Social Media

Social Media, wie kent het niet. Het is inmiddels een begrip geworden waarmee iedereen bekend is en waarvan wereldwijd gebruik van wordt gemaakt van jong tot oud.
Social Media is een krachtig middel van communicatie dat onze levens dagelijks beïnvloedt. Miljoenen van mensen maken deel uit van diverse platforms zoals Facebook,Twitter,Pinterest en Vine. De populariteit van Social Media is te wijten aan het feit dat wij mensen nieuwsverslaafd zijn; Wij zijn bang om het laatste nieuws te missen dus proberen wij de hele tijd het nieuws bij te houden. En er bestaat ook een ego behoefte in ons om al ons nieuws en publiek te willen delen en een imago overeind te willen houden.

Denk nou niet dat ik negatief over Social Media ben want het tegendeel is het geval. Ik ben juist een ferme bewonderaar van de verbindende en grensoverschrijdende factor van Social Media. Zonder Social Media zouden wij minder snel toegang tot belangrijke bronnen van informatie hebben en zouden alternatieve media platforms zoals de onze, helemaal niet zichtbaar zijn en kunnen floreren.
Er is wel een keerzijde aan Social Media namelijk dat Social Media enorm op onze ego behoeftes van goedkeuring of controle kan inspelen wat tot ongezond gedrag leidt. Het is dit ego gedreven gedrag waarop ik in mijn artikel nader in wil gaan.
Hieronder volgt een lijst van 6 dingen die je naar onze mening nooit zou moeten doen op Social Media.

1. Je Ex stalken

Wij hebben het allemaal wel eens gedaan en sommigen van ons vinden het niet erg om te doen maar genieten er juist van. Laat mij voorop stellen: Het stalken van je ex via Social Media is echt geen gezond gedrag. Waarom? Ten eerste blijf je verbonden aan het verleden. Ten tweede creëer je onnodig drama in je leven door jouw leven met het leven van je Ex te vergelijken en blijf jij aan hem/haar mentaal of emotioneel verbonden.
Het is het ene als je Social Media gebruikt om gewoon in contact met je Ex te blijven maar het is iets heel anders als je dit vanuit een behoefte doet om je Ex te willen controleren. Je Ex is niet voor niets je Ex en dus ben je niets aan je Ex verschuldigd. Geloof me dat Je er niets mee op schiet door je Ex te blijven volgen. Door aan je Ex te blijven hangen, weerhou jij jezelf om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen en met jou leven verder te gaan.

2. Het Creëren van het perfecte Imago

Ik moet bekennen dat ik Social Media heel handig vindt voor het creëren
van een valse persoonlijkheid. Alleen via Social Media kunnen wij profielen creëren die niet met de werkelijkheid overeen komen. Hoe doen wij dat? Heel simpel; Wij kiezen
heel zorgvuldig wat en hoe wij iets posten . Bijvoorbeeld, alleen De beste foto’s worden geüpload of wij zorgen dat wij leuk overkomen door gevatte opmerkingen te schrijven. Verder doen wij ook enorm ons best om deel van bepaalde groepen te zijn en mensen te volgen de die precies bij dit perfecte imago passen. Is het niet slimmer om Social Media te gebruiken om jezelf echt te laten zien en daardoor makkelijker met gelijkgestemden te kunnen verbinden dan tijd en energie te weiden aan het creëren van een valse persoonlijkheid?

3. Mensen belachelijk maken of uit boosheid reageren

Als schrijver van een alternatief media platform, zie ik heel veel commentaar de revue passeren dat niet altijd zo fraai is. Het valt mij op dat het niet uitmaakt hoe goed een artikel gerechercheerd en onderbouwd is, omdat er altijd een of twee betweters zijn die ongezouten hun mening geven. Ik vind niet dat iedereen met alles eens hoeft te zijn maar ik zie wel een verschil tussen het geven van constructieve kritiek en commentaar dat vanuit haat, jaloezie of wrok geuit wordt. De volgende keer als je het met iets niet eens bent met ,wees redelijk en reageer redelijk want op deze manier wordt je meer serieus geworden en dat is toch wat je doel is, of niet soms ?Social Media

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

4. Jezelf met anderen vergelijken

Facebook geeft ons direct toegang tot het privé leven van miljoenen van mensen. Met een click op de profielen, weten wij meteen het laatste nieuws over een persoon.
Dit gegeven maakt dat wij ons leven constant aan het vergelijken zijn met het leven van onze Facebook vrienden, familie en kennissen. In plaats van jezelf continu te vergelijken met het Social Media leven van anderen en je daarover rot te voelen , wees is gewoon echt blij voor wat er gaande is in het leven van die ander, of als dit je teveel raakt, negeer het gewoon. Feit is dat er altijd iemand zal zijn die zijn leven op Social Media wil delen; zij het bijvoorbeeld over een nieuw relatie, promotie of zijn perfecte lichaam. Vergeet niet dat Jij altijd de keuze hebt of je gehoor geeft aan de stem van tekort vanuit je ego.

5. Social Media gebruiken als je enige vorm van sociale interactie

Hoe hip en verbindend Social Media ook mag zijn, het zal nooit en kan nooit het echte menselijke contact vervangen. Hou dit in je achterhoofd als je voor de zoveelste keer tijd neemt om iemands nieuws update te lezen. Er gaat echt niets boven persoonlijk contact., dus maak daar ook tijd voor.

6. Dingen posten alleen om aandacht te trekken /Goedkeuring krijgen

Het is een hele fijne ervaring als je post geliked, gedeeld of geretweet wordt of op andere manieren gewaardeerd wordt en het is nog fijner als de reacties die gepost worden op iets is dat oprecht is.
Hier is ook niets mis mee. Waar het mij om gaat is als wij dingen eerder posten om alleen maar aandacht te trekken en of wij dit vanuit een verlangen naar goedkeuring. doen. Begrijp mij niet verkeerd, het gaat mij er niet om dat ik mensen wil gaan verbieden om vanuit deze behoefte posten, want dat wil en kan ik ook niet. Ik schrijf ook om aandacht te krijgen en dat is menselijk.
Mijn bedoeling is eerder om je meer bewust te maken van de intentie waaruit jij iets post. Ik denk dat als wij ons meer op onze innerlijke wereld richten en onszelf die liefde die geven die wij aan de buitenkant zoeken, dan worden wij minder afhankelijk van goedkeuring van buitenaf omdat wij onszelf al helemaal goedgekeurd hebben.

Tips waarvoor wij Social Media wel kunnen gebruiken
Hieronder volgen wat tips om bewuster met Social Media om te gaan:
• Om in contact te blijven met vrienden en kennissen
• Om met gelijkgestemden te verbinden over de hele wereld
• Om elkaar te ondersteunen
• Om mensen te kunnen volgen en posts te delen die inspirerend zijn
• Om bewustzijn te ontwikkelen voor alternatieve media
• Om eenheid te creëren en zo makkeilijker verandering in gang te zetten

Mochten er punten uit deze lijst ontbreken, of als er punten zijn waarmee jij het niet mee eens bent , laat het mij het gerust weten.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Social media is een uitkomst als je door ziekte de deur niet meer uit kunt, je bezoek niet kunt verdragen en nog wel af-en-toe op een beeldscherm kunt kijken. Het is dan wel degelijk een waardevolle vervanging voor live contact. Ook lotgenoten vinden elkaar in groepen op Facebook. Daar kunnen waardevolle online vriendschappen uit ontstaan.