Superpowers-van Hoogsensitieve Professionals

7 Superpowers van Hoogsensitieve Professionals

Hoogsensitief zijn betekent dat je ‘anders’ staat afgesteld dan ‘normale’ mensen. Dat ‘anders’ zit hem in hoe je de dingen opmerkt, hoe je waarneemt en hoe je interpreteert.

Het zijn eigenschappen die ik Superpowers noem. Superpowers, omdat je dingen hoort, ziet, voelt en ervaart die anderen niet horen, zien, voelen en ervaren.

Die Superpowers kunnen jou, in je werk, heel erg van pas komen. Hieronder vind je 7 van die Superpowers en waarom je ze zou moeten koesteren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

1. Teambuilding

Als jij in een team zit, hoeft er geen teambuildingsdag te komen om het team een team te laten zijn. Jij bent de lijm, de verbinding en de schakel tussen de teamleden. Kunnen mensen het niet met elkaar vinden? Heerst er haantjes gedrag? Jij weet daar precies mee om te gaan. Voor jou staat het teambelang, teamresultaat en de teamsfeer op de eerste drie plaatsen. Naast je gewone taak natuurlijk.

Tip: Laat je niet afleiden door individuen en hun eigen belangen omdat je die mensen aardiger of leuker vindt dan de anderen, zorg dat je het grotere geheel blijft overzien.

2. Stoempen

Als het moet kun jij bergen werk in korte tijd verwerken. Blik op oneindig, radio aan (liefst een zender waar niet gepraat wordt) en gaan. Laat je collega of klant over een uurtje maar terug komen, dan is het klaar. En nog foutloos ook. Deze Superpower komt het beste tot zijn recht in administratieve en uitvoerende functies.

Tip: Zorg voor voldoende pauzes. Jij gaat zo hard dat je makkelijk overspannen raakt zonder de signalen te zien. 7 Superpowers van Hoogsensitieve Professionals

3. Inleven in anderen

Je weet natuurlijk al dat je je kunt inleven in anderen, jouw inlevingsvermogen gaat zo ver dat je het voor de ander opneemt zelfs als diegene jou onrecht heeft aangedaan, want je snapt gewoon waar hij of zij vandaan komt. Dat inlevingsvermogen zet jij ook in als het gaat om klanten en klantenbinding. Jij bouwt zo’n goede relatie met je klanten op dat je weet wanneer ze niet lekker in hun vel zitten en je ze daardoor net even wat meer aandacht moet geven. Deze Superpower komt het beste tot zijn recht in functies waar klantrelaties centraal staan.

Tip: Blijf commercieel denken. Je hebt er niks aan als je de klant tegemoet blijft komen met kortingen of extra’s. Er moet ook geld verdient worden.

4. Inleven in problemen

De meeste HSP’s hebben in hun leven al heel wat meegemaakt. Ze zijn tegen deuren aangelopen, hebben mentale klappen opgevangen en hele oorlogen met zichzelf in hun hoofd gevoerd. Daarnaast verzamel jij alle input van iemand die het moeilijk heeft, luister je niet alleen naar zijn of haar verhaal maar ook naar wat hij of zij niet zegt. Je pikt op waar de kern van het probleem zit en weet binnen 10 tellen, door jouw eigen ervaring en de complete input, wat diegene het beste kan helpen. Deze Superpower komt het beste tot zijn recht in functies in de hulpverlening of advisering.

Tip: De problemen van de ander zijn niet jouw problemen. Blijf emotioneel op afstand zodat jij niet in dat gevoel wordt meegetrokken en zelf in de put raakt.

5. Geboren leider

Je houdt niet van de leidersrol, gaat die ook liever uit de weg. Jij bent geen zelfgekozen voorzitter of CEO. Toch ben je een uitstekende leider. Jij bent rustig, kunt goed luisteren, mensen zijn graag bij je in de buurt en luisteren naar jou omdat je niet zomaar wat zegt, geen bla bla verhalen hebt, maar een onderbouwt verhaal vertelt. Jij weegt in alle rust af wat goed is voor de groep. Jij trekt geen overhaaste conclusies. En je hebt van nature een aantrekkelijk charisma. Mensen willen naar jou luisteren. Willen jou volgen. Jij kunt een tribe opbouwen van mensen die hetzelfde doel hebben als jij. Deze superpower komt het beste tot zijn recht in een voortrekkersrol, mensen met een ideologie, een missie en in ondernemers.

Tip: Go with the flow. Laat het ontstaan. Als je eenmaal de leider bent, dan ben je er niet alleen goed in, je geniet er met volle teugen van.

6. Creatief

Hoogsensitieve professionals zijn probleemoplossend ingesteld. Door je ervaring en door de extra input die jij constant krijgt, kun je problemen op diverse niveau’s en via diverse invalshoeken oplossen. Daarnaast zijn hoogsensitieve personen creatief in het bedenken van ideeën en zijn ze artistiek aangelegd. Jij denkt buiten de hokjes en lijntjes. Sterker nog: jij tekent de hokjes en lijntjes zelf. Letterlijk en figuurlijk.

Tip: Zelfs als je denkt dat je niet creatief bent, bijvoorbeeld omdat je tekeningen als kind niet werden gewaardeerd, dan nog zit er ergens diep van binnen een creatief persoon verstopt. Begin eens met een kleurboek voor volwassenen en ontdek je verborgen talent.

7. Stille kracht

Jij bent de stille kracht van de afdeling, van de organisatie en van je eigen bedrijf. Zonder jou zou de werkomgeving er heel anders uitzien. Minder kleurrijk. Jij zorgt voor de goede sfeer. Dat alles af is. Dat het gestroomlijnd loopt. En dat de klanten tevreden zijn. En dat alles doe je op een subtiele, niet opvallende manier. Jij danst en dwarrelt door het bedrijf als een vlinder. Maar wel eentje die wonderen tot stand brengt.

Tip: Jij hebt voeding nodig. Die voeding bestaat hoofdzakelijk uit erkenning en waardering voor wat jij allemaal doet. Krijg je die niet? Dan is dit geen Superpower meer maar is dit de reden waarom je ontslag neemt of zelfs overspannen raakt. Krijg je de waardering wel? Nou, dan straal je, groei je en knap je bijna uit elkaar van geluk.

Koester en ontwikkel je Superpowers. Je kunt er zoveel moois mee doen. Heel veel succes en plezier!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. Alweer zooo herkenbaar en dan die laatste "Tip"helemaal mij beschreven,ongelofelijk en fijn zoveel herkenning!Dankjewel!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in