5 Nuttige tips als je kind veel ouder lijkt

Mijn kind is zo wijs, ze gaat geregeld in discussie en weet alles beter. Zij bepaalt thuis graag wat er gebeurt en wil veel ruimte innemen. Het kost mij veel energie. Met andere kinderen gaat het vaak makkelijker. Zij luisteren, zijn volgzaam en doen alles wat ik zeg. Mijn dochter heeft een oude ziel. Steeds meer ouders hebben een kind met een oudere ziel en dat kan pittig zijn.

Onbegrip

Kinderen met een oude ziel zijn inderdaad heel wijs. Toen ik nog klein was, zeiden anderen regelmatig dat ik een wijsneus was en mijn ouders waren niet altijd blij als ik tegen hen in ging en het beter dacht te weten. Mijn omgeving begreep mij niet altijd. Nog steeds loop ik daar tegenaan als ik meer zie of aanvoel dan een ander. En daar hebben de kinderen die ik ontmoet ook mee te maken: onbegrip. Van binnen speelt er heel iets anders dan je aan de buitenkant ziet. Het kind lijkt irritant of bijdehand of stil, saai en teruggetrokken, maar heeft heel veel liefde en wijsheid in zich waar anderen wat aan kunnen hebben. Je kunt leren van deze kinderen, want zij hebben vaak hele goede oplossingen. Als zij maar gehoord en gezien worden.

Impact van een vorig leven

Kinderen met een oude ziel hebben een groter bewustzijn en zien, voelen en weten vaak meer dan hun omgeving op een bepaald vlak. Zij hebben al meerdere levens meegemaakt. Sommige kinderen kunnen al op hele jonge leeftijd zingen of drummen als een volwassen artiest. Een kind dat niet durft te zwemmen is misschien wel verdronken in een vorig leven. Ik ben er zelf achter gekomen met een eenvoudige oefening dat ik een heftig vorig leven had. Tien levens terug. Met een spiegelopstelling ging ik in gedachte naar -10 en stapte uit de lift. Daar stonden in een kamer 10 mannen met een wapen op mij gericht. Ik had een andere mening dan zij hadden en zij wilden mij aanvallen. Daar kwam mijn angst voor sommige mannen dus vandaan en mijn angst van vroeger om mij te uiten. Met systemisch werk tijdens de opleiding Spiegelcoaching heb ik alles verwerkt en losgelaten. Dat ging heel snel, waardoor mijn angst is verdwenen. Het is een soort familieopstelling. Nu voelt het veilig om mezelf te laten horen en zien.

Begrip

Voor kinderen met een oude ziel is het belangrijk dat zij met iemand kunnen praten die hun echt begrijpt. Zelf had ik weinig aan een psycholoog.  Die voelde niet wat ik voelde, had een jongere ziel en zat teveel in haar hoofd, te wetenschappelijk. Jaren later heb ik iemand ontmoet die mij echt begreep. Ik zat helemaal vast en de energie stroomde niet meer. Ik kon niet mezelf zijn, ik was al 3 keer bijna overspannen en had veel verdriet. Zij hielp mij de energie weer te laten stromen en weer lekker in mijn vel te zitten. Ik leerde oefeningen en kon mijn verhaal kwijt. Daarna heb ik meer mensen ontmoet die mij hebben geholpen en die mij echt begrijpen. Bij een lezing over oude zielen vorig jaar wist ik het zeker: “Ik ben hier om kinderen te helpen met een oudere ziel.  Ik herken deze kinderen meteen aan hun grote ogen en de wijze blik”.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Nuttige tips voor kinderen met een oude ziel

Voor ouders die dit herkennen in zichzelf en in hun kind een aantal handige tips. Op deze manier krijg je meer rust, liefde en plezier terug in huis.

1.Verander je mindset
De opvoedstijl “Omdat ik het zeg” werkt bij kinderen met een oude ziel niet.  Zij houden niet van autoritair gedrag. Dit werkt trouwens ook niet bij volwassenen. Het is nu een andere tijd en een nieuwe generatie die recht heeft op uitleg. Het kind heeft een sterke mening en wil. Luister daar als volwassene ook naar, heb respect voor elkaar en ga minder vaak de strijd aan. Dat kost bakken energie en levert niets op. Wij ouders kunnen daar wel wat van leren. Stop met hard opvoeden, luister naar elkaar en laat het goede voorbeeld zien.  Dan krijg je dat ook terug van het kind.

2.Vraag een kind een oplossing

Kinderen met een oude ziel hebben veel wijsheid en weten het vaak ook beter. Zij voelen meer aan dan veel volwassenen en sommigen hebben een vooruitziende blik die weleens kan kloppen. Vraag daarom ook aan het kind naar een oplossing voor een concrete vraag: “Wat wil jij dat wij doen, zodat we het samen gezelliger hebben thuis?” of “Wat heb jij nodig?”. Maak afspraken met elkaar. Ieder gezinslid bedenkt twee afspraken die hij of zij belangrijk vindt om de harmonie te bewaren in huis. Deze afsprakenlijst komt op een zichtbare plek te hangen en daar verwijst iedereen naar.

3.Geef elkaar de ruimte
Alle kinderen met een oudere ziel zijn hoogsensitief. Voor deze kinderen is het belangrijk om af en toe alleen te zijn op hun kamer. Ouders en kinderen hebben beiden ruimte en lucht nodig om te ontspannen en weer op te laden na een drukke dag. Zij voelen veel aan van elkaar. Dat merk je doordat de buik iets naar binnen trekt als ze tegenover elkaar staan. Afschermen door een hand op je navel te leggen kan helpen of stel een roos vanuit de grond voor tussen beiden in. Bewaak je eigen ruimte, hierdoor komen er minder prikkels binnen bij elkaar en ontstaat er minder irritatie.

4.Zeg het met liefde

Deze kinderen voelen veel aan en willen liefde in het gezin. Er zit echt veel liefde in het kind, ook al is het soms irritant of bijdehand en zie je het niet meteen. Kinderen die moeilijk doen hebben het moeilijk. Geef elkaar daarom wat vaker een compliment, een knuffel en probeer positief te communiceren. Toon begrip en empathie, zo krijg je weer een betere verbinding met elkaar.  Deze kinderen kunnen veel in hun hoofd zitten. Sommigen hebben geen goede aardebinding. Zij kunnen meer piekeren en moeilijker in slaap vallen. Wees jezelf zonder masker. Daar prikken deze kinderen namelijk direct doorheen en kunnen  ze van wakker liggen. Vertel waarom je bijvoorbeeld verdrietig of boos bent.  Zij kunnen zich ook heel eenzaam voelen. Doe daarom ook af en toe leuke dingen met het hele gezin. Beter aarden doe je door bijvoorbeeld te dansen, wandelen of yoga.

5.Zoek een coach met een oude ziel
Een coach die ervaring heeft op dit vlak kan ouders laten voelen wat het kind voelt. Doordat je met een opstelling in de energie stapt van het kind gebeuren er bijzondere dingen. Kwartjes vallen. Je weet daarna wat een kind echt nodig heeft. Een kind is de spiegel van het innerlijk kind van de ouders. Hiermee wordt ook meteen duidelijk wat ouders in hun jeugd hebben meegemaakt wat ze nog mogen loslaten. Het kind kan dit onbewust aanvoelen en spiegelen. Misschien was er in een vorig leven wel een andere verbinding of relatie tussen de ouder en het kind. Dat is mogelijk. Een coach met een oudere ziel is ook belangrijk voor kinderen zelf. Iemand die het kind kan helpen om in zijn kracht te staan en bij zichzelf te blijven in een wereld vol onbegrip. Hiermee voorkom je veel problemen zoals verslavingen op latere leeftijd. De oplossing voor een betere band en meer harmonie in het gezin is soms makkelijker dan je denkt.

Ik ben benieuwd wie dit herkent en hoe je omgaat met jouw kind met een oude ziel. Heb jij nog andere tips die voor jullie werken?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

22 REACTIES

 1. Ik herken mezelf heel erg in dit verhaal en heb verrassend genoeg ook grote ogen. Ik ben zelf wel heel benieuwd hoe dit gelinkt is aan iemands zielsleeftijd, ikzelf zie dat verband niet. Bij voorbaat dank voor uw reactie en dit artikel in elk geval. Mvg.

 2. Hey Nienke, Heel mooi artikel. Ik heb heel vaak problemen met mijn oudste dochter. Als baby had ik altijd het gevoel dat ik haar niet begreep. Maar naar mate dat ze ouder werd (ondertussen bijna 8) werd alles wel duidelijker en lijken, net als nu, puzzelstukjes in elkaar te vallen. Ze is heel vaak een spiegelbeeld van mij. Wil me vaak ook niet alleen laten terwijl ik dat wel nodig heb (ik zelf ben herstellende van een burn-out) precies alsof ze mij niet durft alleen te laten. Elke dag is een strijd met haar. Ik betrap mij er ook vaak op dat ik in de relatie met mijn dochter het op mijn manier wil, de alledaagse dingen, en dan plots besef ik dat het niet juist is maar weet ik niet echt hoe het anders moet. Ook op school heeft ze problemen met vriendinnetjes, die haar een ‘baas’ vinden, wat ikzelf heel moeilijk vind om mee om te gaan, want ik weet dat ze goede bedoelingen daarmee heeft. Eigenlijk ben ik soms wel wat ten einde raad. Ik wil het beste voor haar maar ik heb niet altijd evenveel energie om het op een goede manier te doen en haar op de juiste weg te helpen, terwijl ik ook nog volop mezelf en mijn pad aan het ontdekken ben. Groetjes Heidi

  • Het is inderdaad pittig Heidi, en zorg goed voor jezelf. Daar heeft jouw dochter ook veel aan. Verder mag je mij altijd mailen zodat we kunnen kijken hoe jullie snel meer rust krijgen zodat je niet lang meer hoeft te ploeteren. Je hoeft het niet alleen te doen. Liefs Nienke

 3. Geweldig wat een herkenning! Ook de reacties. Bem zelf HSP (misschien oude ziel?) En heb ook de ervaring dat ik mensen kan lezen terwijl ze praten en dan door krijg waar de schoen zou kunnen wringen.

  Onze zoon is zeker een hele oude ziel. Al sinds hij jong was, zegt hij dingen waar mensen verbaad over zijn en ook veel aan hebben. Hij geeft mij ook wel eens ongevraagd advies en slaat steeds de spijker op zijn kop.

 4. Mooi artikel!

  Ik heb zelf een oude ziel en in mijn ondernemerschap heb ik daar nog steeds ‘last’ van tussen alle ‘jongere zielen’. Vroeger had ik er al veel last van aan het thuisfront, ik eiste bijvoorbeeld bij alles een onderbouwde reden wanneer iets niet mocht. Met “omdat ik het zeg” nam ik nooit genoegen, om zo’n reactie kon ik zelfs woest worden. Ook wist ik heel goed waarom mensen op een bepaalde manier reageerden, als ze lelijk deden dan zat ik gelijk te zoeken naar een reden in mijn hoofd en als ik er één vond die paste bij de situatie en persoon, dan had ik achteraf ook altijd gelijk. Dan praat ik over een meisje van onder de 10.

  Het heeft niet altijd voordelen, ik heb een partner van 20 jaar ouder en ik voel mij vaak zijn grootmoeder. In het ondernemen zit ik grotendeels tussen mensen van mijn partners leeftijd. Communiceren met deze groep is ontzettend lastig. Je wordt vaak niet serieus genomen omdat ik “net kom kijken en net uit de luiers ben”, dus ik kan dat allemaal niet weten. Ik ben 31 jaar.

  Maar ik weet het dus wel en vaak ook nog beter. Soms begrijp ik zelf ook niet waar ik bepaalde informatie vandaan haal. Alsof het altijd al in mijn hoofd gezeten heeft.

  Soms lijk ik een huisarts, als mensen tegen mij praten over hoe zij zich voelen, dan vraag ik naar symptomen en dan floept er ineens uit wat het kan zijn. Sommige mensen komen ook bij me terug met een bevestiging van mijn diagnose en kijken mij daar verbijsterd bij aan.

  Soms vind ik het een beetje eng, hoe komt die informatie daar? Hoe kan ik dat in hemelsnaam weten?

  Mensen vertrouwen mij makkelijk, zijn graag bij mij, terwijl ik graag alleen ben. Apart dat ze dat niet aan mij merken. Ik lijk wel een soort moeder.

  Grappig, terwijl ik die laatste zin schrijf herinner ik me dat er 2 weken geleden een meisje (9) naast mij stond, ze keek me best wel doordringend aan en ze vroeg: “ben jij een mama?” ( Ze was bloedserieus aan haar hoofd te zien ) “Nee” antwoorde ik.
  “O, zegt ze, je lijkt er wel op”

  Dat vond ik echt heel erg grappig en leuk om te horen, omdat ik me wel vaak zo voel. Een mama.

  Wellicht een onsamenhangend verhaal. Maar in beknopte samenhangende verhalen schrijven was ik nooit een ster in.

  Bedankt voor het luisteren en wellicht herkent iemand zich hierin.

  Lieve groeten,

  Andrea

  • Dank je wel Andrea. Het heeft voor- en nadelen inderdaad. Je voelt zelf ook aan met wie je het kunt delen. Kinderen zien het meteen. Je kunt bij het ondernemen ook kijken naar een andere doelgroep waar het veel makkelijker gaat met communiceren. Je mag me mailen om het er verder over te hebben.

  • Ik herken me hier volledig in… kunt u me helpen? Ik heb niet zo veel ervaring… velen zeggen dat ze rust bij me vinden. Meestal wil ik me daarna terugtrekken en denk ik bij mezelf; die zuigt me leeg.

   • Je hoeft het niet alleen te doen. Ik kan je helpen. Stuur mij even een mail via mijn website onderaan het artikel. Het komt goed!

 5. Ik vind het een mooi artikel, ik weet dat ik ook een oude ziel heb want ik heb me altijd ouder, wijzer gevoeld. Maar ik zou er graag meer over leren zodat ik meschien begrijp wie ik was en daardoor antwooorden krijg op de vraag waarom ik doe en kan. Messchien kan iemand mij helpen.

 6. Veel volwassenen zijn overtuigd van hun eigen gelijk of een kind nu een oude, jongere of iets jongere ziel is zou uiteindelijk niet zo veeel moeten uitmaken; de volwassenen zouden simpelweg meer moeten ontvankelijk staan voor een mening van iemand anders ook als die ‘iemand anders’ een kind is!

 7. Ook ik heb een kind (nu volwassen) met een oude ziel. Zij was echter een heerlijk kind en ze kreeg van ons alle ruimte om de dingen te doen die ze wilde. Overal mee helpen, zowel met papa als met mij. Vreselijk vond ik het als de schoolvakantie om was en ik moest haar weer missen.
  Het was voor ons als ouders heel duidelijk dat ze nooit thuis zou komen met een knul/man van haar eigen leeftijd, die vond ze altijd zo kinderachtig. Ze was ook altijd verstandig en zoveel wijzer dan kinderen van haar eigen leeftijd. Ze was en is nog steeds een heerlijke dochter!

 8. Wij hebben ook kinderen die een oude ziel zijn en zijn beiden zelf ook oude zielen. Wij hebben vanaf het allereerste begin vooral geleefd en opgevoed vanuit ons gevoel en intuïtie. Dit is een tip voor alle ouders, probeer veel meer te voelen dan te begrijpen en laat je in je reactie ook leiden door je gevoel. Dit is altijd zuiver en puur en je kind voelt dat het oprecht is. In onze westerse cultuur is een overwaardering ontstaan voor ons hoofd en grote onderwaardering van ons hart. We zijn nu op het punt beland dat er nieuw evenwicht nodig is, in elk individu als ook op aarde. Als je dat omarmt en er actief mee aan de slag gaat, gaat je energie weer stromen en en laait het licht op. Er tegen vechten is zinloos en maakt het zwaar. Dit artikel laat ook zien waar dat door komt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in