Home Spiritualiteit 50 jaar onderzoek in bijna-doodervaringen suggereert bestaan van de ‘ziel’

50 jaar onderzoek in bijna-doodervaringen suggereert bestaan van de ‘ziel’

50 jaar onderzoek in bijna-doodervaringen

Samengevat: 50 jaar aan wetenschappelijk onderzoek naar bijna-doodervaringen wordt hieronder besproken. Uit het onderzoek blijkt dat bewustzijn, of de ziel, of in ieder geval íets bewust blijft na de ‘dood’.

Om over na te denken: bewijs van gevoelige en prikkelbare onderwerpen in de wetenschap zijn altijd al weggeschoven en belachelijk gemaakt. Hoe komt het dat ontdekkingen uitgelachen worden of verstopt worden, hoe sterk het bewijs ook is? Is onze blik zo nauw?

Nikola Tesla zei ooit: ‘Zodra de wetenschap begint met het bestuderen van niet-fysieke fenomenen, zal het meer vooruitgang maken in tien jaar dan in alle voorgaande eeuwen van haar bestaan bij elkaar.’

Spoelen we door naar vandaag, dan zien we nu honderden wereldberoemde wetenschappers die ‘immateriële’ wetenschap beoefenen. Sinds de geboorte van de kwantumfysica staan de mysteriën van het bewustzijn voorop in wetenschappelijk onderzoek. Tegenwoordig weten we dat het bewustzijn op meerdere manieren een essentiële rol speelt als we het hebben over het waarnemen van wat we onze fysieke, materiële wereld noemen.

De meeste oprichters van de wetenschap, met name van de natuurkunde, waren allemaal spirituele mystici. Max Planck, de uitvinder van de kwantumtheorie, zag het bewustzijn als ‘fundament’ en materie als ‘afgeleide van bewustzijn’. Hij zei dat ‘we niet voorbij het bewustzijn kunnen kijken. Alles waar we het over hebben, alles dat we erkennen als bestaand, voorondersteld bewustzijn’.

Eugene Wigner, natuurkundige en wiskundige, zei de wereld dat ‘het niet mogelijk was om de wetten van de kwantumfysica te formuleren op een volledig consistente manier, tenzij we naar het bewustzijn verwezen’.

En ondanks dat alles, verzet men zich nog tegen de nieuwe ontdekkingen uit de immateriële wetenschap, met name als het aankomt op onderwerpen die vallen onder de parapsychologie, zoals telepathie, op afstand meekijken (dat 25 jaar door de Amerikaanse overheid werd gebruikt voor inlichtingen), bijna-doodervaringen en nog veel meer.

Hieronder vind je een video van de natuurkundige Russell Targ, die in dienst was van de CIA, waarin hij alles vertelt wat hij weet over buitenzintuiglijke waarneming.

“Ondanks het ongeëvenaarde empirische succes van de kwantumtheorie, wordt alleen al de suggestie dat het een letterlijke beschrijving van de natuur zou zijn, begroet met cynisme, onbegrip en zelfs woede.” – T. Folger, “Quantum Shmantum”; Discover 22:37-43, 2001)

Dat is waarschijnlijk precies waarom zo veel wetenschappers samenkomen om men bewust te maken en om een aantal belangrijke aspecten van immateriële wetenschap te benadrukken.

Bijna-doodervaringen zijn zo’n gebied van onderzoek binnen de parapsychologie en immateriële wetenschap. Wat gebeurt er wanneer we sterven? Overleeft een deel van ons de dood? Een immaterieel aspect misschien, zoals het bewustzijn? Ontstaat bewustzijn in het brein, of is het brein slechts een ontvanger?

Het is al eeuwen een discussiepunt in de filosofie en theologie, en sinds de 20e eeuw is het onderdeel van wetenschappelijk onderzoek. Eén van de initiatiefnemers op dit gebied was Ian Stevenson, Hoofd Afdeling Psychiatrie aan de University of Virginia. In 1967 richtte hij een onderzoeksteam op binnen zijn afdeling om te onderzoeken of iets van de menselijke persoonlijkheid de dood overleeft.

Zijn team onderzocht honderden kinderen die beweerden hun vorige levens nog te herinneren. Een groot aantal van deze kinderen konden opmerkelijk veel details geven over hun vorige levens, en in sommige gevallen zelfs beschrijven hoe ze stierven, waar hun nog levende toenmalige familieleden woonden en andere details die ze anders onmogelijk hadden kunnen weten.

Hieronder staat een video van Dr. Bruce Greyson op een conferentie van de Verenigde Naties. Hij wordt gezien als één van de oprichters van bijna-doodsonderzoek. Hij is professor emeritus in de psychiatrie en neurogedragswetenschappen. In de video beschrijft hij gedocumenteerde gevallen van individuen die klinisch dood waren verklaard (ze hadden geen hersenactiviteit meer), maar die tegelijkertijd alles meekregen wat er met ze gebeurde op de operatietafel. Hij vertelt dat er heel veel van dit soort gevallen zijn geweest, waarbij individuen dingen konden vertellen die ze onmogelijk hadden kunnen weten.

Consciousness Without Brain Activity: Near Death Experiences - Dr. Bruce Greyson

Een andere belangrijke bewering van Dr. Greyson stelt dat dit type onderzoek wordt ontmoedigd door onze neiging om wetenschap als iets materialistisch te zien. ‘Eerst zien, dan geloven’ is het motto van de wetenschappelijke gemeenschap. Het is spijtig dat iets meteen als onzin wordt verklaard, alleen maar omdat we het niet uit kunnen leggen binnen een materieel stelsel. Alleen al het feit dat ‘bewustzijn’ zelf een niet-fysiek ‘ding’ is, is voor sommige wetenschappers al verontrustend, en omdat het immaterieel is, geloven ze dat het niet bestudeerd kan worden.

De video hieronder bevat een lezing, gegeven door de Afdeling van Waarnemingsonderzoek van de University of Virginia.

Is There Life after Death? Fifty Years of Research at UVA

Uit grote onderzoeken blijkt dat een aanzienlijke hoeveelheid mensen die klinisch dood zijn geweest, een bepaald soort ‘bewustzijn’ ervoeren in dat moment. Zo kon een 57-jarige man, die ‘dood’ was verklaard en compleet bewusteloos was, zonder waarneembare biologische activiteit, zich het hele proces van zijn reanimatie herinneren.

Het is wellicht ook interessant dat erkend meester in de hypnotherapie, Michael Newton, een techniek ontwikkeld heeft waarmee zijn cliënten terug in de tijd gaan om herinneringen op te halen uit hun vorige levens. In de periode dat hij deze techniek toepaste, stuitte hij op een enorm belangrijke ontdekking. Het lukte hem om de zielen terug te brengen naar de plek waar ze verblijven tussen de verschillende levens in.  Een grote meerderheid van 7.000 ‘terugvallende zielen’ had haast eng veel herinneringen van een plek, die door veel van hen ‘thuis’ werd genoemd.

De bewijzen voor het bestaan van werelden voorbij onze huidige, gaan veel verder dan dit onderwerp, dit artikel en de onderzoeken die ik hier aanhaal.

Een nieuwe, grensverleggende documentaire over post-materiële wetenschap

Al in 1999 publiceerde Jessica Utts, professor in de statistiek, een artikel waaruit blijkt dat parapsychologische experimenten tot vele beter resultaten kwamen bij het voorkomen van hartaanvallen dan een dagelijkse dosis aspirine. Utts toonde aan dat deze resultaten ook beter waren dan het onderzoek achter een hele reeks andere medicijnen.

Deze nieuwe documentaire, ‘Expanding Reality’, kun je hier aanschaffen.

Expanding Reality gaat over het opkomende post-materiële paradigma en de volgende grote wetenschappelijke revolutie. Waarom dit belangrijk is? Omdat dit paradigma ingrijpende implicaties heeft. Het zal de wereld opnieuw betoveren en onze visie van onszelf op een diepgaande manier veranderen. Het geeft ons onze waardigheid en kracht als mensen weer terug. Het post-materiële paradigma stimuleert ook positieve waarden, zoals compassie, respect, zorg, liefde en vrede, omdat het ons laat inzien dat de grenzen tussen het zelf en de ander niet waterdicht zijn. Op die manier promoot dit paradigma een bewustzijn van de diepe connecties tussen onszelf en de Natuur als geheel. Zo kan het model van de realiteit uit het post-materiële paradigma de mensheid helpen om een duurzame beschaving te creëren, en om zich te ontplooien.” – Mario Beauregard, PhD, University of Arizona

De makers van Expanding Reality hebben al hun middelen ingezet om de documentaire de wereld in te krijgen. Laat je steun zien door de film hier te kopen. Je zult er geen spijt van krijgen.

De les

De les hier is om het bestaande bewijs te erkennen dat suggereert dat de ziel, of het bewustzijn, of een ander soort besef de dood overleeft. Nu kan ‘bewustzijn’ natuurlijk iets anders zijn dan de ‘ziel’, maar die discussies gaan nog veel dieper en zijn voor een andere keer.

Wanneer zal de wetenschap eindelijk iets erkennen dat duidelijk waarneembaar is, gezien de getuigenverslagen en gelijkenis in ervaringen, en toegeven dat gebeurtenissen die we niet kunnen uitleggen nog steeds echt kunnen zijn?

De parameters van de hedendaagse wetenschap weerhouden ons ervan om verder te gaan, en daarom zien we deze grote groei in immateriële wetenschap, de volgende stap na kwantumfysica.

9 REACTIES

 1. Hoe denken & voelen wij wat wij denken & voelen?
  Zolang wij dat niet weten wat is dan de waarde van hetgeen wij meten?
  Mvg. Berry Zomerveld

 2. Beste allemaal,

  als je het boek leest “HET VELD” (Lynne McTaggart) en de formule van onze vriend EINSTEIN begrijpt dan is dat het bewijs dat het leven niet eindigt na de fysieke dood. Einstein heeft het bewijs geleverd wie God eigenlijk is. ( je hoeft daar geen genie voor te zijn om dat te begrijpen) Je komt als energie en je keert terug in de oneindige energie. Als je wil weten hoe je in het fysieke lichaam terechtkomt, dat is echt niet moeilijk. Het is simpel en kan op een plezante manier uitgelegd worden. Ook terug uit je lichaam vertrekken is ook niet moeilijk te begrijpen. (opgelet: afscheid nemen van iemand die naar de oneindige energie terugkeert is niet makkelijk en kan zeer pijnlijk zijn.) Met al die onderzoeken bewijzen al die professoren eigenlijk dat de oneindige energie bestaat zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Volgens mij durven deze geleerden het eigenlijk niet luidop zeggen want dat druist in tegen alle medische wetenschappelijke inzichten. Nieuwe inzichten worden altijd zeer moeilijk aanvaard.

  Misschien heb je het ook al opgemerkt, maar de NIEUWE TIJDSKINDEREN van de huidige jonge generatie laten van zich horen. Er komt een nieuwe manier van denken over religie, een nieuwe manier van artsenij en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het gaat niet allen over het klimaat. Het is niet moeilijk om dat te zien. Je moet daarvoor niet hoger opgeleid zijn, alleen de poort van de intuïtie openzetten en natuurlijk……… rustig blijven.

  En nog dit: de brexit is normaal. Raar maar waar.

  nog een interessant boek: (let op de titel) Levensvreugde na BDE geschreven door dr. Penny Sarton. Voorwoord door dr. Pim van Lommel.

  Groetjes

  Van Belleghem Eric

  Indigo sinds 1948

 3. Dood is niks ander dan een aangeleerd idee waarmee je druk kan uitoefenen en angst kan creëren bij onwetende schaapjes. “Dood” levert geld op, heeeeeeeeeeel veel geld. Waarom je bezig houden met iets wat niet bestaat? Je kan dood niet meten, dus wetenschappelijk gezien bestaat het niet, maar toch houd de wetenschap zich ermee bezig? Apart? Vreemd? Ongewoon? Onnatuurlijk?

  “Luisteren” naar wat “geleerden” en universiteiten allemaal denken te weten of denken dat ze weten waar ze het over hebben is lachwekkend.

  Ze doen 50 jaar over wat elke sjamaan je zo kan vertellen. 50 jaar onderzoek en dan weten ze nog niks.

  Hier in het westen word iedereen die ook maar de potentie van een sjamaan zou kunnen hebben direct platgespoten met medicijnen. “Drukke” (lees: enthousiaste en creative) kinderen worden volgepropt met pijnappelklier verkleinende/verkalkende giftige troep. Onze pijnappelklier had ooit een mooi maatje walnoot, sommige zelfs maatje golfbal en inmiddels lopen we rond met een maatje erwt die bijna compleet verkalkt is en dan gaan we het hebben over bijna dood ervaringen?

  Als je “ziel” (een magische creatie van jouw hogere bewust ‘zijn’) zin heeft om hier op aarde te komen genieten dan kiest het een leven. 49 dagen na de samensmelting van het eitje en het zaadje is er een piekmoment van pure DMT in de foetus. Dat piekmoment is er ook wanneer de “ziel” weer een ander pad kiest en verder reist. De pijnappelklier produceert DMT, maar inmiddels is dat “fabriekje” wel aardig naar de klote geholpen door alles wat we inmiddels als maatschappelijk verantwoord ervaren.

  De ‘ziel’ neemt plaats in een klein geheim kamertje in het hart. Dat “kamertje” wordt als eerste gevormd. De wetenschap weet niet waar dat kamertje voor dient, maar elke sjamaan kan het je zo vertellen.

  Gaat er al een lampje branden in de duisternis?

  • Max, je klapt je verhaal wel met veel overtuiging neer. Ja de wetenschap weer nog niet alles op dit gebied en staat er misschien ook niet altijd open voor. Maar je boodschap heeft wel een erg wantrouwende toon en daarnaast vraag ik me af waar je jou beweringen allemaal vandaan haalt. Je doet alsof het alledaagse kennis is wat zo voor het grijpen ligt? Er zijn ook steeds meer wetenschappers die wel openstaan voor het spirituele.

   Groet Rob

 4. Interessant artikel dat heel mooi aantoont waar wetenschap nu faalt. Helaas een kleine, maar betekenisvolle fout. In het artikel staat “waaruit blijkt dat parapsychologische experimenten tot vele beter resultaten kwamen bij het voorkomen van hartaanvallen dan een dagelijkse dosis aspirine.” Dit moet zijn dat parapsychologische experimenten statistische betere resultaten haalden dan bijvoorbeeld het onderzoek naar het voorkomen van hartaanvallen met behulp van een dagelijkse dosis asperine.

  Er is nog geen parapsychologisch onderzoek gedaan naar het voorkomen van hartaanvallen. Er is inmiddels wel aangetoond dat parapsychologische eperimenten statistisch beter scoren dan verschillende medische experimenten. Toch blijvft parapsychologie omstreden en dat is omdat de materialistische wetenschap er niet mee om kan gaan.

  • Zelf een vorige” ik” meegemaakt tijdens een opstellingen sessie. We dragen allemaal een heleboel oude” ikken” met ons mee. Theosofische vereniging heeft er goede boeken over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

We gebruiken verschillende cookies op onze website, om u een optimale ervaring te bieden.


Deze website maakt gebruik van de software Wordpress. Wordpress plaatst cookies die noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren. Deze cookies kunnen daarom niet uitgeschakeld worden.
 • wordpres_gdpr_allow_service
 • wordpress-gdpr-cookies-allowed
 • wordpress_gdpr_cookies_declined


We gebruiken Google Analytics om het verkeer op onze website (geanonimiseerd) bij te houden.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Liever niet
Accepteren
Mobiele versie afsluiten

Liefde voor jou!

Ontvang wekelijks op zondag onze nieuwsbrief met liefdevolle artikelen, en blijf op de hoogte van onze nieuwste events.