5 redenen waarom contact met je gevoel zo belangrijk is 

We leven in een kennismaatschappij. Al heel vroeg wordt je geleerd na te denken, te redeneren en te beargumenteren. Daar zijn we dan ook heel erg goed in geworden. Ons hoofd, ons denkvermogen, is enorm goed ontwikkeld. En daar plukken we ook de vruchten van. Maar steeds vaker merken we dat er ook een keerzijde zit aan dit leven vanuit je hoofd. Steeds meer en steeds jongere mensen lopen vast, ik was zelf nog maar 22 toen ik vastliep. Burn-out, depressie en stressgerelateerde klachten zijn eerder regel dan uitzondering. Veel mensen halen onvoldoende voldoening uit het leven. Vragen als “is dit het nou?” of “wat wil ik eigenlijk met mijn leven?” heeft iedereen wel eens aan zichzelf gesteld. En gelukkig is dit ook steeds vaker een moment waarop je beseft dat je onvoldoende contact hebt met je gevoel. Maar waarom moet het eerst misgaan voor we dit beseffen? Het is mijn missie om deze trend om te draaien en bewustwording te brengen voor het te laat is (of voor het nog eens misgaat). Daarom leg ik je graag uit waarom dat contact met je gevoel dan eigenlijk zo belangrijk is. Ik geef je 5 redenen.

  1. Je gevoel geeft je richting

Heel vaak proberen wij met ons hoofd te bedenken wat we willen. Proberen we te bedenken welk werk bij ons past, wat we willen van een partner, hoe we ons leven willen vorm geven etc. We maken lijstjes, doen testjes om er achter te komen welke kwaliteiten we hebben en wat er bij ons past. Maar steeds vaker merken we dat, wanneer we dat doel dan hebben bereikt, het ons niet de voldoening geeft die we hadden verwacht of gehoopt. Hoe komt dat nou? Dat komt doordat je het hebt bedacht met je hoofd. Maar je hoofd is daar niet voor gemaakt. Je gevoel geeft je richting, je hoofd maakt plannen voor hoe je dat doel bereiken kunt. Maar als je de stap van het luisteren naar je gevoel en het bepalen van je richting vanuit je gevoel overslaat, dan is de kans dat het resultaat je voldoening geeft erg klein. Je gevoel geeft aan waar je gelukkig van wordt en waarvan niet. Het is als een innerlijk kompas dat aangeeft of je nog op het juiste pad loopt. En als jij goed contact hebt met je gevoel en weet hoe dat innerlijke kompas werkt, dan is keuzestress of twijfelen verleden tijd. Net als verkeerde keuzes maken en onvoldoende voldoening ervaren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

  1. Je gevoel geeft je grenzen

Burn-out, het is tegenwoordig een uitzondering als je er NIET mee te maken hebt gehad. Hoe kan het nou dat we massaal omvallen? Wordt er dan echt zoveel meer van ons gevraagd ten opzichte van vroeger? Nee, dat is niet het grootste probleem. Het grootste probleem is dat wij geen contact meer hebben met ons lijf en ons gevoel. Ons lijf geeft heel duidelijk aan wat je aankan en wat niet, waar je grenzen liggen. Maar wanneer jij die signalen niet meer voelt of niet meer weet wat ze betekenen en hoe je erop kunt reageren, dan gaat het mis. Dan ga je over je eigen grenzen heen en als je dat maar vaak genoeg en lang genoeg doet, dan val je vanzelf een keer om. Je gevoel geeft heel duidelijk je grenzen aan. Aan jou de taak om ze op te merken en ernaar te luisteren. En dat is de kunst. Een kunst die tegenwoordig steeds minder mensen beheersen. Tijd dus om weer naar ons lijf te gaan leren luisteren, liefst voor het te laat is.

  1. Het zorgt voor rust in je hoofd

Ons denkvermogen is enorm goed ontwikkeld. We zijn intelligenter dan ooit, maar tegelijkertijd hebben we ook meer stress dan ooit. Want denken is leuk, maar waar zit die ‘uitknop’ ook alweer? Een druk hoofd, piekeren, malen, je hoofd niet stil kunnen zetten. Het is de keerzijde van ons talent om te denken en te redeneren. Heel veel mensen verlangen naar rust in hun hoofd. Er zijn honderden boeken over geschreven, cursussen voor gemaakt, tools voor bedacht etc. Maar de kern van het rust vinden in je hoofd ligt ook weer bij het ruimte maken voor je gevoel. Je kunt gaan vechten tegen je gedachten, maar je kunt ook meer ruimte gaan maken om te voelen. Persoonlijk vind ik die laatste effectiever, want wat je aandacht geeft groeit. Dus als jij blijft focussen op “ik wil niet meer piekeren” en “hoe zet ik mijn hoofd stil?”, dan blijft de aandacht bij je hoofd. Terwijl als jij gaat leren meer naar je gevoel te luisteren en je gevoel meer ruimte te geven, dan wordt je hoofd vanzelf rustiger. En die benadering is een stuk positiever en vriendelijker voor jezelf.

  1. Je gevoel maakt jou uniek

Wat wordt er van mij verwacht? Hoe moet ik me gedragen? Wat is de dresscode? Hoe hoort het? Wat moet ik doen? We zijn de hele dag bezig ons aan te passen aan de omgeving en de verwachtingen. Op zich is dat deels ook wel nodig om vreedzaam samen te kunnen leven, maar sommigen van ons zijn hierin wel flink doorgeslagen. Ikzelf vroeger ook. En ik stap nog wel eens in die valkuil, als ik eerlijk ben, maar gelukkig steeds een beetje minder. Want door je constant zo aan te passen verlies je jouw eigen unieke identiteit. Ik wist zelf op een bepaald moment niet eens meer wie ik eigenlijk was. Ik stelde mezelf de vraag: als ik alles wegdenk wat ik doe, presteer en beteken voor anderen, wie ben ik dan nog? Dan kom je weer terug bij je gevoel. Jouw beleving, jouw voorkeuren, jouw mening, jouw visie maken jou tot wie je bent. Ga daar meer ruimte en uiting aan geven (vanuit je gevoel, ga het niet bedenken) en je wordt authentieker. En ja, dat is heel spannend en kwetsbaar, maar het levert je zoveel op! Je wordt er letterlijk een leuker mens door. En wie wil dat nou niet?

5. Je gevoel zorgt ervoor dat je voelt dat je leeft

De mooiste momenten in ons leven zijn die momenten dat je de tijd vergat, dat je los was van alles wat van je verwacht werd, wat je nog moest doen of wat anderen van je denken. Dat zijn de momenten die je bijblijven, wanneer je volledig in het moment bent en alle gevoelens toelaat die er op dat moment zijn. Intens genot, plezier, lachen zonder rem, dansen zonder rem, vrijen zonder rem. Genieten van het moment, genieten van de connectie met de mensen om je heen. De liefde volledig toelaten en voelen. Dat zijn de momenten dat je voelt dat je leeft. En die momenten, daar heeft je hoofd niets mee te maken. Dat is 100% gevoel. Maak daar dus zoveel mogelijk ruimte voor!

Maar hoe dan?

Ik weet nog heel goed van toen ik zelf een wandelend hoofd was, dat ik het verlangen wel voelde om meer contact met mijn gevoel te hebben en er beter naar te luisteren, maar ik wist gewoon echt niet hoe. Waar begin je dan? Voor mij is dat een hele reis geweest. Ik voelde me meer dan eens onbegrepen en had het idee dat ik het wiel opnieuw moest uitvinden. Maar het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, als je maar weet waar te beginnen. En daarom heb ik een praktische cursus gemaakt die voor iedereen die dit herkent, de eerste stap zou moeten zijn. Ik neem je stap voor stap mee naar je gevoel. Ik help je meer rust in je hoofd te krijgen, meer contact met je lijf en je gevoel. En ik leer je luisteren naar je intuïtie. Speciaal voor jou als lezer van Nieuwetijdskind Magazine heb ik een super aanbieding. Je kunt deze cursus nu met 47% korting aanschaffen via deze link.

Mag ik jou begeleiden naar meer contact met je gevoel?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in