In 5 stappen zijn wie je bent

Je staat op een kruispunt in je leven, je bent toe aan de volgende stap, je weet dat er meer in je zit. Je wilt meer zichtbaar zijn op je werk, je wilt een knoop doorhakken in je relatie, je wilt jouw visie, jouw kennis en jouw ervaring delen en je stem laten horen. Maar hoe doe je dat? Hoe stap je uit je comfortzone?

Op dit soort momenten komen er allerlei belemmerende gedachten in je op, die jou tegenhouden je volle potentieel te leven en je hart te volgen. Misschien herken je ze wel:

  • Ben ik wel goed genoeg?
  • Kan ik het wel?
  • Zitten ze wel op mij te wachten?
  • Heb ik wel genoeg te vertellen?
  • Ze gaan mij uitlachen!
  • Het is te onzeker om nu te kiezen voor wat ik écht leuk vind..
  • Durf en mag ik wel succesvol zijn?

Hierdoor durf jij de stap niet te zetten. Je blijft zitten waar je zit, je blijft ja zeggen tegen dingen die je energie kosten of die niet meer bij je passen en je kiest voor zekerheid. Hoewel dit op de korte termijn gemakkelijk lijkt, zeg je nee tegen jezelf. In deze tijd kun je dat niet lang volhouden. Want je hart roept je, je verlangen roept je. Je kunt het niet meer negeren.

5 stappen om te zijn wie je bent

Ik geef je hier 5 stappen om weer te zijn wie je bent. Wie je bent, is nooit weg. Het is altijd in je. Het is soms alleen diep verborgen doordat je je hebt aangepast aan de verwachtingen van anderen of doordat je je beperkende overtuigingen bent gaan geloven. Met deze 5 stappen leer ik jou hoe jij weer een uiting wordt van wie jij werkelijk bent.

Stap 1 Leef je kwaliteiten

Het is heel belangrijk dat je weet wat jouw kwaliteiten zijn. Als jij je kwaliteiten leeft, dan sta je in je kracht. Dan gaan de dingen moeiteloos. Dan ervaar je vreugde en plezier. Als je je kwaliteiten niet gebruikt, voel je je na een dag leeg. Dan heb je het gevoel dat je van alles hebt gedaan zonder dat het echt wat heeft opgeleverd.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

In het Engels worden kwaliteiten ‘gifts’ genoemd. En dat zijn ze ook. Jouw kwaliteiten zijn jouw geschenken. Ze zijn een geschenk aan jezelf, omdat je plezier beleeft aan het inzetten van je kwaliteiten. En ze zijn een geschenk aan de wereld. Want als jij je kwaliteiten leeft en inzet, maak jij op jouw unieke manier de wereld mooier. Dat is jouw bijdrage aan de wereld. Dus zet je kwaliteiten in. Daar zijn ze voor bedoeld.In 5 stappen zijn wie je bent

Je herkent je kwaliteiten doordat ze je energie geven. Het zijn de momenten dat je in een flow zit. En het zijn de dingen waar anderen jou om bewonderen, al vind je ze zelf heel gewoon. Het zijn die taken die je er altijd er wel even bij doet, gewoon omdat ze je leuk vindt.

Stap 2 Volg je intuïtie

Als je jouw levensweg wil bewandelen is het heel belangrijk om je intuïtie te volgen. Je intuïtie is jouw innerlijke kompas en het wijst je altijd de goede weg. Je intuïtie is een innerlijk weten dat slechts 3 seconden duurt. Dan komt er alweer een gedachte die het pure gevoel rationaliseert of wegredeneert.

Als je in contact staat met je intuïtie, neem je altijd de juiste beslissing. Je komt weer in contact met je intuïtie door stil te worden. Aandacht te besteden aan het hier en nu. Door helemaal te kijken naar wat er nu is, wat je nu kunt doen, laat je voor een moment het verleden en de toekomst los. Want deze zorgen voor je angsten en je twijfels. Vanuit het nu spreekt je intuïtie. Ik noem mijn intuïtie mijn innerlijke mentor. Zij wijst mij altijd de juiste richting, zij zorgt ervoor dat ik ingevingen krijg. De kunst is om naar deze ingevingen te luisteren én te handelen. Zie daarvoor ook stap 4: je angsten overwinnen.

Stap 3: Bewust-zijn en Bewust-leven

Eén van de manieren om bewust te zijn is weer contact maken met wat écht belangrijk voor je is. Wat zijn je belangrijke waarden? Wat inspireert je? Waar hou je van? Als jij elke dag aandacht geeft aan de dingen en de mensen die écht belangrijk voor je zijn, dan krijgt je leven steeds meer betekenis, ervaar je meer vreugde, plezier en moeiteloosheid.

Mijn lijfspreuk is: Be the change in the world you want to see. Wees zelf de verandering in de wereld die jij wilt zien. Dit leef ik elke dag, ik doe hier elke dag mijn best voor. Want ik geloof oprecht dat wanneer iedereen dit echt zou doen, er vrede kan ontstaan. Dan ontstaat hemel op aarde. Dat bekent niet dat het mij altijd lukt. En dat geeft helemaal niet. Het gaat erom dat je je hiervoor inzet. Je best doet. Het belangrijk maakt. Je kunt altijd weer opnieuw beginnen.

Bewust-zijn en bewust-leven is altijd een keuze. Een keuze die je steeds opnieuw maakt. Het is daarom belangrijk dat je je blijft ontwikkelen op vier niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Alle niveaus zijn hierbij van belang. Je hebt ze allemaal nodig om in balans te zijn en te blijven.

Goed voor je lichaam zorgen

Op fysiek niveau is het belangrijk goed voor je lichaam te zorgen, voldoende te bewegen, gezond te eten en voldoende rust te nemen. Op emotioneel niveau is het belangrijk dat je de ander niet de schuld geeft van je emoties, maar dat je hier zelf de verantwoordelijkheid voor neemt. Dat je inziet dat jouw emoties jouw signalen zijn of iets wel of niet goed voor je is, dat je hier bewust naar handelt en dit niet bij de ander legt. Op mentaal niveau is het belangrijk dat je je bewust bent van jouw gedachtepatronen en dat je je niet meer laat leiden door negatieve en beperkende gedachtes. Dat je leert je belemmerende gedachtes te transformeren. Dat je bewuste intenties neerzet en bewust aandacht geeft aan je bekrachtigende overtuigingen. Op spiritueel niveau is het belangrijk dat jij je waarom leeft, dat je je hart volgt en je afstemt op het veld. Dat je in contact staat met jezelf, de ander en de wereld om je heen.

Stap 4: Je angsten overwinnen

Om werkelijk jezelf te zijn, een expressie te zijn van wie jij werkelijk bent heb je moed nodig. Elke keer als jij zichtbaar wilt zijn, jouw stem wil laten horen, je hart wilt volgen, komen je angsten, je belemmerende overtuigingen en je innerlijke criticus om de hoek kijken. Dat blijft. Je innerlijke criticus gaat nooit weg. Ik spreek uit ervaring. En dat hoeft ook niet. Want je innerlijke criticus wil jou beschermen. Als je tegen je innerlijke criticus gaat vechten of je vindt dat hij weg moet, dan verlies je altijd. De kunst is je innerlijke criticus niet meer leidend te laten zijn. Laat je verlangen leidend zijn. Laat je intuïtie jouw leidraad zijn. Je hoeft niet naar je innerlijke criticus te luisteren. Het is slechts een mening, slechts één manier om naar de toekomst te kijken.

In plaats van te luisteren naar alle risico’s en gevaren die je loopt als je je hart volgt, kun je je ook richten op de dingen die het je gaat opleveren als je je hart volgt. Maak eens een best-case-scenario in plaats van een worst-case-scenario.

Focus je op wat is goed gegaan

In plaats van te letten op wat er ooit is misgegaan en wat er in de toekomst mis kan gaan, let je juist op de dingen in je leven die wel goed zijn gegaan. Maak een lijst van alle momenten waarop je een sprong in het onbekende hebt gemaakt, dat je een stap hebt gezet die moeilijk voor je was, die knoop hebt doorgehakt, succesvol bent geweest. Kijk niet naar de problemen die je hebt gehad, maar kijk juist naar het moment waarop je ze hebt opgelost. Dat geldt ook voor je fouten. Van elke fout heb je iets geleerd. Dus kijk niet naar je fouten, maar hoe jij er wijzer van bent geworden. En schrijf op je lijst de dingen die je wel kunt, je kwaliteiten en de ervaring die jij in al die jaren hebt opgedaan.

En ga eens na wat er gebeurt als je níet je hart volgt. Een hele leuke vraag die je jezelf kunt stellen is dit: stel je voor dat mijn leven over vijf jaar precies hetzelfde is als nu, hoe voel ik mij dan? Is dit wat ik dan echt wil? Als het antwoord nee is, richt je dan op je verlangen. Laat je verlangen groter zijn dan je angst. Kijk je angsten aan. Stap in je kracht en maak je angsten duidelijk dat je prima in staat bent om alle problemen die je mogelijk tegen komt op te lossen. Jij kunt het aan.

Stap 5: Actie

Als je weet wie je bent en wat je wilt dan is het heel belangrijk om te doen wat je wilt. Vaak blijven dromen je dromen en neem je niet echt de stap om actie te ondernemen. Het is heel belangrijk om te doen. Natuurlijk kom je juist bij het doen je angsten tegen. Maar die kun je overwinnen. Zolang je angsten niet echt levensbedreigend zijn, kun je ze aan. Angsten zijn meestal mentale denkbeelden die niets met de realiteit te maken hebben. Het mooie is zelfs, dat door te doen je angsten vanzelf verdwijnen. Meestal maken we onze eerste stap veel te groot. Dan kunnen angsten, zorgen en twijfels je tegenhouden.

Maak daarom je eerste stap zo realistisch en zo klein mogelijk. Als het jouw droom is een eigen bedrijf te starten als coach, je wilt meer vrijheid, een andere baan of juist stoppen met werken of je wilt meer tijd besteden aan je gezin, welke stap kun je dan nu zetten om die droom waar te maken. Wat is jouw grootst mogelijke kleine stap om dat te realiseren. Als er bij een stap dingen boven komen als: ben ik wel goed genoeg, ik heb hier geen tijd of geld voor, kan ik het wel, dan is de stap nog te groot. Maak hem dan nog kleiner, net zo lang, totdat hij klein genoeg is om te doen. En doe het dan! Want daarmee zet je een beweging in gang.

Wet van aantrekkingskracht

Zolang jij aandacht blijft geven aan de dingen waardoor het niet mogelijk is om je hart te volgen gebeurt er niets. Sterker nog, door de wet van aantrekkingskracht wordt het steeds moeilijker om je dromen waar te maken. Want je trekt alleen maar meer onmogelijkheden aan. Zodra jij jouw grootst mogelijke kleine stap hebt gezet, heb je iets gedaan. En zet dan de volgende grootst mogelijke kleine stap., en de volgende., en de volgende. Je zult dan merken dat de mogelijkheden naar je toe stromen. Zo werkt de law of attraction. Jij zet de beweging in gang en het universum antwoordt. Niet andersom. Door elke keer jouw grootst mogelijke kleine stap te zetten krijg je meer vertrouwen, creëer je nieuwe mogelijkheden en komt jouw droom steeds dichter bij.

Probeer het maar eens uit.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap