ik hou van jou

Dankzij een van de meest lucratieve (door de commercie bedachte) feestdagen, zijn velen van ons bereid wat dieper in de buidel te tasten om onze wederhelft genegenheid te tonen.

Restaurants zitten volgeboekt, bloemenzaken staan figuurlijk bol van de bestellingen en juweliers werken over, allemaal om de vraag van Valentijnsdag aan te kunnen.

Maar liever dan me te richten op de geschenken, wil ik me focussen op een zin die wereldwijd synoniem is aan 14 februari. Die zin is natuurlijk “ik hou van jou”, vier simpele woordjes die veel betekenis in zich kunnen dragen en de hoeksteen zijn van zo veel van ons schijnbare geluk.

Hoe mooi ik deze zin ook vind, ik heb persoonlijk niet het gevoel dat dit het belangrijkste is om te zeggen tegen je wederhelft. Hier zijn vijf andere zinnen die misschien nog wel belangrijker zijn dan “ik hou van jou”.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

1.“Ik gun je succes”.

Dit mag dan wel simpel klinken, maar de waarheid is dat er meer jaloezie in de wereld is dan velen zouden willen toegeven. Hoeveel van ons kunnen eerlijk zeggen dat we het onze wederhelft gunnen al zijn/haar doelen te behalen ook al zou dat ten koste gaan van de tijd die ze met ons hebben. Wat als je de persoonlijke voordelen die je zou kunnen genieten als je partner hierin slaagt even aan de kant zet? Zou je ze dan nog steeds zo zeer dat succes gunnen? Oprecht het beste voor een ander willen, ook al is het ten koste van jezelf, kan lastig zijn. Maar het zou nou juist precies de basis kunnen zijn voor een “power koppel” relatie.

2.“Het verleden is het verleden”.

We maken allemaal fouten, zeggen en doen domme dingen. In sommige gevallen moet je hierdoor iemand uit je leven verwijderen, maar in de gevallen waarbij dat niet zo is, is het beter om deze zaken in het verleden te laten. Kies ervoor om in het moment te leven met je partner en vertrouw erop dat je emotionele intelligentie reageert als er iets niet klopt, zonder altijd je trauma’s uit het verleden mee te slepen.

3. “Ik hou van mij”.

Volgens mij ligt het ware geheim van een goede relatie in beide personen die volledig van zichzelf kunnen houden om wie ze zijn. En ik heb het hier niet over oppervlakkig zelfvertrouwen, maar een oprechte acceptatie van wie ze lichamelijk, mentaal en spiritueel zijn. Werk aan de relatie met jezelf en de relatie met anderen zal veranderen, omdat jou eigenwaarde niet langer afhangt van hun goedkeuring.

4. “Wij kunnen dit”.

Er schuilt een grote kracht in samenwerking en het is fascinerend om stellen te zien die samen doelen behalen en obstakels overwinnen. Of het nou gaat om sparen voor een reis, samen een bedrijf beginnen of door een lastige situatie komen, er zijn weinig dingen zo bekrachtigend als waarlijk vertrouwen.

5. “Dankjewel”.

Gezien de frequentie waarmee men elke dag “dankjewel” zegt, zelfs voor iets kleins als iemand die een deur voor je open houdt, lijkt onze partner bedanken een overbodig gebaar. Maar het is bijzonder krachtig als deze uitspraak oprecht gemeend en gevoeld wordt, in plaats van op de automatische piloot uitgesproken. Ik heb het over oprechte dankbaarheid voor de vriendschap en steun van deze persoon. En voor de ervaringen en uitdagingen die je samen hebt gedeeld, die je hebben geholpen (en nog steeds helpen) te zijn wie je vandaag bent. Dit alles is wat “ ik hou van jou” voor mij werkelijk betekent.

Wat vind jij van deze 5 zinnen? Ben je het er mee eens of juist niet? Laat het weten in een reactie.

Bewaar voor later op Pinterest:

5 zinnen die waardevoller zijn dan “ik hou van jou”.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

11 REACTIES

 1. Houden van jezelf dan lukt dit zekers met iemand anders zowel vrienden en partner (s) . Men ziet zovele koppels samen en toch alleen zijnde , spijtig, liefde is toch zo mooi . Partner 2 jaar geleden overleden, wij hebben ook onze zware jaren gekend, het was een tweede huwelijk , een zware bagage in zijn rugzak maar door zijn inzet en liefde heb ik het mee helpen dragen. Bijna elke dag het zinnetje 'ik hou van jou ' zo 'n 33 jaar lang. Nu mis ik dit enorm. Zoals Remco schrijft 'liefde is een werkwoord ' , niets lukt zomaar, elke dag opnieuw en opnieuw. Celest

 2. Het is allemaal waar en heel simpel op papier maar in werkelijkheid vind ik het heel wat moeilijker, wij kunnen elkaar niet uitstaan en toch niet missen, maar we kunnen er ook niet over praten en dat is heel moeilijk. Ik zoek sterkte in mijn geloof en wil van geen scheiding weten maar gelukkig zijn is wat anders dan leven met een egoïst die nog nooit iets verkeerd heeft gedaan. Ik dank ons Heer elke dag en vraag om zijn steun om het vol te houden. Wij zijn zeventigers en er zit nog een oude traditie in onze opvoeding.
  Groetjes.

 3. Voor mij zijn bovenstaande waarden allemaal logisch. Het gaat ook om het accepteren van elkaars verschillen en de ander kunnen laten. Verder altijd zeggen wat je eerste gevoel is en daarbij geen rekening houden met elkaars gevoelens of onzekerheden. Praten omdat je iets wilt delen en niet praten omdat het moet en het anders stil is. Ik heb een fijne relatie waarbij het spirituele, fysieke en het waarachtig elkaar zien en bejegenen aanwezig zijn. Daarbij heb ik haar niet nodig maar heb ik haar nodig omdat ik dat wil. In onze relatie is geen moeten maar alleen maar willen. Wat jezelf wilt en wat je samen wilt en daar komt bij dat dingen helemaal niet hoeven te lukken.
  Ik geloof dat je het simpel moet houden en een relatie moet aangaan om het beste uit elkaar te halen en misschien ook wel het slechtste. Ik vind dat ik haar niet moet tegenhouden als ze iets zou missen maar dat ze vooral moet gaan kijken wat dat dan is. Kortom, liefde is een werkwoord.

  • Wat mooi, Remco! Ik heb nog nooit een langdurige relatie gehad ( ik vond het onder andere belangrijker eerst aan mezelf te werken en mezelf goed te leren kennen voordat ik in een relatie zou kunnen stappen). Wel heb ik me, zeker de laatste jaren, steeds voorgehouden, dat dat dan zou moeten zijn onder de voorwaarden zoals jij die hier beschrijft. Ik realiseer me ook dat dat helemaal niet makkelijk is en je jezelf onderweg waarschijnlijk nog regelmatig tegen komt, maar voor mij zou een relatie ook zo moeten zijn: elkaar echt vrij laten, echt liefhebben, verbonden zijn en toch niet leunen op de ander. Volgens mij is het niet makkelijk, maar ongetwijfeld de moeite waard! Ik wens jullie veel geluk!

 4. Ik had zo'n relatie, gegroeid in meer dan 35 jaar samen. Ik zag alleen soms wat tegen de toekomst op. Maar ons laatste weekend met z'n tweeën, veel gewandeld, veel gepraat, veel plezier gehad, kreeg ik volkomen vertrouwen in onze toekomst. Ik voelde en wist dat het goed was. Een dag later overleed hij, zomaar. Al onze plannen weg, onze toekomst weg en van mij weinig meer over. Dag voor dag, stap voor stap probeer ik weer te gaan 'leven', maar hoe, dat is vooralsnog een grote vraag…

  • ""veel plezier gehad, kreeg ik volkomen vertrouwen in onze toekomst.""
   Hij heeft je ook vertrouwen daardoor in jouw toekomst gegeven

 5. Mijn man en ik zijn al 40 jaar samen en nog steeds heel erg blij met elkaar. We lopen hand in hand te wandelen, met de hand tussen ons in 🙂
  Ik heb onze relatie getoetst aan de zinnen die je schrijft, en ja, bij ons is dat allemaal echt wel het geval! En dan houden van jezelf, dat doet me toch zo denken aan dat liedje van Harry Jekkers: 'ik hou van mij'. Luister er maar eens goed naar!
  Liefs, Annemarie

 6. Ja allemaal goed, maar ik had 25 jaar een vrouw die het door haar aard en opvoeding te moeilijk vond om meer dan 1maal per jaar te zeggen dat ze van me hield. En dat wil je als geliefde die zo zyn best doet toch ook ietwat vaker horen.
  Maar het hangt allemaal samen met elkaar. Iemand die de bovenste 5 zinnen in het artikel naleeft, zal ook makkelijker Ik Hou Van Je uit zijn keel kunnen krijgen.
  Helaas worden we niet allemaal met hetzelfde vermogen aan verbondenheid geboren en opgevoed. De ene leeft meer zijn/haar vrijheid achterna binnens en buitenshuis dan de ander. Lag je geluksvoorkeur niet in je DNA al?, geluksvoorkeurgenen enzo. Een niet-aanhankelijke/onveilige opvoeding erover heen is dubbele pech, en hoppa we hebben weer iemand die niet goed genoeg kan/wil liefhebben.
  25jaar strijd over verbondenheid brak ons uiteindelijk toch op zodoende.

  Lieve groet,
  Jan.

 7. Ja hier kan ik mij in vinden, mooie zinnen.
  En belangrijk in het leven.
  Ik hou van mij , ja die houden wij er in.
  Dat doen echt weinig mensen, ik praat veel met mensen
  en het valt mij echt op, hoe weinig ze om zichzelf geven.
  Eerst van jezelf houden heb ik altijd geleerd , en dan pas van een ander.
  Hoe kan je anders een ander helpen, als je niks om jezelf geeft.
  Ik eindig daarom met ( dankjewel ) voor dit waardevolle artikel.
  Liefs ❤️Jannie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in