gezonde relatie

Romantische relaties hebben verschillende betekenissen voor verschillende mensen. Aan de ene kant kunnen ze één van de meest bevredigende en vervullende inspanningen zijn die we ooit zullen ondernemen, terwijl ze er aan de andere kant voor kunnen zorgen dat je helemaal uitgeput en met een gebroken hart achterblijft.

Er zijn een aantal dingen belangrijk om te onthouden als je op zoek bent naar een spiritueel bevredigende relatie:

1. Voedt je geest – laat hem niet verhongeren

Hoewel de geest niet iets is dat gebroken kan worden, zijn er bepaalde ervaringen die je kunnen laten voelen alsof je gebroken en uitgeput bent. Er zijn ook bepaalde partners die je kunnen verheft, bekrachtigen en inspireren. Als je een partner kiest die chaos en drama in je leven creëert, dan kies je ervoor die partner toe te staan om het middelpunt van je dag/leven te zijn.

Als je ooit in een toxische relatie hebt gezeten, dan weet je dat het veel tijd en energie kost die te onderhouden. In sommige gevallen neemt het veel meer energie van je weg dan het je geeft. Dus is het belangrijk te erkennen dat als je een toxische partner (of vriend) in (een deel van) je leven hebt, je daarmee toestemming geeft om een groot deel van je tijd en energie in die persoon te steken – en de uitdagingen die daarmee meekomen – in plaats van in jezelf.

Als je een partner hebt die je verheft, ondersteunt en uitdaagt om te groeien, wordt je relatie er één van zelfverbetering in plaats van zelfuitputting.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

2. Wees de baas over je eigen geluk

Eén van de meest voorkomende valkuilen in een relatie, waarin ik me meerdere keren heb teruggevonden, is de verwachting dat je partner je gelukkig zal maken – of iemand anders. We leggen een zware druk op de mensen in onze levens als we deze verwachting hebben en het is eenvoudigweg onredelijk.

Niemand wordt geacht je gelukkig te maken. Dat moet je zelf doen.

Maak tijd vrij om de dingen te doen waar je van houdt. Maak tijd vrij om door te brengen met de mensen waar je van houdt. Kies de carrière die bij je past, omdat mensen slechts zelden zullen zeggen “hou op met mij gelukkig te maken, maak jezelf in plaats daarvan gelukkig”. Je hebt iemand nodig die z’n eigen geluk al heeft gevonden om zoiets tegen jou te kunnen zeggen en het ook te menen.

3. Laat je partner (zichzelf, red.) zijn.

Osho zei:

“Als je van een bloem houdt, laat hem dan staan, want als je hem plukt gaat hij dood en houdt hij op met dat te zijn waar je van houdt. Dus, als je van een bloem houdt, laat hem met rust. Liefde gaat niet over bezitten. Liefde gaat over waardering”.

Ik hou van deze quote omdat het een hele andere kijk op liefde laat zien. Zovelen van ons worden verliefd op onze partners en doen dan tijdens de rest van de relatie niets anders dan proberen hun partner te veranderen in hoe wij denken dat ze zouden moeten zijn. Als we een relatie gebaseerd op waardering zouden onderhouden in plaats van gebaseerd op bezit, dan laten we de verantwoordelijkheid om de partner te veranderen los. We staan ze toe te zijn wie ze zijn en we geven onszelf de kans om achterover te leunen en van ze te leren wat ze ons willen leren.gezonde relatie

4. Geniet van de reis

Relaties brengen ons op nieuwe plaatsen. We leren van elkaar, trouwen, krijgen kinderen, worden oud, hebben nieuwe ervaringen enz.. Maar dat zijn enkel de hoogtepunten in een relatie. Relaties gaan niet alleen over de momenten die we graag delen op Facebook. Er zijn ook donkere momenten in iedere relatie. Er zijn hoogte -en dieptepunten, net als in het “echte” leven. Als we maar steeds blijven zoeken naar de “grote momenten”, missen we al de mooie momenten die daar tussen liggen. We vergeten de uitdagingen, die ons hielpen te groeien tot de mensen die we nu zijn, te waarderen. Het is belangrijk niet te vergeten de reis zélf te waarderen op ieder moment dat we dat kunnen.

5. Wees kwetsbaar

Pijn is onvermijdelijk, lijden is optioneel. Na een paar lastige relaties ging ik door een periode waarin ik me zó ver van iedereen terugtrok, dat er alleen nog maar een select groepje mensen was die ik vertrouwde. Ik bouwde zoveel emotionele bagage op en verstopte me daar vervolgens achter. Je verstoppen achter je barrières geeft je een vals gevoel van veiligheid. In werkelijkheid is er geen manier om pijn te voorkomen. Zelfs als je jezelf verre houdt van het maken van nieuwe, gezonde, relaties, onthoud je jezelf van groei, leren en vooruitgang en dat is óók pijnlijk.

Na jaren van het mezelf onthouden van nieuwe relaties, realiseerde ik me dat de pijn nooit het probleem was, maar de angst om dezelfde (negatieve, red.) ervaring te zullen hebben. Mensen zijn interessante wezens. We raken gewond en ons ego probeert ons te beschermen tegen herhaling van diezelfde actie, omdat we geloven dat het opnieuw en op dezelfde manier zal gebeuren.familieopstelling

Dit mechanisme kan zinvol zijn. Bijvoorbeeld: we hoeven ons maar één keer aan een hete over te branden om te weten dat dat pijn doet en dan doen we dat dus nooit meer. In het geval van een pijnlijke relatie is de oplossing niet om alle relaties te vermijden, maar om onze gevoelens te bepalen en daar op een goede manier mee om te gaan. Als we ons verstoppen voor onze gevoelens en voor nieuwe ervaringen, houden we onszelf tegen daarvan te leren en herhalen we vaak dezelfde ervaring. In spirituele termen: je verstoppen voor je emoties zal je hartcentrum (hartchakra) blokkeren.

Als je een geblokkeerd hartchakra hebt, kunnen dagen emotioneel heel zwaar aanvoelen, kunnen relaties moeilijk zijn om te onderhouden en het kan moeilijk zijn je te verbinden met anderen of überhaupt je kwetsbaar op te stellen of kwetsbaar te zijn. Het kan het ook moeilijk maken je in een sociale situatie te begeven en nieuwe mensen te ontmoeten.

6. Wees jezelf

Nieuwe relaties zijn opwindend. Zo opwindend dat we ons er in kunnen verliezen.
Sommige dingen kun je niet vatten in een compromis. Blijf je altijd bewust van je eigen wensen en verlangens in aanvulling op die van je partner.

De sleutel naar harmonie is een vereniging van twee complete, onafhankelijke zielen die naast elkaar lopen.

Alle relaties zijn verschillend maar dit zijn een paar van de ingrediënten die ik heb gevonden waar ik niet buiten kan in iedere relatie. Ik hoop dat jij ze nuttig vind en als je er ook één hebt om te delen, voel je dan vrij ze hieronder bij de commentaren te posten.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

 1. Toen ik dit verhaal wat door las . Vond ik enige aanknopingspunten.
  De eerste 10 jaar van mijn huwelijk was ik totaal niet bezig met wat ik leuk vond.
  Het drong gewoon niet tot mij door , dat er ook een ik was.
  Hoe ouder hoe wijzer klaarblijkelijk want gaandeweg vond ik ook mijn eigen plaats.
  Bij punt 1 zie ik wel herkenning , ik voelden mij moe. zeker geestelijk.
  Punt 2 is als vanzelf gekomen. de kinderen werden wat groter en zelfstandiger of is dit onzin van mij, om zo lang te wachten en eens uit de band te springen.
  Ik weet het niet . het kan ook een passieve houding geweest zijn van mij.
  Ik heb mijzelf een schop onder de kont moeten geven van goh meid , ga zelf eens wat leuks doen.
  Want natuurlijk zijn er ups en downs in een huwelijk .maar ik moet zeggen , het is wel goed voor beiden om dingen mee te maken , en er samen uiteindelijk sterker uit te komen.
  Voor de rest zijn er geen bijzonderheden , de band die je krijg wordt al sterker.
  Het valt wel, maar niet mee zei mijn moeder vroeger.
  Maar samen en alleen , kom je er als een geheel ander mens uit.
  Je leerd van elkaar , dat is goed, toch ben ik blij dat ik mijzelf gevonden heb.
  Dat ik zelf kan beslissen wat ik wil, maar toch ook weer samen ❤️
  Mag het na 43 jaar ❤️

  Fijne Valentijn. ❤️