7 dagen plezier met je kind voor meer inzicht in jezelf

Plezier maken… misschien is het iets dat kinderen gewoon veel beter kunnen dan volwassenen. Kinderen maken vaak nog ‘vanzelf’ plezier. Ze trekken gekke bekken, zingen liedjes, vertellen mopjes… . Misschien zijn wij volwassenen te druk bezig om plezier te maken. Zijn we saai geworden. Zijn we het kind in onszelf kwijt, vergeten.

Waarom plezier maken?

Lachen is gezond, zeggen ze, en dat klopt helemaal. Fysiologisch gebeuren er allemaal goede dingen wanneer je lacht. Ook emotioneel is lachen een opkikker. In het leven met je kind, is lachen ook een vorm van ontlading na een drukke dag. Is het ook een vorm van verbinding maken met je kind, wanneer je beiden kunt lachen om hetzelfde. Plezier maken is ook een manier om zelf opnieuw wat vrolijker in het leven te staan. Mag het een beetje minder druk, mag het wat minder serieus allemaal? Kun je jezelf dat toestaan?

Wat je aandacht geeft, groeit.

Wanneer je elke dag drie foto’s neemt van iets moois dat op je pad komt, ga je meer moois zien. Wanneer je elke dag drie dingen opschrijft waarvan je vindt dat je ze goed gedaan hebt, groeit je zelfvertrouwen. Wanneer je elke dag dankbaar kan zijn voor kleine dingen, ga je meer ontvankelijk in het leven staan. Gaat het gemakkelijker worden om te ontvangen.

Met plezier maken is het ook zo. In het begin is het moeilijk om te bedenken waar je nu eens over zou kunnen lachen. Want het leven is zo serieus (werken, rekeningen betalen, etc.). Maar oefening baart kunst. Eenmaal de eerste horde genomen, gaat het vaak al een pak beter.

Tips voor 7 dagen plezier!

Kinderen zijn vaak beter in plezier maken, dus is het een eerste logische stap om eens te kijken hoe je kind plezier maakt. Misschien kun je meedoen, of een tip vragen aan je kind.

Je zou een mop kunnen tappen, aangepast aan de leeftijd van je kind. Ook al lijkt dat voor jouw een flauwe mop dan, wanneer je begint te vertellen, en je kind doet mee, dan wordt het vanzelf wel leuker. Inspiratie vind je online, of haal je uit een moppenboekje van de bibliotheek (bijvoorbeeld). Je kan een mop vertellen tijdens het douchen, wanneer je kind ook in de badkamer is. Tijdens een rit in de auto of onderweg. Het kost geen extra tijd, alleen een positieve intentie om meer plezier te maken.

Maak plezier met je kind, met jezelf en met anderen. Waar word jij zelf vrolijk van? Waarmee kunnen anderen jou aan het lachen brengen? Hoe kan jij anderen aan het lachen brengen? Misschien kun je, bijvoorbeeld aan de schoolpoort, wanneer je je kind gaat afhalen, een anekdote vertellen aan de mama naast jou. En zo samen lachen, ook al ken je elkaar nog niet zo goed. Of zie je iets grappigs gebeuren, bijvoorbeeld onder twee kinderen. Zeg er iets van, lach samen.

Wanneer je je dapper voelt, doe dan eens iets geks. Maak een vreugdedansje op straat, enkel en alleen maar omdat je net je lievelingsbloem tegenkwam. Glimlach, wanneer je een vreemde blik krijgt van anderen die dat zien.

Of doe mee, met de geluiden van je kind. Whie-whie-whie! Daar komt de brandweerauto aan! Hoe klinkt jouw speciale sirene?

Terwijl ik dit schrijf, komt de herinnering bovendrijven van een wiegeliedje over een brandweerman dat ik zong voor mijn kinderen, toen ze baby waren… Om blij van te worden!

Laat het inzicht maar komen.

Ik daag je uit, probeer het een keer, zeven dagen meer plezier maken. En observeer wat er met je gebeurt. Meer lachen en meer plezier maken, betekent vaak dat je meer over jezelf te weten komt. Je herontdekt wat leuk was. Je ontdekt opnieuw een stukje kind in jou. Leuke herinneringen aan vroeger komen bovendrijven. Bovenal, ontdek je je eventuele weerstand tegen plezier maken.

Misschien komen er interessante vragen naar boven, zoals…

Hoe komt het dat ik dit niet vaker doe?

Waar was dit naartoe bij mij?

Dit is toch echt leuk, waarom kan ik dan niet lachen?

Wat houdt mij tegen?

Waar ben ik bang voor?

Mag ik plezier maken van mezelf?

Kan ik mezelf toestaan, om blij te zijn?

Sta het jezelf toe. Je verdient het, om plezier te mogen hebben. Je verdient het, om blij te zijn.

Picture of Helga Peeters

Helga Peeters

Ik geloof dat iedere mama het in zich heeft om haar kinderen liefdevol, respectvol, en met eindeloos geduld, te begeleiden bij het opgroeien. Maar soms zie je de bomen niet meer in het bos. Weet je niet meer waar je moet beginnen. Voel je je radeloos, wanhopig, of gewoon heel erg moe. Ik geef je de handvaten die je nodig hebt. Samen vinden we de moed, de drive, de energie die je nodig hebt om ze toe te passen. Zodat jij meer vreugde, meer geluk, kan halen uit het leven met je kind. Zodat jullie samen kunnen groeien. Ook als je al alles geprobeerd hebt.Helga is een hoogsensitieve mama voor twee energieke jongens. Met begeleiding in groep en individueel, in real life en online, zet ze mama's weer in hun kracht. Zodat zij weer kunnen opvoeden vanuit hun buikgevoel, zonder straffen, en zonder beloningssystemen.
5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
Neurowetenschappers laten zien wat vasten doet met je brein
15 mythes over hoogsensitiviteit
5 Goedkope en effectieve hulpmiddelen bij het reinigen en ontgiften van het lichaam
Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken
5 manieren om een duurzamere reiziger te zijn
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Het slakkenhuis als symbool voor de transformatie van de ouder