HSP en piekeren

Ik blijf maar piekeren, ik kom er gewoon niet uit. Ik draai rondjes in mijn hoofd en kom steeds weer bij dezelfde piekergedachten uit. Alleen zijn de gedachten iedere keer net iets rampzaliger dan tijdens het rondje piekeren daarvoor.

Kort en bondig piekeren, hoe doe je dat?

Het is ongelooflijk hoe sterk piekeren werkt. Hoe het je gedachten beïnvloedt, je stemming en de hele invulling van je dag. Want als je eenmaal begint met piekeren is het vaak moeilijk om dit kort en bondig te doen. Zeg maar, nuttig en oplossingsgericht in een kwartiertje tijd…

Nee, piekeren werkt anders, slinkser dan jij denkt. Het begint met ergen over nadenken, iets kleins. iets, waarvan je even niet weet hoe je daarmee om moet gaan. Die gedachte komt af en toe naar voren, op een totaal onhandig moment. Bijvoorbeeld als je wilt slapen, ontspannen op de bank tv wilt kijken, of tijdens je werk als je eigenlijk geconcentreerd iets heel anders moet doen. Die gedachte krijgt het voor elkaar om steeds vaker tevoorschijn te komen, net zo vaak tot je er niet meer omheen kan. Het piekeren is een feit!

Wie is de baas over mijn gedachten?

Piekeren zorgt ervoor dat ik verlam, bijna letterlijk. Ik kan niet meer goed functioneren en blijf maar malen in mijn hoofd. Ik vergeet dat ik nog een lijf heb, en ben alleen nog maar een hoofd. Het is alsof ik ben verdwaald in de mist.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het duurt even voordat ik het door heb. Dat ik verlam door het eindeloos malen in mijn hoofd. Ik weet dat ik dit moet doorbreken, iets moet doen om weer ‘de baas te zijn’. De baas over mijn eigen gedachten en stemmingen die ik creëer.  Maar dit kost soms heel veel moeite, alsof er lood in mijn schoenen zit.

Maar toch zet ik door. De ene keer sneller dan de andere keer. Soms duurt het een halve dag en soms wel een week. Maar er komt een moment dat je doorhebt wat je aan het doen bent. Dat moment geeft jou een keuze. Ga je door met piekeren en blijf je verdwaald in de mist? Of kies je ervoor te handelen, ondanks het lood dat in je schoenen zit?

Een oplossing voor je gedachten is er niet direct. Anders had je deze al gevonden. Maar door het piekeren blijf je hangen in je hoofd. En ook al zit daar veel kennis, je wijsheid blijft vaak verstopt. Verstopt achter al dat gepieker en wachtend tot jij luistert naar je hart.

5 tips om het piekeren te doorbreken

Maar hoe kom je uit de mist gewandeld? Hoe doorbreek je het piekeren, als je het tot kunst hebt verheven?

  1. Het feit dat je op een gegeven moment doorhebt dat je piekert is al een belangrijke stap. Je ziet wat je doet en je ziet dus dat je piekert. Je hebt nu een keuze om te handelen, Ga je iets doen om het piekeren te doorbreken of blijf je doorgaan? De beslissing is aan jou.
  2. Bewegen! Niet van bank naar bed, maar naar buiten. Op de fiets, aan de wandel, rennend, of toch binnen, dansend op je lievelingsmuziek. Het letterlijk bewegen helpt om het verlammende gevoel van piekeren te doorbreken. Makkelijk is het vaak niet, maar zet een eerste stap! Al is het er maar 1 (richting afstandsbediening voor het opzetten van goede muziek).
  3. Geef jezelf een schouderklopje. De eerste en moeilijkste stap heb je namelijk net gezet. Het piekeren is nog niet opgelost maar het begin is gemaakt. Goed gedaan!
  4. Probeer te ontdekken wat jou verder uit de piekerstand brengt. Het liefste zoek je dit uit voordat je hierin zit! Zodat je het kan inzetten wanneer het nodig is. Voor mij werkt schrijven bijvoorbeeld goed. Gedachten van mij afschrijven zonder dat het een mooi verhaal hoeft te zijn. Gewoon schrijven, zin na zin, iedere regel gevuld. Twee keer raden wat ik dus voor dit schrijven aan het doen was….juist, piekeren!
  5. Wees niet te hard voor jezelf. Het is een cliché maar daardoor nog waardevoller. Je weet dit eigenlijk wel maar loopt er waarschijnlijk snel aan voorbij. Eindeloos piekeren ben je vaak gewend, hoe vervelend ook. Zet stap voor stap en lukt het niet dan is dat ook ok. Je bewust zijn van je gepieker geeft je steeds weer de kans om er iets aan te doen.
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in