manieren om je dag net wat duurzamer te maken

We hoeven niet meer uit te leggen dat duurzaamheid een populair onderwerp is geworden. Maar waarom is het eigenlijk zo populair? En heb jij al gedaan wat je kunt om duurzamer te zijn?

Als iets duurzaam is, dan behoudt het een bepaalde koers of niveau. Omdat we leven in een biologisch systeem, moeten we divers zijn om te kunnen overleven. En om divers te worden en te blijven, moeten we voorkomen dat we natuurlijke bronnen uitputten, om zo de ecologische balans te bewaren.

Hoe doen we dat? We moeten onze grondstoffen slimmer gebruiken, zodat we er zeker van zijn dat onze toekomstige generaties ze ook kunnen gebruiken om van te leven.

Maar op het moment nemen we onze grondstoffen voor lief. Ons drukke leven weerhoudt ons er vaak van om bewust te leven – ten minste, dat is het excuus dat veel van ons gebruiken. En dat is niet zozeer iets slechts, maar het is wel een gewoonte die we moeten erkennen en vervolgens moeten veranderen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Om dit voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om op een fundamenteel niveau te beginnen. Je hoeft heus niet de duurzaamste woning ter wereld te kopen of laten bouwen voordat je het idee hebt dat je je bijdrage hebt geleverd. Er zijn talloze veranderingen die je elke dag kan maken om duurzaamheid te bevorderen.

Hieronder vind je vijf simpele manieren waarop je elke dag weer wat duurzamer kunt zijn.

Zoek naar producten met verpakkingen die je kunt hergebruiken

Verpakking in het algemeen is zo’n beetje het tegenovergestelde van duurzaamheid, maar het is knap lastig om producten te vinden die niet verpakt zijn. Daarom is het beter om te kiezen voor het minste van twee kwaden. Zoek je een product, kies dan voor degene met minder verpakking, of nog beter, ga voor de verpakkingen die je thuis kunt hergebruiken, zoals een glazen pot.

5 simpele manieren om je dag net wat duurzamer te maken

Zet je motor uit!

De motor van je auto laten draaien terwijl je wacht op iemand die even de winkel in ging doet niks goeds voor de planeet. Elke 10 minuten dat je motor uit staat, is een pond aan koolstofdioxide die niet de lucht in wordt gepompt.

Vermijd rietjes

Plastic rietjes zijn natuurlijk de standaard in de drankjeswereld, maar het duurt honderden jaren voordat dat plastic compleet is afgebroken. En ze komen meestal terecht in onze oceanen. Sterker nog, rietjes staan in de top 10 van het Ocean Conservancy duurzaamheidsinstituut van de meest gevonden producten tijdens haar internationale kustschoonmaak.

Let op voedsel waar veel water voor nodig is

Hier denk je misschien niet meteen aan als het gaat over duurzaamheid in je alledaagse leven. Maar dat zou wel moeten! Zo kost het bijvoorbeeld meer dan 340 liter water om één portie Griekse yoghurt te produceren, en een steak van 230 gram is het resultaat van meer dan 3200 liter water! Steeds meer gebieden zijn kwetsbaar voor droge periodes, wat bijvoorbeeld ieder jaar in Californie en recent Australie tot enorme bosbranden leidt, dus het is wel zo eerlijk om onszelf manieren aan te leren om minder water te gebruiken.

Gebruik koud water om je kleding te wassen

Koud water zorgt er niet alleen voor dat je kleding langzamer vervaagt, waardoor je minder snel nieuwe kleding hoeft te kopen, het helpt ook je energieverbruik te reduceren. Over het algemeen worden je dagelijkse wasjes prima schoon met koud water, dankzij technologische vernieuwingen in wasmachines en wasmiddel. Het verwarmen van het water is namelijk waar 90 procent van de energie vandaan komt om je wasmachine te gebruiken, en 12 procent van de elektriciteitsrekening van een doorsnee huishouden. Als de meeste huishoudens hun was op koude temperaturen draaien, kan dit de koolstofdioxide-uitstoot enorm omlaag brengen.

En er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen! Wat doe jij al om duurzamer te leven? Heb je nog tips? Laat ze achter in een reactie!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. Als wij naar de bakker gaan nemen we onze van afgedankte lakens gemaakte broodzakken mee. Als we naar de groenteboer gaan nemen we ook al onze eigen zakken mee. Pindakaas halen we op de fiets in Amsterdam bij de Pindakaaswinkel omdat je daar je oude potjes kan inleveren om ze opnieuw te vullen. Dit zonder statiegeld. In de achtertuin zaaien we onze eigen groente die geen verpakking nodig heeft en geen kilometers in het vliegtuig reist. Boodschappen doen we altijd op de fiets zonder hulpmotor, dan kan je ook mooi voor de deur parkeren en lopen we tegelijkertijd geen bewegingsarmoede op. Vakantie graag op de fiets en zo min mogelijk met de auto of vliegend. Kinderen niet meer dan ons eigen nageslacht omdat ieder mens erbij gigantisch veel sporen achterlaat. Denk hierbij alleen al aan woonruimte. Overal waar een huis verschijnt, verdwijnt CO2 opname. Melk halen we rechtstreeks bij de boer in de eigen flessen. Gas hebben we niet meer en zijn inmiddels all electric en nul op de meter.

  2. Waar blijft het water wat nodig is voor een steak? Een koe plast het water ook weer uit toch?
    Bij biomassa denk ik dat de voeding uit de bodem in de plant komt wat via de centrale in de lucht terecht komt waaruit het weer op de grond komt.
    Is het verbruikte steakwater grondwater wat via het rund uiteindelijk in zee komt waaruit het weer verdampt?
    ps ik ben geen vleeseter hoor meer zelf een koe die hier en daar wat rauwkost plukt en dat gelijk opeet.

    lfs arie

  3. Het allerbelangrijkste recept om duurzaam te leven is tevreden zijn met wat je nu hebt. We leven te veel in een wereld waar we telkens iets nieuws willen wat nog mooie er geavanceerder is.

    • Helemaal mee eens Ton. Ik merk ook dat het gelukkiger maakt als we gaan consuminderen. De valkuil is echter de programmering via de media e.d. om steeds meer te willen, zodat we dan gaan denken dat dit ons gelukkiger maakt. De binnenwereld is echter belangrijker dan de buitenwereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in