7 tijdloze must-see films met krachtige, bewuste boodschappen

Met name dankzij de populariteit van entertainmentplatforms zoals Netflix, Amazon Prime Video en Hulu, zijn er meer films beschikbaar dan ooit tevoren, gewoon vanaf de bank.

En toch sta ik, als zelfbenoemde filmliefhebber, nog steeds versteld hoeveel mensen waar ik regelmatig mee spreek een aanzienlijk deel van hun tijd besteden aan het bingewatchen van reality shows over zwangere tieners, terwijl ze roemrijke films als Titanic, 2001: A Space Odyssey of The Shawshank Redemption nog niet kennen.

Maar ik zal het hier niet hebben over een aantal van de beste films allertijden. Ik wil eigenlijk graag jullie aandacht richten op 7 must-see films die je niet alleen zullen vermaken, maar ook een krachtige, bewuste boodschap in huis hebben. Hier zijn ze, in willekeurige volgorde:

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

1: Big Fish

Big Fish is een film van Tim Burton, gebaseerd op de gelijknamige roman van Daniel Wallace. Het verhaal vervaagt de grens tussen feiten en fictie in een reis door verhalen uit het leven van een oude man op zijn sterfbed. De zoon van de man, die nu zelf volwassen is, keert terug naar zijn ouderlijk huis om voor zijn zieke vader te zorgen, maar de twee hebben geen goede relatie. Naarmate de film vordert, komt iedereen oog in oog met verschillende aspecten van de waarheid om erachter te komen wat ze eigenlijk zijn. Als kijker vraag je je af wat verrassender was, de fantasie of de waarheid.

Voor een bewuste nabeschouwing: met name dankzij de geweldige creatieve kracht van onze fantasie, moeten we allemaal wel eens fantasie van waarheid zien te onderscheiden. Hoewel onze fantasieën misschien niet zo uitgebreid zijn zoals ze visueel worden neergezet in Big Fish, kunnen ze ons behoorlijk daadkrachtig leiden naar een staat van onvrede met ons echte leven. Volgens mij biedt deze film een prachtige maatschappelijke boodschap over dit zeer echte dilemma.

2: The Matrix

7 tijdloze must-see films met krachtige, bewuste boodschappen

Volgens velen is The Matrix (terecht) één van de beste sciencefiction films allertijden. Toen de film uitkwam, waren de actiescènes en special effects van de film ver hun tijd vooruit. En kom op, wie houdt er niet van coole zonnebrillen, leer, geweren en verzet? Het was de perfecte mix voor een fantastische film, maar deze kaskraker is veel meer dan alleen een degelijke SF/actiefilm. The Matrix verkent een wereld waarin mensen leven in een complex systeem van gevangenschap dat zich voordoet als de echte wereld, maar eigenlijk niet meer is dan een simulatie.

Voor een bewuste nabeschouwing: The Matrix verkent ideeën over perspectief, het Zelf, het Alles, de grenzen die we onszelf voorhouden en wat we moeten doen om daaraan te ontsnappen.

3: Finding Nemo

7 tijdloze must-see films met krachtige, bewuste boodschappenDe volgende film is nog een kaskraker, al is deze wat meer geschikt voor het hele gezin. Finding Nemo is de geanimeerde klassieker over het verhaal van Marlin, een clownvis die zijn enige zoon is kwijtgeraakt en tot alles bereid is om hem terug te krijgen.

Voor een bewuste nabeschouwing: Op zijn reddingsmissie ontmoet Marlin een aantal geweldige vrienden en staat hij oog in oog met gevaarlijke vijanden. Hierdoor leert hij op te komen voor waar hij in gelooft, te vertrouwen in het proces en zich over te geven aan de flow – en wij kunnen veel leren door daarover na te denken.

4: Interstellar

7 tijdloze must-see films met krachtige, bewuste boodschappenInterstellar verkent een aantal zeer actuele problemen waar nog veel onenigheid over bestaat, zoals vervuiling en klimaatverandering. In deze film naderen ze een kritiek punt en moet een groep astronauten de ruimte in om een nieuwe planeet te vinden die leefbaar genoeg is om door onze mede-Aardelingen gekoloniseerd te worden.

Voor een bewuste nabeschouwing: Deze film is veel meer dan een verkenning van sciencefiction; het denkt na over de emotionele stress van ruimtereizen op een familie, de effecten van isolatie en de schoonheid van synchroniciteit. Soms lagen de tekens recht voor onze neus, en soms is het onze hogere Zelf die naar buiten probeert te breken om ons te redden.

5: Unbreakable

7 tijdloze must-see films met krachtige, bewuste boodschappenUnbreakable gaat over de man die als enige een vreselijk treinongeluk in Pennsylvania heeft overleefd. Zijn overleven heeft een bijzondere betekenis voor een enthousiaste stripboekenverzamelaar, die gelooft dat het meer dan alleen mazzel was dat hij nog leeft: hij lijkt te denken dat de overlevende veel meer waard is dan zijn minimumloon bewakersbaantje. De verzamelaar gaat op zoek naar de onbewuste, achterliggende redenen die de overleven maken tot wie hij is, en hij moedigt de overlever aan om zijn krachten te verkennen.

Voor een bewuste nabeschouwing: Unbreakable verkent de menselijke natuur, gemeenschap, afzondering en de verantwoordelijkheid en kracht die in het spel komen wanneer we de slapende reuzen in onszelf wekken.

6: Destiny

7 tijdloze must-see films met krachtige, bewuste boodschappenMr. Destiny lijkt misschien niet op deze lijst thuis te horen, maar deze film uit 1990 met Jim Belushi vertelt het verhaal van iemand die de kans krijgt om tijdelijk zijn leven te leven in een alternatieve tijdslijn, in een realiteit waar hij slaagde in die ene fout die hem het meeste dwarszit. Zoals het gezegde ‘het gras is altijd groener aan de overkant’ ons al vertelt, laat de film zeer pakkend zien hoe onze geest alles beter kan lijken dan onze huidige realiteit.

Voor een bewuste nabeschouwing: Mr. Destiny herinnert ons eraan ons leven meer te waarderen voor wat het is en om ervoor te kiezen om in het nu te leven, in plaats van te blijven steken in spijt.

7: Fight Club

7 tijdloze must-see films met krachtige, bewuste boodschappenDit is misschien wel de beruchtste film allertijden. Fight Club vertelt het verhaal van een depressieve kantoormedewerker en een opstandige zeepmaker die elkaar tegenkomen en samenwerken om een ondergrondse vechtclub te vormen.

Voor een bewuste nabeschouwing: Hoewel deze korte samenvatting het niet doet vermoeden, heeft Fight Club de potentie om ons telkens weer dingen te blijven leren. Eén van de belangrijkste lessen gaat over de obsessie van de mensheid met materialisme, een obsessie die zich niet alleen heeft voortgezet, maar waarschijnlijk ook heeft toegenomen sinds de film uitkwam in 1999. De film stelt ook vragen over de rollen die zo velen van ons innemen in ons dagelijks leven en of die wel echt laten zien wie we zijn. En of we onze echte Zelf nog wel kunnen herkennen en kunnen zijn.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

18 REACTIES

 1. Ik mis Wall-E in dit rijtje!
  Dit is niet alleen maar een kinderfilm, maar een prachtig voorbeeld van waar wij nu met zijn allen naar onderweg zijn als we de huidige maatschappij niet heel snel veranderen.
  Een leuke film met heel veel waarschuwingen.

 2. belangrijke film: the green mile, gaat over healing therapie.
  The gladiator: gaat over hiernamaals en eren van de voorouders.

 3. ……en: the shack
  Een prachtige film over een man die niet zo in het Goddelijke gelooft en door een tragische situatie, geholpen wordt door God. Prachtig
  De liefde hierin spreekt echt zoals het is!!!

  De bovengenoemde films spreken mij echt niet zo aan.

 4. @ ANGEL

  Je zei :

  Hmmm, deze opmerking: En kom op, wie houdt er niet van coole zonnebrillen, leer, geweren en verzet? IK NIET! IK houdt er niet van, geweld dus, en denk dat meerdere hooggevoelige personen hier niet van houden. Ik wil als aanvulling geven, een mooie goede film: As it is in heaven.

  Ik snap wel wat je probeert te zeggen, maar wees er wel van bewust, dat een ziel zowel een donkere kant heeft als een lichte kant, het grote probleem in de spirituele community van vandaag is juist dat die donkere kant weggezet wordt als iets negatiefs, terwijl dat het niet is, daarbij zit je dan meteen weer in dualiteit, Carl Jung schreef hier heel veel over, het integreren van de schaduwkant van de mens. Er is echt veel misleiding in de New Cage community, waak daar voor zou ik zeggen. Heel veel mensen volgen een Facebook vorm van spiritualiteit.

  • Micheal. Als er iemand bewust is van de donkere kant in de ziel..dan ben ik het wel, mijn reis door de onderwereld was heftig en onvoorstelbaar. Toch hou ik niet van geweld op televisie waar mensen elkaar afschieten en vernederen. Het is een donkere kant die erbij hoort zeg jij? Alsof al dat soort geweld normaal is, ik vind vermaak dmv schieten en vechten inderdaad niet fijn en negatief….en zie dat als negatieve input op je onderbewuste. (Vooral vd jeugd en zuivere zielen) Ik hou mijn trillingsfrequentie liever hoog en de donkere dingen in het leven komen helaas vanzelf op je pad..hoef ik niet op tv te zien ter ontspanning. De nieuwe tijd is al begonnen. Alleen zonder geweld leven wij voort en blijft de aarde bestaan. Mijn spiri vorm is geen fb spiritualiteit ..grappig dat je dat denkt. Het is een pad, mijn pad en mijn eigen innerlijk weten, de weg van mijn hart en ziel, de ervaring van de trillimgsfrequenties en van de 9 dimensies.

  • Ps: mijn eigen donkere kant ontken ik niet. Carl Jung enz .. Dat is iets heel anders dan tv kijken ter ontspanning waar men elkaar uitmoord.

  • Inception is een topper! Doet me denken hoe er tegenwoordig in “lagen” wordt geleefd…. ver van een Eenheidswording… De “Vooruitgang”, zoals men het vaak noemt, is pas een vooruitgang als je meer plus dan minuspunten hebt in totaliteit. Sommige leven met de pluspunten al in de toekomst… natuurlijk alleen met behulp van de nieuwste technologie…. en alles wordt je voorgekauwd…. kinderen hebben geen echte authentieke eigen fantasie en ontwikkeling meer…. hun eigen stempel… straks alleen nog maar zombies….. maar een filmpje kijken kan altijd.

 5. Hmmm, deze opmerking: En kom op, wie houdt er niet van coole zonnebrillen, leer, geweren en verzet? IK NIET! IK houdt er niet van, geweld dus, en denk dat meerdere hooggevoelige personen hier niet van houden.
  Ik wil als aanvulling geven, een mooie goede film: As it is in heaven.

 6. Ja dit is een prachtige selectie films en hun terechte nabeschouwingen. Fight Club is echt fantastisch. Een duit in het zakje van deze persoon zijn:

  Moana, over de moed op te nemen wie je werkelijk bent, het horen van de roep.

  Smallfoot, een PAREL wanneer het gaat over vertrouwen en alles bereidt zijn op te geven voor de waarheid die gekend wordt en over de absurditeit van wetten die ondanks gevolgd dienen te worden.

  Cloud Atlas, over multidimensionaliteit. Een prachtig neergezet verhaal.

  The Thirteenth Floor, een schot in de roos als het gaat over ontwaken, de waarheid achter alles zien, de illusies. Het geloof erin.

  En, last maar zeker not least: The Nines. De meest onder gewaardeerde film in mijn beleving omdat ie niet begrepen wordt door de drie verhaallijnen die door elkaar lopen. Een zeer krachtige film die letterlijk verteld over de creatie krachten, dat we niet zijn wie we denken te zijn, spelers op een speelveld, waarom dingen wel en niet werken. Het is teveel om op te noemen. Kijken zou ik zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in