6 gewoonten van hoog-empathische mensen
Leestijd: 3 minuten

Samengevat: Een korte video beschrijft de gedeelde eigenschappen onder mensen met goed ontwikkelde empathie. Empathie is het vermogen om een ander te begrijpen en aan te voelen, om het leven vanuit het perspectief van een ander te bekijken. Ook staat het in verband met zorgen voor anderen. Heb jij het idee dat je empathie mist in je leven? Hoe vaak reageren we op gebeurtenissen en mensen in ons leven, zonder te proberen ze te begrijpen? Waarom wordt empathie niet op scholen onderwezen, terwijl het zo belangrijk is voor de vooruitgang van onze soort?

Empathie wordt vaak gedefinieerd als ‘het vermogen zich in de gevoelens van anderen in te leven’.

Empathie zit ingebouwd in wat het betekent om mens te zijn. Het is iets waar we allemaal mee geboren worden, al zul je daar wellicht aan twijfelen als je naar het totaalplaatje van de mens kijkt. Want hoewel er op deze planeet empathie en empathische mensen in overvloed zijn, vertonen we collectief handelingen die juist duiden op een compleet gebrek aan empathie.

Het kost blijkbaar veel moeite om werkelijk te leven in compassie, dankbaarheid en dienstbaarheid naar anderen; drie karakteristieke eigenschappen van hoe een intelligente en ontwikkelde samenleving handelt. We moeten naar binnen kijken, onze buitenwereld bestuderen, ontdekken waarom dingen gaan zoals ze gaan, en waarom onze intenties zijn zoals ze zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het voelt alsof ons onbewuste leven dagelijks het belang van empathie negeert. Vanaf jonge leeftijd worden kinderen in ‘educatieve’ instituten geplaatst, waar ze niets over empathie leren. De prioriteit ligt bij feitjes leren, en het behalen van hoge cijfers wordt ons enige doel, want dat is de kwalificatie voor de volgende stap in ons schijnbaar gerobotiseerde, uitgekiende leven. Een deel worden van de machine.

Dat leven wordt meestal ingevuld met een baan of met een vervolgopleiding om uiteindelijk alsnog een baan te krijgen. Het is een klimaat van zelfbehoud, waarin ons verteld wordt dat niet samenwerking, maar competitie natuurlijk en van levensbelang is. Het komt niet in ons op dat onze toekomst niet afhangt van de wet van de sterkste, maar van het zorgen voor anderen en de samenwerking van de mensheid. Nergens ligt er nadruk op of leert men empathie, emoties, het verkennen van gevoelens enz.

Het gevolg is dat mensen opgroeien en bijdragen aan een samenleving vol met mensen die de empathie vergeten zijn en het op geen enkele manier in hun leven toepassen of met hun emoties omgaan.

Toch is de hoop nog niet verloren: het kunnen erkennen dat onze wereld zo werkt is de eerste stap in het leren begrijpen waarom er verandering op komst is. Wij hebben individueel de kracht om dingen te veranderen, dus laten we daarmee beginnen.

Empathie verkennen

Diep vanbinnen geven we allemaal om elkaar en proberen we het standpunt van de ander te begrijpen. We voelen vaak het verlangen om anderen in nood op de een of andere manier te helpen op verschillende momenten in ons leven. Sommige mensen doen dit op grote schaal, andere mensen doen het wanneer zich de kans voordoet, en sommigen wijden hun hele leven toe aan het helpen van anderen.

Het vermogen om je in te leven in de gevoelens van een ander kan soms lastig zijn. Je hoeft dit ook niet tot op het diepste niveau te kunnen. Empathie komt uit ons hart, en als we werkelijk willen handelen vanuit empathie en harmonie, dan moeten we simpelweg leren om te leven vanuit ons hart. Vanaf daar kunnen we ons altijd laten leiden door te doen wat het beste is voor iedereen.

Naar mijn mening is de hoeveelheid activisme wereldwijd een indicator voor hoeveel empathie mensen eigenlijk hebben. Het is duidelijk dat we geven om anderen, om dieren en om het milieu. Natuurlijk kunnen we in dit proces nog steeds soms overstuur of boos raken, omdat we diep vanbinnen voelen dat er iets niet goed zit. Daarom proberen we te veranderen.

In dit proces van activisme en het zoeken naar de waarheid, raken we vaak verdeeld, afgezonderd en tegen elkaar opgezet. We herkennen hersenspoeling, propaganda en een entiteit die gebruik maakt van hoe onze wereld werkt. En daarom is empathie belangrijk: we moeten kijken voorbij de afleidingen en programmering en opnieuw beginnen te voelen. Erkennen dat we diep van binnen allemaal echt hetzelfde zijn, in hetzelfde schuitje zitten en dat we klaar zijn om een wereld te maken zonder machtige en geheimzinnige groepen, zodat we kunnen leren hoe we weer terugkomen tot empathie.

Met empathie kunnen we onze wereld veranderen.

De video hieronder verkent een aantal aspecten van karakteristieken die gedeeld worden door ontwikkelde hoog empathische mensen.

Om te onthouden

Wanneer er iets gebeurt in je leven – iets dat je wellicht ziet als wat je ‘overkomt’ door een ander – probeer dan het pad van de empathie te bewandelen. Probeer hun acties te begrijpen, waarom ze deden wat ze deden en wat er misschien in hun leven is gebeurd waardoor ze dat deden. Probeer niet zo snel te oordelen. Verken ook de les die erin verborgen zit. Je moet het gevaar natuurlijk niet laten voortduren, maar begrijp ook alle aspecten van wat er zich afspeelt.

Empathie kan het lastigst zijn om te beoefenen wanneer we geconfronteerd worden met wat sommige mensen anderen aandoen, maar uiteindelijk is er zonder empathie geen begrip; slechts veroordeling en bestraffing in plaats van echt helen en groei.

10 REACTIES

 1. Ik denk dat ware empathie begint bij jezelf. Pas als je je eigen tegenstrijdigheden en schaduwkanten onderzoekt en aanvaardt, liefde kunt geven, dan kun je ook die van anderen met werkelijke empathie zien. En voel je geen behoefte meer om iemand te redden of juist neer te sabelen. Een levenslang proces, misschien, maar werkelijk oprecht. Het begint weer bij jezelf.

 2. Artikel gebaseerd op onwetendheid en kan aan mij liggen, maar ik zie/lees geen ‘gewoonten’ het is weer het zoveelste stukje mindcontrol van spirituele extremisten die denken dat de “hele” wereld zoiets als verandering nodig heeft. De wereld is prima zoals zij is. Bovendien gaat men (zoals altijd) compleet voorbij aan onze sexuele ’empathie’, aan de sexuele energie, aan de natuurlijke kracht van ons als sexuele energiewezens.
  Ieder wezen is in staat op zeer hoge frequenties van ‘zijn’ te komen, maar door dit soort artikelen word er wederom onwetend gelabeld: “Whoeehoe er zijn zeer hoog empathische mensen!”. Hou toch op. Het idee van onderscheid wordt gevoed door onwetende mensen die een leven leven wat niet van hen is. Ze kunnen niet op een andere frequentie komen waardoor ze zichzelf en anderen beperken en dat is prima, dat is hun pad, daar hebben zij zelf voor gekozen. Er is geen “hele” wereld, er bestaat alleen JOUW wereld. Er bestaat geen armoede, honger, dorst, macht of wat voor vorm van ellende dan ook. Er bestaat alleen overvloed en gelukzaligheid en die bestaat voor ieder die bereid is dat te accepteren en zo te ervaren. Als iemand het aangeleerde idee van ellende/drama/onnatuurlijk contrast zo wil accepteren om het te ervaren dan ben je een onwetend wezen en leef je een onwetend leven.

  Mensen zijn goddelijke oneindige energiewezens met de kracht van het alles wat kan en mag bestaan binnen het oneindige niets. Wie dat durft te accepteren om het vervolgens te leven zal ervaren dat een (heel erg) groot deel van de mensen de ballen niet heeft om daadwerkelijk gelukzalig egoïstisch te ‘zijn’. Kom eerst zelf in je kracht voordat je denkt dat je anderen MOET helpen. Ga eerst zelf vanuit je natuurlijke (sexuele) kracht genieten voordat je denkt dat anderen iets te kort komen. Er bestaan geen slachtoffers. Het onwetende en vooral aangeleerde menselijke idee van empathie zou betekenen dat er slachtoffers bestaan. Zoveel mensen zijn zo druk met het zeer beperkende idee van een “hele” mensheid bezig dat mensen zichzelf opzij zetten voor anderen. Hoe kom je op zo’n laag frequentie van denken terecht? Ieder menswezen ( en net zo goed andere wezens) wat hier rondloopt/kruipt heeft vanuit het kosmische ‘zijn’ een BEWUSTE keuze gemaakt om het leven te leven wat zij leven. Wie geeft een ander het recht om zich daarmee te bemoeien?

  Mensen trappen massaal al vele eeuwen lang in iedere keer weer dezelfde valkuil met altijd hetzelfde resultaat Trap daar niet in.

  Mensen weten tegenwoordig wel aardig wat ze vooral NIET willen, maar hebben eigenlijk geen flauw idee wat ze nou eigenlijk WEL willen of hoe een geheel natuurlijk gelukzalig leven er nou werkelijk uit zou kunnen zien. Denk je nou echt dat die zogenaamde “arme” kinderen/mensen ook zo’n heel t.e.v.r.e.d.e.n hypotheekje, (kunst)boompje, (ziek)beestje leven willen? Zo’n leven wat niet hun pad is? Wat niet hun leven is, maar het leven van anderen die denken “zo’n” leven beter is dan het leven wat ze leven?

  Hoe arrogant en onwetend moet je zijn om te denken dat andere mensen een slechter leven hebben dan die miljarden mensen die onwetend gevangen zitten in een aangeleerd idee van een “beter” leven?

  Is jouw leven beter? Of weet je simpelweg niet beter?

 3. Beste Elles, ik geef je helemaal gelijk maar besef dat al die medogenloze mensen ooit vanaf een keerpunt in hun bewustzijn ‘gekozen’ hebben voor de angst en zich daar later alleen maar in hebben verdiept/verhardt. Ieder van ons die toch kiest voor de liefde, de empathie, kan een keerpuntje betekenen in de ‘keuze’ bij het omslagmoment voor die bange ander. Volgens mij is dit daarom ‘onze’ ultieme oorlogskracht. Een leger van liefde wat aan het groeien is en stap voor stap massaal aan het overwinnen. Toch?!

 4. Prachtig artikel, met aandacht gelezen. Toch blijft het moeilijk empathie op te brengen voor de elite (cabal), de mensenhandelaars, banken die het merg uit de mens zuigt, orgaan-, en wapenhandelarem, ze zijn meesters in het verdraaien van de waarheid.
  Steen en steenrijke mensen zonder enige vorm van inlevingsvermogen en maar 1 doel geld en macht. Hun misdaden zijn te gruwelijk voor woorden

  • Beste Ellis, je geeft dit soort mensenzo meer power dan ze verdienen. Denk meer aan de enorme kracht van de mensen die wel met empathie werken.

  • Elles》 Eens met jouw!. En al die mensen die dieren als proefdier gebruiken..gruwelijke dierenleed.. megastallen en slachterijen. Geen aandacht geven aan de elite of dierenleed maakt niet dat het stopt. We moeten juist opstaan en onze stem laten horen. Empathie voor jezelf dat je in zo een systeem leeft is ook handig. En Marie》 Laten we hopen dat de kracht van mensen die.wel met empathie werken een vredige uitwerking heeft inderdaad. Maar toch zullen we ook moeten kijken..niet wegkijken van onrecht en leed in deze wereld. Einstein zei het al..alleen als Wij ons stem laten horen tegen onrecht ( de elite enz) en niet wegkijken kan de wereld / moeder aarde gered worden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in