nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Een paar weken geleden mocht ik naar de workshop 5 Sleutels om je kind te horen en te zien. Ik schreef er een stuk over, wat je hier kunt lezen.

Deze workshop is voor iedereen die voelt dat opvoeden meer is dan je kind disciplineren en het regels geven. Voor iedereen die in de opvoeding verstrikt kan raken in patronen, maar diep van binnen voelt dat het kind jou eigenlijk is wil duidelijk maken over jezelf.
Prachtige workshop was het!

Geschreven door Anita Willems

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Moeder worden heb ik ervaren als een levensveranderende gebeurtenis; alsof ik zelf opnieuw werd geboren. Vanaf het eerste moment voelde ik niet alleen de verbondenheid, maar ook de verantwoordelijkheid voor hun wording. Wat ik al heel snel besefte was dat ik niet de baas over mijn kinderen was. Een kind is al iets of iemand van zichzelf, ook al is het nog klein en hulpeloos. Nog steeds ervaar ik het als mijn grootste taak als opvoeder: mijn kind(eren) het vertrouwen geven om zichzelf te zijn.

Tegelijk is dat een van de moeilijkste taken en kan ik verstrikt raken in patronen en gewoontes die ik zelf niet plezierig vind. Elke keer dezelfde strijd over wel of niet eten, over op tijd op school komen, over beeldschermtijd, over het borstelen van haar, over het aantrekken van schone kleren.  En geef ik mijn kinderen niet alle ruimte en vertrouwen om zelfstandig naar de speeltuin te gaan? Maar waarom willen ze er alleen naartoe met mij – hun mama? Die patronen en gewoontes in gedrag komen vaak van beide kanten. Als ouders en opvoeders reageren we vaak op steeds dezelfde manier op een manier waarvan we zelf wel voelen dat het niet werkt. We mopperen, worden boos, streng of gaan schreeuwen, maar het levert niets op. Behalve frustratie.

Dat is precies waar de workshop 5 sleutels om je kind te zien en te horen op in gaat; proberen voorbij dat patroon te bewegen. Proberen uit te vinden waar het schuurt en vanaf daar verder te bewegen. Waar juist daar waar de frictie is, is er ruimte voor verandering. Ik ben heel blij dat ik bij de workshop mocht zijn!

Shael E’lani nam mij en nog ca. 35 ouders/opvoeders mee in een dagvullend programma langs de 5 sleutels:

  1. Gelijkwaardigheid.
  2. Erkenning.
  3. Authenticiteit.
  4. Luisteren.
  5. Zie jezelf.
Shael E'lani
Shael E’lani

Shael spreekt met een warme, zachte stem die bijna betoverend klinkt. Wij luisterden in ieder geval geconcentreerd en aandachtig. Met haar warme persoonlijkheid en jarenlange ervaring in kindzorg kan Shael heel goed doorzien waar ouders in de reguliere kindzorg vastlopen of blijven steken. Praktische handreikingen zoals consequent zijn, het goede voorbeeld geven, complimenten geven kunnen nietszeggend worden als je nog steeds met dezelfde issues van doen hebt. Of dat het ene issue vervangen wordt door een nieuwe. Dan blijft het bij losse opvoedtips, maar ontbreekt het een grotere verband.

Deze workshop nodigt je uit om voorbij de praktische handreikingen en opvoedadviezen te kijken. Het laat je nadenken en kijken hoe jij omgaat met je kinderen, zien wat een kind nodig heeft en luisteren naar wat het jou probeert te vertellen. De workshop laat je ook ervaren dat we vaak te snel over gaan naar het oplossen van het probleem.

De eenvoudige meditatieoefeningen tussendoor laten je voelen wat je met je hoofd kan beredeneren.

De 5 sleutels zijn een spirituele, bewustere manier van omgaan met kinderen met als doel een harmonieuzer, rijker contact met het kind. Wat denk ik goed is, is om voorafgaand aan de workshop je een beetje in te lezen over bijvoorbeeld bewust ouderschap. Anders blijf je misschien met het gevoel zitten dat je het allemaal net niet kunt volgen.

Tijdens de workshop keek ik zo eens de groep rond en luisterde naar hun persoonlijke omstandigheden, zo divers, en ik dacht: hier zitten mensen die het even niet weten, maar allemaal de moeite hebben genomen om hier naar toe te reizen en een dag te besteden aan een zoektocht naar hoe het anders kan. Omdat ze dat allemaal ergens van binnen voelen: het moet anders kunnen. Wat iedereen er voor zichzelf ook uit gehaald heeft, dat de intenties er waren is op zich al geweldig. Dat alleen al moet ongetwijfeld gelukkiger kinderen opleveren.

Aanvankelijk vroeg ik me af of ik antwoord had gekregen op de specifieke vraag waar ik mee kwam. Het leek of mijn vraag ter plekke niet zo specifiek meer was, maar dat het een algemenere vraag werd. Wellicht was dat onder invloed van de verhalen van de andere deelnemers, wellicht onder invloed van de woorden van Shael.

In ieder geval duurde het een volle week voordat ik duidelijker voor mezelf kon bepalen wat de workshop mij gebracht had.

Mijn persoonlijke conclusie is dat ik niet alleen het oordeel over mijn kind mag loslaten, maar ook het oordeel over mezelf. Misschien is dat wel de grootste les die je kunt krijgen na deze workshop; dat jij als volwassene ook gezien mag worden voor wie je bent.

vitaal water
vitaal water
vitaal water

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in