intuitie
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Ik heb al eerder geschreven (link) over intuïtie. Het blijft voor mij echter een belangrijk onderwerp, omdat je intuïtie je kompas is om de juiste beslissingen voor jezelf te kunnen maken.

Van huis uit heb ik geleerd om beslissingen te nemen en doelen te stellen vanuit je ratio. De meeste mensen leren dit in de westerse wereld. Sinds de Verlichting zijn we de ratio gaan verheerlijken. Helaas brengt dit ons niet wat we het hardste nodig hebben, zoals innerlijke rust.

Van onze ratio moeten we van alles. Dit zorgt ervoor dat we weinig tijd besteden aan hoe we ons nu eigenlijk voelen. Terwijl in het voelen de sleutel zit tot overvloed op elk gebied, zoals je gezondheid, je financiën, je relatie(s), je werk en je zingeving.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

7 signalen dat je niet in contact staat met je intuïtie

Luisteren naar en vooral vertrouwen op je intuïtie zorgt ervoor dat we beslissingen nemen die niet vanuit onze ratio komen, maar vanuit ons Hoger Zelf. En ons Hoger Zelf weet altijd wat goed voor je is. Hierdoor maken we beslissingen voor ons hoogste goed. Het vertelt ons wanneer er iets mis is, bijvoorbeeld met onze gezondheid, geeft aan wanneer iemand ons nodig heeft en helpt ons om ons beste leven te leven.

Maar hoe weet je of je intuïtie aan het woord is? Als we teveel in ons hoofd zitten of dat we ‘overgenomen’ worden door een emotie, zoals angst of boosheid, is het moeilijk om onze intuïtie te onderscheiden en te horen wat je beste stap is op dat moment. Hieronder beschrijf ik 7 signalen die aangeven dat je intuïtie (tijdelijk) geblokkeerd is.

1. Je bent regelmatig in de war en je twijfelt aan jezelf

Je hebt moeite om beslissingen te nemen of keuzes te maken en je hebt vaak bevestiging van buitenaf nodig om een volgende stap te kunnen zetten. Dit is een duidelijk signaal dat je niet afgestemd bent op je intuïtie.

Als je wel regelmatig afgestemd bent, ga je zien dat er allerlei ‘toevalligheden’ ontstaan in je leven die je helpen om de beste keuze voor jou mogelijk te maken. En je ervaart minder twijfel aan jezelf en aan de beslissingen die je neemt.

Natuurlijk is het belangrijk om altijd te checken wat je voelt. Het gaat niet om blind vertrouwen, maar juist om vertrouwen op te bouwen door te kijken wat het nemen van beslissingen vanuit je intuïtie je oplevert. Hierdoor kun je steeds beter bij jezelf blijven en vertrouw je meer en meer op je eigen innerlijke antwoorden.

2. Je bent weinig flexibel en je ervaart vaak weerstand

Als je je intuïtie volgt, is het belangrijk om te accepteren wat er is en om de controle los te laten. Dit kan betekenen dat je je plannen moet aanpassen of andere keuzes moet maken. Als je teveel de controle wil houden, betekent dit dat je een bepaalde angstovertuiging hebt die je los mag laten.

Veel mensen in de westerse maatschappij willen controle houden over bijna alles in hun leven. Dit zorgt ervoor dat je jezelf regelmatig moet forceren, wat veel stress geeft.

Vraag jezelf af waar je bang voor bent, waarom loslaten moeilijk voor je is. Loslaten is namelijk één van de belangrijkste elementen voor een ontspannen leven vanuit vertrouwen.

3. Je geeft de regie van je leven te gemakkelijk aan anderen

Als je niet afgestemd bent op je intuïtie, kun je geneigd zijn om anderen beslissingen voor je te laten nemen.

Ik heb vaak cliënten in mijn praktijk die niet goed weten wat ze zelf leuk vinden. Ze zijn zo gewend om te doen wat een ander wil. Ook ‘geloof’ je dat een ander het beter weet, zoals je partner, je ouders of een dokter. Het gaat erom dat je leert vertrouwen op je eigen lijf en wat het je vertelt.

Een aantal weken geleden werd ik door één van mijn katten gebeten (het was een schrikreactie, hij kon er niets aan kon doen) en mijn duim en wijsvinger begonnen direct erna behoorlijk op te zwellen. Ik had het gevoel dat dit niet uit zichzelf over zou gaan en ben de volgende dag naar de huisarts gegaan. Deze vertelde me vanuit een goede intentie dat ik een tetanusprik nodig had en een antibioticakuur. De prik voelde okay, maar de antibiotica niet. Ik had drie dozen meegekregen en moest twee weken lang drie grote pillen per dag slikken.

Dit voelde onnodig, dus ik ben het gaan vragen aan mijn lichaam. Ik voelde dat de eerste drie dagen 2 tabletten per dag okay waren en de drie dagen daarna 1 tablet per dag, naast het magnetiseren van de plekken. Na 6 dagen waren mijn duim en wijsvinger weer helemaal okay en heb ik maar 9 tabletten hoeven te slikken in plaats van 42. Mijn darmen waren me dankbaar.

Met dit voorbeeld uit mijn eigen leven wil ik niet aangeven dat je nooit meer naar je arts moet luisteren, maar dat het belangrijk is om je eigen gevoel mee te gaan nemen in je beslissingen.

4. Je hebt last van spijtgevoelens

Wat ik ook zo mooi vind aan het volgen van je intuïtie is dat als je doet wat het beste voelt voor jou, dit ook het beste is voor de ander. Ook al ziet de ander dit niet gelijk, uiteindelijk heb ik de ervaring dat dit wel zo is.

Intuïtie leidt je altijd naar wat het allerbeste is voor je eigen ziel en daarmee ook voor de ziel van de ander. Ook al kan je ego het er niet mee eens zijn, het is voor je hoogste en beste goed. En dan is spijt niet meer nodig.

5. Je voelt je onderuit gehaald door anderen

Als je partner of één van je beste vrienden iets doet wat jou erg kwetst, kun je je behoorlijk verraden voelen. Als je meer en meer op je intuïtie gaat vertrouwen krijg je in een vroeger stadium al ‘waarschuwingen’ over andere mensen die even niet het beste met je voor hebben. Dit betekent niet dat je een wantrouwend mens moet worden, integendeel, maar om de innerlijke signalen serieus te nemen.

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat je je niet prettig voelt bij een bepaald persoon, maar dat je hoofd zich ermee gaat bemoeien door dingen te zeggen als: “Zo mag je niet denken. Dat is niet beleefd. Iedereen verdient een kans.” Dat deed ik vroeger ook, totdat ik mezelf toestemming ging geven om ook hier mijn intuïtie in te volgen.

6. Je past je teveel aan aan anderen

Je hebt het idee dat je om geaccepteerd te worden moet zijn of doen zoals de ander. Of dat je om erbij te horen de regels van de groep moet volgen. Hierdoor raak je steeds verder bij jezelf vandaan en van wat goed voor jou is. Vraag jezelf af waarom je moet zijn zoals de ander en waarom je niet gewoon jezelf kunt zijn.

Ik heb mezelf een groot deel van mijn leven geconformeerd aan anderen en het heeft me nooit dat gebracht waar ik echt gelukkig van word. Toen ik me dit patroon bewust werd, kon ik steeds vaker gaan voelen wat ik zelf wilde en wat goed was voor mij. Hierdoor leerde ik ‘nee’ zeggen tegen de ander en steeds vaker ‘ja’ tegen mezelf. Dat scheelde me een hoop energie.

7. Je neemt je eigen gevoel niet serieus

In onze westerse maatschappij wordt er (nog) niet veel aandacht gegeven aan onze intuïtie of aan ons gevoel. De meesten van ons leren vaak van huis uit dat we beslissingen behoren te nemen vanuit ons verstand en dat we over onze gevoelens heen moeten stappen. En daardoor missen we onze beste bron van informatie, ook al is deze niet gebaseerd op wetenschappelijke feiten.

Mijn leven is compleet ten positieve veranderd toen ik mijn intuïtie ging volgen. In het begin vond ik het lastig, omdat ik graag controle wilde hebben vanuit mijn ratio. Maar toen ik merkte dat mijn intuïtie er eigenlijk nooit naast zat, ging ik deze bijzondere vorm van communicatie met mezelf steeds meer vertrouwen.

Je kunt er zelf ook mee experimenteren. Luister naar wat je hoofd zegt en luister naar wat je gevoel zegt. Volg deze keer je gevoel en kijk wat er gebeurt. En wie weet kies je volgende keer wel weer voor je gevoel.

vitaal water
vitaal water
vitaal water

5 REACTIES

 1. Mooi stukje over je hoger zelf. Om deze te begrijpen moeten we de tegenhanger bewustzijn.
  Deze is namelijk ons lager zelf, het lager zelf neemt beslissingen uit de rationaliteit.
  Het keuze menu komt voort uit veronderstellingen, aannamen en geloofsovertuigingen.
  Deze worden verkregen vanuit de buitenwereld waarin we ons bevinden en aan getoonde beelden een gedachten hebben verkregen.
  Met deze gedachten rationaliseren we het idee wat het beste, het meest oplevert of zowel de meeste waarde genereerd in de belangen of behoeftes die we hebben.
  Dit lagere zelf is dan ook het Eigen Geloof Overtuiging systeem. ( EGO )
  Op de langere termijn zal de keuze welke vanuit het EGO wordt genomen ten kosten gaan van……
  Dit heeft uiteindelijk een uitwerking op onze psyche omdat het vaak niet het gewenste resultaat oplevert wat aansluit op de gedachten en dus niet bevredigend is, wat betekend tot teleurstellingen leidt.
  Het hoger zelf is het lichaam als we daar goed naar luisteren wat deze aangeeft wijs het je de weg in de keuze die gemaakt moet worden.
  Het is de intelligentie wat elke cel bevat en in zich heeft.
  Door te luisteren naar binnen en je hart te volgen welke het centrale orgaan is van het lichamelijk systeem beheerst KLOPT het altijd.

  Nemaste
  TimelifeCoaching Carlo Haan

 2. Wat ik nog steeds wel lastig vind, is het verschil voelen tussen een angstig gevoel vanuit wat wat je eerdere ervaring was óf angst voelen als waarschuwing vanuit je intuïtie dat iets gewoon niet goed voor je is. Het eerste gaat erover dat je weleens uit je comfortzone mag gaan omdat dat goed is voor je groei. In het tweede geval geeft je intuïtie dus aan dat die situatie niet goed voor je is.. Lastig! Iemand tips?

 3. Dankjewel voor je mooie artikel. Een beet van een dier kan inderdaad een infectie veroorzaken waarvoor antibiotica geïndiceerd zijn. Inname van enkele pillen kan de infectie al indijken, alleen hebben we dan meestal enkel de zwakkere bacteriën gedood. De reden waarom er een meervoudige dosis en voldoende lang antibiotica voorgeschreven worden is om ook die 'sterkere' bacteriën niet meer de kans te geven zich verder te vermenigvuldigen. Een te lage dosering werkt ook resistentie in de hand. Zo kunnen er bacteriën ontstaan waar geen antibiotica meer werkzaam is. Dit kan gevolgen hebben voor jezelf en ook voor ieder van ons.
  Als kinderarts wou ik je dit toch even melden.

  Kathleen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in