hsp narcisme

door Lianne Kortleve – www.liannekortleve.nl

Al van jongs af aan neem ik patronen waar die zich afspelen tussen mensen of in mensen zelf. Ik hoef maar naar iemands foto te kijken om te weten wat er in die gene omgaat.

Men vraagt zich weleens af, hoe is dat dan, als je zoveel voelt? Voor mij is dat gewoon. Ik ervaar wat er in iemand om gaat en laat dat weer van me af glijden. Tegenwoordig dan. Vroeger als kind, raakte ik er van in de war. Ik voelde vaak iets heel anders bij mensen dan wat ze zeiden. Ik ervaarde sensaties tussen mensen maar dat werd vaak ontkent als ik er naar vroeg. Dat maakte me onzeker. Uiteindelijk ben ik gaan betwijfelen en verstoppen wat ik voelde en aan inzichten binnen kreeg. Althans zo goed als mogelijk. Want het ontkennen is een flinke klus. Het kostte bakken aan energie en ik kreeg er een lage zelfwaarding van. Dat probeerde ik vervolgens weer met kennis te verbloemen. Moeheid was in mijn leven continue aanwezig. Het is heel lang onduidelijk voor mij geweest hoe dat kwam.
De eerst 30 jaar van mijn leven twijfelde ik dus veel aan mijn waarnemingen en wat ik voelde bij anderen. Tegenwoordig helpt mijn sensitiviteit mij om mijn leven richting te geven. De ommekeer is gekomen doordat ik niet happy was in mijn toenmalige relatie en omdat ik merkte dat anderen mij vaak niet serieus namen. Emoties probeerde ik altijd weg te duwen, wat vaak niet lukte. Op een gegeven moment was er te vaak sprake van gevoelens van minderwaardigheid en neerslachtigheid. Ondanks dat ik zelf toen al in de hulpverlening werkte, ben ik mijn eigen proces gaan laten ondersteunen.
Ik weet hoe het is om gevoelig te zijn en op dat gebied niet echt gezien of gestimuleerd te worden. Ik weet hoe het is om deze gevoeligheden te veroordelen in mezelf. En vooral ook wat een onvoorstelbare positieve draai je aan je leven geeft als je deze kwaliteit in jezelf weer leert waarderen. Het vroeg mij om heel goed te gaan luisteren naar alles wat zich in mij aandiende aan gevoel. Wat ik fijn vond, wat ik waardeerde en vooral wat mijn angsten en twijfels waren. Al deze gevoelens heb ik ondersteboven gekeerd en opnieuw leren gebruiken. Ook mijn oordelen over anderen die mijn schaduwkant vertegenwoordigde is hiermee duidelijk geworden. En die is reuze interessant om te bestuderen en in jezelf te herkennen en integreren. Ondertussen gebruik ik mijn gevoeligheid in mijn privé en werk als belangrijkste eigenschap.

Een aantal dingen die jij kan doen om aan de slag te gaan met jouw gevoelige aard

1. Ik noemde het al even hiervoor, je mag jezelf weer serieus gaan nemen. Dat betekent dat al je emoties niet meer mag wegwuiven of onderdrukken. Stel dat je heel snel geraakt wordt in contact met anderen. Dat is een indicatie dat er in jouw bepaalde blokkades kunnen zijn rondom je gevoelige aard.
2. Het is enorm belangrijk om juist op het moment dat je geconfronteerd wordt met een emotie, stil te staan bij wat er gebeurt van binnen. Je emoties toe te staan. Vaak reageren bij een emotie naar anderen door hen te beschuldigen dat jou iets wordt aangedaan. Maar daarmee wordt het vaak niet beter. Als je jezelf gaat toestaan wat er gebeurt en je emotie als het ware observeert dan zal je merken dat het na enige tijd ook weer rustig wordt in jezelf.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

3. Daarna is het handig om eens te kijken wat het precies was waar je zo door geraakt werd. Er zijn altijd bepaalde patronen te ontdekken. De rode draad als he t ware, waar je door geraakt wordt. De rode draad bepaalt vaak ons leven en de thema’s die belangrijk zijn om mee te leren omgaan.vooroordelen over hooggevoelige personen

4. Als je door krijgt welke emoties er meestal in beweging worden gebracht, kun je deze op gaan schrijven. Elke keer dat je weer iets tegen komt schrijf je het op. Je gaat als snel zien hoe en wanneer je emoties opspelen.

5. Na het schrijven kan je de tijd nemen om stil te worden van binnen en aan jezelf de vraag te stellen: wat zou liefde zeggen tegen mij wanneer deze emoties in mij bewegen? Op die manier komt er altijd een antwoord dat goed is voor jou en geen oordeel heeft over de ander. Je nodigt jezelf uit om niet meer in de actie-reactie-respons te komen. Vanuit die respons kom je namelijk snel in strijd met anderen. De strijd brengt weer meer emoties en zo kom je in een vicieuze cirkel. Door bij jezelf te blijven kun je ontdekken wat goed is voor jou en geef je de gelegenheid om mild te zijn voor alles wat er in jou gaande is.

6. Als je weet dat jij eigenlijk een heel gevoelige aard hebt, dan is het van belang om goed voor jezelf te zorgen. Dagelijks je dag beginnen met de vraag: “Wat wil ik vandaag doen waar ik blij van wordt?” is een fijne manier om je dag positief te beginnen. Het brengt je in een vrolijke sfeer. Jij mag zelf weten wat het is. Vaak heeft het bij mij een invulling als: ik wordt heel blij als ik de plantjes in de tuin heb gezet of als ik een of twee hoofdstukken lees in een bepaald boek.
Het ontdekken van je eigen gevoelige aard en daarmee je onderbelichte kwaliteiten kan jouw leven enorm verrijken. Soms is daarvoor nodig dat je door wat pijnstukken heen gaat. Het dient zichzelf aan en je hoeft het alleen maar te volgen. Zelf heb ik allerlei verschillende mensen bezocht in de afgelopen vijftien jaar, die allemaal op hun eigen manier mij een stap verder konden helpen. Van familieopstellingen, integratieve psychotherapie tot reading en healing. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Het pad blijft zich ontvouwen. Het bracht mij rust en vertrouwen en vooral liefde voor mezelf.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in