5 praktische tips om te leven vanuit je hart

Heb je het gevoel dat er meer in je zit? Dat je niet je volle potentieel leeft? Wil jij graag die volgende stap zetten om jouw kennis, jouw passie, jouw visie en jouw ervaring met anderen te delen? Wil je meer leven vanuit je hart in plaats van je hoofd? Maar vind je het lastig om die volgende stap te zetten?

Vaak is het eng om je hart te volgen, te zijn wie jij werkelijk bent, zichtbaar te zijn, helemaal te staan voor jouw visie en jouw ideeën. Elke keer als jij uit je comfortzone wilt treden, de volgende stap wilt zetten of meer zichtbaar wilt zijn, komen je angsten en je twijfels om de hoek kijken. Vragen die je vaak tegenhouden zijn: “Kan ik dit wel?”, “Is er werk voor wat ik écht wil doen?”, “Zitten ze wel op mij te wachten?”, “Verdien ik dan wel genoeg geld?”, “Ik heb het nu toch goed?’’, “Ik heb nu de zekerheid van een vaste baan en een vast inkomen, is het wel verstandig nu een risico te nemen?’’.

Je hart volgen vraagt durf, moed en wilskracht. In dit artikel deel ik een 5 praktische tips die jou helpen om vanuit je hart te leven, je volle potentieel te leven en dit te delen met de wereld

Tip 1: Zet je kwaliteiten in

Je activeert je innerlijke kracht door je kwaliteiten in te zetten. Ze zijn belangrijke richtingaanwijzers om te leven vanuit je hart. Want als jij je kwaliteiten inzet, voel je je blij, dan gaat alles moeiteloos, dan sta je in je kracht, ben je vol zelfvertrouwen en kom je in een flow. Dat geeft energie. Dan leef je vanuit je hart. Als je vaak dingen doet die je niet goed kunt, ga je twijfelen aan jezelf en voel je je niet goed genoeg. Dat kost energie.

Je ontdekt je kwaliteiten door jezelf de volgende vragen te stellen:
1. Waar krijg ik energie van?
2. Waar geven anderen mij complimenten over?
3. Wat kan ik goed en gaat tegelijkertijd moeiteloos?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Begin vandaag met het inzetten van je kwaliteiten. Dit kan overal: thuis, op je werk, in een vereniging. Het maakt niet uit. Als jij je kwaliteiten deelt, dan leef jij vanuit je hart en ervaar je vreugde en voldoening.

Tip 2: Het antwoord zit in je hart, niet in je hoofd

Meestal wil je keuzes maken met je hoofd. Maar in je hoofd zitten je twijfels, je zorgen en je angsten. Als je een keuze moet maken, wees dan even stil. Sluit je ogen. Haal een paar keer diep adem. Leg je hand op je hart en stel jezelf de volgende vragen:

1. Maakt deze keuze mij blij, enthousiast en vrolijk?
2. Ontstaat er door deze keuze meer vrijheid en liefde?
3. Word ik gelukkig als ik deze keuze maak?

Als de antwoorden op deze vragen ‘ja’ zijn voelt het vaak licht en word je enthousiast.

Als de antwoorden ‘nee’ zijn, voelt het vaak beknellend, bezorgd en zwaar.

Durf naar de antwoorden van je hart te luisteren. Je hart weet altijd het juiste antwoord. Begin met eenvoudige keuzes waar niet al teveel van afhangt, zodat je steeds beter de signalen van je lichaam herkent en er steeds meer op kunt vertrouwen.

Ik gebruik deze manier heel vaak. Ik gebruik het voor hele eenvoudige beslissingen, zoals bijvoorbeeld iets kiezen uit een menukaart bij een restaurant maar ook voor ingewikkeldere beslissingen.

Tip 3: Doe dingen waar jij van houdt en die je blij maken

Als je je hart wilt volgen, is het belangrijk contact te maken met de dingen waar jij van houdt, waar jij blij van wordt en die jij belangrijk vindt. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

1. Wat vind ik belangrijk?
2. Waar hou ik van?
3. Wat maakt me blij?

Hierin zitten de antwoorden van jouw hart. Durf hierop te vertrouwen. Onze ziel wil vreugde en geluk, durf hiervoor te kiezen en laat het pad zich aan je ontvouwen in plaats van te voren te ‘bedenken’ hoe het allemaal moet.

4. Laat je verlangen groter zijn dan je angst

Wat we vaak doen, als we nadenken over de volgende stap in ons leven, is dat we al onze aandacht richten op de problemen die we kunnen tegenkomen. Piekeren en doemscenario’s bedenken halen je uit je kracht. Je blijft steeds in hetzelfde cirkeltje ronddraaien zonder dat er een oplossing komt. Dan leef je vanuit je hoofd in plaats vanuit je hart.

Je komt uit deze vicieuze cirkel door jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Wees eens net zo creatief om naast je worst-case-scenario, een best-case-scenario te maken. Stel je voor dat je je hart volgt en wél die volgende stapt maakt. Hoe beïnvloedt dit je leven positief?
  2. Vervang de vraag: ‘Wat als het niet lukt?’ door: ‘Wat als het wél lukt?’
  3. Maak een lijst met al je kwaliteiten, kennis en ervaring. Wat kun je allemaal wel in plaats van te denken aan wat je (nog) niet kunt.

De antwoorden op deze vragen zetten je in je kracht, ze maken je positief en enthousiast. Richt je aandacht hierop, want alles wat je aandacht geeft, groeit, Zo werkt de wet van aantrekkingskracht. Als je je aandacht richt op je droom en je verlangen, dan is dat wat groeit. Als je je aandacht richt op de onmogelijkheden en de belemmeringen, is dat wat groeit. Richt daarom je aandacht op je verlangen, laat je verlangen groter zijn dan je angst.

5. Zet vandaag je grootst mogelijke kleine stap

Dit is één van mijn favoriete uitspraken. Die eerste stap is heel belangrijk om in beweging te komen. Vaak maak je deze eerste stap veel te groot. Je hebt je dromen, je wilt graag je hart volgen en de volgende stap in je leven zetten. Maar vaak weet je helemaal niet hoe je dat moet doen. Want je moet eerst voldoende tijd hebben, eerst voldoende ervaring, eerst voldoende geld, eerst moeten de kinderen groter zijn en zo zijn er altijd wel een aantal bezwaren te noemen waardoor je niet echt in beweging komt. Als je niet in beweging komt, blijven je dromen in de toekomst liggen. Jouw toekomst creëer je door de keuzes die je nu maakt.

Je toekomst begint vandaag!

Zet daarom vandaag je grootst mogelijke kleine stap en maak die stap zo klein dat je hem ook daadwerkelijk zet. Daar ligt de sleutel tot verandering.

Wil je een andere baan? Wat zou je dan willen doen in die andere baan? En wat kun je nu al doen in je huidige baan dat hiervan een uiting is? Wil je meer balans en rust in je leven? Wat geeft jou nu rust en balans? Misschien is een tijdschrift lezen in de tuin jouw grootst mogelijke kleine stap. Wil je mediteren maar heb je geen tijd? Begin dat met een korte meditatie van 3 tot 5 minuten per dag of maak de stap de nog kleiner en start met 3 bewuste ademhalingen.

Het realiseren van jouw droom begint bij het zetten van de eerste stap. Want daarmee leg jij het fundament voor jouw toekomst.

Wat is jouw grootst mogelijke kleine stap?

Zet je stap hieronder in de reacties, zodat je elkaar kunt inspireren, zodat we allemaal vandaag onze grootst mogelijke kleine stap zetten om onze dromen te realiseren.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

  1. Gestopt met vrijwilligerdwerk waar ik nog geld bijleg en waar ik niet wordt geeaardeerd