7 effectieve eigenschappen van succesvolle ondernemers met ADHD

Als je net zoals ik hebt geworsteld met een aandachttekort-/hyperactiviteitstoornis (ADHD), dan heb je je vast wel eens angstig, onrustig en niet gecentreerd gevoeld. Dit zijn emoties die mensen met ADHD vaak dagelijks voelen. Wellicht heb je ook slechte ervaringen gehad met leraren van de middelbare school die jouw manier van leren niet begrepen. Deze verwarrende emoties kunnen niet alleen leiden tot stress, maar ook tot een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfs depressies. Ken je deze ervaringen? Dan wil ik graag met je delen dat ADHD je ook kan helpen in plaats van hinderen – als je tenminste weet hoe.

Veel ondernemers met ADHD zijn succesvol juist omdat ze ADHD hebben. Voor de duidelijkheid wil ik graag stellen dat succes niets te maken heeft met geld en rijkdom. Succes is overal, het bevindt zich in alles wat je beleeft, in alles wat je daaruit creëert. Geheel opgaan in het doel van je ziel en daar uiting aan geven, is al een enorm succes. Onthoud dus: wees lief voor jezelf wanneer je het ‘succes’ najaagt.

Wil je weten welke eigenschappen van ondernemers met ADHD je op zakelijk gebied een voorsprong kunnen bieden? Lees dan verder:

Wees meester over je tijd

Ondernemers met ADHD hebben het vaak moeilijk met het indelen en beheersen van hun tijd. Dat komt omdat ze zó veel geweldige ideeën en gedachten tegelijkertijd te verwerken hebben, dat het ze moeite kost zich te concentreren. Maar àls ze dan eenmaal gemotiveerd zijn om hun tijd effectief onder controle te houden, dan presteren ze op hun best.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Veel ondernemers met ADHD hebben zichzelf meesterschap over hun tijd geleerd waarmee ze in hun ritme blijven en even zovelen hebben zelfs nieuwe methodes van tijdbeheersing voor zichzelf ontwikkeld. Daar kun jij voordeel van hebben.

Je bent daardoor namelijk veel beter georganiseerd dan anderen die niet met tijdbeheersing worstelen.mensen met adhd

Vermijd gebruik van Adderall of andere prikkel-regulerende middelen

Voor jonge studenten kan het verleidelijk zijn om voorgeschreven stimuli als Adderall of Vyvanse te gebruiken. Tegenwoordig lijkt het wel of iedereen dit medicijn een keer geprobeerd heeft of dat je mensen kent die het gebruiken of gebruikt hebben. En zolang het voorgeschreven blijft en het gebruik blijft stijgen, lijkt het alsof er ook geen einde aan komt.

Hoewel stimuli snel verlichting kunnen bieden bij behandeling van ADD, helpt het gebruik ervan slechts tijdelijk en het zou je kunnen weerhouden te zoeken naar een oplossing voor langere termijn. Er zijn voor Adderall talloze vrij verkrijgbare alternatieve natuurlijke middelen voorhanden, en vele daarvan hebben dezelfde ADD-beheersende voordelen, maar dan zònder de onaangename bijwerkingen (angst, nervositeit, afhankelijkheid).

Laat je creatieve talent zien

Wat ik in mijn vakgebied heb geleerd van mensen met ADHD, is dat ze een buitengewoon vermogen hebben om ‘out of the box’ te denken. Dat is een zeer waardevol talent voor startende bedrijven die willen uitblinken of in de PR-wereld.

Als iemand met ADD/ADHD kan ik je adviseren: gebruik elke gelegenheid om dit talent te laten zien en zet het in tijdens vergaderingen en in teamprojecten. Ga niet buiten je boekje, maar laat je wèl horen. Je zult zien dat het juiste moment daarvoor zichzelf spontaan aankondigt.

Vermijd afleiding zodat je je kunt concentreren

Eén van de positieve kanten van een ondernemer met ADHD, maar tevens een valkuil, is dat je van hypergeconcentreerd opeens kunt omslaan naar je helemaal niet kunnen concentreren. Om die valkuil te omzeilen is het van belang dat je zoveel mogelijk elke vorm van afleiding die je uit je concentratie kan halen vermijdt.

Begin de dag met het maken van een lijstje van reële en praktische opdrachten die je op die dag kunt volbrengen. Plan een vaste hoeveelheid tijd voor het lezen en beantwoorden van e-mail en laat het daarna voor meerdere uren los. Vermijd vergaderingen waar je aanwezigheid niet ècht nodig is. Delegeer. Dit zijn allemaal eenvoudige manieren om afleiding te omzeilen, zodat je je kunt concentreren op de taak die voor je ligt.

Beoefen regelmatig Mindfullness

Iedereen – niet alleen mensen met ADHD – kan meer vrede in het leven hebben. Maar het kan ook zijn dat je een lagere tolerantiegrens voor frustraties hebt. De beste methode om minder stress te ervaren en je meer vredig (Zen) te voelen op je werkplek, is regelmatig aandachttraining beoefenen.

Er zijn diverse programma’s (apps) die je daarbij kunnen helpen (zelf geef ik de voorkeur aan Headspace). Je kunt bijvoorbeeld een paar keer per dag de tijd nemen voor een ademhalingsoefening. Als zich dan moeilijke momenten voordoen, stap er dan gewoon even uit en haal adem. Ga regelmatig even naar buiten, al is het maar voor enkele minuten. Het is aangetoond dat dit werk-gerelateerde angst en stress vermindert.

Wanneer je jezelf betrapt op het steeds weer herkauwen van een probleem, schud jezelf dan wakker en richt je gedachten op iets anders door een ijsblokje tegen je voorhoofd te houden of door jezelf even te knijpen. Zoek tevens uit wat je gedurende de dag een vredig gevoel geeft.

Plaats een mandje met ‘absoluut meenemen’ bij de huisdeur

Raak je vaak spullen kwijt? Maak er dan een gewoonte van om alle belangrijke spullen die je de volgende dag nodig hebt te verzamelen en in een mandje of doos bij de huisdeur te plaatsen. Daardoor voel je je zekerder en rustiger, aangezien je alle essentiële spullen voor je werk direct binnen handbereik hebt.

Concentreer je op één ding tegelijk7 effectieve eigenschappen van succesvolle ondernemers met ADHD

Iemand met ADHD zoals ik, heeft vaak talloze ongelooflijke ideeën die als wervelwinden door je hoofd waaien, maar die je niet allemaal tegelijk kunt realiseren. In plaats daarvan kun je in je computer/tablet/smartphone een document aanmaken waarin je al je ideeën opslaat (of noteer ze in een boekje) tot het juiste moment van openbaring zich spontaan aankondigt.

Concentreer je vervolgens weer op datgene waar je mee bezig bent en maak dat eerst af. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je je concentreert op het eerst afhandelen van de belangrijkste taken dat de rest van je werk een stuk makkelijker maakt. Focus jezelf dus op één project tegelijk en je zult jezelf daardoor zekerder en krachtiger gaan voelen.

Conclusie

Ik heb met veel ondernemers met adhd samengewerkt en het zijn mensen die aan het eind van de dag nog vol energie en ideeën zitten, waarmee ze in de snelle zakenwereld succesvol zijn. Omdat mensen met ADHD het moeilijk vinden om stil te zitten of te ontspannen, zijn ze vaak altijd maar onderweg.

Ze willen direct resultaten zien – en succes hebben – en zullen net zolang doorgaan tot ze hun doel hebben bereikt. Mensen die ADHD niet begrijpen zouden kunnen denken dat iemand met zo’n ‘stoornis’ onderweg is naar zijn ondergang, onderzoek bewijst echter het tegendeel.

Ondernemers met ADHD zijn zeer gemotiveerd en gepassioneerd. Ze willen graag zien waar een enkel idee toe kan leiden en blijven continu op stoom om de resultaten te behalen die ze graag willen. Ze zijn vaak erg slim en gedreven en moeten simpelweg leren om stil te zitten, zich op één ding tegelijk te richten om daarna weer verder te gaan met het volgende geweldige idee.

Als dit gevoel met jou resoneert, dan kun je je ADHD inzetten om het helemaal te maken in het bedrijfsleven. Hou mijn zeven tips bij de hand, zodat je kunt leren hoe je al je energie en visies kunt bundelen om je toegewijd te kunnen inzetten op één enkel project. Je zult er veel plezier van hebben en er wellicht wat verloren zelfvertrouwen mee terugwinnen.

Wie beweerde dat ADHD je zou belemmeren bij het realiseren van je dromen?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Erg jammer dat het gebruik van medicatie in dit artikel wordt afgeraden. Een groot deel van de mensen met adhd hebben hier baar bij. Er is zelfs gebleken dat hersenen van kinderen met adhd er onder hersenscans ‘gezonder’ uitzagen wanneer ze wel medicatie gebruikten dan wanneer ze dit niet deden. Dit soort (medische!) aanbevelingen kunnen erg schadelijk zijn, dus ik roep de auteur van dit artikel op om voorzichtiger te zijn met dit soort aanbevelingen en te kijken wat wetenschappelijke literatuur hierover te zeggen heeft.

  2. Heel mooi omschreven. Ik ben zelf een ADDer en daar ben ik super trots op. ADD mijn zwakke kant? Ja.. op bepaalde punten zeker… maar ADD is nog beter mijn sterke kant! Het gene wat mij maakt wie ik ben, en wat mijn zwakke kant als een klein hoopje niets aan de kantlijn laat staan. Mensen met AD(H)D.. vind je kracht en geniet ervan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in