slaapgebrek

Slaapgebrek door een slechte nachtrust kan ons de volgende dag een naar gevoel geven. Een slecht humeur, gebrek aan energie, zin om veel te eten, concentratieproblemen en nog veel meer, kan voortvloeien uit het woelen en draaien midden in de nacht. Het feit dat slechts één nacht slecht slapen schade kan aanrichten op ons lichaam, zegt veel over hoe belangrijk slaap is voor onze gezondheid.

Als we slapen laten we ons lichaam ontspannen, opladen en miljoenen ingewikkelde en belangrijke processen uitvoeren die de hersenen helpen het langetermijngeheugen te ondersteunen, terwijl cellen beschadigingen in het weefsel herstellen die gedurende de dag zijn gemaakt. Als we niet genoeg slapen of zelfs helemaal niet slapen, hinderen we onze gezondheid door het uitvoeren van deze belangrijke stappen te belemmeren. Onderzoek heeft aangetoond dat slaapgebrek kan leiden tot diverse levensbedreigende aandoeningen.

1: Obesitas en diabetes

Volgens onderzoekers van de University of Chicago, belemmeren vetzuren de snelheid van het metabolisme, samen met de mogelijkheid om bloedsuikers reguleren. In hun studie vonden ze dat degenen met slaapgebrek een vetzuuropstapeling hadden, waardoor hun stofwisseling vertraagd werd, terwijl degenen die genoeg geslapen hadden geen hogere vetzuurniveaus hadden.

De onderzoekers concludeerden dat de toename van vetzuren leidde tot grotere insulineresistentie, die, samen met een vertraagd metabolisme dat obesitas kan veroorzaken, ook wordt toegeschreven aan pre-diabetes.

2: Alzheimer

Een studie van John Hopkins University uit 2013 toont aan dat onvoldoende slaap kan leiden tot de ziekte van Alzheimer, en dat een voortdurend slaapgebrek het verloop van de ziekte kan versnellen. De onderzoekers tonen aan dat degenen die elke nacht slecht slapen een grotere hoeveelheid beta-amyloïde opstapeling in hun hersenen hebben op PET-scans. Deze stof is een bekende indicator van de ziekte.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De onderzoekers concludeerden dat slaap van essentieel belang is voor het verwerken van “hersenafval”, die dementie kunnen veroorzaken als dit zich ophoopt.

3: Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten worden al lang in verband gebracht met slecht slapen, en nu blijkt uit een andere studie de nauwe band. De onderzoekers volgden gedurende 14 jaar 657 Russische mannen tussen de 25 en 64 jaar en zij ontdekten dat bijna tweederde van de mannen die hartaanvallen hadden gehad ook aan slaapstoornissen lijden.slaapgebrek

Alarmerender is dat de mannen die slaapstoornissen opgaven ook 2,6 maal hoger risico op myocardinfarct hadden, een hartaanval die optreedt wanneer de hartspier sterft. Tevens werd aangetoond dat zij 1,5 tot vier keer grotere kans op beroertes hebben.

4: Colitis Ulcerosa

Deze ontstekingsziekte van de dikke darm veroorzaakt zweren in het slijmvlies van het spijsverteringskanaal. Volgens een onderzoek, uitgevoerd door NHS, kan de ziekte worden veroorzaakt door een gebrek aan, maar ook door een overmatige hoeveelheid aan, slaap. De onderzoekers ontdekten dat, wanneer mensen minder dan zes, of meer dan negen uur slaap per nacht kregen, ze een groter risico op colitis ulcerosa hebben.

Het is belangrijk op te merken dat deze resultaten alleen werden gevonden bij volwassen vrouwen. Desalniettemin doet de kans op het ontwikkelen van de ziekte zich voor, ongeacht andere factoren zoals leeftijd, gewicht en levensstijl zoals roken en drinken.

5: Zelfmoord

In 2014 ontdekten onderzoekers een ongelukkige link tussen gebrek aan slaap en zelfmoordgedachten bij volwassenen, zelfs als ze niet eerder aan depressie geleden hadden. De studie van de Stanford University of Medicine werd uitgevoerd over een 10-jarige periode, 420 deelnemers werden onderzocht en 20 van degenen die moeite hadden met slapen ontnamen zich van het leven gedurende de studie.

Volgens de onderzoekers waren de meest kwetsbare mensen die slecht slapen meldden, blanke mannen van 85 jaar of ouder.

6: Prostaatkanker

Onderzoekers van een studie uit 2013, gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, ontdekten een hogere kans en ernst van prostaatkanker bij patiënten met slaapproblemen. De studie, die gedurende 3 jaar meer dan 2.000 mannen onderzocht uit IJsland van leeftijden tussen 67 en 96, kwam tot de conclusie dat mensen die niet genoeg geslapen hadden een 60 procent grotere kans op het ontwikkelen van prostaatkanker had. Dit aantal verdubbelde bij degenen die het moeilijk hadden om in slaap te blijven. Volgens de onderzoekers is deze link het gevolg van melatonine onderdrukking, aangezien melatonine zorgt voor zowel een betere slaapkwaliteit als onderdrukking van tumorgroei.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. Dat dacht ik ook al Monique……slaap eigenlijk bijna altijd slecht.
    Een leuk begin wel van het nieuwe jaar een artikel zoals deze : (

  2. Niet heel geruststellend om te lezen na vannacht slecht te hebben geslapen. Ik had juist vrede met het wakker liggen omdat me er druk over maken alleen maar het tegengestelde effect zou hebben. Hopelijk ga ik me nu overdag niet alsnog druk maken na dit artikel gelezen te hebben