.

3: Ook met de pil word je ongesteld

5 mythes over onze ongesteldheidHet bloeden dat je ervaart als je de anticonceptiepil neemt is een ontwenningsbloeding en niet fysiologisch hetzelfde als de menstruatie. De pil creëert eigenlijk een nep-ongesteldheid wanneer je je maandelijkse pauze neemt met als enige reden… marketing! Men dacht aanvankelijk dat vrouwen in paniek zouden raken als ze niet meer zouden bloeden en dat dit ze ervan zou weerhouden om de pil te gebruiken. Om te menstrueren moet er een eisprong plaatsvinden, en dat is juist wat de pil tegenhoudt. Zonder eisprong kunnen je hormonen niet de dans volbrengen om je op het punt van ongesteldheid te brengen. Het onderdrukken van je ongesteldheid heeft wel neveneffecten en gevaren voor je gezondheid.

4: Je hoeft niet ongesteld te worden

Zo nu en dan zie je een open brief langskomen waarin een of andere deskundige beweert dat vrouwen niet ongesteld hoeven te worden, dat het om wat voor reden dan ook ouderwets of overbodig, of zelfs ongezond is om te menstrueren! Deze mythe is gebaseerd op misinformatie. Ovulatie, en daarmee ook menstruatie, is belangrijk voor de bot-, hart- en borstgezondheid en om vrouwen te beschermen tegen een aantal veelvoorkomende ziekten. Als je je ongesteldheid overslaat door PCOS, of als je onregelmatig menstrueert, dan zul je een hele rits aan symptomen ervaren van acne tot stemmingswisselingen tot gewichtstoename. ACOG (een Amerikaanse gezondheidsorganisatie voor vrouwen) stelt dat menstruatie de 5e vitale functie is om de gezondheid van een vrouw aan te geven, en als onze ongesteldheid ontbreekt, dan is dat een indicator van een gezondheidsprobleem. Een regelmatige ongesteldheid is dus iets om te vieren – het toont aan dat je lichaam gezond en gelukkig is! De kleur, consistentie, lengte en andere symptomen van je ongesteldheid kunnen je veel vertellen over je hormonen en gezondheid – neem de My Period Type Quiz om meer te leren.

5: Je kunt niets doen aan je pijnlijke ongesteldheid

5 mythes over onze ongesteldheidAls je verkouden wordt, wat doe je dan? Laat je het zijn gang gaan of doe je er iets aan? De meesten van ons zullen meer vitamine C innemen, meer slapen, een goede kippensoep eten en beter voor onszelf zorgen. Als je ongesteldheid niet goed voelt – oftewel, als je kramp hebt, hevig bloedt, enz. – dan denken we vaak dat dat nu eenmaal is hoe het gaat, en dat we er niets aan kunnen doen. We handelen zo omdat we geloven in de mythe dat er niets te doen valt aan een problematische ongesteldheid. Dat, als je vreselijke ongesteldheid hebt, je daaraan vast zit tot de menopauze, net als je moeder en grootmoeder. Maar dat is niet waar, want je kunt actie ondernemen en je ongesteldheid veranderen. Je hoeft geen passief slachtoffer te zijn van je lot tot ongesteldheid. Er zijn simpele, feitelijke stappen die je kunt nemen en je zult je volgende cyclus al een verschil merken. Ik haal al mijn problemen onderuit met een combinatie van veranderingen in dieet, supplementen en lifestyle hacks.

Naast Alisas onderzoek, kun je ook lezen over OrganicOlivia, die gelooft dat de lever de bron is van symptomen en stoornissen zoals PCOS, endometriose, IBS, eierstokcysten, en depressie, en ze geeft een uitgebreide uitleg over Ki-stagnatie en hoe dit verwant is met je lever.

“Stagnatie en een gebrek aan de juiste energiestroom in de lever is de oorzaak van bijna alle reproductieve, maag- en darmklachten, en zelfs emotionele toestanden. En dankzij Traditionele Chinese Geneeskunde kunnen we allemaal het pad der genezing bewandelen.” – OrganicOlivia

Een aantal ingrediënten die je kunt eten om menstruatiesymptomen te verzachten zijn peterselie, spinazie, boerenkool, broccoli, ananas, bananen en bosbessen.

“Menstruatie werd vroeger gevierd en gezien als een gift, een element van het Heilige vrouwelijke dat gewaardeerd en erkend moest worden. Het is een prachtige vorm van detoxificatie waar alleen vrouwen van kunnen genieten en dit proces laat ons leven geven, een wonder dat alleen mogelijk is dankzij menstruatie.” – Kalee Brown, “Rediscovering The Divine Feminine”

Bewaar voor later op Pinterest:

5 mythes over onze ongesteldheid

5-hoek

Overige artikelen

Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom niemand jouw toekomst kan voorspellen
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Zelfdoding vanuit zielsperspectief
Pijn en liefde in voedsel
Werkt jouw zekerheid nog voor je?
Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes
Je thuis voelen in de onveiligheid van transformatie
De kracht van de maan en wat jij daaraan hebt
De 10 krachtigste volledig natuurlijke ‘antibiotica’ die we kennen